Dreptul la Vot + “OK” + “Demisie” + Bordură Înaltă + “Dizabilităţi” = ?

ponta-hai ca se poate-OK-final

Ştiu că vă întrebaţi ce am mai născocit! Evident, problema de aritmetică simplă de mai sus vi se pare “insolubilă”! Ei bine, este “insolubilă” pentru voi, excepţionalii susţinători ai USL, votanţi trup şi suflet pentru Adevăr şi Alte Adevăruri! Ştiu, ştiu, blog-ul ăsta nu e citit doar de USL-işti (ba, cred că aproape deloc de aceştia)! Reverenţe faţă de toţi ceilalţi, enorm mai puţini! Brrr, unii or să spună că m-am dat cu PDL-ul şi cu Băsescu! Noroc că ăştia au divorţat la timp şi, acum, e mai complicat să fii cu amândoi odată! Aşadar, să o luăm pe rând!

Dreptul la vot

La prima parte a problemei de mai sus au răspuns, la sfârşitul secolului al XIX-lea, doi oameni vestiţi! Doi italieni. Gaetano Mosca şi Vilfredo Pareto. Au răspuns amar! În două lucrări de bază pentru istoria umanităţii! Elementi di Scienza Politica (în engleză, s-a tradus cu titlul The Ruling Class, şi anume Clasa Politică) şi Trattato di Sociologia Generale (tradusă în engleză sub titlul  The Mind and Society, adică Mintea şi Societatea).

Aceşti doi oamenii au arătat de ce democraţia mergea în Anglia, dar nu mergea în Italia sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Amândoi au fost abil interpretaţi de Benito Mussolini pentru a folosi învăţătura lor în sprijinul ascensiunii fascismului, căci fascismul lupta cu democraţia! Dar, ce ziceau cei doi, în cuvinte simple şi reducând totul la esenţe? Atunci când vrei să aplici democraţia la nivelul unui popor care nu are nicio legătură cu ea (cum erau italienii, pe vremea aia, în viziunea celor doi), adică să le dai votul universal pe mână, ajungi la dezastru!

Toţi derbedeii politici vor dori să fie aleşi în Parlament. Oamenii cinstiţi nu vor avea nicio şansă în faţa lor, pentru că derbedeii politici şi gunoaiele umane care se reped spre un loc în politică au resurse nelimitate pentru a minţi prostimea, dispusă să acorde încredere celui care minte mai mult! Aşadar, cine va ajunge în Parlament? Ei! Un astfel de parlament va controla guvernul, căci aşa e în democraţie (sigur, nu în cea engleză, unde electoratul are conştiinţă civică şi exerciţiu democratic)! Rezultatul? Dezastrul ţării!

Pareto a scris şi o lucrare despre sisteme propuse de o guvernare de tip socialist (la vremea lui) unui anume electorat. Iată cum caracteriza el acel electorat: “Să mergi la urne pentru a vota e un lucru foarte uşor şi, dacă cineva poate să-şi procure hrană şi adăpost făcând asta (în sensul că speră-n.n.), atunci toţi, dar mai ales neputincioşii, incompetenţii şi puturoşii, se vor înghesui să voteze”! (Vilfredo Pareto, Les Systèmes Socialistes, 1902).  Vă spune ceva motivaţia unui astfel de electorat? Extrem de primitiv! Patriarhal! Care votează pentru o găleată de mâncare, numită mită electorală! Care este dus ca turma, în autobuze, pentru a colinda secţiile de votare, la vot multiplu, în schimbul unor bănuţi nenorociţi, lipiţi ca o molimă de sărăcia, ignoranţa şi neputinţa lor! Căruia oamenii politici îi promit mereu case şi mâncare, plus dreptate şi votează, în neştire, pentru toate astea, mereu la fel, deşi, câteodată, pentru politicieni diferiţi! Votează doar ca să-şi piardă şi bruma de adăpost pe care îl avea, să flămânzească mai abitir ca înainte, şi să fie călcat în picioare din ce în ce mai straşnic, tocmai de noii apologeţi ai lui “Să trăiţi bine”! Aţi recunoscut poporul? Am o veste proastă pentru voi! Italienii sfârşitului de secol XIX erau mult mai apţi pentru democraţie decât poporul pe care eu l-am descris mai sus, plecând de la Pareto! Sorry!

“OK”!

Hai, să vă arăt pentru cine a votat poporul nostru! Pe 13 mai 2013, şeful guvernului USL, un oarecare Victor Ponta, votat de un anume electorat (orice asemănare cu cel descris mai sus e pur întâmplătoare) a mers la o emisiune, la România TV, unde a avut un schimb de cuvinte, printre multe altele, cu realizatorul. Iată-l:

Victor Ciutacu: Cifrele zic aşa, domnule prim-ministru. Salariul mediu net în martie +4,8%, inflaţia lunii martie, 5,25%, puterea de cumpărare -0,4%.
Victor Ponta: Ok.
Victor Ciutacu: Traiul bun unde e?
Victor Ponta: Unde ziceţi dumneavoastră, nu ştiu exact în ce sens…
Victor Ciutacu: Păi nu zic, că tocmai de asta… Păi dumneavoastră aţi tot anunţat la…
Victor Ponta: …cifre…
Victor Ciutacu: Eu nu zic să umblaţi la cifre. Dumneavoastră aţi anunţat, cu precădere după câştigarea alegerilor generale, aţi dat a doua tranşă de salarii bugetarilor din ce luase Boc, 25%, aţi reîntregit pensiile cu acei 5,25%, cât reprezenta CASS-ul ăla, sau ce Dumnezeu era. Aţi mai dat…
Victor Ponta: Contribuţiile la sănătate, da.
Victor Ciutacu: …o indexare, dacă nu mă înşel, de 4%. Cu toate astea, preţurile cresc. Şi cresc, dacă vreţi, într-o măsură mai mare decât veniturile populaţiei.
Victor Ponta: Dăm o lege să nu mai crească preţurile. Ca pe vremea comuniştilor.” (http://www.gov.ro/premierul-victor-ponta-a-fost-invitatul-emisiunii-tonomatul-lu-ciutacu-la-romania-tv-prima-parte__l1a119993.html).

Sigur, premierul nu poate umbla la preţuri! Doar la promisiuni! Întregiri de salarii, de pensii, bla, bla, bla, din ce bani doar el ştia! Şi, în momentul când i se atrage atenţia că, pe cifre oficiale, ne e mai greu decât înainte de întregiri, el spune OK! Atât! Nici măcar nu contestă sau explică cifrele! În rest, aberaţii, dispreţ pentru oameni şi prostie! Ca povestea cu “dăm o lege ca să nu mai crească preţurile. Ca pe vremea comuniştilor”. Crede că este ironic! După ce promisese românilor totul! Şi nu le spusese în campanie electorală că micile lui fente ca să-i prostească, gen “dăm înapoi salariile”, vor fi înghiţite de preţuri. Pentru că, vezi Doamne, el nu controlează preţurile! Doar minciunile electorale! Şi românii l-au ales!

“Demisie”

În februarie 2012, a izbucnit în România o criză teribilă a medicamentelor pentru bolnavii de cancer. Cu rădăcini adânci în sistemul patronat de o clasă politică rapace şi coruptă. Scene teribile s-au derulat într-o ţară în care suferinţa celor slabi şi nefericiţi a fost dublată de indolenţa şi ticăloşia celor aleşi să-i protejeze şi să le aline durerea. Chinul acestor oameni nevinovaţi, a căror neşansă de a se naşte în România corupţiei, ticăloşiei şi a prostiei a oripilat întreaga opinie publică, a fost folosit de gaşca USL pentru a cere voturi oamenilor. Pentru că ei vor rezolva problema! Aşa au promis, în timp ce televiziunile USL-iste erau în “jihad” împotriva “criminalilor” din guvernul Ungureanu, care “produseseră” criza acută de medicamente.

În ianuarie 2013, când USL, în cap cu Victor Ponta, era de luni multe la putere, criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer s-a reinstalat, mai puternic, în solul sterp al sistemului de sănătate din ţară. În timp ce sute de oameni aproape că se stingeau în chinuri groaznice din cauza incompetenţei noului guvern, Victor Ponta a acordat un interviu Hotnews, pe 25 ianuarie 2013! Era într-o vineri! A recunoscut candid că, dacă ar fi fost în opoziţie şi o aşa criză ar fi izbucnit în ţară, ar fi cerut “demisia” guvernului. “Categoric, da!” “E justificat” să răspundă prin “demisie”, a clamat PSD-istul! Atenţie, el era şeful guvernului sub criza cu pricina! A explicat că el nu demisionează, fiindcă “miercuri vreau să rezolv problema”! MIERCURI! (auzi file audio* de 40 secunde, Victor Ponta despre sănătate (3 of 6) – YouTube_001) (vezi înregistrare video Hotnews de 10 minute şi 17 secunde, http://www.youtube.com/watch?v=k2gfQ82VLPU&feature=player_embedded). MIERCURI, o oarecare MIERCURI, în ianuarie 2013!

Această promisiune era făcută în ianuarie 2013, după ce primul guvern Ponta venise la putere pe 7 mai 2012! Criticând amarnic şi pe bună dreptate guvernul Ungureanu pentru criza medicamentelor bolnavilor de cancer. În ce ţară din lume, credeţi că şeful executivului şi-ar putea permite atâta dispreţ şi indolenţă faţă de cetăţeni? Ei bine, staţi aşa! Pe 8 mai 2013, premierul Victor Ponta a mers la emisiunea Sinteza zilei, Antena 3, un post de televiziune care a criticat dur reacţia autorităţilor guvernului Ungureanu, în perioada crizei medicamentelor pentru bolnavii de cancer, din februarie 2012. Era la peste două luni de la acel MIERCURI miraculos, în care Ponta promisese că rezolvă problema! Acum, venise la Antena 3 cu câţiva subalterni din guvern, printre care un oarecare ministru al sănătăţii, Nicolaescu, din desantul politic al lui Crin Antonescu, omul care încă speră că va fi preşedinte al românilor susţinut de PSD! Iată dialogul dintre realizator şi Nicolaescu, în prezenţa lui Ponta:

Mihai Gâdea: Problema bolnavilor de cancer nu a fost rezolvată în întregime. Mai sunt probleme cu citostaticele; ştiţi acest lucru la fel de bine ca şi mine. Se poate găsi o soluţie…
Eugen Nicolaescu: Aproape că am găsit-o, domnul Gâdea.” (vezi http://www.gov.ro/premierul-victor-ponta-cred-ca-actualul-guvern-a-luat-cele-mai-grele-si-cele-mai-curajoase-decizii__l1a119970.html).

Vă puteţi imagina aşa ceva? Parcă era MIERCURI în IANUARIE! NU! Încă nu a fost găsită nici în MAI! În care ţară din lume şi sub care popor, credeţi că băieţii ăştia de la USL s-ar mai fi aflat între frontierele naţiunii lor, după aşa bătaie de joc la adresa celor mai vulnerabili membri ai ei? Sau între bordurile patriei? Vă arăt eu unde!

Bordură Înaltă

Într-o ţară cu borduri înalte! Borduri înalte, exact în locurile pe unde ar trebui să treacă acele cărucioare ale persoanelor cu dizabilităţi. Ca parte a acestui popor fără reacţie, imbecilii care erau însărcinaţi să coordoneze instalarea acelor borduri mai teşite, care să permită accesul cărucioarelor cu pricina pe pavajul destinat pietonilor, nu au catadicsit să le şi explice muncitorilor drumari care este rostul acestor borduri mai speciale. Teşitura lor ar fi trebuit să fie la nivelul suprafeţei de bază, pentru a permite accesul căruciorului special pe trotuar. Iată cum arată ele în primul oraş al ţării, Bucureşti! O ruşine! O dovadă peremptorie a prostiei, primitivismului şi ignoranţei! Aceste borduri speciale au fost comandate ca să părem şi noi europeni şi civilizaţi! Au fost instalate ca să arătăm că nu suntem! Iată:

of 045

 

of 040

Dizabilităţi

Zilele acestea am fost, cu toţii, martori la secvenţe incredibile. Oameni cu dizabilităţi permanente şi grave, puşi pe drumuri pentru a fi reevaluaţi de comisii ale statului român, ca să poată obţine, în continuare, acele indemnizaţii de handicap, expresie a mizeriei, la limita supravieţuirii. Văzându-i pe aceşti oameni atât de umiliţi şi chinuiţi, dincolo de marile lor probleme de viaţă, putem realiza întreaga batjocură a celor care promit totul şi înapoiază suferinţă semenilor atât de vulnerabili! Ştiu, vor fi găsiţi ţapi ispăşitori în eşaloanele inferioare ale administraţiei.

Dar, hai să vă arăt cum se foloseşte suferinţa acestor oameni ca monedă electorală. Premierul Victor Ponta a fost, pe 14 octombrie 2012, la Pro TV, emisiunea După 20 de ani şi a anunţat naţiunea:

Nu au fost prevăzuţi bani la autorităţile locale pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. În ceea ce vorbesc eu acum, ce trebuie să dăm la rectificare sunt 200 de milioane de lei, 40 şi ceva de milioane de euro, care trebuie să meargă pentru ca în lunile noiembrie şi decembrie persoanele cu dizabilităţi să aibă aceste alocări. Astea nu au fost prevăzute în buget.” (vezi http://www.gov.ro/primul-ministru-victor-ponta-a-fost-invitatul-emisiunii-dupa-20-de-ani-la-protv__l1a118415.html). Adică, iată ce “ticăloşi” au fost predecesorii din guvernele Boc şi Ungureanu, nu au lăsat bani pentru oamenii în nevoie. Trecem peste truismul că această lipsă de bani este  repetată la nesfârşit de toate guvernele din România, când e vorba de sfârşitul exerciţiului bugetar anual! Aşa se proiectează bugetul, întotdeauna! Dar ce ziceţi de asta?

Victor Ponta a revenit, a doua zi, pe 15 octombrie 2012, la Sinteza zilei, pe Antena 3, unde a anunţat:

“Am început cu finalul ca să spun oamenilor: da, reuşim şi avem bani şi de indemnizaţiile însoţitorilor, persoanelor cu dizabilităţi”. (vezi http://www.gov.ro/primul-ministrul-victor-ponta-a-participat-alaturi-de-pre-edintele-senatului-crin-antonescu-i-de-primarul-general-al-capitalei-sorin-oprescu__l1a118445.html).

Găsise bani de la o zi la alta? Sau folosea, pur şi simplu, condiţia de suflet a unor oameni în suferinţă, pentru a strânge simpatii electorale înaintea alegerilor? De altfel, nu făcea decât să repete un refren, pe care îl folosise deja! Sigur, între timp uitase! Uitase chiar că găsise bani pentru persoanele cu dizabilităţi, încă din august 2012. Când anunţa ritos, pe 23 ale lunii, într-un briefing de presă, la sfârşitul şedinţei de guvern, că:

De asemenea, astăzi am identificat în buget şi am prevăzut, evident, prin autorităţile publice locale, banii necesari pentru o categorie cu totul şi cu totul specială, cu totul şi cu totul defavorizată de către vechiul guvern, într-o altă optică, bineînţeles şi anume, banii necesari pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi.” (vezi http://www.gov.ro/briefing-de-presa-sus-inut-de-premierul-victor-ponta-si-de-ministrul-finantelor-publice-florin-georgescu-la-finalul-edin-ei-de-guvern__l1a118078.html). Ei bine, românii au votat masiv pentru acest domn! USL este la putere! Întrebarea este dacă românii l-ar vota şef de guvern (prin alegeri parlamentare) sau preşedinte şi pe domnul din filmul de mai jos:

Eu cred că DA! Şi Pareto ar fi crezut la fel!

*Notă: Dacă accesarea file-urilor audio din text, prin link-urile prezente, se realizează trunchiat sau incomplet la primul click, reluaţi procedura printr-un nou click pe link-ul corespunzător!

4 thoughts on “Dreptul la Vot + “OK” + “Demisie” + Bordură Înaltă + “Dizabilităţi” = ?

 1. Din pacate politicienii (cam de peste tot ,dar cei din Romanica se detaseaza in campioni) isi consuma intreaga resursa in tehnicile de comunicare (vezi ”aburire”) din perioada alegerilor ,dar si dupa (in caz ca ajung la putere ) si nu mai au energia ,dar nici stiinta si bunavointa de a se mai putea ocupa de problemele concrete pe care au promis/mintit ca le si rezolva. Este simplu sa te uiti in jur ,asa cum faceti dvs. d.le Stan, si sa vezi aproape peste tot neputinta ,greseala si minciuna (vezi borduri inalte, citodstatice lipsa , cresteri de preturi peste intregiri de venituri etc) . Este regula cu repetitie matematica faptul ca in Romania , atunci cand se reuseste ceva de catre politicienii aflati la putere , sa se constate ,imediat sau un pic mai tarziu , ca defapt a fost ori o eroare ori o decizie luata intentionat pt. a produce efecte negative pt. cei mai multi ( al ansamblului societatii si al mecanismelor economice in general ),iar pt. cine trebuie (de regula putini la numar ) efecte pozitive . Aceste erori si decizii luate in cascada de-a lungul timpului au dus si vor duce la deteriorarea fara putinta de reparare pe termen scurt si mediu al intregului esafodaj de productie si colaborare al societatii , la pervertirea moralitatii si al mentaluilui colectiv in asa hal incat cea mai mare parte a memrilor societatii romanesti vor identifica furtul cu calea cea mai potrivita de a avea venit , minciuna cu adevarul , inselaciunea cu drumul cel bun etc. Este si vina unei mari parti din electorat ca s-a obisnuit sa stea cu mana intinsa la Guvern (Parlament etc) si nu reuseste sa-si ia destinul pe cont propriu ,ocazie cu care sa si-i penalizeze pe impostorii din politica decidenta . Iar daca stau prea mult (si prea multi ) cu mana intinsa , iata ce se primeste !
  Eu recomand tuturor care au citit acest comentariu sa se inspire ,pe perioada vietii lor si daca sunt romani , din urmatoarea povestioara:
  in cazul in care te urci intr-un autobuz si constati ca nu are geamuri , e plin de praf ,podeaua e rupata pe alocuri si intra fum de la motor , jumatate din scaune sunt absente ,iar celelalte in diverse forme de deteriorare nu e nevoie sa iei soferul la intrebari sau sa te lupti sa-l schimbi pe sofer . Va fi inutil. Cel mai bine e sa te dai jos si sa astepti alt autobuz ,eventual sa pleci pe jos.

 2. Guvernul Ungureanu a fost dat jos cu motiunea ce facea referire la gazele de sist.
  Ponta face practic aceelas lucru si a dat unda verde explorarii si exploatarii lor.Acum nimeni nu se mai oripileaza la tv cum se facea acum un an. Poporul roman uita repede.

 3. Mie mi se face greata cind il vad pe copilot luind de proasta natiunea
  cu zimbetul pe buze ca si MRU, si imediat schimb canalul tv.
  Iar la final baga acelasi “pa” din virful buzelor de parca nu s-ar
  intilni primul ministru cu alde onor presa, ci doua printese la o
  cafenea pe Dorobanti.
  Ponta a invatat placa de la tatucul natiunii: “fac(em)/dreg(em) eu/noi,
  ii voi pedepsi pe…, dam o lege pac-pac”, omu’ clar ca nu stie ce-i aia
  economie.
  Trebuia sa mai zica: “las’ ca crestem noi masa monetara si-o scoatem
  la capat cumva !”. 😉

  Se pare ca ce era nasol la guvernele Boc/MRU nu e nasol si la cele Ponta:
  ca-i vorba de locurile de munca, criza citostaticelor, ori gazele de sist,
  se ajunge din punctul lui de vedere la “lasa, ca intii caut eu o solutie
  si abia dupa ce nu mai pot face nimic ma voi gindi daca sa vorbesc despre
  demisie”; asta-i ca aia cu strutul: daca nu recunosc ca nu-s in stare sa
  rezolv lucrurile, inseamna ca in ochii fraierilor sint competent !
  Ieri seara, Gidea i-a luat pe lucratorii aia la capace, in acelasi timp
  negindindu-se nici-un moment ca onor Ponta, care este el premier de un
  an de zile, este parte a problemei.

  Eu n-am votat nici in alegerile locale nici la generale in 2012, ci doar
  la referendum; momentul in care am renuntat sa fac orice diferenta intre
  USL si PDL fiind acela in care au aparut scandalurile de plagiat, un
  distins domn ministru ce-a demisionat, a spus intr-o emisiune la A3 ca:
  “nu poti controla cind se trimite o lucrare…” (uitind de existenta
  semnaturii digitale si a marcarii temporale a unui biet fisier PDF).
  Ceea ce mi-a produs insa repugna, a fost virulenta cu care a fost atacata
  ideea ca ar fi posibil ca si unul/mai multi din USL ar putea face nefacute,
  atunci vazindu-se clar ca USL-istii nu vor decit ciolanul, prin orice
  mijloace.
  In momentul in care Ponta a acceptat cele 11 puncte era clar ceea ce
  avea sa se intimple, iar dramoleta de 2lei50 ce-a tinut poporanii cu
  ochii beliti si lipiti de ecranele tv-urilor, facind sa intre un purcoi
  de bani in buzunarele televiziunilor, n-a facut decit sa amine ceea ce
  fusese deja hotarit: “prieteni, decit sa ne certam, mai bine in fata
  poporului un cintec vesel din axila (pe nervii lor) sa cintam!”.

  Obrazu le e prea gros pentru un preacinstit sepuku politic colectiv,
  trebuie guvernat, caci ei, USL-ul sint cei ce ne-au scos din marasmul
  portocaliu !

  Am mai vazut pozele cu bordurile, sint din Noiembrie 2011, locatia, daca nu
  ma insel, de linga cimitirul de la Piata Salajan.
  E odios sa stringi voturi, mergind pe panta emotionala, dar in acelasi timp
  nefacind ceva concret/negasind solutii pentru care te-ai batut cu pumnu-n
  piept inainte si i-ai acuzat pe “ailalti”.

  Eu ma felicit si acum ca n-am votat anul trecut decit la referendum !

 4. Dacă “libertatea este dreptul de a nu minți”, înseamnă că șleahta “politică” a țării este mai încătușată ca niciodată în istoria ei! Definiția aceasta a libertății, dată de Albert Camus, exprimă și explică întunecimea și micimea minților celor care se reped cu gâtul înainte spre cea mai înaltă ierarhie politică. De ce ? Pentru că ei pot să mintă ! Cum? Cu un zâmbet parcă stanțat pe fețele lor încă de la naștere, cu inconștiență sau cu cinism, sau la mișto, pentru că le merge, la așa popor, etc… Ei știu că dacă dă vreo boală peste ei, iau avionul via Europa de V., masele de manevră, talpa țării, să urce treptele spitalelor în genunchi, ca într-o perpetuă penitență prometeică…. Și-au făcut rolul, i-au votat, ce mai vor?
  “Derbedei politici”? Nu, doar “derbedei”! Chiar dacă aveau ceva veleități înainte, cu politica erau și sunt în paralel! S-au repezit cu gloatele în parlament, din cu totul alte rațiuni decât binele general. Acolo este raiul chiulangiilor, șmenarilor, penalilor, și ce este mai important, devin expiabili pe fond de “imunitate parlamentară”, nu? Altfel, nema kulturnaia, nema patriotism !
  Cu 25 de ani în urmă, am avut privilegiul de a participa la premiera piesei “A treia țeapă”, o genială alegorie istorică a lui Marin Sorescu, adecvată și vremurilor pe care le trăim acum. A treia țeapă poate fi crucea din mijloc, pe care a fost răstignit Isus, între cei doi ticăloși grațiați, poate fi țeapa pe care este țintuit poporul român după fiecare scrutin, răsplata pentru că are minte și temperament mioritic… Domnitorul Țepeș a pregătit-o pentru Mahomed, care, după ce pustia țara, pleca nestingherit! Ca și acum ! Vine un eșalon, pârjolește tot ce prinde, următorul face așijderea, și tot așa, spre cele mai înalte culmi ale …autocrației !!! Iar românul rămâne cu țeapa -n brațe! Și cu ceva consolări băloase ale moraliștilor îmbuibați , lipiți pe scaunele unor televiziuni subversive, și care “caută soluții”!!!
  Tânărul Ponta a învățat repede de la înalții lui predecesori și tătuci: indiferent ce apelative a căpătat, zâmbește, ce reproșuri i se aduc, zâmbește, cred că a citit și el piesa lui M. Sorescu și și-a însușit morala Domnitorului : “unii îmi zic Țepeș pe furiș, eu îi trag în țeapă pe față”…

Leave a Reply