Un buget comunitar pentru ţară

Recent, Băsescu s-a întors de la Bruxelles cu cifrele bugetului pentru România, în exerciţiul financiar al UE, 2014-2020. Cifrele reprezentând banii alocaţi de Uniunea Europeană ţării noastre au fost prezentate românilor, de către preşedinte, ca maximum din ce se putea obţine. Pentru preşedinte, cifrele cu pricina sunt un succes. Guvernul a criticat această evaluare prin vocea premierului Ponta şi a tuturor trepăduşilor plătiţi din bani publici, care alcătuiesc suita şefului de guvern şi, care, la noi, se numesc miniştri.

Acelaşi guvern a susţinut, public, că cifrele avansate de Băsescu sunt insuficiente pentru România, că sunt un minim şi că Băsescu a înregistrat un eşec la Bruxelles. Adică, simplu spus/scris, cifrele nu au fost contestate de nimeni, căci sunt în documentele adoptate de UE. Doar că Băsescu le consideră satisfăcătoare, iar guvernul nesatisfăcătoare! Ce aţi zice dacă v-aş arăta că Băsescu a minţit când a prezentat cifrele pentru România? Că a inventat cifre pentru a-şi ascunde eşecul? Că a dezinformat?

Acum, există şi un articol în Codul Penal, care zice: “Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă, prin aceasta, se pune în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”. Ar fi de văzut, dacă eu aş putea demonstra falsitatea unei cifre prezentate de Băsescu, în ce măsură preşedintele ar afecta siguranţa statului, prin dezinformarea cu pricina. Deh, de vreme ce vorbim de bugetul UE pentru România, s-ar putea încadra…

Dar ce aţi zice de acel guvern al României, care e în război cu Băsescu, pe tema bugetului comunitar, care susţine că Băsescu a înregistrat un eşec la Bruxelles, care se bate cu pumnii în piept că poporul l-a demis, în fapt, pe preşedinte, la referendumul caricatural din vara trecută, dar care este atât de incapabil şi impotent, încât nu poate observa că Băsescu a falsificat cifrele pentru România? Atenţie, cifre publice, conţinute în documentele adoptate la Consiliul European din februarie şi pe care Ponta şi ai lui ar trebui să le ştie ca pe Sfintele Scripturi! Atenţie, nimeni în România nu a observat asta, nici presa, nici instituţiile academice, nici culturnicii neamului, nimeni! V-ar fi teamă, români? De pildă, de mayaşi şi calendarul lor, chit că sfârşitul lumii s-a amânat un pic? Nu şi al vostru, dragii mei!

Dar ce aţi zice dacă v-aş povesti următorul paradox! Băsescu s-a dus la Bruxelles, la negocierile pentru bugetul comunitar unde a înregistrat un eşec teribil, exact aşa cum spune guvernul. Băsescu a mai modificat şi el o cifră, două, din ce a obţinut, ca să nu se întoarcă acasă cu un eşec atât de vizibil! Culmea, guvernul nu a observat! Dar, ceea ce Băsescu nu ştie, este că eşecul său şi al României, la Bruxelles, nu este rezultatul modului defectuos în care a negociat el bugetul comunitar, în capitala Europei, ci efectul teribil al incompetenţei cu care a negociat guvernul, pe relaţie bilaterală, cu guvernele UE, până la reuniunea Consiliului European, unde s-a dat verdictul! Mai mult, este rezultatul incapacităţii guvernului de a decripta corespunzător mesajele politice ale partenerilor din UE! Adică, Băsescu minte, ca să dreagă busuiocul, speriat de ce a obţinut, iar guvernul habar nu are de asta, în timp ce acelaşi Băsescu nu ştie că rezultatul dezastruos obţinut de România, la negocierea bugetului comunitar, e chiar din cauza guvernului! Şi, nimeni, nimeni, în România, nu sesizează asta! Bună dimineaţa, Ţară!

10 thoughts on “Un buget comunitar pentru ţară

 1. D-nule profesor, ar putea avea cumva legatura cu modul obiectiv de stabilire a sumelor acordate tarilor sarace prin fondurile de coeziune?
  Conform concluziilor, la paragraful 33, http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/RO/ec/135369.pdf
  Se porneste de la numarul de locuitori si se aplica niste factori. Ma intreb cat va fi numarul de locuitori ai Romaniei ce vor fi inclusi in baza de calcul. Sa fie oare cel de la referendum, sa fie cel de la recensamant? Sa fie cel folosit la exercitiul bugetar anterior, acum 7 ani? Interesant subiect.

 2. Se pare ca nu numai Basescu s-a intors fericit de la summit, sampania de final a fost degustata si de ceilalti sefi de state sau guverne, iar concluzia generalizata a fost ca “everyone is a winner”. Se pare ca doar presedintelui Frantei nu i s-a urcat sampania la cap (doar vine din tara care a inventat forma asta de alcool!) si acesta a gasit forta sa isi arate dezamagirea:

  http://www.euractiv.com/priorities/budget-summit-winner-news-517825

  Lasa ca vine el Parlamentul European si ii plesneste pe toti peste ochi!

 3. Buna ziua domnul profesor,
  Felicitari pentru decizia de a “iesi” pe spatiul public.
  In opinia mea ar exista doua tipuri de “mesaje” politice ,unul similar cu cel folosit foarte bine de dumneavoastra, mesaj cu tinta catre “prostime” , cel de al doilea reflectand adevarata fata a aranjamentelor politice si nu numai, aranjamente tinute departe de “prostime”…
  Personal sunt prea batran ca sa mai dau crezare mecanismelor expuse de dumneavoastra mai sus. Nu mai pot “pune botul” la asa ceva 🙂 .
  Partidele politice nu mai reprezinta tabere distincte caracterizate de diferite doctrine sau crezuri … Totul este o cacealma…
  Constat ca nu ati urmarit filmuletul pe care l-am trimis prin e-mail….Dar aveti timp. 🙂
  Nu va lasati, capul sus.
  Mult succes si fericire .
  Cu drag,
  Florin Voda

 4. Marturisesc ca sunt un pic dezamagit. Daca tot ne-ati deschis ochii cu privire la minciunile domnului presedinte demis Basescu, nu ar fi fost corect sa ne dati si cifrele reale?

  • Ba, da, Bogdan, aveţi perfectă dreptate! Aşa ar fi fost corect! Şi am să le dau! Dar, toate la timpul lor! Acum, sper că îmi permiteţi să menţin un oarece supans aşteptând o zi, două, să vedem dacă bravii guvernanţi sunt capabili să descopere ei înşişi jocul practicat de preşedinte! Mai ales, că, iată, au fost traşi de mânecă!

 5. Ma bucur ca va pot cunoaste opiniile despre ce se intimpla in tara asta.Cu riscul de a fi patetic nu cred ca a fost vreodata mai rau dupa anii 1990. Ma intreb daca ar aparea la tv spoturi cu inscriptia Citeste! oare ar pune unii mina pe o carte sau mai degraba ar fugi la cd ul cu ..manele? Ar trebui sa decshidem bine ochii la ce se intimpla in jur si sa ascultam pe cei care stiu sa ne explice lucrurile.Chiar sintem atit de putini cei interesati de viata noastra si viitorul copiilor nostri?
  Succes!

 6. Ma bucur sa va “revad”. Chiar daca ecranele nu v-au mai incaput … avem un internet mare! Succes in activitatea dumneavoastra!

 7. Ok, hai sa zicem ca oamenii obisnuiti nu au exercitiul de a
  cotrobai prin documentele oficiale, ori de a compara cifrele
  (munca de documentare pro bono nu sta in firea noastra).
  Dar functionarii guvernamentali romani, onor ministrii ori consilierii lor ?
  Daca tot vine apocalipsa, ar trebui sa ne prefacem ocupati.
  Mai stii, poate ne evita…

 8. Toată Stima Domnule Stan!
  Este o plăcere să vă întâlnesc şi prin acest mijloc. Mulţumesc pentru adresă şi pentru tot ce faceţi. Sunteţi luminiţa din capul tunelului, ne daţi o minimă speranţă prin adevăr în această lume strâmbă. Vă felicit şi vă susţin din tot sufletul.

 9. V-am urmărit emisiunile, mi-a părut rău că nu v-am putut urmări în continuare, aşteptam “să daţi un semn de viaţă”. Mă bucur că aţi făcut-o. Cu tot respectul !

Leave a Reply