“Băştinaşii” României! Adică, VOI, Iubitorilor de USL!

victor-ghise-crin

Mă uit la televizor, la ora 17:20, joi, 13 iunie 2013, pe România TV! Îl ascult cu nesaţ pe liderul incontestabil al speranţelor acestui popor, Victor Ponta! Omul a intrat în direct, la cererea lui, pentru a spulbera o speculaţie a presei! Şi anume că invitaţia adresată de premier guvernatorului Băncii Naţionale, pentru a participa la inaugurarea podului Calafat-Vidin, ar însemna constituirea unui tandem Ponta-Isărescu, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2014! Victor Ponta a dezminţit cu tărie! Crin este candidatul ever, pe care îl susţine Ponta! De la înălţimea procentelor sale, în încrederea populaţiei, care l-au lăsat la subsol pe Crin!

Crin este depăşit, astăzi, cu mult, de Victor! În sondajele de opinie! La încredere! Înaintea lui Crin nu este doar Victor! Sunt şi Isărescu şi Oprescu (sondaj CSOP- http://www.rtv.net/gigi-becali-si-crin-antonescu-la-egalitate-in-sondajul-csop_84377.html). La egalitate cu el este Becali! George! Da, magnatul din puşcărie! Românii au tot atâta încredere în Crin, cât au în Gigi! Gigi e mai credibil decât Băsescu! Aşa zice CSOP! Iar eu sunt coleg de naţiune cu aceşti români, care se exprimă în sondaje! E OK! M-aş fi putut naşte urangutan! Şi eram coleg cu Matt Damon, în Planeta Maimuţelor! Not bad! Poate mă rezolv cu nişte implanturi! Nu, nu pentru mine! Da, da, la creier! Dar, sunt prea mulţi! Câte implanturi? Şi din ce creier? Şi sunt ai noştri! Unii sunt în Parlament! Cam toţi de acolo!

Ordonanţe pentru proşti

Aţi urmărit dezbaterea cu privire la revizuirea Constituţiei? Aţi văzut feţele aleşilor? Mustesc de inteligenţă, mai ales când emit sunete! Unii chiar vorbesc! Mda, muzica onomatopeelor! E ca o apogiatură, într-un concert din muzică de Bach! Vine ca să scoată în evidenţă o notă anume! Adică, sunetele se leagă şi poţi să vezi în licărirea ochilor istoria zbuciumată a planetei, de la amibă la celenterate! Poftim? Aţi zis primate? Un moment, da, da, da…nu, la mine pe display totul se opreşte la celenterate! Sau, poate e invers la noi! De la celenterate la amibă! Poate e ceva în neregulă cu laptop-ul meu! Ia să vedem! Uite, la bulgari merge dincolo de primate! Şi la moldoveni! Ăia de dincolo de Prut! Cică au o genă rusească! Stai, uite avem şi noi o genă! Iar unii sunt dincolo de primate, cu gena asta! Iată!

Reporter: Domnule premier, parlamentul a adus nişte modificări la OUG cu locuinţele date de stat demnitarilor. Sunt mult mai multe privilegii faţă de cum era textul iniţial. Cum comentaţi? Sunt şi secretarii, şi subsecretarii, şi miniştrii /…/.
Victor Ponta: Ce să spun? Admir generozitatea parlamentarilor. Aş fi preferat să fie generoşi de la ei, nu de la mine, de la guvern. O să fac eforturi să vindem cât mai repede spaţiile de la RAAPPS, ca să nu mai aibă unde să stea toţi, care i-au înduioşat pe parlamentari. Acum, până la urmă, eu am dat ordonanţa într-o anumită formulă, nu pot să îi impun parlamentului, şi nu guvernul impune parlamentului. Cred, însă, că poate nu era momentul să li se rupă sufletul parlamentarilor de secretarii de stat. Şi cine a mai intrat? Iarăşi toată lumea?
Reporter: Toată lumea, adică ce aţi încercat să scoateţi prin ordonanţă au băgat înapoi /…/.
Victor Ponta: Nu mai plec în Germania, că uite ce se întâmplă.
Reporter: Această modificare n-ar fi trecut fără votul parlamentarilor PSD, probabil
Victor Ponta: Eu nu ştiu cine, sau nu pot să spun că cineva anume a votat. Nu m-ar mira să se fi votat în unanimitate. Când este vorba…
Reporter: Nu a existat un consens politic, cel puţin în interiorul coaliţiei?
Victor Ponta: Nu am apucat să discutăm şi nu ştiu ce s-a întâmplat. Este la camera decizională sau..?
Reporter: Deocamdată, a trecut de comisie, ca să intre în plen.
Victor Ponta: A, bun. Poftiţi, chiar nu ştiam exact în ce stadiu este în parlament. Eu o să încerc să conving atunci, la votul plenului, care sunt consecinţele.
Reporter: Astăzi este votul final.
Victor Ponta: Astăzi este votul final, nu mai reuşesc? Poate o retrimite preşedintele atunci”.

E pe site-ul oficial al guvernului! “Declaraţii susţinute de primul-ministru Victor Ponta la încheierea vizitei în Germania”, pe 10 iunie 2013 (http://www.gov.ro/declara-ii-sus-inute-de-primul-ministru-victor-ponta-la-incheierea-vizitei-in-germania__l1a120236.html). Aţi ghicit care este gena? Mitocănie supurantă? Şmecherism bubonic de derbedeu politic pesedist? Fesenism eruptiv cu localizare subcutanată? Categoric, nimic din toate astea! Doar e în capul listei la încrederea românilor!

Aşadar, cică dă o ordonanţă, ca să elimine din privilegiile demnitarilor, în ceea ce priveşte accesul la locuinţe din fondul Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Reporterul zice că parlamentarii au făcut modificări la normativa respectivă şi acum sunt “mult mai multe privilegii”. Ponta nu neagă! Face mişto de parlamentari: “admir generozitatea parlamentarilor”! Apoi, face mişto de toată lumea, adică de toţi proştii care l-au votat: “Nu mai plec în Germania, că uite ce se întâmplă”! Reporterul nu înţelege că tocmai a fost făcut idiot şi insistă: “Această modificare n-ar fi trecut fără votul parlamentarilor PSD”! Ponta observă că nu s-a prins că l-a făcut idiot! Mai încearcă o dată: “Eu nu ştiu cine, sau nu pot să spun că cineva anume a votat. Nu m-ar mira să se fi votat în unanimitate”!

Adică: Bă, boule, tu nu înţelegi şmenul? Ordonanţele astea sunt ca să vă prostesc pe voi, proştii, nu ca să iasă ce zice ordonanţa, fiindcă băieţii mei din parlament oricum o aranjează pe şmen, ca să fie bine! Eu apar că sunt cu poporul, iar Parlamentul, unde sunt feseniştii mei, pesedei autentici şi liberali altoiţi, o îndreaptă, ca să ne iasă şmenul şi să vă fraierim pe voi! Parlamentul e, oricum, compromis, iar voi, alegătorii, votaţi şi maimuţa de la circ, dacă scrie USL pe ea, ce dracu’ nu înţelegi?

Şi adevăratul Ponta adaugă: “Eu o să încerc să conving atunci, la votul plenului, care sunt consecinţele”! Reporterul, siderat, mai are o ultimă sclipire de inteligenţă, înaintea colapsului final exclamând: “Astăzi este votul final”! Extenuat, Ponta se predă: “Astăzi este votul final, nu mai reuşesc? Poate o retrimite preşedintele atunci”!

Adică: Bine, bă, bine, vrei s-o auzi în clar? Da, aşa a fost făcută, cum ţi-am zis! Ai vreo problemă? Nu-ţi convine? Du-te la Băsescu, dar, vezi, că ăla e cu mine pe şmen, bă, săracule! Hai, marş de-aici!

Altminteri, ce îmi sugeraţi? Că premierul trece o ordonanţă prin guvern şi Parlamentul de 70% susţinere pentru premier întoarce sensul ordonanţei, fără ca premierul să ştie nici ce, nici cine, nici când s-a votat? OK, votaţi USL, atunci! Apropo, vedeţi că mai sunt şi alte ordonanţe din astea! Uite aşa! De pildă, semnează premierul şi, când colo, ordonanţa care trebuia să se aplice într-un singur loc, se aplică peste tot! Ştiţi de ce? A scris-o prost un funcţionar! Şi mai ştiţi ce? De câteva zile este căutat funcţionarul ăla! Nu se ştie cine a scris ordonanţa! Astăzi, pe 13 iunie, încă nu a fost găsit! Vreţi să ştiţi despre ce ordonanţă e vorba? Aia cu 85%! Care 85%? Hai, pa, că nu sunt birou de informaţii! Votaţi cu USL, eu am primit un telefon de la Matt Demon, pentru un casting! A, să nu uit, mai e cazul să observ că nimeni din presa românească nu a sesizat bătaia de joc din reacţia lui Ponta de mai sus?

“Mărgele de sticlă” pentru “băştinaşi”

Acum, hai să vedem dacă eu mint! Sau dacă sunt proroc prost! Traian Băsescu i-a permis lui Victor Ponta să meargă la Consiliul European din 22 mai 2013, în locul său! A făcut-o pentru a crea o nouă breşă în USL mizând pe nevoile de imagine, narcisiste, ale unui Ponta ahtiat să fie recunoscut în Europa, la Berlin! Pe 10 iunie, Ponta a ajuns la Berlin, după ce a primit binecuvântarea lui Băsescu, atunci când l-a trimis pe el să discute cu Merkel la Consiliul European! Promptă, fiindcă avea de gestionat relaţia Germaniei cu o ţară UE de 20 de milioane de locuitori, în ciuda dispreţului faţă de Ponta, cancelarul l-a primit într-o vizită oficială! Pe care diplomaţia română se străduia, cu disperare, să o obţină de acum un an, fără succes! Reuşea Băsescu printr-un simplu artificiu de delegare la Bruxelles, la Consiliul European! Ce spuneam/scriam eu, pe 20 mai 2013, înaintea Consiliul European, în postarea de pe acest blog, cu titlul Scrisoare Deschisă către Câţi Au Mai Rămas în PNL?

“Ponta, imatur şi infatuat, e înnebunit să revină în lumea bună a Europei! Aşa cum spune, în clar, Băsescu, preşedintele nu-l va lăsa mereu la Consiliile Europene (“nu, nu neapărat”!). Îl lasă acum! Fiindcă îl ştie slab şi gata să vândă pe oricine, doar pentru o strângere de mână, fie ea şi flască şi dispreţuitoare, din partea doamnei Merkel! A cărei fotografie s-o pună pe site-ul guvernamental, pentru proştii gata să creadă balivernele pontiste despre lume şi viaţă europene, gen “Ponta s-a întâlnit cu Merkel”! Da, să vândă pe oricine, mai ales pe Crin şi aliaţii din PNL (aşa cum a făcut-o, deja, din plin, numind-o pe Kövesi la DNA)! Da, pe Crin, care, prin naţionalismul deşănţat şi rudimentar, ca şi prin diatribele stupide la adresa Americii şi Uniunii Europene, s-a umflat ca o bubă cu puroi pe grumazul politic al pesedistului Ponta. Care Ponta este dornic să strălucească în Europa şi nu poate din cauza lui Crin!”

Hm! S-a întâmplat exact cum am zis! Permisiunea dată de Băsescu lui Ponta, pentru a reprezenta România la Consiliul European, a fost mesajul în clar pentru Merkel, că trebuie ajutat Băsescu, printr-un gest faţă de Ponta! Merkel a înţeles şi l-a primit pe Ponta la Berlin! Liberalii nu au înţeles nimic! Proştilor din România li s-a servit că a fost mare vizită, mare! Şi aşa ar fi trebuit să fie, când se întâlnesc doi şefi de guverne! Se semnează acorduri, se angajează resurse, se anunţă proiecte comune! Nimic nu s-a întâmplat la Berlin din toate astea! Ponta ştia! Era o vizită pentru proştii din România! Aşa cum a fost ultima vizită a lui Băsescu la Washington, când s-a întâlnit cu Obama, în pauza dintre convorbirile cu Biden! Tot pentru proştii din România!

Hai să vă învăţ un truc diplomatic! Nu-l puteţi afla de la nimeni altcineva, în ţara asta! Când marii navigatori, din naţiunile europene cu deschidere spre descoperirea noilor orizonturi, ajungeau, în trecut, la pământuri noi, explorau regiunea şi făceau negoţ cu populaţiile băştinaşe! Dispunând de o civilizaţie superioară, le era uşor, de pildă, să achiziţioneze aur sau pietre preţioase de la aceste populaţii! Şeful vreunui trib din Africa ar fi dat bucuros un kilogram de aur pentru o oglindă! Sau un pumn de smaralde pentru un pieptăn de os! De aceea, europenii noştri aveau, întotdeauna, la ei, zeci de kilograme de marfă, care putea să ia ochii unui băştinaş din Africa, dar fără nicio valoare în Europa! O schimbau pe kilograme de aur sau pietre preţioase!

Tradiţia s-a păstrat peste veacuri! Doar că astăzi şmecheria e mai elaborată şi aplicabilă şi “băştinaşilor” din Europa! E drept, nu îi mai păcăleşti tu, “navigator” (a se citi cancelar), cu mărgele de sticlă! E mai simplu! Îl primeşti pe “băştinaşul” Ponta în biroul tău, câteva minute! Sigur, întâlnirea durează mai mult! Dar, câteva minute, îi arăţi biroul tău de cancelar! “Băştinaşul” cade pe spate! Wow! M-a dus Merkel în biroul ei! Nebunie! Presa proştilor, alcătuită ea însăşi din “băştinaşi”, exultă! Foarte tare! A fost Ponta în biroul lui Merkel! Şoc, şoc!

Ce contează că nu s-a semnat niciun acord cu Germania! Ce contează că delegaţia care l-a însoţit pe Ponta este cea mai subţire ever, la nivel de întâlniri dintre un premier român şi un omolog din Europa, într-o vizită bilaterală oficială! Ce contează că subiectul cel mai spinos şi mai important, în relaţia bilaterală (aderarea României la Schengen, blocată, deocamdată, chiar de Germania), a fost scos de pe agenda întâlnirii de germani, explicaţiile lui Ponta pentru asta fiind de-a dreptul penibile! Ce contează că Ponta nu a luat niciun ministru liberal în delegaţie (deşi finanţele, transporturile, economia sunt la liberali), ca să nu deranjeze nasul fin al doamnei Merkel cu duhoarea izbucnirilor naţionalist-polemice ale fratelui întru USL, Crin cel Blajin (şi ca să confirme ce am zis eu în 20 mai)!

Pentru proştii din România avem nişte „mărgele de sticlă”! Uite, a fost Ponta în biroul lui Merkel! Însuşi Victoraş s-a simţit obligat şi onorat să descrie, pentru prostimea „băştinaşă”, cum e biroul cancelarului: “auster, foarte funcţional şi un loc în care se munceşte”! (în Evenimentul zilei, 11 iunie 2013, http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-am-fost-tratat-ca-un-prim-ministru-al-unei-tari-importante-pentru-germania-biroul-1041858.html). L-aţi auzit, vreodată, în viaţa vieţilor dumneavoastră, pe François Hollande sau pe Nicolas Sarkozy povestind cum este în biroul Angelei Merkel? Sau aţi citit/văzut, în presa franceză, aprecieri cu privire la biroul lui Merkel, după vreo vizită a lui Sarkozy sau Hollande la Berlin? Sau, poate, Hollande nu a ajuns, niciodată, în biroul lui Merkel? Poate, Sarkozy? Vă imaginaţi cum ne priveşte Europa civilizată? Vă spun eu! Ne priveşte aşa cum suntem! Între amibă şi celenterate! Adică, “băştinaşi”!

Pentru ţară şi popor, cu Băsescu-n viitor

Ştiu, ştiu, bat câmpii, dar cum îmi permit? Păi, atunci, luaţi-o pe asta! În plină vizită în Statele Unite, pe 10 martie 2005, preşedintele Băsescu, după întâlniri cu oficialităţile americane, la cel mai înalt nivel, s-a întâlnit cu Naşul de la B1 TV! Cu Radu Moraru, adică, într-o ediţie specială, din capitala federală a Americii! Ia să vedem ce povestea (conform RADOR) preşedintele român pentru proştii “băştinaşi” de la Bucureşti! Tocmai avusese un punct de presă cu preşedintele Bush, în Biroul Oval:

Realizator: Sunteţi primul preşedinte în Biroul Oval care vorbeşte. Înseamnă ceva într-o vizită din asta atât de importantă?

Traian Băsescu: Nu ştiu, eu nu pot măsura exact semnificaţia faptului că s-a făcut conferinţa de presă în Biroul Oval, dar pot să vă spun că, în calitate de preşedinte al României, în birou la mine, încă n-am primit vreun şef de stat. Când voi primi un şef de stat va fi o mare onoare pentru el, indiferent cum se numeşte!”

Vreţi să vă spun câţi lideri politici din Africa, Asia, Europa, America Latină, Planeta Giganţilor şi alte galaxii au avut puncte de presă cu preşedintele, în Biroul Oval, în timpul Administraţiei Bush? Sau Obama? Sau Clinton? Năstase unde credeţi că a povestit cu Bush despre cum vor câştiga alegerile din 2004? În bucătăria de la Casa Albă? E, aşa se întâmplă când sunteţi luaţi drept proşti! Adică “băştinaşi”! Vi se vând „mărgele de sticlă”! Mare vizită, mare în SUA! Mare vizită, mare în Germania! Când marii lideri ai lumii nu au ce să-ţi dea, fiindcă eşti zero barat în ochii lor, dar trebuie totuşi să arate respect poporului român, îţi oferă ceva, acolo! O întrevedere în biroul de lucru, de pildă. Nu e cine ştie ce! Practic, nu ei îi consideră pe români tâmpiţi! Ei îi tratează cu respect! Că tu, Ponta sau tu, Băsescu, vrei să dai o semnificaţie specială unui fapt banal, ca să vinzi nimic poporului tău, asta înseamnă că tu îţi tratezi poporul ca “Băştinaşi”, nu Merkel sau Bush! Iar presa română e parte la asta, cu monumentala sa incultură politică şi prostie!

Cei doi eroi, Băsescu-Ponta, sunt în sincronizare perfectă şi vă tratează la fel! S-au pregătit să vă spună aceeaşi minciună! Cea cu privire la non-influenţa lui Băsescu în aranjarea vizitei lui Ponta la Berlin! Iată ce zice Ponta: “Dacă mă întrebaţi de culise, pot să vă spun foarte onest şi foarte direct: nu, preşedintele Băsescu nici nu a pus o vorbă bună pentru această întâlnire, dar nici nu a intervenit în vreun fel să o împiedice. Deci nu pot nici să îl acuz, nici să arăt vreo contribuţie pozitivă sau negativă”! (în Evenimentul zilei, 11 iunie 2013, http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-am-fost-tratat-ca-un-prim-ministru-al-unei-tari-importante-pentru-germania-biroul-1041858.html). Normal, căci, dacă ar fi spus că vizita i se datorează lui Băsescu, ar fi înţeles, în sfârşit, şi “băştinaşii” că nu USL guvernează, ci concubinajul FESENIST dintre Ponta şi Băsescu! Nu puteai spune aşa ceva, oricât de “băştinaş” ai fi chiar tu, dragă Ponta!

Ce zice Băsescu? Pe 11 iunie 2013, a fost invitat în emisiune, la acelaşi B1 TV, de către Robert Turcescu, de data asta! Iată schimbul de replici edificator:

Preşedintele: Este foarte important, pentru România, ca, la nivelul guvernului, să existe dialog cu guvernul german.

Moderatorul: Aţi dat o mână de ajutor în realizarea acestei vizite, domnule preşedinte?

Preşedintele: Nu! E Minister de Externe, e…” (auzi file audio* 13basescu-1nu a contribuit la vizita lui ponta la berlin11jun)

Aţi înţeles “băştinaşi”? Cică, ţara e guvernată de USL! Adică de PSD şi PNL! Nu de Băsescu-PSD, Nu, Nu, Nu!

Liberalii şi maiourile lor

Hai, măi, că s-au prins liberalii! Zău! Îl ştiţi pe principalul sfătuitor al lui Crin, Ioan Ghişe, băiatul ăla de o inteligenţă debordantă, ăla cu maiou (sau tricou, nu mai ştiu) şi, sper, izmene vopsite cu “Jos Băsescu”? Ăla care patrulează pe la televiziuni informând “băştinaşii” că Băsescu nu mai e preşedinte (cred că a fost la cursurile de ştiinţe ale comunicării predate de Bogdan Teodorescu, ideologul dispariţiei politice precoce a lui Traian Băsescu)? Ei bine, băiatul a dat lovitura! A ieşit cu brăcinarii frumos încolăciţi pe ştiinţa comunicării şi i-a cerut lui Ponta demisia:

Premierul trebuie să îşi dea demisia. Domnule, le-a spus premierul cetăţenilor cărora le ceream votul că, dacă îl aleg peste 3 zile, se duce să semneze acordul de coabitare cu Băsescu? N-a spus. Dacă spunea, îl mai alegeau? Poate, nici măcar deputat. Când faci o construcţie pe câţiva ani, tu coabitezi cu aliaţii sau cu adversarul? Adversarul anunţat înainte de alegeri e partenerul de după alegeri. Iar aliaţii de dinainte de alegeri nu mai sunt partenerii de coabitare de după alegeri. Coabitează reprezentanţii serviciilor secrete.” (vezi interviu în Ziare.com, 11 iunie 2013, http://www.ziare.com/ioan-ghise/pnl/ioan-ghise-premierul-trebuie-sa-isi-dea-demisia-coabiteaza-reprezentantii-serviciilor-secrete-interviu-1240284) .

Ce tare! Liberalii s-au trezit! Cine a spus, domne’, că liberalul Crinuţu’ nu e tare? Şi că ar face orice, doar să ajungă preşedinte susţinut de FESENIŞTI? Uite-aici, prin vocea bravului intelectual Ghişe, un om drept, vertical, cu putere, care vorbeşte în numele alegătorilor şi în spirtul (cred că am vrut să scriu “spiritul”) dreptăţii, Crin a arătat tuturor că nu face compromisuri! Bravo, Crin! Nu mai eşti un “băştinaş”! Am greşit eu! Poftim? Ce a zis Ghişe? A doua zi, pe 12 iunie? Ce? Într-o scrisoare către Ponta?

Vă scriu pentru a vă cere scuze pentru aprecierile pe care le-am formulat cu ocazia recentului interviu acordat pentru Ziare.com. Regret că am exprimat public păreri personale care pot afecta colaborarea în cadrul Guvernului USL. Consider acum ca nepotrivit şi greşit politic ceea ce am spus. Sper să aveţi puterea de a depăşi acest incident neplăcut pe care l-am produs. Voi sprijini în continuare Guvernul USL în Parlament prin voturile mele. Proiectul USL este prea important pentru România ca să fie compromis chiar de către noi.” (vezi http://www.b1.ro/stiri/politica/ieri-cerea-demisia-lui-ponta-azi-i-i-cere-scuze-senatorul-pnl-ioan-ghi-e-regreta-afirma-iile-dure-pe-care-le-a-facut-la-adresa-premierului-58567.html).

Şi, acelaşi Ghişe către Crinuţu’: “Vă rog pe dumneavoastră şi colegii liberali să acceptaţi scuzele mele pentru greşeala comisă de a exprima public păreri personale, care pot afecta colaborarea în cadrul USL. Mi-am cerut scuze şi domnului Victor Ponta. Cu speranţa că greşeala mea politică poate fi scuzată, vă asigur că susţin în Parlament Guvernul USL şi PNL.” (vezi http://www.b1.ro/stiri/politica/ieri-cerea-demisia-lui-ponta-azi-i-i-cere-scuze-senatorul-pnl-ioan-ghi-e-regreta-afirma-iile-dure-pe-care-le-a-facut-la-adresa-premierului-58567.html).

Plâng! Vorba lui Crin cel Care NU Vrea să Ajungă Preşedinte cu Orice Preţ: “Senatorul Ghişe a comis o greşeală de neiertat la experienţa şi cu onestitatea sa politică, pentru că Ioan Ghişe e un om cinstit, dar în acelaşi timp e un om care are suficientă experienţă încât să ştie care sunt regulile unei coaliţii şi care sunt limitele până la urmă ale unei asocieri politice. Sunt foarte îndurerat şi îmi pare foarte rău că acest lucru s-a întâmplat.” (vezi http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ghise-isi-cere-scuze-in-scris-pentru-ca-a-cerut-demisia-lui-ponta-304549.html).

Aţi înţeles, “băştinaşi”? Sau v-aţi îndurerat prea tare? Să vă spun eu cum sunteţi voi, măi, băieţi şi fete, care nu vedeţi relaţia de promiscuitate politică dintre FESENIŞTII Ponta şi Băsescu! Şi, care nu vedeţi care este valoarea politică a lui Crinuţu’! Care nu vedeţi ce este USL-ul! Cum să vă explic eu, ca să înţelegeţi la nivelul minţii voastre? Aaaa! Hai, că ştiu! Sunteţi ca blonda aia care nu vede cartofii prăjiţi din farfurie fiindcă…fiindcă…fiindcă…ia uitaţi-vă la film, mai bine!

*Notă: Dacă accesarea file-urilor audio din text, prin link-urile prezente, se realizează trunchiat sau incomplet la primul click, reluaţi procedura printr-un nou click pe link-ul corespunzător!

10 thoughts on ““Băştinaşii” României! Adică, VOI, Iubitorilor de USL!

  • Domnul Ion, o analiză a ceea ce înseamnă interesele Rusiei, SUA şi ale ţărilor UE în România, din punct de vedere strategic şi nu numai, ar necesita nenumărate pagini de introspecţie! Aş prefera un răspuns concis la problema ridicată de dumneavoastră. Articolul la care aţi trimis, din Jurnalul Naţional (jurnalul.ro), preia o ştire de la agenţia DC News, care preia, la rândul ei, elemente dintr-o evaluare a lui Vladimir Socor, cu titlul “Patrushev in Bucharest: Russia Resetting Relations with Romania?”, din “Eurasia Daily Monitor”, Volume: 10, Issue: 118, de pe site-ul http://www.jamestown.org, 21 iunie 2013 (vezi http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=41060&tx_ttnews%5BbackPid%5D=27&cHash=0120c568edae9c1c4aa92e93ca556e1f#.UccSvdhQSSr).

   Domnul Socor are pretenţia cunoaşterii aprofundate a raporturilor României cu vecinii din Est şi iluzia deţinerii unei expertize înalte în domeniul relaţiilor SUA cu Rusia. Este suficient de cunoscut, în State, pentru a fi invitat să prezinte puncte de vedere în comisiile Congresului, cu privire la situaţia din Europa Centrală şi de Est. Analizele sale din perioada conflictului transnistrean, de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, ca şi cele care au urmat, devoalează, după părerea mea, o crasă necunoaştere a bazei factuale pe care s-au construit relaţiile menţionate mai sus şi, într-adevăr, o extrem de elaborată platformă antirusească! Omul cuplează sentimentele antiruseşti (nu discut resortul intern al acestora) cu diletantism şi superficialitate “ştiinţifică”! Faptul că îl “venerează” pe Băsescu, recunoscut “luptător” degeaba împotriva Rusiei, este firesc!

   De altfel, în textul menţionat mai sus, Socor îi critică pe toţi cei care au “resetat” relaţia cu Rusia! Adică, pe acele ţări europene care au hotărât să deschidă un capitol nou în raporturile bilaterale cu puterea de la Răsărit! Socor spune că cei care au iniţiat “resetarea” sunt ţări care demonstrează, astfel, că au mai multă nevoie de Rusia decât are Rusia de ele! Mai mult, demonstrează, astfel, că situaţia nesatisfăcătoare a raporturilor bilaterale li s-ar datora lor, nu Rusiei (“Moving pre-emptively to “reset” relations is a poor basis for approaching Russia. The initiating government implicitly accepts responsibility for the unsatisfactory state of its relations with Moscow. By the same token, the initiator will bear the main burden for making the reset work as hoped-for. The initiating country, moreover, signals thereby that it needs Russia, more than Russia needs it. This underscores an imbalance of interests from the outset of this process, affecting its future course in Russia’s favor”.).

   Socor îl laudă pe Băsescu tocmai pentru că nu a făcut aşa ceva şi consideră vizita lui Patruşev (secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse), la Bucureşti, dacă nu o “resetare” a relaţiei Rusia-România iniţiată de Moscova, măcar un “dezgheţ” iniţiat de Rusia (Patrushev’s visit itself testifies to Basescu’s competent handling of this uneasy relationship. First, Basescu has avoided the error of initiating a “reset” in Romanian-Russian relations. Instead, he has waited patiently until Moscow itself finally moved, if not to “reset,” then at least to defrost relations. Second, Basescu has embarked on this exercise as a confirmed pro-US president, reflecting a solid public consensus about close ties with Washington. In accepting a Russian overture, Bucharest holds the cards of a bilateral strategic partnership with the United States that works effectively in Romania’s case.)!

   După părerea mea, o astfel de evaluare este o tâmpenie atât de patentată, încât nici nu simt nevoia să o desfiinţez. În general, textele lui Socor conţin numeroase contradicţii, dar el este un autor foarte “prizat” în mediile naţionalist-prosteşti de la Bucureşti, medii profund antiruseşti! Ca să nu las niciun dubiu cu privire la valoarea ştiinţifică a domnului Socor, omul îl critică inclusiv pe preşedintele Obama pentru “resetarea” relaţiilor cu Rusia, iniţiată de Administraţia democrată de la Washington (“The Barack Obama Administration’s first-term “reset” of the United States’ relations with Russia set in motion a trend in Europe. A number of European governments have adapted the US-Russia “reset” model to their specific situations, initiating similar processes bilaterally with Russia.”).

   Aşadar, trendul “resetării” pe care o critică (vezi evaluările de mai sus), în relaţiile cu Moscova, a fost dat chiar de preşedintele Obama! Care este aliatul lui Băsescu, din perspectiva evaluării aceluiaşi Socor! Dar, care Băsescu nu a “resetat” nimic în relaţia cu Rusia! Ba, i-a obligat pe ruşi să “dezgheţe” ei relaţia cu România, că de aceea a venit Patruşev la Bucureşti! Adică, Băsescu e mai bun ca Obama, ar fi concluzia inevitabilă! Vă daţi seama, puternica Americă a fost nevoită să “reseteze” ea relaţia cu Rusia, adică avea mai multă nevoie de Rusia decât Rusia de ea! România, mult mai puternică decât America însăşi, nu a avut nevoie să “reseteze” ea relaţia cu Rusia! Aşa că, umilă, Rusia a “dezgheţat” (dacă nu a “resetat” chiar, după cum pare să rezulte din titlul lui Socor) ea relaţia cu România şi ni l-a trimis pe Patruşev la Bucureşti! Tare, nu? Sigur, presupun că domnul Socor nu a vrut să ne transmită această concluzie tâmpită! Din nefericire pentru el, logica analizei sale (dacă asta se poate numi analiză) conduce inevitabil la acest deznodământ!

   Cam asta e de spus despre domnul Socor, omul preluat de DC News şi prezentat în Jurnalul Naţional! Eu, unul, nu vă recomand asemenea aberaţii, dragi agenţiei de presă cu pricina şi ziarului menţionat. În ceea ce priveşte Vocea Rusiei, aici avem un răspuns relativ simplu. Da, Vocea Rusiei este un post în care, firesc, veţi găsi puncte de vedere apropiate Kremlinului! Da, Rusia nu îl agreează pe Băsescu, omul care a contribuit din plin la dezastrul României de azi şi la prăbuşirea completă şi nejustificată a relaţiei România-Rusia! Întrebaţi-vă cât la sută din prestaţia antirusească a lui Băsescu, de tipul “Socor” plus, este răspunzătoare pentru preţurile exorbitante cu care România achiziţionează gazul rusesc, atunci când ţări din UE, mai îndepărtate de Rusia, plătesc mult mai puţin! Asta, în condiţiile în care America lui George W. Bush se înţelegea foarte bine cu Rusia (în ciuda nevoii de “resetare” a relaţiilor de care se plânge patetic Socor), iar Obama chiar a “resetat” în şi mai bine relaţia cu Moscova! Fără a mai vorbi de relaţiile excelente pe care Germania sau Franţa le au cu Rusia, în beneficiul popoarelor lor!

   Pentru elemente suplimentare legate de vizita lui Patruşev la Bucureşti, puteţi accesa textul meu de pe acest blog, din Analytical, cu titlul “Nişte vizite la Bucureşti!”, postat pe 20 iunie 2013.

   • Domnule Stan ar sustine Basescu suport militar pentru o interventie in Siria asemanatore ca ceea din Irak? De ce marile puteri nu se pot intelege pentru o solutie in favoare poporului sirian?

    • Doamna Munteanu, niciun lider politic român, chiar cu cea mai înaltă funcţie în stat sau deţinător al oricărei demnităţi oficiale, nici chiar Parlamentul României, nu vor angaja, vreodată, România într-un act de război, fără ca România să fie atacată! Adică, România va răspunde militar doar dacă este atacată, iar răspunsul se va da în baza articolului 51 (dreptul la autoapărare) din Carta ONU! România va acţiona militar, pe teritoriul altui stat, numai într-o singură situaţie, alta decât răspunsul la un atac direct! Atunci când acţiunea sa va fi autorizată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, în baza Capitolului VII din Cartă (încălcări ale păcii şi securităţii internaţionale).

     Aşa se face că România a acţionat, cu participare militară, în criza libiană soldată cu înlăturarea de la putere a lui Gaddafi, cu autorizarea expresă a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate! În ceea ce priveşte Irakul (criza soldată cu înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein, în 2003), România s-a implicat, pe teritoriul irakian, numai după încheierea operaţiunilor militare împotriva forţelor armate irakiene şi în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate! Prezenţa militară românească în Balcani sau în Afganistan (operaţiuni în afara apărării colective) are la bază rezoluţii ale Consiliului de Securitate!

     Articolul V din Tratatul de la Washington, care conţine garanţiile de securitate ale Alianţei Nord-Atlantice, din care România face parte, nu obligă România la asistenţă militară faţă de niciun aliat, în afara prevederilor articolului 51 din Carta ONU! Adică, România va ajuta un aliat NATO numai dacă acesta este atacat! Iar, ajutorul, în baza articolului V, este la latitudinea României! Şi, dacă România va ajuta un aliat NATO în afara articolului 51 din Carta ONU, atunci o va face doar autorizată de o rezoluţie a Consiliului de Securitate, aşa cum am precizat deja.

     Singura susţinere acordată de România, într-un conflict militar, fără autorizare expresă din partea Consiliului de Securitate, s-a petrecut în perioada atacului NATO împotriva Iugoslaviei restrânse, în criza kosovară din 1999! Acea susţinere pentru NATO nu a implicat angajarea forţelor armate române în operaţiuni militare, sprijinul fiind limitat la aspectele logistice, survol în spaţiul aerian românesc şi angajare politică.

     Nu se întrevede, în prezent, nicio acţiune militară a comunităţii internaţionale împotriva regimului Bashar al-Assad din Siria, care să dispună de o autorizare expresă a Consiliului de Securitate! Aşadar, România nu va participa la aşa ceva într-un viitor imediat previzibil! Evident, crimele de masă împotriva propriului popor, săvârşite de Assad, pot, în cele din urmă, să ducă la o reacţie a Consiliului de Securitate, dar e greu de presupus că Rusia, membru permanent, cu drept de veto în Consiliu, va fi de acord să autorizeze aşa ceva în prezent.

     Interesele strategice, ca şi viziunea diferită faţă de dimensiunea tragediei umanitare trăite de poporul sirian, împiedică marile puteri ale lumii să găsească o soluţie internaţională la criza siriană. În niciun caz, Traian Băsescu nu are cum să angajeze, singur, România în Siria! Chiar dacă va exista o autorizare a Consiliului de Securitate, România nu este obligată să participe la intervenţia multinaţională decisă de Consiliu! Iar, dacă se va considera, la Bucureşti, oportună o astfel de participare, este nevoie de decizii în CSAT şi Parlament, în acest sens, preşedintele neavând autoritatea constituţională pentru a angaja România în astfel de acţiuni militare.

    • Poate si pentru ca ar trebui sa stie ce vrea poporul. Si chiar daca ar sti asta, sa ia in calcul daca este pregatit pentru ceea ce vrea.

     Mi se par asa de incurcate itele acolo ca nu stiu bine cine este pro stat islamist, cine pro Al Queda, cine luptator pentru mallurile si consumerismul occidental, cine doar luptator pentru o bucata mai mare de democratie si cine tine doar de ciolanul apucat.

 1. Buna ziua domnul profesor,
  Cred ca ar trebui lamurit un lucru, important, in opinia mea.
  Romanii nu sunt nici USL-isti nici PDL-isti. Romanii iubesc libertatea.
  Faptul ca ,din pacate, la ultimele alegeri nu prea au fost multe optiuni este alta poveste.
  In a doua ordine de idei, cred ca nici in politica romaneasca nici in politica de aiurea o sa mai vedem valori cu adevarat si oameni cu aplecare spre nevoile cetatenilor tarii respective….Nu , asta nu se va mai intampla decat cu totul accidental si pentru o foarte scurta perioada de timp…Daca gresesc cumva imi cer scuze…
  Cu drag.

 2. Ma bucur ca v-am regasit….
  Subscriu la aceasta afirmatie nu numai legat de subiectul dezbatut:
  “Iar presa română e parte la asta, cu monumentala sa incultură politică şi prostie!”
  Va citesc in continuare,
  cu stima,
  R.

 3. De vreo 60 de ani, românilor le este destinat să se strecoare în istorie pe ușița din dos, ca o slujnicuță spre iatacul stăpânului, și se pare, după cum se bombează mușchii actualilor, că vor mai bătători un timp poteca ! Nu cunosc scopul, doar durata, 4 – 5 minute a vizitei lui Ponta în biroul cancelarului A. Merkel, dar am făcut o constatare : ceva ce s-a întâmplat în acel spațiu “auster, funcțional și în care se muncește”, ( băiatu’ are spirit de observație), i-a șters zâmbetul stanțat de la o urechiușă la cealaltă, chiar i-a dat și o paloare ca de “rigor mortis”! Că doar nu s-a trezit ca Francisco Pizarro în palatul placat cu tone de aur al lui Atahualpa, la d-na Merkel era austeritate, nici măcar cristale false sau oglinjoare sau ceva legat de schengen, nu i s-au adus ! Doar ceva care i-a umbrit chipul zâmbăreț, i l-a împietrit ! Și-a făcut cumva vreo idee cum să arate un birou în care se iau importante decizii politice poate se mută și munții din loc, sau tot de pe holuri și din studiouri tv. va pune țara la cale, ca un plebeian?
  S-a constatat că nu a avut o delegație de miniștri sau oameni de afaceri care să facă lobby pt. România sau să inițieze afaceri reciproc avantajoase ! Păăăiii….ce oameni de afaceri avem noi așa de prestigioși, din aceia care cumpără din Germania cu zece mii de euro și vând în România cu 30 mii de euro??? Merci, așa afaceri face orice prost ! Și miniștri? Care miniștri ? Aceștia, prin prostia lor au demonetizat chiar și această noțiune, odinioară foarte respectată! Sau când pronunțam cuvântul senator, parlamentar !Wow ! God ! Îi asemănam cu zeii din Olimp! Când îi văd la tv. pe ăștia, trăiesc un coșmar cu ochii deschiși ! Cu ce consecvență nesimțită își votează bunăstarea proprie, că așa știu ei, poporul trăiește bine prin reprezentanți ! De aceea nu m-a oripilat mai mult decât alte “fapte ale apostolilor ” din parlament, servilismul bălos și inconștiența lui Ghișe, caracteristici unanim valabile pt. clasa politică de pe-aici
  ! Doar mi-a amintit o expresie folosită de corsicanul Napoleon, la 1792, când privea cu dispreț mulțimea parizienilor furioși năvălind în palatul Tuilleries : Che coglione !

 4. Felicitari, excelent material, domnule profesor Stan.

  Daca imi permiteti doua completari. Am sesizat intr-un comentariu anterior comportamentul bizar al ministrului Nica in cazul ordonantei de urgenta 25/2013 cand nu l-a solicitat iar apoi, acesta venind, a neglijat avizul Consiliului Concurentei. Incompetenta, interese ticaloase, nu stiu. Dar imi ridica semne de intrebare (sau chiar exclamatie) activitatea guvernului.

  A doua este despre plimbarea recenta Ponta – Blair. Propaganda pura (si care costa, probabil 100,200 mii euro / eveniment). Cand le punem pe toate cap la cap avem un mesaj: iata devenirea tanarului Ponta. Plecat ca un rebel in Franta, intors pe bancile scolii sa invete pe rupte, recunoasterea vine incet, incet ca procuror (cu sprijin politic, dar cine mai numara), tanar presedinte de partid (si cam naravas, “carlan”) dar care dovedeste maturitate ca prim ministru in numirea procurorilor (acelasi Iliescu evaluator), creste sub aripa modelului sau Blair de la care primeste sfaturi utile si cu care se plimba in oras, apoi totul culmineaza cu vizita la cancelarul Merkel.

  Nu mai exista opozitie in media “mainstream” fata de o astfel de gogoasa care se umfla. Poate doar acest blog (noroc ca este pe domeniul .com si nu .ro). Iar cand nu mai exista opozitie, hai sa il punem pe Ponta si in opozitie (fata de parlamentul lacom). Asta este o lectie invatata de la basescu care se pozitiona simultan si in opozitie si la putere.

  Dar, dincolo de acestea, planul este destul de bine inchegat si poate fi admirat. Si toate mizeriile acestea politice merg la societatea noastra multilateral lovita in cap.

Leave a Reply