Text pentru oameni inteligenţi! Nerecomandat USL-iştilor şi celor recent veniţi din China la recepţia de ziua naţională a Americii!

ponta-china si americanii-ok

Astăzi nu aveam de gând să postez nimic pe acest blog! În niciun caz un text atât de scurt. Pur şi simplu am clacat! Nu m-am putut abţine! Îmbătrânesc alert şi fără scăpare! Are şi prostia o limită! Nu, nu a mea! V-aţi bucurat degeaba! A mea este nelimitată! Am văzut mulţi proşti la viaţa mea! Unii extrem de autentici! Ocazional, am văzut proşti în funcţii de stat, în multe ţări ale lumii! Câteodată, în democraţii consolidate şi niciodată la asemenea nivel şi, absolut niciodată, atât de proşti ca în România! Nimeni, în România, nu observă asta! Haide, o să ziceţi! Ba, se vede! Zău?

Doi, Doamne’ şi amândoi!

Am urmărit pe 3 iulie imaginile de la recepţia oferită de Chargé d’Affaires-ul american Duane C. Butcher, cu ocazia zilei naţionale a Statelor Unite (care se celebrează oficial, în SUA, pe 4 iulie)! Pe Antena 3, în timpul emisiunii Sandrei Stoicescu, cred! Care, apropo, nu a observat nimic! E dreptul ei! Am admirat prezenţa la recepţie, concomitent, a celor doi co-penibili naţionali, Crin Antonescu şi Victor Ponta, în ordinea de precădere diplomatică.

Nicio problemă, din lipsă de limbă engleză, ordinea de precădere s-a inversat, aşa că ditamai însărcinatul cu afaceri american s-a pozat şi s-a salutat cu premierul român Ponta, ca şi cum acesta ar fi fost primul în ordinea de precădere diplomatică, deşi preşedintele Senatului (viitorul preşedinte al României, cică) ar fi fost îndreptăţit la aceste onoruri. Logic, discursul din partea României a fost rostit, în engleză, de Ponta! Să fii numărul doi în stat şi să te prezinţi la recepţii diplomatice, în absenţa numărului unu (Traian Băsescu, preşedintele României nu a participat), alături de numărul NU CONTEAZĂ CARE (după tine, în orice caz) şi să faci pasul înapoi, doar pentru că habar n-ai să vorbeşti engleză? Când puteai să bălmăjeşti ceva, în română, că atâta poţi? OK! Cred că băieţii de pe Potomac au râs cu flori de cireşi pe pleoape de atâta prostie! Dar, hold your horses! The best is still to come!

Ca o floricică de stepă chineză sau kalmucă, la alegere, Victoraşul cel călătorit pe unde şi-o fi înţărcat Anticristul iapa pur-sânge, luându-şi moaca de Marco Polo pe gulerul imaculat al cămăşii, a ieşit la declaraţii cu americanul. În engleză, bineînţeles! Şi zise, la început, printre altele, după traducerea auzită pe Antena 3, care o fi fost peste tot aceeaşi, nu ştiu: “Tocmai am aterizat dintr-o vizită într-o ţară mare şi un bun prieten al României; îmi doream foarte mult să reuşesc să ajung aici, în după-amiaza asta, la timp pentru a-mi exprima sentimentele care ne animă faţă de un alt mare prieten şi partener, Statele Unite ale Americii”! (auzi file audio* 13ponta-vine din china-3jul). Avem şi textul oficial, de pe site-ul guvernului român: „Tocmai m-am întors dintr-o vizită într-o ţară extraordinară, un bun prieten al României, dar eram foarte hotărât să ajung în această după-amiază aici pentru a-mi exprima cele mai călduroase sentimente ale noastre în legătură cu o altă ţară extraordinară, o democraţie adevărată, un bun prieten al nostru, Statele Unite ale Americii!” (http://www.gov.ro/participarea-primului-ministru-victor-ponta-la-festivitatea-sarbatoririi-zilei-americii__l1a120448.html).

Acum, dragi observatori oneşti, dacă eşti premierul României şi mergi la ziua naţională a Burundi, niciodată nu vei spune că mergi acolo dând fuga să nu întârzii venind de la o plimbare în Botswana! Şi nici nu vorbeşti, la ziua naţională a Burundi, despre prietenia României cu alte ţări, cum ar fi Botswana, punând cele două ţări pe acelaşi plan! Fie şi pentru simplul motiv că nu se face! NU SE FACE! Plus, că s-ar putea să nu ştii exact în ce relaţii este Burundi cu Botswana şi gafa poate fi de proporţii!

America şi China, cealaltă democraţie adevărată

Cum să spui, atunci, la ziua naţională a Americii că tu eşti prieten bun cu China şi America este “alt mare prieten”? Pardon, conform site-ului guvernamental, America este „o altă ţară extraordinară, o democraţie adevărată, un bun prieten al nostru”! America este alături de China „extraordinară”? Şi, tot aşa, „democraţie adevărată”? Că este tot „bun prieten al nostru”, nu mai încape vorbă, de vreme ce ai zis-o în clar chiar la început! Că tocmai ai venit de acolo, din China, cealaltă „democraţie adevărată”, că voiai să ajungi şi la chermeza americanilor, e limpede ca lumina zilei!

Şi ştiţi ce i-a zis, pe final, Ponta lui Butcher? Americanul spusese, amabil, câteva cuvinte, în româneşte, la sfârşitul discursului său. Ponta îi dă o replică, pe finalul propriului discurs: “Sper că engleza mea nu a fost mai rea decât româna ta, Duane!” (auzi file audio* 13ponta-engleza mea3jul). Avem şi textul oficial, de pe site-ul guvernului român: „sper că limba engleză pe care am folosit-o nu a fost mai proastă decât limba română pe care aţi folosit-o dvs!” (http://www.gov.ro/participarea-primului-ministru-victor-ponta-la-festivitatea-sarbatoririi-zilei-americii__l1a120448.html).

Regula No. 1, în manualul proştilor, care învaţă diplomaţie! Nescrisă, de-aia e pentru proşti: “Dacă eşti oficial al ţării tale, niciodată nu face comparaţii, într-un discurs public, în faţa unui reprezentant oficial al altei ţări, între abilităţile tale şi ale lui, cu excepţia cazurilor când vrei să-i faci un compliment”! Dar, cum a ieşit comparaţia făcută de Ponta? A născut ea vreun compliment? Cum, adică? “Sper că engleza mea nu a fost mai rea decât româna ta, Duane!” Adică, putea fi la fel de rea? Sau mai bună, adică a americanului a fost rea, rea de tot? Sigur, presupunând că eşti foarte ignorant şi nu ştii regulile nescrise ale diplomaţiei şi vrei să faci o remarcă plină de umor, care să nu te desfiinţeze, ba chiar să-ţi slujească, poţi spune: “Sper că engleza mea a fost la fel de bună ca româna ta, Duane!” Şi îi faci omului un compliment, punându-l cu un inch deasupra ta, nu dedesubt! Şi eşti din manual, fără să ştii!

Nu am pretenţia ca Ponta să-l fi citit pe Hegel! Hegel avea o definiţie excelentă a prostiei! El o definea ca pe o contradicţie între scop şi mijloc! Adică, îţi propui să ieşi din cameră (scopul) pe uşă (mijlocul), firesc, şi te trezeşti că încerci să ieşi cu capul prin zid! Nu merge! Nu poţi să ieşi prin zid! Adică, eşti prost bâtă, instituţionalizează-te rapid! Sau, vrei să întăreşti relaţia cu un înalt oficial american (scopul), care te-a invitat la masă de ziua ţării lui! Atunci, îi zici lucruri deştepte, amicale şi prietenoase (mijlocul). Aşadar, îi zici că tocmai ai venit din China, un mare prieten al ţării tale, tot o democraţie adevărată? Şi că speri că engleza ta nu e mai rea ca româna lui? Ei bine, dacă păţeşti asta, naturalizează-te rapid! Fă-te român! Acolo, vei scăpa neobservat! Poţi să ajungi chiar premier! Mă gândesc că, pentru un discurs al lui Blaga, mult mai slab, ca iubire pentru China, decât ce debitează Inegalabilul Victoraş, presa română l-a crucificat pe nefericitul PDL-ist!

Dar, hai să nu fiu rău! Domnule Ponta, relaxaţi-vă! Sunt situaţii ceva mai grave în relaţiile cu un oficial american decât ce aţi făcut dumneavoastră! Urmăriţi filmul de mai jos, ca să vedeţi ce poate fi mai grav! Şi, apoi, poate traducerea a fost greşită! În acest caz, vă rog să primiţi scuzele mele sincere, pentru deranj (sigur, rămâne site-ul guvernamental, dar vă descurcaţi dumneavoastră)! Şi nu vă mai uitaţi la filmuleţ! Mai bine, nu vă mai uitaţi deloc, că, oricum, presupun că v-a influenţat titlul!

*Notă: Dacă accesarea file-urilor audio din text, prin link-urile prezente, se realizează trunchiat sau incomplet la primul click, reluaţi procedura printr-un nou click pe link-ul corespunzător!

15 thoughts on “Text pentru oameni inteligenţi! Nerecomandat USL-iştilor şi celor recent veniţi din China la recepţia de ziua naţională a Americii!

  1. Cei care au schimbat cursul istoriei nu au tinut cont de regulile rigide ale diplomatiei dar poate ma insel.

  2. Domnule Profesor,

    Mie mi s-a parut ca domnul Duane l-a invitat doar pe Ponta sa faca poza. Pur si simplu Crin nu este in cartile americanilor si e tratat ca atare. Oprescu o fi facut poza ca n-am vazut?
    Sarbatoresc si eu dar cu intarziere 4th of July si imi exprim inca odata bucuria pentru sprijinul pe care functionarii Americani l-au dat domnului Basescu si procurorilor lui. De asemenea nu pot sa nu ma bucur ca Ponta a pus pe acesti procurori mai departe. I am thrilled ca Morar a ajuns la CCR si Kovesi este la DNA. E drept ca aici a ajutat si Reding un pic deci ii multumesc si sistemului ei de selectie selectiv ca doar nu era s-o lasam pe Pivniceru sa-si faca de cap.
    De asemenea ma bucur ca domnul Duane sprijina coabitarea si desigur procedura de numire a procurorilor. Care uite ce bine lucreaza ei cu autobuzele pe la Bolintineanu. Doar n-o sa vina bietii elevi acasa pe jos dupa un examen asa de greu.
    “Astia trebuie speriati de mici” zicea unu’ la TV. Corect!
    Tocmai era sa zic ca USL s-a dovedit o alta farsa sinisttra dar daca e bine cu coabitarea Basescu-USL cine sunt eu sa critic ca doar nu ma pricep mai bine ca ambasadorii vechi si noi.

    • Antonescu nu a fost în poză în baza aranjamentului Ponta-Antonescu! Americanii nu aveau încotro şi ar fi respectat fără crâcnire ordinea de precădere diplomatică, oricât de mult l-ar fi antipatizat pe Antonescu! De altfel, au făcut precizări oficiale cu privire la motivul pentru care Ponta a ţinut discursul şi nu Antonescu! Aşa au vrut românii!

      • Daca asa au vrut romanii atunci imi scapa logica asta ca sa nu zic ca e o greseala. Engleza lui Crin, asa cum e ea, totusi o depaseste pe a lui Iliescu+Basescu si nu mi se pare un motiv sa nu faci o poza si sa spui trei cuvinte. L-am auzit pe Crin vorbind cu Gordon si nu mi s-a parut chiar asa de rau. Sau poate a ramas traumatizat si s-a gandit sa nu iasa cumva Duane si sa zica mai tarziu: “Am inteles in urma unor declaratii ca au fost fraude masive la referendum “

        • Total de acord Logic.Din pacate ,in general acest gen de discurs precum cel al lui Antonescu este tot mai putin agreeat de catre liderii mondiali . Motivul ar fi faptul ca acest gen de discurs practic “traduce” limbajul exoteric al acestor puteri.
          Lideri ca Antonescu ,din nefericire, sunt pe cale de disparitie…

  3. Domnule Stan,
    Exista in acest moment in lume un ministru de externe mai bun ca Lavrov?
    Care di ministrii de externe romani de dupa revolutie v-a lasat cea mai favorabila impresie?

    • Nici pe departe nu este unul ca Lavrov! Iar şcoală diplomatică rusă este prima în lume! Dintre români, cel mai echipat pentru funcţie a fost Năstase! Tehnic, un nivel semnificativ a avut şi Geoană! Capabil a fost şi Cristi Diaconescu! M-aş opri aici, cu precizarea că diplomaţia română, în general, a continuat să fie mediocră, în cel mai bun caz, şi în mandatul celor menţionaţi mai sus! Nepotismul, securismul şi „moştenirea” „greilor” comunişti a configurat o castă diplomatică românească pe alocuri penibilă, fără anvergură, incapabilă să anticipeze şi să schiţeze proiecţii pro-active pentru România! Nu vreţi să ştiţi cum este în mandatul domnului Corlăţean sau cât de bun este dumnealui! Nici eu nu o să vă spun!

        • Dacă vă gândiţi la Titulescu, pentru a explica termenul de “capabil”, mă scuzaţi, nu asta era intenţia mea! Dacă aveţi tangenţe cu MAE, atunci ştiţi că Diaconescu a negociat Tratatul cu Rusia! Destul de bine, pe un mandat nu tocmai performant! Mai bine decât a fost negociat Tratatul cu Ungaria, de pildă (lamentabil, nu vă mai spun cine l-a negociat)! Sau, mai bine decât s-au purtat “ostilităţile” diplomatice pentru delimitarea platoului continental, la Curtea Internaţională de Justiţie de Justiţie de la Haga, al căror rezultat ni s-a vândut, tuturor, drept o mare victorie românească! Penibil! Dacă nu aveţi tangenţe cu MAE, mă scuzaţi din nou! Aveţi dreptul la opinie!

          • Bine ca Diaconescu era de partea noastra. Se intampla din ce in ce mai rar deci e o calitate.
            Dar daca dvs ziceti ca e ceva de capul lui atunci nu insist. Faptul ca e basist si in Miscarea Populara recunosc imi altereaza simtul obiectivitatii.

          • Mda, alterarea simţului realităţii poate fi un inconvenient destul de sâcâitor, domnul Logic! Dar, este ceva mult mai păgubitor decât asta! Spuneţi că aveţi dubii cu privire la Cristi Diaconescu, fiindcă este băsist! OK! Fair enough! Nici mie nu-mi plac băsiştii! Nu într-atât, încât să neg valoarea atunci când o văd! Sau cred că o văd. Îl critic public pe Băsescu din iarna lui 2004, imediat după alegerile prezidenţiale! Îl consider răspunzător de dezastrul României! Nu principalul răspunzător! Pentru că principalii vinovaţi sunt românii care au votat cu el! Băsescu a fost mereu acelaşi! Votul pentru el a fost justificat, cumva, în 2004, când mulţi români voiau să pună capăt epocii Adrian Năstase! S-au lăsat păcăliţi! OK!

            După primul mandat al lui Băsescu, faptul că a câştigat iar milioane de voturi, indiferent cine a fost adevăratul învingător în alegerile din 2009, spune totul despre noi! Ar fi rămas, pentru milioanele de români cu pricina, cel mai mare preşedinte, ever, din istoria ţării, daca nu tăia salariile în 2010! Asta este România şi acesta poporul ei! Astăzi, aceiaşi români care l-au aşezat în istorie pe Băsescu, votează masiv cu Ponta şi Antonescu! Un alt dezastru! Dar, apropo de băsişti şi de dezastru! Ştiţi care este diferenţa esenţială dintre Băsescu şi Ponta? O să v-o arăt folosind acest blog! E un joc interesant! Pe care, aparent, Băsescu ştie să-l joace! Ponta, NU! Antonescu nici nu există! Voi posta, în scurt timp, acest exerciţiu în Analytical! Jumătate din el este deja acolo!

  4. Din fericire va avem pe dumneavoastra. Ca eu nu m-am intersectat cu evenimentul de ieri. Nu gasesc nimic de contra-argumentat la observatiile pertinente.

    Singura pozitie pe care o gasesc inteligenta sa o fac (ca de asta m-am bagat repede in seama sa comentez la un articol pentru oameni inteligenti, ca sa apar repede in poza, ha, ha, ha) este una in acord cu stilul poanto-diplomatic exemplificat in articol. Si anume, „eu cred ca discursul lui Ponta nu a fost mai prost ca cel al lui S. M. Krishna, ministrul indian de externe”. Observati ca sunt un invatacel usor de format, adoptand repede noul stil.

    http://www.theworld.org/2011/02/diplomatic-gaffe-at-the-un/
    „Timing is key. A good diplomat delivers the right speech at the right time. Well, that’s precisely what India’s foreign minister, S.M. Krishna failed to do at the United Nations last week. Krishna was appearing for the very first time in front of the Security Council. He began reading what sounded like a heartfelt speech. The thing is it wasn’t his personal speech.
    {Excerpt] ‘On a more personal note allow me to express my profound satisfaction regarding the happy coincidence of having two members of the community of Portuguese speaking countries, Brazil and Portugal, together here today.’
    It turns out that the Foreign Minister Krishna was reading a statement actually prepared for the Portuguese foreign minister who had been at the podium just prior to him.”

    Sa observam ca gafele in lumea a treia (de unde ma trag si eu) sunt de cu totul alta natura decat cele din lumea mai educata. Prima gafa a lui Obama a fost ca la prima vizita a lui Gordon Brown la Casa Alba a insultat protocol de schimb de cadouri, nefiind echilibrat in semantica (nu neaparat valoare contabila).
    „That protocol includes gift giving between heads of state. The gifts are also considered gifts to the people of that nation, so when the gifts are poorly-chosen, one can end up offending an entire country. British Prime Minister Gordon Brown put a great deal of thought into the gifts given to President Obama and Mrs. Brown went out of her way to choose special items for Sasha and Malia. What they got in return was so cheap and awful that it has the British press seething at the perceived snub by its closest ally.
    Gordon Brown gave Barack an ornamental pen holder made from the timbers of the Victorian anti-slave ship HMS Gannet. The oak from the Gannet’s sister ship, HMS Resolute, was carved into a desk that has been displayed in the White House since 1880. But that’s not all. Mr. Brown also gave President Obama a framed commission for HMS Resolute and a first edition of the seven-volume biography of Churchill by Sir Martin Gilbert.
    Mr. Obama gave Mr. Brown a set of 25 DVDs of American movies. Mr. Brown is not a movie buff, to say the least. Mr. Brown clearly tried to save our president some embarrassment by refusing to tell the press what President Obama gave him: he knew the press would fillet his new friend. But the British press found out anyway and have been running headline stories over the insult.”
    http://www.shoppingblog.com/the-obamas-first-diplomatic-gaffe-306099

    Si totusi, exista o speranta si pentru mine. REPET, Ponta nu a facut un gest la fel de idiot precum cel al presedintelui chilian in Germania.
    „Chilean President Sebastián Piñera has apologized for writing the words “Deutschland Über Alles,” a phrase frowned on in Germany because of its association with the Nazi era, into the official guest book of German President Christian Wulff during a visit to Berlin last week. Meanwhile, “Deutschland Über Alles” continues to sully the pages of Wulff’s guest book. Wulff’s office now plans to discuss the matter with the Chilean embassy in Berlin. Piñera may get a chance to revise his entry.”
    http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/diplomatic-gaffe-chilean-president-wrote-deutschland-ueber-alles-in-german-guest-book-a-725382.html

    • Domnul Cristi,

      Excelentă contribuţia dumneavoastră la acest blog, pentru care vă mulţumesc, foarte bune exemplele pe care le-aţi dat, la care pot adăuga şi eu o mie! Şi lui Obama i s-a întâmplat să rostească fraze destinate altui interlocutor! Sau, mai suculent, vă reamintesc incredibilele imagini ale vizitei lui Obama la Londra, 24 mai 2011, când, în timpul dineului oferit de Regină, a continuat să vorbească, deşi se intona imnul naţional britanic! Explicaţia cum că a crezut că e muzică de background a fost şi mai funambulescă! Aşadar, aveţi perfectă dreptate, toţi greşim, dar atenţie la Ponta! Priviţi atent ce a făcut! El nu face pure erori de protocol diplomatic! Face erori de bună creştere şi politeţe, care ar fi aceleaşi şi în lumea comună! Daca mă invitaţi la masă, domnule Cristi, noi având o relaţie formală, nu voi veni să vă povestesc ce grozav a fost în vizită la alt prieten, de la care m-am grăbit să ajung şi la masa dvs! Nu mai explic de ce, ştim amândoi resortul. Şi nu voi spune niciodată, dacă se întâmplă să vorbim amândoi engleza, cu un invitat străin, fabuloasele cuvinte: „sper că engleza mea nu a fost mai proastă ca a dvs” (formulă adaptată)! În rest şi Obama şi Merkel şi Cameron şi Hollande vor face erori de protocol, câtă vreme sunt oameni!

    • Este! Problema e că relaţiile dintre doi oficiali de asemenea nivel presupun două componente: relaţia amicală dintre statele pe care le reprezintă şi relaţia de prietenie personală dintre ei ca persoane. Aceste două niveluri au fost subliniate (fără explicaţie, aş fi încărcat textul), de aceea apar cei doi termeni, care pot indica un pleonasm în limbajul comun. Bună şi utilă observaţia dvs., dar textul rămâne valabil, cu această explicaţie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *