Ponta, Dincolo de Nazism şi Firea… Omului, Preşedintele Vostru…

ponta-adolf 1

Acest text va fi spectaculos de scurt. Nefiresc, pe acest blog! Alfred Grosser are o superbă reflecţie cu privire la păcatele originare ale unei umanităţi filtrate până la epuizare de propria cădere din paradisul ideilor revolute, dar perfect funcţională în societatea românească. El nu vorbeşte despre români, dar spune că: “este regretabil că creştinismul nu a trecut prostia printre păcatele capitale” ( “Il est même regrettable que le christianisme n’ait pas fait figurer la bêtise parmi les péchés capitaux”, Le sel de la terre, Pour l’engagement moral, Seuil, Paris 1981, pp. 164-165).

Din păcate, prostia nu explică chiar totul…

Ştiu, ar fi prea simplu! Ai putea explica orice prin prostie. Dezastrul guvernărilor politice, apocalipsa votului imbecilizat prin prosternare şi ignoranţă, jaful dezinvolt prin pasivitatea mioritică a celui jefuit, spasmele cromatice ale ecranelor TV, cumpărate atât de ieftin, în campania electorală şi câte alte găuri negre din conştiinţa colectivă a românilor! Nu aştept nimic de la acest popor! Ideea că poţi trăi spiritul Magna Carta, pe care englezii îl aşezau în istorie la 1215, la 25 de ani după ce te-ai despărţit de Ceauşescu şi după 2000 de ani de Burebistare asezonată cu mici improvizaţii penibile, de tipul Mihai Viteazul sau Ştefan cel Mare, e absolut derizorie. Noi ne-am alungat Regii (da, da, ştiu, e din cauza sovieticilor, tiens!), ca să votăm pe Iliescu preşedinte şi să ajungem acum la Ponta prin Băsescu! Apropo, aţi văzut cum arată stema României? Comparativ cu stema Regatului şi Regilor Noştri Întemeietori! Uite aşa!

stema regala a romaniei

Stema Regală a României

stema romaniei

Stema României de azi

Vedeţi vreo Coroană în această stemă? Vreo Coroană lăsată de Regii noştri, care ne-au dat Demnitate, Independenţă şi Ţară? Ne lamentăm că au venit bolşevicii ruşi şi ne-au adus comunismul pe cap! Nu, zău! Dar ruşii ăştia, bolşevicii ăştia, de îi înjurăm noi, “patriotic”, prin toate crâşmele televizate, începând cu Palatul Cotroceni şi terminând cu Palatul Victoria, cum se face că au Coroana ţarilor şi a împăraţilor bizantini pe capetele vulturului lor bicefal? Nu una, ci trei! Ei, comuniştii galactici!

russia eagle

Stema Rusiei de azi

Iar noi, în veacul renăscut al “libertăţii”, continuăm să siluim simbolistica devenirii noastre naţionale! De ce? De-aia! Vă spune asta ceva, dragi urmaşi ai lui Burebista, ăla de distrugea viile ca să nu se îmbete supuşii (după cum ne învaţă Strabon în Geografia,VII, 3, 11)?  Adică, strămoşii noştri, ăia care nu i-au putut bate pe romani, deşi erau de zece ori mai numeroşi ca ostaşii Romei, pe câmpul de luptă, nu cum vă învaţă manualele de istorie trucate, adică viceversa! Nu vreţi să ştiţi ce “romani” a trimis după aceea Traian în provincia cucerită, Dacia, pentru colonizare! E OK! Suntem români astăzi şi avem un loc sub soare, la egalitate cu toate popoarele lumii! Nu insist, nu am timp şi nici chef să mă lungesc să vă învăţ arborele genealogic al naţiunii. Să trecem la subiect!

Poporul român nu a avut nicio reacţie semnificativă la un anume gest al premierului Victor Ponta, acum, în campania pentru funcţia de preşedinte! Deşi, pentru acel gest, oriunde în lumea civilizată, Ponta ar fi înfundat rigola fetidă a istoriei, cu PSD cu tot. Aici, a reacţionat relevant doar Centrul de Resurse Juridice, o organizaţie neguvernamentală, cu mult curaj şi lipsă de adecvare la laşitatea şi stupizenia supuşilor lui Ponta! (vezi http://www.crj.ro/*articleID_1509-articles).

Liberalii Renate Weber şi Ludovic Orban au fost singurii oameni politici, din opoziţie, care au înţeles ce a făcut Ponta şi au reacţionat ca atare! În rest, tăcere! Presa, mai ales, noapte şi stele! Mediul academic, delir oniric despre orice altceva! Poporul, genunchi în praf şi aplauze la PSD! PNL plus PDL egal dragoste de ţară şi popor, cu al lui conducător! Iar Ponta e bine, mersi, îl înjură copios pe Iohannis, contracandidatul său neamţ şi neortodox şi se lăfăie în milioane de voturi româneşti şi ortodoxe, mai puţin voturile ălora de şi-au luat lumea în cap şi au plecat din ţara Meşterului (a se citi Şmecherului) Manole de atâta “bine”! Şi, care, de acolo de unde au ajuns, votează atât de anti-Ponta, încât fecioru’ politicii ponteşti le-a dat atâtea secţii de vot cât puteau duce! Adică, mai deloc!

Doar nişte “cuvinte teribile”

Pe 4 noiembrie 2014, Victor Ponta a lansat către alegători următoarea reflecţie “generoasă”, cu privire la  Klaus Iohannis, adversarul său politic în lupta pentru scaunul de preşedinte:

“(…) că proiectul nostru este un proiect pentru toată România şi un proiect pentru oameni. Domnul Iohannis se adresează lucrurilor, eu mă adresez oamenilor, românilor; domnul Iohannis este un lucru, eu sunt om, un român, ca toţi cei din Transilvania, din Moldova, din Oltenia, din Bucureşti şi vreau să facem o ţară pentru oameni, nu pentru lucruri. Deci, ştiţi foarte bine ceea ce aveţi de făcut în continuare!” (ascultă file audio* 14ponta-1johannis e un lucru-ponta e om si roman4nov) (vezi şi http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18458205-victor-ponta-iohannis-este-lucru-sunt-roman-nu-vreau-mai-primim-ordine-din-afara-tarii-noi-stim-mai-bine-romania.htm).

Este adevărat, Ponta vărsase şi alte lături pe neamţul de la Sibiu, tot amintind românilor de etnia sa românească şi ortodoxia la purtător, spre deosebire de urmaşul teutonilor, pe pământul sacru al Neamului Şoimăreştilor!  „Fantomele lacului” strecuraseră în  plicul trimis de Poşta Română, cu pensia seniorilor traşi la odihna trupului şi a minţii, fluturaşi cu informaţia năucitoare că neamţul, odată ales în scaunul Basarabilor, le va reteza din temelii pensia, deşi acest lucru a fost tranşat de mult, ca imposibil, de Curtea Constituţională! Că sasul a traficat copii pentru organe, că nu are copii fiindcă are case multe sau că militează pentru ruperea Ardealului de România, că uite cum îl sprijină  duhul rău, Tőkés László, sunt deja ştirile expirate ale fiecărei dimineţi de toamnă, în ţara eternei Mioriţe! Totul este OK la români, no sweat, cum ar spune chinezii! Dar, povestea cu „domnul Iohannis este un lucru” depăşeşte chiar si imaginaţia pestilenţială a rigolei.

În anul 1935, Adolf Hitler dădea istoriei legile rasiale de la Nürnberg, în concordanţă cu care evreii erau excluşi de la cetăţenia Reich-ului, fiindcă erau „rasă inferioară”. Nu mai puteau să se căsătorească sau să aibă relaţii sexuale cu cei „de sânge german”! Ulterior, Hitler i-a exterminat sistematic pe evrei, promovând „soluţia finală”, şi generând cea mai neagră etapă din istoria umanităţii: Holocaustul! Ei bine, dictatorul nazist nu i-a numit, niciodată, pe evrei, ”lucruri”! Erau „inferiori” ca rasă şi au fost exterminaţi din acest motiv! Dar erau oameni!

Nu a existat, de la ororile celui de-al Treilea Reich, asemenea discurs politic în Europa! Cu o excepţie! Perioada războiului dus de sârbi în Kosovo, pentru exterminarea populaţiei de origine albaneză de acolo, ceea ce a dus la intervenţia militară a NATO! Iată ce relata CNN, pe 29 aprilie 1999, cu declaraţii de interviu, între ghilimele, referindu-se la folosirea pe scară largă a violului, ca armă de război, de către paramilitarii sârbi, împotriva femeilor albaneze din Kosovo:

„U.N. workers now say at least 25 women have described to them how they were assaulted by Serb paramilitary troops and police.

At least one victim said the Serbs said they were also demanding money for Vojislav Seselj, a deputy prime minister in the Yugoslav government who has been associated with paramilitary groups.

Asked about that, Seselj said Thursday, ‘I hope that no one now accuses me of rape. Once you take a look at those who left their shacks, you can see that only a blind person could rape things like that.’” (vezi http://edition.cnn.com/WORLD/europe/9904/29/kosovo.refugees.01/).

Adică:

„Oficialii ONU spun că cel puţin 25 de femei le-au descris cum au fost atacate de trupele paramilitare sârbe şi de poliţie. Cel puţin una dintre victime a spus că sârbii cereau, de asemenea, bani pentru Vojislav Šešelj, vice-prim-ministru al guvernului iugoslav (al Serbiei, în realitate-nota mea), care era asociat cu grupurile paramilitare. Întrebat în legătură cu aceste acuze, Šešelj a răspuns, joi, ‘Sper că nimeni nu mă acuză pe mine de viol. Este suficient să te uiţi la astea, care şi-au părăsit bârlogul, ca să vezi că numai un orb ar putea viola asemenea lucruri!’”

„Lucrurile” noastre, de fiecare zi…

Aceste cuvinte au oripilat întreaga comunitate internaţională. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a înregistrat un adevărat blocaj mental, fiind incapabil să reproducă teribilele cuvinte produse de acest descreierat, care aşteaptă, astăzi, verdictul Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, pentru crime împotriva umanităţii. James Rubin a arătat, pe 30 aprilie 1999, că tocmai cuvintele rostite de Šešelj indică identitatea unui regim care trebuie confruntat cu forţa militară pentru a opri crima de masă şi curăţirea etnică în mijlocul Europei:

„Can you imagine saying that he thought that these people were too ugly to rape? This kind of perverse lack of understanding of human nature and immorality is the logic behind this brutal campaign in Kosovo by one of its leaders. Nothing could be a greater testament to why we’re conducting this military operation than those terrible words he spoke. ” (vezi http://usembassy-israel.org.il/publish/press/state/archive/1999/may/sd4503.htm).

Adică:

„Vă puteţi imagina pe cineva spunând că aceşti oameni sunt prea urâţi pentru a fi violaţi? Această perversă lipsă de înţelegere a naturii umane şi imoralitate este logica din spatele acestei campanii brutale din Kosovo, din partea unuia dintre liderii săi. Nimic nu poate fi o dovadă mai grăitoare a motivului pentru care acţionăm militar, decât aceste teribile cuvinte, pe care le-a rostit!”

Vojislav-Seselj0903

Vojislav Šešelj

Jamie-Rubin

James Rubin

Rubin este incapabil să redea exact cuvintele lui Šešelj. Americanul se referă la „oameni”, care „sunt prea urâţi pentru a fi violaţi”, pe câtă vreme Šešelj vorbea, în realitate, de „lucruri”. Pur şi simplu, Omul de pe malul Potomacului nu înţelegea! Eu înţeleg! Fiindcă trăiesc pe malul Dâmboviţei, la doi paşi de Serbia şi în mijlocul poporului român! Care îl votează cu sârg pe Ponta, după ce acesta a rostit „teribilele cuvinte”! Sigur, Ponta nu se referă la niciun viol şi nu face pe nimeni „urât”! Mai mult, acoliţii săi au avut tupeul să explice „teribilele cuvinte” printr-o aşa-zisă referire la sloganul de campanie a lui Iohannis, „România lucrului bine făcut”! O explicaţie pentru imbecili, aşa cum îi şi consideră pe români oricine ar veni cu aşa-ceva!

Formularea lui Ponta este fără echivoc: „domnul Iohannis este un lucru, eu sunt om, un român, ca toţi cei din Transilvania, din Moldova, din Oltenia, din Bucureşti”! Nu numai că Iohannis este un lucru, dar este ce este pe criteriu rasial, de vreme ce cel care nu este lucru, ci om, Victor Ponta, este aşa pentru că este român! Culmea, la Šešelj, „lucrurile” erau doar implicit albaneze, extremistul sârb nu foloseşte apelativul albanez, când se referă la femeile violate. La Ponta, etnia necesară pentru a nu fi lucru, pentru a fi om, este enunţată explicit, cu claritate: „eu sunt om, un român”!

Ai putea crede că mai sunt multe de spus despre România, Victor Ponta şi această campanie electorală! În fapt, nu mai e nimic de adăugat! Am votat în primul tur cu Klaus Iohannis şi voi vota şi duminica următoare tot aşa! Sincer, însă, le doresc românilor pe Ponta ca preşedinte! Cred că aşa e corect faţă de istorie şi destinul fatidic al acestui popor! Reprezentativ! Şi pentru igienizarea noastră istorică! Îmi pare rău doar pentru studenţii mei! Sper, însă, că majoritatea dintre ei vor merge pe meleaguri unde oamenii nu sunt lucruri! Şi vor trăi acolo, cu altă Românie în suflet, decât cea pe care le-o oferă astăzi majoritatea celor care au votat cu Ponta. Adică părinţii, fraţii, bunicii lor!

Există, paradoxal, şanse ca Iohannis să câştige, totuşi, alegerile! Pentru mine, ar fi doar o bucurie tristă! Chiar şi aşa, sunt prea multe milioane de români, care nu au tresărit la cuvintele lui Ponta! Deşi ar fi trebuit! Fie şi pentru simplul motiv că dor!  Ca în filmuleţul de mai jos, care, evident, nu a fost făcut pentru noi!

În rest, le-aş recomanda tuturor să se gândească, înainte de a pune buletinul în urna de vot, dacă şi-ar găsi, ca oameni, vreun rol în filmul care urmează! Căci au mari şanse să fie doar „lucruri” în Republica cea fără de Coroană şi Dumnezeu a lui Ponta!

*Notă: Dacă accesarea file-urilor audio din text, prin link-urile prezente, se realizează trunchiat sau incomplet la primul click, reluaţi procedura printr-un nou click pe link-ul corespunzător!

75 thoughts on “Ponta, Dincolo de Nazism şi Firea… Omului, Preşedintele Vostru…

  1. Doresc sa atrag atentia cititorilor acestui blog asupra unui articol care analizeaza confruntarea dintre Rusia si occident pentru Ucraina dintr-o perspectiva neconventionala, pro-rusa. Opinii asupra articolului sunt binevenite, bine inteles mai ales din partea domnului profesor Valentin Stan.

    http://www.zerohedge.com/news/2014-12-31/guest-post-2014-russian-viewpoint

    Profit de ocazie si urez domnului profesor si cititorilor sai un An Nou Fericit si La Multi Ani !!!

  2. Continuând în aceeași notă de pregătire a Anului Nou, nici eu n-aș avea chef să-i spun lui Iohannis nimic, din moment ce dumnealui a spus “foarte foarte “ clar că “România trebuie să devină țara lucrului bine făcut! “.

    Mă rog, nu știm când va începe, dar avem timp să așteptăm până în 14! Cum care 14? Ianuarie! Prietenii știu de ce. Hahahahaaa…să încheiem amândoi cu reclamele la bere, unii la Heineken, alții la Bergenbeer.

    Nici nu mă gândesc la faptul ca genialii cu Gorghiu în frunte, care-l aservesc, nu știu ce a vrut Kövér László să spună în legătură cu alianța ungaro-română, dar știu , și vad ca situația încet încet devine toxică la o aruncătură de plutoniu de Zaporoje, unde ar fi scurgeri radioactive la centrala nucleară.

    jovialul excursionist în America, Iohannis? Zice prietenul meu Valentin.

    Hmm!!

    Cred că excursionist mergea totuși intre ghilimele căci numai la plaje nu a fost el acolo. Eiii cum de unde știu, am și eu păreri ca tot omul, dar după un timp se adeveresc. Totul este să avem răbdare.

    Revenind pe cele două meleaguri dunărene și continuând seria viziunilor, ei cu Kövér, noi cu Kövesi, observ diferențe “foarte foarte” mari intre ele.

    Unii sunt convinși ce spun, iar alții spun ce sunt convinși.

    Legat de subiectul Orban Viktor, el nu este anti american. A și declarant asta, dar nici ce spune John McCain, despre el ca ar fi un dictator.

    Waww, mi se pare exagerată afirmația! Si nu sunt fapte ce pot conduce acolo. Aaa, ca Ungaria vrea sa impoziteze la fel firmele americane ca pe celelalte!!! Daaa, asta asa este. Iar atunci ungurii devin brusc extremiști și ultra-naționaliști. Bunnn!!!

    Dar,

    Budapesta nu este Bucureștiul unde un reprezentat diplomatic American a scăpat basma curată din accidentul auto care l-a ucis pe Teo Peter cu câțiva ani în urmă.

    In rest, asa zic și eu : E groasa!

    Cheers, ca tot mai sunt câteva ore și trecem in 2015!!!

    • Un dezastru, care arată exact nivelul acestui preşedinte. Incult şi incapabil să asimileze lecţiile istoriei! Nu contează care penibil, dintre consilieri, i-a sugerat această decorare, altminteri un gest de un populism deşănţat. (vezi http://antisemitism.ro/wp-content/uploads/2014/12/2014-12-23-MCA-Comunicat-de-Presa-Administratia-Prezidentiala-decoreaza-un-sustinator-al-Miscarii-Legionare.pdf).

      Faptul că a decorat pe cineva, care recunoaşte în clar că a învăţat “morala” şi “credinţa” de la legionari, ca şi faptul că sunt mulţi “trădători” de neam printre români (by the way, în “Sfântă tinereţe legionară” trădătorii erau întâmpinaţi de legionari “numai” cu gloanţe), arată confuzia stupidă dintre calitatea generală de deţinut politic şi motivul pentru care ai ajuns în puşcăriile comuniste! (vezi https://www.youtube.com/watch?v=ejXiJP2_9hA).

      Da, şi legionarii erau deţinuţi politici! Şi ei s-au opus sistemului! Dar, Bjoza îşi permite să facă o comparaţia de o prostie rară: “Nu trebuie judecaţi toţi în bloc, în masă. Aşa cum nu judecăm nici toţi membrii PCR, care au fost 4-5 milioane. Păcătoşii – tâlhari, femei uşoare – care s-au întors către Dumnezeu sunt iertaţi, dar unui fost legionar sau a altora care au făcut parte dintr-o mişcare extremistă, deşi n-au comis crime, nu le este permisă întoarcerea către Dumnezeu.” (vezi http://adevarul.ro/locale/constanta/klaus-iohannis-criticat-decorarea-octav-bjoza-mca-romania-a-semnat-dezamagitor-act-populism-1_549d54ff448e03c0fd0ee8d0/index.html).

      Mă înclin în faţa suferinţei celor care şi-au pierdut familia şi tinereţea în închisorile comuniste! Pentru cuvintele de mai sus, nu am niciun respect pentru Bjoza, în ciuda întemniţării sale! Ideea de a pune semnul egalităţii între 4 milioane de comunişti români şi membrii Gărzii de Fier, organizaţie antisemita care a ucis, prin fapte abominabile, cetăţeni români, pe criteriu de rasă, este o insultă la adresa tuturor cetăţenilor acestei ţări şi vorbeşte, deja, de la sine, despre adevăratul crez al domnului Bjoza!

      Au fost şi unii membri SS, care nu au făcut crime, dar SS a fost declarată organizaţie criminală de către tribunalul de la Nürnberg. Este de neimaginat ca vreun german, astăzi, închis pentru delicte politice, sub comunism, să declare că a învăţat morala şi credinţa de la membrii SS şi să mai existe în spaţiul public, fără să ne mai imaginăm decorarea sa cu cea mai înaltă distincţie a Germaniei!

      Spune Bjoza: “Este revoltător! Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată antisemit. În temniţă am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptători anticomunişti acolo, nu făceam deosebire care este legionar, ţărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta”! (vezi http://adevarul.ro/locale/constanta/klaus-iohannis-criticat-decorarea-octav-bjoza-mca-romania-a-semnat-dezamagitor-act-populism-1_549d54ff448e03c0fd0ee8d0/index.html).

      Sigur că da! Problema nu este la Bjoza, care declară, singur, prins în confuzia propriei afilieri la crezul legionar: “nu făceam deosebire care este legionar, ţărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică”! Problema e la Iohannis, care nu face, nici el, vreo “deosebire”!

      Bjoza continuă: “Am susţinut, întotdeauna, că unii dintre legionari au avut părţi bune. Faptele rele trebuie judecate separat, înfierate, astfel încât să nu se mai repete”. (vezi http://adevarul.ro/locale/constanta/klaus-iohannis-criticat-decorarea-octav-bjoza-mca-romania-a-semnat-dezamagitor-act-populism-1_549d54ff448e03c0fd0ee8d0/index.html).

      Acest domn nici măcar nu ştie că nu se judecă faptele, ci oamenii, pentru faptele pe care le-au comis! Oamenii sunt condamnaţi sau achitaţi în instanţă, nu faptele, impersonal, deşi, câteodată, judecata începe “in rem”. Se prea poate să fi existat legionari care mergeau la biserică (toţi mergeau) şi dădeau de pomană la săraci (unii), fapte altminteri bune! Crima i-a dus în închisori, pentru că nu poţi fi exonerat de crimă şi antisemitism pentru că ai dat doi lei pomană unui cerşetor sau fiindcă te închini la Dumnezeu! Aaa, e posibil să fi ajuns în închisori şi pentru că erau anti-comunişti, da! Ba unii, săracii, care nu erau legionari, dar se opuneau comunismului, au fost declaraţi ca atare de Securitate, pentru a fi întemniţaţi mai uşor! Căci LEGIONARISMUL ESTE OROARE ŞI CRIMĂ ŞI TREBUIA CONDAMNAT ORICUM, SUB COMUNISM CA ŞI SUB DEMOCRAŢIE!

      La Bjoza e simplu! El se declara singur adeptul “moralei” şi “credinţei” legionare! Face apologia legionarismului! Sincer, nu mă mai prea interesează pentru ce a fost închis! Se pare că Iohannis, “mintos” şi iubitor de consilieri la fel de deştepţi ca el, a hotărât că adepţii Legiunii, care nu au fost membri ai Gărzii de Fier, pot fi decoraţi cu cea mai înaltă distincţie a ţării, fiindcă au făcut temniţă politică sub comunişti! Mai ales că, aşa cum spune Bjoza, legionarii de la care a învăţat el “morala” au făcut şi fapte bune! Probabil, fapte cum era al Treilea Legământ, rostit faţă de Garda de Fier (“Al treilea legământ, se face în faţa Şefului Legiunii după 4 – 5 ani de luptă – Vechiul legământ al săcuşorului cu ţărână.”):

      “Rămâne vechiul legământ cu săcuşorul în faţa Şefului Legiunii.
      acest legământ a constat din 5 întrebări şi răspunsuri, anume:
      1. Te legi ca pentru Dreptatea Patriei primejduite să înfrângi toate dorinţele şi interesele tale personale?
      – Răspunsul: Da!
      2. Recunoscând că stăpânirea jidanilor asupra noastră ne aduce pieirea sufletească şi naţională, te legi frate cu noi să lupţi pentru apărarea, curăţirea şi dezrobirea pământului strămoşesc?
      – Răspuns: Da!
      3. În această luptă te vei supune Legiunii arhanghelul Mihail?
      – Răspuns: Da!
      4. Vei purta această ţărână cu evlavie la pieptul tău?
      – Răspuns: Da!
      5. Şi nu vei pleca dintre noi?
      – Răspuns: Nu voi pleca!

      După ce fiecare, individual, trece şi răspunde la aceste întrebări, capătă săcuşorul de piele legat cu şnur de mătase.(Săcuşorul cu ţărână conţine pământ amestecat din ţărâna adunată din locurile istorice ale ţării)” (vezi http://www.miscarea-legionara.net/doc_organizare_legaminte_legionare.html).

      Dacă “stăpânirea jidanilor” e de nesuportat pentru Bjoza (care, cică, nu e antisemit, după cum zice), de vreme ce declară că a învăţat “morala” de la legionari, care “morală” include tocmai lupta împotrivă “stăpânirii jidanilor”, iar Bjoza este decorat de Iohannis, sigur, pentru anii de temniţă anticomunistă, unde s-a înfrăţit “moral” cu legionarii, atunci mă tem că “stăpânirea lui Iohannis” devine “uşor” inacceptabilă pentru mine! What about you, Sir?

      • Ca actiunea a fost bizara si neindicata nu am avut dubii. Dar totusi intrebarea mea ramane: Cum a fost consemnata acesta actiune de ambasadorii occidentali?
        Intreb asta pentru ca anual, in tarile baltice, au loc marsuri ale organizatiilor neo-naziste care sarbatoresc rezistenta anti-sovietica. Acestea au loc cu acordul cel putin implicit al guvernelor acelor tari si nu par sa fie condamnate de partenerii occidentali, cel putin nu foarte vocal.
        Desi pare de teoria conspiratiei, eu cred ca actiuni de acest tip sunt tolerate de occidentali atat timp cat sunt consemnate intr-un registru anti-rusesc.
        Aceasta decoratie pune gaz pe focul anti-comunist ( = anti-rusesc) din Romania, asa ca nu cred ca vreun sef de stat european sau nord american ii va spune lui Iohannis ceva de genul ”I’ll shake your hand, BUT …”.

        • Mai vorbim! Nu ştiu ca băieţii care demonstrează pe ici şi acolo, în ţările baltice, sau reprezentaţii batalionul Azov, în Ucraina, să fi fost decoraţi cu cea mai înaltă distincţie a ţării lor! O sa aveţi o surpriză! Keep in touch!

          • De acord. Chiar si presedintele Lituaniei care a avut niste declaratii de-a dreptul obraznice de-a lungul anilor nu a comis-o in halul asta. Daca o va tine asa tot mandatul vom trai in timpuri interesante, asta e sigur.
            Sau cine stie, poate va fi gasit incompatibil …

            Sa aveti o noapte buna !

      • Buna ziua domnul profesor,

        In primul rand va doresc un an nou plin de sanatate si multa fericire.

        As avea urmatoarele intrebari:
        1. ce va face sa condamnati atat de tare doctrina legionara si pe cei care au sustinut-o ?
        2.ce a dus la aparitia miscarii legionare?
        3.promotorii acestei miscari erau romani iar unul dintre sloganurile acestei miscari era romanismul si emanciparea Romaniei. Ce este rau in asta ?

        Va multumesc mult.
        Valerian

        • Crima, antisemitismul, viziunea antidemocratică, cultul morţii, exclusivismul “patriotic”! Nu intenţionez să fac o analiză a fenomenului pe acest blog. Ar necesita prea mult timp şi este inutil. Ororile legionare de dinainte şi din timpul guvernării Gărzii, la care se adaugă atrocităţile inimaginabile din timpul Rebeliunii, au îndoliat România şi au dus-o pe marginea abisului. Unii mari intelectuali români au fost adepţi ai Mişcării Legionare din diverse motive. Toate s-au dovedit, ulterior, erori teribile. Numeroşi preoţi ortodocşi s-au alăturat, în diverse modalităţi, Mişcării Legionare. Unii dintre aceşti preoţi au ajunşi “duhovnici ai neamului” după un popas mai lung sau mai scurt prin închisorile comuniste şi nu au abjurat niciodată. Nu e un fenomen specific României. Martin Heidegger a fost şi el nazist. Cine se simte, însă, astăzi, atras de viziunea lui Codreanu despre lume şi viaţă sau de cea “cosmetizată” a lui Sima, face o eroare mult mai gravă decât cea făcută de intelectualii sau oamenii simpli ai epocii interbelice. Nu mai am nimic de adăugat pe această temă. Mulţumesc pentru urări şi An Nou fericit tuturor!

        • D-le Valerian eu nu as fi atât de preocupat de doctrina legionară, de apariția ei și de promotorii săi.

          Este prea demult, prea din alte timpuri și prea nesemnificativ ACUM.

          Ci mai de grabă aș fi îngrijorat de faptul că americanii trimit în România peste 150 de tancuri tip M1,si vehicule blindate de tip M2 Bradley si 24 de piese de artilerie cu autopropulsie pana la finele noului an 2015.

          Lesne de înțeles de ce, fără să punem întrebări ca să ne aflam în vânt.

          Dar,

          Președintele parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, vrea o ALIANȚĂ cu România. Interviul a apărut în ziarul Magyar Hirlap.

          Pe de altă parte Viktor Orban , premierul Ungariei a afirmat că : “….țara noastră, alături de numeroase alte tari au fost declarate de Statele Unite câmp de operațiuni” și continua sa acuze SUA că se amestecă în afacerile interne ale unor țări din Europa Centrală. “Am intrat într-o noua era”!!!

          Întrebarea mea către D-l Valentin Stan este următoarea :

          – La ce fel de alianța cu România se refera Dl. Laszlo Kover ?

          Ținând cont ca afirmația dansului la adresa SUA , se traduce așa : „Nu trebuie sa încercam sa-i facem pe americani sa ne iubească. Trebuie sa găsim aliați în altă parte.

          # # # # # #

          Doresc mulți ani acestui blog.

          La multi ani cu sănătate tuturor comentatorilor lui.

          • Dragă Valentin, la o alianţă care să scoată cele două ţări, Ungaria şi România, de sub influenţa (considerată nefastă la Budapesta) Washington-ului! Acum, cunoşti poziţia mea în raport cu SUA, în sensul menţinerii ţării noastre pe linia cooperării integrate, complete, cu aliatul american! Atenţie, luând în considerare datele reale ale participării noastre la alianţa de apărare colectivă a Atlanticului de Nord, pe care le-am expus pe blog, fără menajamente şi poziţii partizane. Şi exprimând clar că obiectivul central al României, chiar înaintea relaţiei bilaterale de securitate cu SUA (căci NATO este un big FÂS, aşa cum am scris aici, relaţia bilaterală de securitate cu America fiind cea care contează), este integrarea europeană completă, inclusiv din punct de vedere al securităţii.

            Nu va exista o alianţă a României cu FIDESZ-ul lui Orban împotriva intereselor de securitate ale românilor şi maghiarilor deopotrivă, doar pentru întărirea puterii dictatoriale a unui om politic, care a inventat “national-anti-americanismul” la Budapesta! După ce a experimentat “national-anti-europensimul”. Imediat după ce a născocit “naţional anti-democraţia post-comunistă”!

            Dar ceea ce ar trebui să te îngrijoreze, dragul meu, nu este viziunea şchioapă a lui Kövér László despre o iluzorie alianţă româno-maghiară “împotriva” Americii! Ci, de unde ştie el că Iohannis este atât de prost văzut în America (oarecum, la egalitate cu Orban), încât noul preşedinte al României ar fi înclinat să meargă pe urmele premierului maghiar, în relaţia cu SUA! Ce ştie Kövér şi nu ştie jovialul excursionist în America, Iohannis?

            By the way! Şi eu ştiu ce ştie Kövér! Presa din România, subit îndrăgostită de Iohannis, după ce îl atacase furibundă, la remorca lui Ponta, în campania electorală, habar nu are! Că nu ştie presa din România, nu-i bai! Faptul că nici Iohannis nu ştie, e tare! Şi crede-mă, n-am niciun interes sau chef să-i transmit eu, de aici, despre ce e vorba! Are servicii, consilieri şi partid condus de “geniala” Gorghiu! O să afle el, curând! Ai să vezi! E groasă! Ştiu că ai să te amuzi! La Mulţi Ani!

    • Gest de normalitate făcut de Dl. Iohannis în cazul decorării la 22 decembrie 2014 a lui Octav Bjoza.

      Restul?

      Opinii!!!

      Doar s-a spus clar : ” Punct și de la capăt”

    • Crăciun fericit, nouă, creştinilor, Valentine, şi multă sănătate pentru toate confesiunile românilor de pretutindeni! Îi îmbrăţişez cu drag pe toţi cititorii blogului!

  3. Domnule profesor, care este punctul dumneavoastră de vedere în legătură cu restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite şi Cuba? Vă mulţumesc.

    • Nesemnificativ! O evoluţie, cumva, inevitabilă, pe măsură ce liderii revoluţiei cubaneze îmbătrânesc spre imposibilitatea fizică de a controla sistemul. Revoluţia cubaneză de tip comunist a lui Castro a pus stăpânire pe ţară fără să existe, la acel moment, un partid comunist! Paradox unic în istoria umanităţii! Castro s-ar fi înţeles şi cu americanii lui JFK şi cu klingonienii şi cu ruşii bolşevici şi cu chinezii maoişti, cu oricine! Americanii au spus NU! Aşa a ajuns Castro comunist! În rest, mitul bravadei şi revoluţiei permanente, fără menajamente , fără respiro şi fără paşi înapoi, a murit odată cu “Marele Che”! Cam de multişor! Culmea, în Cuba au apărut calculatoare , smartphone-uri şi alte device-uri “subversive”. Evident, doar pentru oamenii “siguri”, deocamdată! Fraţii Castro nu au fost niciodată fraţi cu “fraţii” Kim. Şi, cum “jumătate” din Cuba e în Florida, e greu să fii Călăreţul Singuratic la vârsta şi blazarea lui Fidel! Sau la “istorica” oboseală a lui Raul! Bref, în zece ani, Cuba va fi economie de piaţă!

      • Dumbo și Mickey Mouse

        Înțeleg apropierea SUA de Cuba, dar nu înțeleg de ce nu ridică și embargoul economic.

        That is the Question!!!

        Daaa, elefantul are grijă de șoricel, iar el sărăcuțul, micuț cum este, crede ca tropăitul este comun.

        Deh, asta numai în cartoon network de Walt Disney!!!

        In realitate, adică în viața noastră de toate zilele, șoricelul nici nu știe ca la primul pas greșit, nenea elefantul îl poate strivi.
        Si nu că ar fi vina lui Dumbo!!! Nuuu, tot a micuțului. Că la reconstituire s-ar fi dovedit că s-a împiedicat, încercând să privească mai sus de umbra lui.

        Pe el, pe șoricel, din comunistul de ieri, azi , nenea elefantul, îl capitalizează cu câteva zeci de Mall-uri și câteva zeci de sonde de gaze de șist, asa încât trabucurile, bananele și zahărul de trestie de la bietul șoricel, vor cădea gratis în balanța anuală economică intre cei doi.

        Eiii, dragii unchiului Sam, multe v-aș mai putea spune despre comuniștii și de pe partea cealaltă a planetei, ca de pilda de Coreea de Nord, pe care vrem noi să o capitalizam după regula deja cunoscuta vouă, dar asta cu alta ocazie.

        A zis cineva China?

        N-avem!!!

        Case Closed. Ca să-l cităm pe un contemporan fost comisar cu șoric. Că tot se apropie Ignatul.

        Breaking News : Angela Merkel nu mai vrea sancțiuni împotriva Rusiei. Cică nu avantajează Germania economic.

        Eii nu spui!!!

        Taman ce “mult iubitul si stigmatul”, înainte de plecare la Bruxelles, făcu greșeala să afirme că se impun , mai multe sancțiuni Rusiei.

        Săracul Viktor Orban, spunea asta cu mult înaintea Angelei.
        Dar cine era interesat sa-l ia în seamă?

        Breaking News II : pe scara blocului nostru, stătea un cetățean care știam că este înarmat, bașca știa și lupte marțiale. Numai ca zilnic 3, 4 vecini îl tachinau și-l făceau cum le venea la gură.

        Noi restul blocului ne amintim din când în când de toți.

        Breaking News III : Rusia şi Coreea de Nord vor semna un acord pentru prevenirea activităţilor militare riscante şi soluţionarea paşnică a oricăror incidente dintre cele două state.

        Seară bună la tăți!!!

  4. La mijlocul lunii octombrie, Statele Unite au anunțat că mai mulți oficiali maghiari nu mai pot pătrunde pe teritoriul american, deoarece sunt suspectați de fapte de corupție. Washingtonul a refuzat să ofere nume sau să facă publice dovezi

    Viktor Orban i-a cerut lui Andre Goodfriend “să nu se ascundă în spatele imunității diplomatice” si să dovedească în instanță acuzațiile de corupție aduse oficialilor unguri.
    El i-a oferit două variante șefei Fiscului maghiar, Ildiko Vida, inclusă pe “lista neagră” a SUA: să-l dea în judecată pe Goodfriend pentru defăimăre sau, dacă nu inițiază un astfel de demers, să demisioneze din funcție.

    “In Ungaria, dacă se dovedește ca cineva este implicat în fapt de corupție, nu înlocuim acea persoana, o trimitem la închisoare”, a mai afirmat premierul maghiar.

    Viktor Orban a mai spus : “Avem de-a face cu un atac la adresa suveranității naționale!

    În replică, Andre Goodfriend, care apelează adesea la rețelele sociale pentru a transmite mesaje, a scris pe Twitter că “SUA și Ungaria au relații legale de cooperare excelente.

    # # # # # #

    Multi comentatori din România apreciază asta ca o sfidare fără precedent a Ungariei la adresa SUA.

    De ce?

  5. Domnul Stan, in urma cu ceva timp ati scris intr-unul din comentariile dumneavoastra ca asteptati un sfarsit la conflictul dintre occident si Rusia intr-un interval de cateva luni (parca 6-8 luni). Dupa aparenta anulare a proiectului South Stream si H. Res. 758 a Congresului American, mai asteptati acest lucru?

    • Domnul Ion, dacă am scris “6-8 luni”, de ce mă întrebaţi azi? OK, primesc întrebarea!

      Anularea South Stream? Ştiţi care este semnificaţia? Simplu! Rusia nu mai este interesată să vândă gaz spre Europa care să nu se blocheze în Ucraina! Ceva de tipul: “OK, voi aţi vrut-o!” Nu-i afectează pe germani care iau gaz de la ruşi prin North Stream! Alţii vor suferi în Europa, dar, de când cu acordurile ruso-chineze, Europa trece uşor, uşor, în planul 2, pentru Rusia! Îşi poate permite asta Europa? O să fiţi uimit!

      HR 758 Strongly condemning the actions of the Russian Federation, under President Vladimir Putin, which has carried out a policy of aggression against neighboring countries aimed at political and economic domination? Hm! Când a fost? 18 noiembrie 2014? Mda! OK! Hai să vedem!

      3 decembrie 2014. Ce se întâmplă, ce se întâmplă?

      “Germany urged NATO today to resume dialogue with Russia to avoid the risk of military misunderstandings in and around Ukraine getting ‘completely out of control.’” (vezi http://www.business-standard.com/article/pti-stories/germany-wants-nato-russia-to-restart-dialogue-114120300020_1.html).

      Şi

      “’We now have very few ways of talking about events which come up suddenly, for example military exercises, (aircraft) over-flights or the presence of Russian warships around the world,’ German Foreign Minister Franz Walter Steinmeier said.

      ‘We no longer have the possibility to determine what lies behind such moves and whether they are cause for concern or not,’ he said on the sidelines of a NATO foreign ministers’ meeting in Brussels.

      Steinmeier warned that current contacts with Russia were even less than during the Cold War and this should be changed so as to avoid events getting ‘completely out of control.’” (vezi http://www.business-standard.com/article/pti-stories/germany-wants-nato-russia-to-restart-dialogue-114120300020_1.html).

      A, şi ca să vezi! 23 noiembrie 2014!

      “The North Atlantic Treaty Organization isn’t discussing accession of Ukraine, Merkel’s spokesman Steffen Seibert said, a day after Poroshenko announced that Ukraine would decide on entry in a future referendum. German Foreign Ministry spokesman Martin Schaefer said Ukraine should focus on economic reform.

      German resistance to Ukraine’s membership in the 28-nation military alliance, an echo of statements by French Foreign Minister Laurent Fabius this week, is a warning to Poroshenko not to aggravate the conflict. Ukrainian membership in NATO would be absolutely unacceptable, a Russian government official said this week, asking not to be named discussing diplomatic policy.” (vezi http://finance.yahoo.com/news/germany-prepared-long-term-dispute-080314374.html).

      A, să nu uit! 20 noiembrie 2014!

      “Russia is key to ensuring European security, German Chancellor Angela Merkel said Thursday as she marked a quarter century of reconciliation with Poland after World War II.

      “We are aware that Europe’s security can only be ensured in the medium and long term with Russia,” Merkel said at a ceremony alongside Polish Prime Minister Ewa Kopacz in the southern Polish town of Krzyzowa.

      “The sanctions are not a goal in themselves. They are applied only when necessary…We want to proceed with dialogue with Russia,” Merkel added.” (vezi http://news.webmarked.net/angela-merkel-says-no-security-in-europe-without-russia/).

      Adevărul este, domnul Ion, că it is already happening! Wait and see! Cheers!

  6. D-le Prof. Valentin Stan, lăsând politica dâmbovițeana puțin deoparte cat și micile răfuieli dintre noi comentatorii blogului Dvs, sa trecem pe malurile unei ape mult mai mari și mai curate.

    Dunărea!

    La Budapesta, într-un interviu pentru Radio Kossuth, Orban Viktor răspunde Senatorului american John McCain care spune că această țară este “o națiune aflată pe punctul de a-și ceda suveranitatea unui dictator neofascist” :

    “Nu voi fi un VICEREGE COMANDAT de vreun stat străin”.
    “Vom acționa asa cum trebuie să acționeze o ţară mândră de independența sa”.

    Șeful guvernului maghiar a mai declarat că înainte de 2010, Ungaria nu era independentă, iar „ei puteau să profite de unguri”.

    Și toate acestea se întâmplă de când Ungaria și Rusia au semnat un acord de cooperare privind construirea a doua noi reactoare la singura centrala nucleară ungara de lângă Paks, in cadrul unei vizite efectuate la Moscova de premierul Viktor Orban.

    Întrebare : Care este adevăratul motiv al Senatorului John McCain pentru atacul direct la Premierul Orban Viktor?

    • Orban obstrucţionează politica americană în zonă! De aceea, demnitari maghiari au primit restricţii la călătoria în SUA. Când Europa şi America au convenit că trebuie ajutaţi cu gaz ucrainenii, în faţa presiunii Rusiei, adică întoarcerea gazelor ruseşti dinspre Europa spre Ucraina, aşa-zisul “reverse flow”, Ungaria a zis NU din prima! Nu e singura obstrucţie. În plus, Orban, de la naţionalizări şi “coordonarea” băncilor până la limitarea presei şi modificarea constituţiei pentru a împiedica modificarea legilor date de el, în viitorul când Fidesz-ul nu va mai fi la putere, este un Dictator sadea! Sigur, McCain sare peste cal! Nu e nici prima, nici ultima oară. Ca senator american, this comes with the territory! Cheers!

      • Premierul maghiar Viktor Orban a declarat la Bloomberg ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui “stat neliberal”, urmand exemplele Rusiei si Turciei :

        “Criza financiara globala din 2008 a aratat ca “statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global”

        “Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale”, a sustinut Orban.

        El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni “de succes”, care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.

        # # # #

        Restul, este parafrază la ….obstrucţionează politica americană în zonă!

        Părerea mea !!

        Cheers!

  7. Candidatul câștigător Klaus Iohannis este in “vacanță” la Palm Beach din Florida, însoțit de SPP.

    Iohannis are la dispoziţie doi aghiotanţi şi doi şoferi, unul pentru el şi unul pentru soţia sa, Carmen. Cazarea acestora se face la hotel de 4 stele, iar cheltuielile acestora aceste vor fi suportate din banii de la buget.

    Unde s-au dus sute de miliare de $ pe apa sâmbetei în 25 de ani, mai punem mana la ochi pentru câteva zeci de mii.

    Familia Iohannis se pare că are cazare la prieteni mai vechi. Cine plătește cazarea e ridicol sa ne întrebam la nivelul acesta.

    Dar, avionul plecat din Frankfurt a avut aterizare la Washington.

    D-le Valentin Stan, după cum va știu, “Padre Informazioni” :

    -Ce legătură are concediul din Palm Beach cu Washington?

  8. D-le Radu Truica, rămânând în subiectul lemnelor, răspunzându-vă la comentariu, nu vreau sa fiu nici cel oudul, nici cel hickory, asa ca încerc din răsputeri sa fiu de balsa!

    Spuneți ca aveți 30 de ani?

    OK

    Atunci descoperiți și singur ce înseamnă OM AL MUNCII și CONTRIBUABIL!

    Aveți toată viața înainte.

    În încheiere :

    Tot Cheers!!!!

    E molipsitor și uneori când E cazul, E adevărat.

    Și acum E.

    • Mult prea criptic mesajul. Ma recunosc invins de majuscule misterioase si iau drept pavaza motto-u’ din header (cu tot cu adaugirea gazdei)… Numai bine, fost om al muncii!

  9. Buna ziua dl. Valentin Stan!

    Din raspunsul dat la o intrebare a cititorului Ion de pe blog citez:

    “În aceste condiţii, nu poţi duce Moldova spre UE cu toate motoarele duduind, aşa cum se lamentează grupul de penibili conducători de la Bucureşti şi cum le ţin isonul unii ciraci de la Chişinău! Şi, oricum, nu o poţi duce în dauna Rusiei! Trebuie să cauţi o cale de înţelegere cu ruşii, dacă vrei Europa!”

    Intrarea in UE nu inseamna intrarea in NATO. Mai mult acest lucru nu presupune inarmarea Moldovei sau oferirea de garantii de securitate sau admiterea automata in NATO.

    Ce daune ar provoca un stat mic ca Moldova Rusiei? De ce trebuie moldovenii sa fie discriminati ca sunt apropriati teritorial de Rusia?

    Din punct de vedere economic nu cred ca Rusia este dependenta de Moldova. Si oare exista o cale de intelegere cu rusii din moment ce Rusia se opune?

    Pentru ca nu vad ce trebuie sa inteleaga rusii de la romani sau moldoveni pentru ca Moldova sa fie acceptata in UE. Nu suntem o tara mica ca Olanda si cu o economie dezvoltata incat sa ii facem concurenta serioasa Rusiei intr-un anumit domeniu.

    • Deși nu-mi este mie adresata întrebarea, cu permisiunea D-lui Valentin Stan am câteva clarificări :

      1. Moldova nu fa fi niciodată, dar niciodată în UE și NATO.
      Motivul? În Transnistria este bază militară ruseasca. Punct

      2. Aproape 1 milion de cetăţeni moldoveni, lucrează în Rusia.
      Aceștia sprijină financiar alt milion de familii din Moldova.
      Deci, apox.2 milioane sunt mai aproape de Rusia decât de UE.
      Motivul? Banii!!!

      3. Rusia dependentă? E o glumă! Rusia din punct de vedere militar este o super putere. Și una nucleară, deosebit de periculoasă. Asa că “ușor cu ouăle în pungă să nu le prindă ușa liftului”, zice Natașa.

      4. Pană la granițele UE, Rusia se învecinează cu cine vrea ea.
      Motivul? Țările vecine, sunt vulnerabile.

      Mulțumesc.

    • Domnul Viorel, cu tot dragul! Voi fi foarte scurt (nu mă mai crede nimeni că pot fi scurt)! Aş putea trata problema economic, social şi politic pe multe pagini. N-avem timp, dar avem knowledge! The best in the field! Băieţii penibili, de la vârful puterii politice din Bucureşti, că or fi ei preşedinţi sau şefi de guvern sau miniştri de externe, nu v-au spus niciodată ce vă scriu eu aici acum. Nu v-au spus pentru că habar n-au cu ce se mănâncă Uniunea Europeană, în primul rând. Dar, dacă vreţi să ştiţi de ce are dreptul Rusia să fie îngrijorată (teoretic, nu că s-ar teme de Moldova+NATO+UE+România la un loc), atunci luaţi asta de la mine! Tratatul Consolidat cu privire la Uniunea Europeană, care include Tratatul de la Lisabona, din 2007, spune:

      SECTION 2
      PROVISIONS ON THE COMMON SECURITY AND DEFENCE POLICY
      Article 42
      (ex Article 17 TEU)

      7. If a Member State is the victim of armed aggression on its territory, the other Member States shall have towards it an obligation of aid and assistance by all the means in their power, in accordance with Article 51 of the United Nations Charter. This shall not prejudice the specific character of the security and defence policy of certain Member States. (vezi http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012M/TXT&from=EN).

      Adică, Tratatul de la Lisabona a asimilat clauza de apărare colectivă, din articolul V al Tratatului de la Bruxelles Modificat, care guverna Uniunea Europei Occidentale (UEO), articol care conţine garanţii de securitate mai puternice decât articolul similar din Tratatul de la Washington, care guvernează NATO. Aşadar, a intra în UE e ca şi cum ai intra, juridic, într-o alianţă politico-militară, deşi UE nu are mijloacele militare ale NATO!

      Tehnic, UE nu poate mişca niciun fir de praf din părul lui Putin! Dar, dacă vrea Putin, el poate să întrebe Moldova: “Dacă mergem pe ştiinţa politică americană, în baza căreia orice alianţa este împotriva a ceva şi, doar derivativ, pentru ceva (George Liska), voi, moldovenii, împotriva cui vreţi să intraţi în UE? Cumva, împotriva noastră?” Şi moldovenii nu vor şti să răspundă.

      Ce v-am arătat, aici, domnul Viorel, este o demonstraţie de logică în paradigma cunoaşterii proceselor politice europene. Putin nu-i va întreba, niciodată, nimic, pe moldoveni! Le va tăia gazul, le va bloca exporturile de produse agricole pe piaţa rusă şi îi va trimite la România să le cumpere vinurile şi fructele, să le dea gaz, în timpul iernilor şi electricitate vara, într-un cuvânt, îi va lăsa pe moldoveni să “prospere”! În Uniunea Europeană a italienilor şi polonezilor, care nici ei nu-şi mai pot vinde produsele agricole pe piaţa rusă, de unde bani în draci de la bugetul comunitar, pentru ajutorarea fermierilor din aceste ţări! Nu am nicio îndoială că Bruxelles-ul freamătă de nerăbdare să verse milioane de euro subsidii pentru produselor nevândute pe piaţa rusă ale fermierilor moldoveni.

      Presupun că atunci când Putin va schimba permisul de muncă al sutelor de mii de moldoveni care lucrează în Rusia, trimiţându-i spre libertate, democraţie şi belşug, în afara Rusiei, Franţa şi Germania vor sări să primească cel puţin 500.000 de moldoveni, la muncă. Nigel Farage, din UK, va face o cerere specială, sunt convins, pentru vreo 100.000 de moldoveni, la munca, numai pentru Marea Britanie! Cameron îi va înscrie imediat la protecţie socială sporită! Şi, dacă, totuşi, nu reuşesc acolo, sunt locuri de muncă bine plătite în România, cu toptanul, pentru ei!

      Nu văd unde este discriminarea, din partea Rusiei, de care vorbiţi, domnul Viorel! Are dreptul Rusia, ca ţară suverană şi stăpână pe resursele ei, să aibă politici economice şi de imigraţie pe piaţa muncii ruseşti independente şi suverane? Exact cum are şi UE? Presupun că veţi spune DA! Sunteţi pregătit să ţineţi în spate Moldova? Presupun că Da! Atunci, vă urez succes! Cheers!

    • Multumesc pentru raspuns dl. Stan. Dar din raspunsul dvs. citez:

      “Dar, dacă vrea Putin, el poate să întrebe Moldova: “Dacă mergem pe ştiinţa politică americană, în baza căreia orice alianţa este împotriva a ceva şi, doar derivativ, pentru ceva (George Liska), voi, moldovenii, împotriva cui vreţi să intraţi în UE? Cumva, împotriva noastră?” Şi moldovenii nu vor şti să răspundă.”

      si

      “Trebuie să cauţi o cale de înţelegere cu ruşii, dacă vrei Europa!”

      M-am gandit la aceasta cale si cred ca amenintarile teroriste si apararea de statele care finanteaza terorsimul ar fi un raspuns. Sau unde sunt dictatori. Si daca tinem cont ca Rusia a avut contract cu un dictator pentru livrarea armelor S-300 in Siria, cum poti spune tu Putin ca nu am nevoie de UE pentru a ma apara de astfel de amenintari? Pentru ca si China sau alte state pot livra astfel de arme.

      E dreptul meu ca stat sa aleg ce alianta ma apara. Nu ma apara de tine, dar ma apara de astfel de amenintari UE, unde din pacate tu Rusia nu cred ca ar fi trebuit sa ai relatii cu astfel de state si/sau dictatori “problema”.

      Nu ma refer la relatii economice si ma refer strict la furnizarea de echipament militar sofisticat.

      Nu stiu ce ar raspunde Putin la problema ridicata cu terorismul si inarmarea regimurilor nedemocratice de catre Rusia si/sau alte state care sunt o forta militara si nu sunt membre ale UE si care imi pot afecta securitatea in viitor.

      Dar cred ca Putin stie lucrurile de mai sus.

      Dar daca Rusia interpreteaza dorinta Moldovei de a intra in UE conform stiintii politice americane, ce cale de intelegere exista pentru Moldova pentru a intra in UE?

      Pentru ca nu stiu ce nu stie Putin de la Moldova si Romania, astfel incat sa inteleaga ca Moldova poate sa se duca in UE daca doreste. Nu stiu ce trebuie sa stie Putin despre noi ca sa fie de acord,.

      • Dl. Valentin Stan va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns cand puteti. Ma refer la afirmatia dvs.:

        “Trebuie să cauţi o cale de înţelegere cu ruşii, dacă vrei Europa!”

        Nu stiu daca exista o astfel de cale din punct de vedere teoretic si ce presupune ea.

  10. Bravo D-le Valentin Stan, încă o emisiune de excepție, azi la RTV.

    Cutremurător cazul D-nei Elena Vlase, mama tânărului Nicușor Vlase, ucis la Brașov în Revoluția din Decembrie 1989. Oare cine sunt criminalii tânărului, foștii comuniști sau actualii capitaliști? Auziți oameni buni, criminalul ar fi un actual comisar!!!

    Cutremurător este un cuvânt prea mic pentru destinul acestei femei după 21 de ani.

    Nicolae Vlase, tatal lui Nicușor Vlase si soțul D-ei Elena, a decedat în 15 Decembrie 2011 la Spitalul “Sf. Maria din Brasov, in conditii suspectate a fi fost rezultatul unui malpraxis. Operația a fost de ulcer.

    D-na Elena Vlase este cunoscuta pentru ancheta declanșată în cazul morții tânărului Nicușor, caz ajuns la CEDO.

    Eii, D-le Radu Truica, revenind la afirmația Dvs : “Mie îmi plăcea să cred că părinții mei au fost curajoși…”

    Întrebările mele :

    Mai contează cat de “curajoși” au fost unii sau nu ?
    Mai contează dacă criminalul tânărului Nicușor a fost sau nu “curajos”?
    Mai contează dacă medicul bănuit de malpraxis a fost sau nu “curajos”?

    Of corse ca NU

    Dar dovadă de curaj a dat si dă aceasta femeie Elena Vlase, care nu poate muri fără sa fie condamnat măcar ucigașul copilului ei, dacă medicul bănuit de malpraxis poate scăpa.

    Si culmea!!! N-a întrebat-o nimeni dacă a fost membră PCR!!!

  11. De la Chișinău la Washington !

    Alta gafa?

    A cata ?

    Ce nu înțeleg eu la susținătorii D-lui. Iohannis, care spun ca vizita la Chișinău a fost o tâmpenie!!!

    De ce îl criticați acum?

    De ce sunteți surprinși acum?

    D-lor , atât l-ați susținut, atât ați făcut tot posibilul să nu fie Ponta, iar acum Iohannis nu mai face lucrul bun?

    Wawww!!!

    Si eu care mă pregăteam să-i aștept pe concetățenii noștri în Vama Borș, cu flori, să-și ia tara înapoi!!

    Ziceți sa mai aștept pana pe 9 decembrie? OK ! Asta o știu și eu, dar Iohannis depune jurământul pe 21.

    Variante?

    • Cine-i „surprins”? Care „variante”? Prietene Valentin, între comunismul disimulat în haină rasistă şi Iohannis, eu, unul, nu am ezitat nicio clipă! Nu ştiu alţii cum au făcut! Că Iohannis va comite toate greşelile din manual, era de aşteptat (eu mă aşteptam; nu l-am declarat, niciodată, un mare lider sau super-cunoscător în relaţii internaţionale), dar, oricum, este de o mie de ori varianta mai bună, nu răul mai mic! În rest, îl aştept, cu mici speranţe, să se facă bine!

      Şi, Valentine, nu mă întreba de ce este Ponta comunist, ca nu-ţi postez mesajul, ha, ha, ha! Dar, vezi că mai găseşti poze şi filmuleţe cu el, pe youtube, la mega-spectacolul în “stil american”, de pe stadionul ăla, mare, chiar DE ZIUA LUI! Eu n-am văzut aşa ceva de ziua lui Ceauşescu şi, slavă Domnului, am trăit din plin Epoca! În rest, mai vezi cum era cu excluderile din PCR, de la Dej încoace, şi, dacă îi iei un interviu lui Geoană, pe tema cu pricina, o să-ţi dai singur răspunsuri la o sumedenie de întrebări! Nu mă întreba pe mine, că nu cooperez! Cheers!

      • NU vă întreb D-le Profesor , nu vă întreb. Eii cum să vă întreb când știu răspunsul.

        Dar mă întreb altceva :

        Iohannis pană in 1990 când era profesor pe la ‘nușce comune, nici măcar membru de partid nu a putut fi ?

        Ca doar comuniștii aia pana în “90, nu intrau în partid fără verificări, asa de-a valma cum intra ăștia acum.

        N-o fi fost vreo virtute sau vreun merit sa fii membru de partid atunci, trebuia numai sa fii corect și respectat la serviciu, nu asta comentez, deși eu îmi aduc bine aminte de vremurile de atunci, am fost membru de partid, ca doar nu era sa ma conducă prostii, dar erau planuri de producție de îndeplinit, era ceva ce acum lipsește.

        Organizare cu răspunderea, culmea, “lucrului bine făcut”.
        Caci atunci , lucrul bine făcut era o obligație de serviciu.

        Asa ca știu perfect de unde sunt luate sloganurile acestea care au prins la publicul neavizat. Ma refer la cel tânăr!

        Ponta poate fi făcut orice, repet nu m-a interesat și nu mă interesează Ponta, dar eu rămân la ideea ca alegerile în România nu-și mai au rostul.

        De ce?

        Pentru ca deja suntem o colonie, iar coloniile au guvernatori.

        Cheers si pentru D-vstra. Multa sănătate !!!

        P.S
        Cred ca nu-și mai rostul din 2000 încoace.

        Părerea mea.

        In rest: c-o fi Iohannis sau oricine ar fi, TOT UNA!!!

        • Să înțelegem, deci, că dacă n-ai fost membru PCR e rău? Mie îmi plăcea să cred că părinții mei au fost curajoși…

          • Dl-le Radu Truica, înțelegeți ce doriți. Avem toți liber la opinii pe acest minunat blog.

            Diferența dintre membrii de partid ai fostului PCR, decedat odată cu Revoluția din 1989 si partinicii de azi, unii dintre ei autodeclarați “politruci”(săracii de ei….și ne mai mirăm de tara asta unde este, de atâta prostie și necunoaștere), diferența ziceam… este mare , sa nu zic mai mult!

            Nu cunosc ce vârstă aveți. La multi ani! Eu mai am 5 luni si merg pe 60, iar gazda noastră spune ca a trăit din plin Epoca!

            Sa ne fie de bine la toți.

            Acel PCR, de care unii vad ca se rușinează acum, a fost un partid naționalist unitar, care a dat un loc de muncă fiecăruia, a construit grădinițe și creșe pentru copii lor, a construi scoli cu învățământul gratuit, inclusiv cel universitar, a dat o locuință cu chirie celor din câmpul muncii și a creat posibilitatea cumpărării de locuințe proprietate personala în centrul orașelor unde începuse modernizarea arhitecturala prin programul OCLPP, la care am accesat și eu în 1979.

            Si toate acestea pentru tot evantaiul oamenilor muncii.

            TOTI.!!! WUNDERSTAND?

            Nu spun ca a fost mai bine atunci decât acum, pentru generația mea a fost bine in sensul ca eram tineri, dar pentru tinerii de azi soluția unui loc de munca este o mare problemă indiferent de categoria sociala a fiecăruia.

            Ideea ca părintii Dvs. au fost curajoși, nu folosește la nimic. Nici dacă au fost, nici dacă n-au fost membrii PCR.

            In acea mare adunătură de membrii, peste 4 milioane la număr, s-au strecurat și buni și răi, și lichele și oameni de știință, dar una peste alta nivelul lor era net superior celor de azi.

            Chiar dacă nu au fost membri de partid , misiunea dânșilor a fost îndeplinită : au crescut un copil, acum adult(cred), care are educația predata de părintii lui și nu “sare la cap” ca majoritatea facebușiștilor tineri, atunci când aud de comunism.

            Prin comentariul Dvs. demonstrați rezerve pentru vechea orânduire. E normal, nu o cunoașteți, dar va înțeleg și nedumerirea a tot ce se întâmplă în jur.

            Nici eu la vârsta mea nu cunosc și nu am trăit comunismul dur, eu l-am trăit pe cel de “catifea” , dar cu toate lipsurile lui, după 1975.

            Da, lipsurile le-am luat direct în stomac.
            Tot ce s-a construit cu sacrificii în România anilor 1975-1990, Valentin Neagoe le-a simțit, dar le-am trecut. Eram tânăr!

            Le-am simțit atunci le simt și acum în “capitalismul autentic romanesc”, de când am împlinit 22 de ani de mediu privat, dar nu mai sunt tânăr.

            Da, D-le Radu Truica, 22 de ani de cand plătesc Statului lunar, TVA, Impozit pe salarii, CAS, CASS, ITM, Impozit pe profit, Impozit pe dividente, Impozit 16 % si încă multe alte impozite.

            Eu de 22 de ani, DAU nu IAU bani!!!

            Asa ca viata mea a fost și comunism , este și capitalism, iar o părere de cum a fost si cum este acum, o pot împărtăși fără rețineri , fără inhibiții , fără remușcări, fără frică si mai ales fără sa-mi fie rușine de NIMIC.

            Cum am fost atunci, un OM AL MUNCII, acum sunt CONTRIBUABIL DE 22 DE ANI și știu ce spun.

            Închei cu memorabila fraza a gazdei nostre binecunoscute : Cheers!

          • Formalitate lemnoasa (nu pivotanta), pentru D-l. Neagoe:
            Domnule Neagoe,
            Am 30 de ani. Nu ma revolta istoria, fie ea si recenta. Ma incanta, daca e adevarata.
            Dar trebuie sa recunosc deschis ca, in lipsa unor date mai exacte asupra interlocutorului (cine sunteti?, ce ati facut in vremea PCR-ului?, ce studii aveti?, daca ati trait la tara sau la oras? etc.), imi vine nespus de greu sa iau in serios afirmatii cu caracter absolut, de genul “Ideea ca părintii Dvs. au fost curajoși, nu folosește la nimic” sau exprimari cel putin ambigue ca inteles (presupun, totusi, ca ati vrut sa scrieti “partid national unitar”, nu “nationalist”, de exemplu).
            Aprecieri personale cu caracter general si absolut, dar (inca) nejustificate – “dar una peste alta nivelul lor era net superior celor de azi” – deocamdata suna a sec. Ce intelegeti dumneavoastra prin OM AL MUNCII, in majusculele de bal? Dar prin CONTRIBUABIL?
            In ceea ce priveste “E normal, nu o cunoașteți, dar va înțeleg și nedumerirea a tot ce se întâmplă în jur”, de mic tot pun intrebari. Si incerc sa sintetizez noi idei din ele. Chiar daca, de cele mai multe ori, nu sunt noi pentru lumea mare. Si singuratatea mea de peste mari si tari doar precipita procesul. Vreti sa contribuiti si dumneavoastra, prin a-mi raspunde? Va rog frumos!

  12. Ce efecte vor produce alegerile tocmai incheiate in R Moldova asupra relatiilor dintre R Moldova si Romania si Uniunea Europeana si Rusia?

    Totodata, puteti vorbi acum mai pe larg despre vizita domnului Iohannis in R Moldova si ce gafe si succese au fost consemnate?

    Multumesc!

    • Domnul Ion, nu am timp de scris un roman acum. Dar, vă fac pe plac şi, vă rog, nu mai reveniţi cu această temă! Vizita lui Iohannis în Moldova a fost o tâmpenie, aşa cum am arătat înainte să se apuce de ea! Şi credeţi-mă, m-am săturat eu să tot am dreptate! Hai, să vedem!

      1. Chiar dacă ai invitaţie de la preşedintele Moldovei, te duci acolo când există un prilej favorabil! Aceste invitaţii, adresate pe canale diplomatice, nu sunt ca atunci când vă invit eu pe dumneavoastră la masă, azi, la ora 14:00. Nu veniţi azi, pa, nu mă trezesc cu dumneavoastră la uşă, mâine, în contul invitaţiei pentru azi! În relaţiile între ţări, poate să treacă şi un an până răspunzi favorabil unei astfel de invitaţii, care rămâne valabilă ever şi după ce demnitarul care a adresat-o s-a dus la pensie!

      Nu spun că Iohannis trebuia să aştepte un an, dar mersul acolo, cu două zile înainte de alegeri, a permis adversarilor orientării pro-europene să acuze România de amestec în treburile interne ale Moldovei. Prezenţa unui şef de stat român (fie şi ales) la Chişinău, pentru a susţine parcursul european al Moldovei, cu două zile înainte de alegeri, va fi întotdeauna vândut ca atare rusofonilor din republică. Altminteri, poate să se mute la Chişinău, să susţină aderarea Moldovei la UE, tot anul, după alegeri!

      Aşa cum am prevăzut, comuniştii i-au transmis foarte clar lui Iohannis: “este inadmisibil ca un reprezentant al puterii dintr-o ţară vecină să se amestece în procesul electoral din Moldova” (vezi http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18700953-partidul-comunistilor-din-republica-moldova-este-inadmisibil-iohannis-amestece-procesul-electoral-din-moldova.htm).

      Aşadar, de ce aş adăuga eu, Iohannis, nişte voturi pentru socialişti şi comunişti în Moldova sau de ce i-aş ajuta să-şi facă propagandă electorală? Răspuns corect (evident, imaginat de mine): “De-aia, fiindcă sunt un populist de 2 lei, exact ca Ponta, care m-a acuzat, în campania electorală din România, că nu am fost niciodată la Chişinău! Aşa că am dat fuga acum, să recuperez, fără să-mi dau seama că băieţii lui Dodon sau Voronin vor face campania electorală pe seama mea!” Sigur, există şi răspunsul (imaginat tot de mine): “Fiindcă nu mă duce capul”! Sau, cel mai bun răspuns pentru proştii din România (imaginat tot de mine);: “Fiindcă sunt patriot”! Your choice!

      2. Socialiştii lui Dodon au câştigat alegerile, deşi nimeni nu a văzut asta înainte! S-a întâmplat ce am prezis! Chiar dacă forţele pro-europene pot face guvernul, mesajul populaţiei Moldovei este clar! Traseul spre integrarea europeană în dauna Rusiei este blocat! Toate sondajele arată clar că populaţia Moldovei este profund divizată între UE şi Rusia. Din aproape 1.200.000 de moldoveni care lucrează peste hotarele Moldovei, peste 500.000 sunt în Rusia, ţara care găzduieşte cei mai mulţi emigranţi moldoveni pentru muncă de pe planetă! În aceste condiţii, nu poţi duce Moldova spre UE cu toate motoarele duduind, aşa cum se lamentează grupul de penibili conducători de la Bucureşti şi cum le ţin isonul unii ciraci de la Chişinău! Şi, oricum, nu o poţi duce în dauna Rusiei! Trebuie să cauţi o cale de înţelegere cu ruşii, dacă vrei Europa!

      Sigur, poţi declanşa un Maidan, pe invers, faţă de ce a fost la Kiev, dacă nu eşti atent! Sau eşti excesiv de prost! Mai mult, ia priviţi declaraţia lui Leancă, din 28 noiembrie, care învăţase ceva: “Eu mă pronunţ explicit pentru neutralitatea ţării. Noi nu vom adera la NATO şi dorim ca toţi partenerii noştri, fie ei din Vest sau din Est, să respecte statutul nostru neutru”. (http://www.romaniatv.net/iurie-leanca–republica-moldova-nu-va-adera-la-nato-si-isi-va-mentine-statutul-de-tara-neutra_186696.html).

      Şi în continuare: “48% din populaţie se pronunţă împotriva aderării Republicii Moldova la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord”. (http://www.romaniatv.net/iurie-leanca–republica-moldova-nu-va-adera-la-nato-si-isi-va-mentine-statutul-de-tara-neutra_186696.html).

      Sigur, nu e vorba de UE în declaraţiile de mai sus, dar este vorba de un subiect extrem de dezbătut în Moldova şi care a iritat Moscova! Declaraţiile lui Filat, colegul lui Leancă, sunt foarte prudente după alegeri.

      Ce zice Ghimpu, liderul PL, posibil partener de coaliţie cu partidul lui Filat şi Leancă? “Stimaţi cetăţeni, mulţumesc pentru că aţi votat pentru PL. Acest lucru înseamnă că susţineţi aderarea RM la UE şi NATO. Mulţumesc pentru voturile date pentru partidele europene.” (http://unimedia.info/stiri/video-mihai-ghimpu-pl-va-face-coalitie-pro-europeana-cu-pd-si-pldm-85270.html).

      Asta e ca ideea lui Ponta că cine a votat, în 2012, pentru demiterea lui Băsescu, va vota cu el la prezidenţiale. S-a văzut ce “bun” a fost calculul lui Ponta. Adică, cine a votat PL, votează pentru aderarea Moldovei la NATO! Bravo, bravo! Acum, dacă aşa se înţeleg, cu privire la ce vor cetăţenii Republicii Moldova, principalele forţe ale coaliţiei pro-europene, atunci vă pot spune că Rusia domneşte în Moldova!

      Când eşti prost de buhăi, mai bine lasă politica şi, în niciun caz, nu-i deranja pe ruşi, dacă eşti la est de Berna! E Moldova cumva la Est de Berna? Hm! Dar, România? Cheers!

  13. De ce nu putea fi Victor Ponta omul potrivit pentru a coordona aplicarea politicii occidentale de către România?

    Pentru că e un om corupt, sau un impostor, sau un prieten al Rusiei? Nu cred!
    Nimic din toate acestea. Prea puțin contează, din punct de vedere geostrategic, plagiatul lui Ponta ,corupția PSD-istă sau faptul ca se trage pe linie politica din comunisti precum Iliescu, tatucul lor ideologic.

    Defectul capital al lui Ponta, din unghiul de vedere geopolitic, este pur și simplu prea marea putere a PSD. De ce nu iubește Vestul PSD-ul? Pentru că e corupt, sau dictatorial, sau pentru că e „de stânga”(?) ori chiar „neocomunist”?
    Nici vorbă – toate acestea sunt simple sloganuri electorale. Corupția există în toate partidele și instituțiile românești, iar dacă Vestul ar opta să colaboreze doar cu politicieni nepătați el ar fi silit să se adreseze exclusiv sfinților și mucenicilor din Calendarul Ortodox.

    Marea problema a occidentului cu acest partid mamut este ca PSD este un partid unitar, iar acest fapt deranjeaza, precum deranjeaza si FIDEZ-ul lui Orban Viktor care le sta in gat atat UE cat si SUA.

    De fapt, SUA au colaborat perfect cu numeroase regimuri corupte (vezi nenumărate exemple din America latină și central si nu numai), cu dictaturi nemiloase (vezi chiar Arabia Saudită, marele aliat arab al Vestului), și chiar cu regimuri de stânga (dacă acestea erau ascultătoare…)

    De ce, atunci, SUA și NATO refuză să facă din PSD aliatul lor principal în România? Oare nu s-a dovedit PSD-ul destul de docil? Ba bine că nu… el și-a dovedit de multe ori disponibilitatea de a executa fără murmur directivele. Și atunci?

    Cea mai clară dovadă a faptului că Ponta și PSD-ul nu aveau nici o șansă să câștige alegerile prezidențiale o reprezintă pregătirea minuțioasă a unor tulburări de stradă modelate după modelul celor din timpul „Primăverii arabe” și ale celor de pe Maidan-ul din Kiev.
    Aceeași mobilizare a ONG-urilor și mass mediei „pro-occidentale”; aceeași „schimbare la față” bruscă a unor lideri de opinie (până mai ieri anti-Băsiști, iar în timpul campaniei brusc aliați ai lui Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu și ai tuturor celorlalți servanți ai „Președintelui Jucător”); aceeași convocare insistentă pe rețelele de socializare, aceeași isterie pe Facebook: „suntem la marginea prăpastiei!”, „acum ori niciodată!”, „înfruntarea decisivă dintre Bine și Rău!” etc.

    Că PSD-ul a colaborat perfect cu SUA și cu NATO, girând acceptarea României în alianța euro-atlantică, nu mai conta; el a devenit deodată „Răul” – și va continua să fie asta câtă vreme va fi mai puternic decât se dorește la Washington și la Bruxelles – Evere!
    Aceleași grupuri de „protestatari” dispuși să provoace dezordini de stradă, pentru a dovedi că nu votul alegătorilor contează, ci cauza „Binelui” (definit de cine trebuie și unde trebuie… nu de către alegători); aceleași amenințări cu „Revoluția” (amenințări care îl lasă pe cetățeanul român interzis… el credea că e pur și simplu vorba de alegeri prezidențiale, nu de răsturnări ale regimului) etc.
    Dacă, în ciuda tuturor presiunilor, Ponta ar fi obținut mai multe voturi decât Johannis, ar fi urmat scenariul clasic: contestarea alegerilor, acuzații de fraude masive, ocuparea Pieței Universității, provocări și violențe etc. Până când? Până când diplomații occidentali le-ar fi spus clar PSD-iștilor că „nemulțumirea populară” îi obligă să se retragă. Așa că cei care sperau că Ponta și PSD-ul ar putea câștiga alegerile se înșelau – datorită necunoașterii intereselor geopolitice implicate.

    Inteleg isteria unora care au votat cu Iohannis, dar nu inteleg de ce restul….? Unii au facut-o dintr-un interes personal , dar cei mai multi? De ce? Si de ce asa de ieftin pana la urma?

    Ca sa auzm azi ca Iohannis a fost exact pe placul Rusiei? Poftim!!!

    Parerea mea ca jocurile puterii continua pana la 9 decembrie si nu numai, iar “papusarul sef”, inca la Cotroceni, nu a scos la vedere ceea ce pentru unii se numeste MAIMUTA!

    Vor fi surprize mari!!!

    We will see!

    Cheers! dupa cum zice un binecunoscut analist politic!

  14. Domnul Stan, avem acum patru nume confirmate pentru viitoare echipa a Presedintelui Iohannis: George Scutaru, Andrei Muraru, Dan Mihalache şi Cosmin Marinescu. Putem acum sa incepem sa speculam asupra viitorului traseu al presedintelui?

    • Sigur! Până acum, dezastru! Vizita în Moldova, înainte de alegerile din 30 noiembrie, ca şi anunţata vizita în SUA, înainte de o descindere în capitalele europene ale integrării României, indică prostie, miopie şi impotenţă politică. Mesajele de pe facebook, postate de Iohannis pe 26 noiembrie, referitoare la vizita în Moldova, ca şi vizita, în sine, vor contribui la eşecul alegerilor din Moldova pentru un viitor european în acea ţară! Mai povestim după alegerile din 30 noiembrie!

      Şi, ca să nu mă întrebaţi aiurea, vă răspund, deja, la întrebarea nerostită! Da, dacă ar fi să întorceam timpul înapoi, aş vota tot cu Iohannis! Ponta trebuia oprit. Ca principiu, nu susţin comunişti infantili, mascaţi în haina rasismului! Deşi românii, aşa cum am scris, l-ar fi meritat! În ceea ce-l priveşte pe Iohannis, ca potenţial pentru funcţia de preşedinte al României, omul e patetic! O pot spune acum! A pierdut, deja, în ultimele zile, după alegeri, tone de oportunităţi pentru România. Două destinaţii trebuia să evite în primele 30 de zile de mandat şi în perioada de preşedinte ales: Moldova şi SUA! Vom vedea ce face în continuare şi dacă se poate redresa. Am mari dubii! Keep in touch!

      • Era bine sa evite Moldova ca sa nu “agite spiritele” si sa dea apa la moara fortelor pro-ruse, dar care e motivul pentru care era bine sa evite SUA?

        • Domnul Alex, în perioada actualei Comisii Juncker, se va negocia The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) dintre UE şi SUA. Iohannis, un etnic german din România, va ajunge preşedinte, într-o ţară în care există un profil rasial foarte pronunţat, conform datelor specialiştilor de la Departamentul de Stat, care emit, în fiecare an, raportul cu privire la situaţia drepturilor omului din România. Faptul că un etnic german, într-o ţară ca România, doar cu precedentul Slovacia (care a avut şi ea un preşedinte de etnie germană), ajunge în cea mai înaltă demnitate de stat, a determinat prestigioase instituţii de presă europene să considere că este un eveniment de importanţă colosală pentru continent.

          România nu este al 51-lea stat al federaţiei americane. România este membră a UE. Nu există comparaţie între investiţiile ţarilor UE în România şi investiţiile americane sau în relaţiile comerciale, Europa fiind colosal mai bine reprezentată. Dincolo de interesul strategic în zonă, America nu va investi, niciodată, mai mult ca Germania în această parte a lumii. Iar Germania investeşte încă enorm de puţin faţă de cât ar vrea şi cât ar putea. Această parte a lumii, unde ne aflăm noi, este istoric “Mitteleuropa”, zona de influenţă tradiţională a Germaniei. Germania este cea mai mare putere economica a Europei şi Alfa şi Omega supravieţuirii socio-economice a României, fie şi dacă vă gândiţi că fondurile europene care vin în ţară, conform tratatelor europene, fonduri structurale şi de coeziune, vin, în cea mai mare parte, din buzunarul contribuabilului german. Germania este, de departe, cel mai mare contributor net la bugetul comunitar.

          Germania este atât de importantă, astăzi, în Europa, după ce a salvat continentul de la criza financiară şi economică, încât a cuplat motorul economic german cu valenţa politică franceză, din binomul franco-german. Adică, a remorcat Franţa la capitolul politic, acolo unde, până de curând, Franţa era liderul incontestabil al Europei instituţionalizate.

          Cheia relaţiei planetei cu Rusia nu este la Washington, ci la Berlin. Iar noi suntem la frontiera cu Rusia.

          Ţinând cont de toate astea, în ce ţară ar trebui să meargă, mai întâi, etnicul german, cetăţean român şi preşedinte ales sau în exerciţiu al României, domnule Alex? Da, parteneriatul strategic al României cu SUA este foarte important. Dar, America ştie că viitorul, securitatea şi prosperitatea României stau în relaţia ei cu Uniunea Europeană şi mai ales cu Germania. Dacă aveţi impresia că SUA sau NATO pot apăra România, citiţi postarea mea cu numele “Cu Minciuna şi Prostia, Mare sunt în România! Nu mi-e Frică de Rusia!”

          Nu se va supăra nimeni, la Washington, dacă etnicul german Iohannis, în folosul ţării sale, România şi în exercitarea clarviziunii şi inteligenţei sale politice, va face prima vizită, în afara frontierelor României, la Berlin. Germania şi cancelarul Merkel, firesc, aşteaptă această vizită! Franţa o aşteaptă şi Franţa se va bucura dacă Iohannis va merge prima oară la Berlin şi apoi la Paris!

          Unde spuneaţi că va merge, prima oară, Iohannis? La Washington (sigur, după Chişinău, ha, ha, ha!)? Americanii îl vor privi cu interes, se va întâlni, dacă merge ca preşedinte ales, în cel mai fericit caz şi dacă are noroc, cu Biden (mai degrabă, cu vreun oficial de mâna a doua de la Departamentul de Stat), care îl va bate pe umeri şi îi va zice “good job”, interesându-se câţi militari trimitem în Afganistan şi dacă menţinem linia intransigentă faţă de Rusia. La Berlin şi la Paris va fi o imensă dezamăgire că, în pline negocieri pentru The Transatlantic Trade and Investment Partnership, providenţialul german, ajuns preşedinte al unei ţări membre UE, în rangul 7 ca pondere a populaţiei, nu a găsit drumul Berlinului! În schimb, a dat fuga pe malul Potomacului, pentru a arăta foarte clar, încă o dată, că axa Bucureşti-Londra-Washington, o tâmpenie perfectă a lui Băsescu, e perfect valabilă, cu excluderea Berlinului şi a Parisului!

          Nu numai din cauza asta, să nu exagerăm cu ratarea primei vizite la Berlin, dar veţi simţi pe pielea dumneavoastră, aproape instantaneu, efectele unei astfel de poziţionări, absolut tembele, a domnului Iohannis (care nu se va limita doar la ordinea vizitelor în lume)! De la investiţii germane în ţară, până la preţul gazelor din Rusia! În schimb, veţi compensa cu “good job”! Şi nu vă va spune nimeni asta, aşa că veţi crede că o duceţi mai prost doar fiindcă e de vină guvernul! Sau Dumnezeu! Sau Planeta Giganţilor! Poate, Vrăjitorul din Oz! Căci, aşa e în diplomaţie şi relaţiile internaţionale! Nu-ţi spune nimeni!

          Să fim bine înţeleşi! Eu sunt un atlantist convins şi m-am bătut, adesea, pentru a susţine poziţia americană în detrimentul Europei, atunci când am ştiut că americanii au dreptate. Dar, în cazul de faţă, americanii nu ne-au cerut şi nu au nevoie de noi la Washington, ca primă vizită. Chiar şi ei ştiu unde sunt interesele noastre vitale! Numai noi nu ştim!

          În ceea ce mă priveşte, chiar nu am nicio apăsare legată de prostia liderilor români. Aşa cum aţi aflat, dacă urmăriţi acest blog, eu l-aş fi dat românilor pe Ponta! Prostia fiind, în general, o virtute tipic românească, nu pot decât să salut vizitele “istorice” ale preşedintelui ales la Chişinău şi Washington! Satisfied, Mr. Alex?

      • Cred ca ati inteles gresit! Eu nu am dat tarcoale blogului dumneavoastra cautand confirmare ca s-a facut o greseala la alegeri. Ca domnul Ponta trebuia oprit, nu exista exista indoiala. Posibilitatea alegerii sale a fost naruita odata cu categorisirea repugnanta a doamnei Firea a persoanelor fara copii ca fiind rebuturi si aprobarea tacita a domnului Ponta a acestei categorisiri. O asemenea persoana nu are cauta la conducerea unei comune, daramite la conducerea unui stat. Eu doar incerc sa imi dau seama daca sperantele suporterilor domnului Iohannis, care numara milioane de cetateni, printre care si unii membrii ai familiei mele, sunt in zadar. Daca el se va dovedi un nou Emil Constantinescu, sau sa fiu mai actual, un nou Barack Obama, care promite marea cu sarea si care livreaza canci …

    • De fiecare data cand va impartasiti opinia ca poporul roman l-ar fi meritat pe Ponta, imi puneti un zambet pe fata. Imi aduceti aminte de inegalabilul H.L. Mencken: ”As democracy is perfected, the office of president represents, more and more closely, the inner soul of the people. On some great and glorious day the plain folks of the land will reach their heart’s desire at last and the White House will be adorned by a downright moron.”

  15. Nu vreau sa continui ideea lui Adrian Severin, personajul imi este indiferent, dar ce s-a intamplat la scurt timp dupa inchiderea urnelor din 16 Nov.2014, nu seamana LOVITURĂ DE STAT?

    Adica cum, Monica Macovei afirma la Bruxelles dupa referendumul din Iulie 2012, ca in Romania a fost LOVITURĂ DE STAT, cand 7,4 milioane de oameni au votat suspendarea lui Basescu, dar in strada nu a iesit nimeni?

    Iar acum la Alegeri Prezidențiale din România anului 2014, nu? Cu zeci de mii de oameni in strada?
    De cand 6,2 e mai mare decat 7,4 si de ce nu crede Angela Merkel si interg “Aliotmanul” ca acum a fost LOVITURĂ DE STAT, nu atunci!!!

    Eii, nu tot atat de indiferent mi-a fost personajul Traian Basescu. El de 10 ani incoace face si desface. Si daca tot am ajuns la desfacut, astept cu nerabdare Dosarul EADS care consider eu ca este cheia incompatibilitatii lui Iohannis.

    Deh, Blaga se lauda pe ici pe colo ca daca nu era el, Basescu era demult amintire, ca de nu era el sa-l sfatuiasca sa nu mai spuna “lucruri trasnite” indemnand lumea sa nu vina la Referendum, nu sa vina cum zicea Basescu la inceput.

    Si apoi, pe Ponta il cunoaste Basescu, cam ii anticipeaza actiunie, doar are cu el un Contract de Coabitare, pe cand pe Iohannis , nu!!! Greu cu neamtul care o tine pe a lui. Poate odata ajuns la Cotroceni, neamtul nu mai asculta nici de Blaga, nici de Predoiu, nici de Basescu cu biroul plin cu dosare, lasat mostenire.

    Dar sa lasam Curtea Supremă care amână pe 25 Noiembrie 2014 procesul Iohannis vs ANI.

    Oooo, dar pe 9 Decembrie Curtea Constituţională a decis să dezbată din nou, Articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi candidatul la prezidenţiale Klaus Iohannis.

    Deci e clar ca la 25 Noiembrie se va zice, PAS pana dupa 9 Decembrie!!

    Pana cand?

    Pana cand vrea Basescu, dar nu mai departe de 22 Decembrie, caci :

    „Trebuie rezolvat până pe 22 decembrie, pentru că altfel efectele sunt în funcție de soluțiile date. Ei pot să mai dea niște termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. In situația în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat.” ….zice fostul Avocat al Poporului Ghrorghe Iancu.

    Eu as zice dincolo de 22 Decembrie. Pentru ca Basescu este iesit din mandat la aceasta data, iar vidul de putere este preluat de C. P. Tariceanu.
    Gresesc D-le Valentin Stan?

    Legislatia este ambigua in acest sens sau lipseste cu desavarsire.

    Sau daca va iesi lumea in strada pana in 22 Decembrie, Basescu declara Stare de asediu? Si ramane tot el?

    Sau in cazul lui Iohannis CC nu se pronunta, si amana pana dupa expirarea mandatului sau mandatelor lui. Ca doar se poarta, nu?

    Pai nu pentru Statul de Drept a iesit lumea in strada?
    Pai nu pentru dreptate au iesit romanii din strainatate?
    Pai nu pentru aplicarea legii au votat ei cei peste 6,2 miloane?

    Si atunci cum ramane cu primarul din Tuzla , C-tin Micu si multi alti alesi locali?

    D’aia spun : Sa asteptam 9 Decembrie si nu numai!!!

    Totusi mi se pare prea timpurie petrecerea de la Sibiu data de Iohannis apropiatilor lui.

    Am zis!!!

  16. D-le Prof. Valentin Stan, profesia mea tehnica si curiozitatea, cum a putut Dl. Iohannis sa castige alegerile, ma fac sa ma intorc ca de fiecare data la cifre si ce pot gasi in spatele lor.

    Nu impartasesc aceleasi sentimente cu cei peste 6,2 milioane de votanti Iohannis in turul II, care in opinia mea reprezinta o cifra mult supradimensionata fata de primul tur 2,8 milioane, tinanad cont ca turul II a adus per total 1,7 miloane votanti in plus. De unde nu stiu!!! Sau chiar daca stiu nu eu trebuie sa probez.

    Nu am fost surprins nici de reactia imediata a D-lui Ponta care si-a recunoscut infrangerea dupa numai doua ore, inghitind incet incet broasca, pentru ca inca nu stiu ce a discutat tete-a-tete cu Angela Merkel in 10 iunie 2014 la dineul oficial oferit de aceasta, lasand in urma ceea ce stim cu totii : Sustinerea proiectului Nabucco, Atragerea investitorilor germani si Sprijinul pentru aderarea Moldovei la UE.

    Dar stiu ca la Malta in 2-3 Decembrie 1989, Bush şi Gorbaciov, aveau sa reconfigureze harta europei, iar hopul Ceauşescu rămânea de trecut, in ceea ce priveste Romania.

    Nu vreu sa lungesc prea mult cele spuse, insa pentru a intelege de ce, si pentru a nu fi surprinsi de esec, cei peste 5,2 miloane de votanti Ponta ramasi tulburi, bulversati si tristi, eu nu, le amintesc ca noua harta a Europei ce avea sa fie trasata in urma cu 25 de ani, mai are putin de asteptat si va fi pusa pe pereti.

    Este o chestiune de timp, caci timpul masurat in cei 25 de ani a facut sa dispara din proprietatea Romaniei, industria, agricultura, flota, padurile, pamanturile, apele, etc., cu ajutorul cozilor de topor ce au condus aceasta tara, intr-un plan bine gandit de cei din lumea mare.

    Inet incet, partide unitare din fostele tari comuniste precum PSD la noi, cu toate greselile gresitilor lui, vor fi distruse din interior, cum spuneam mai sus , cu ajutorul cozilor de topor, iar cand acestea vor disparea si odata cu ele si notiunea de nationalism, atunci natiunea romana va deveni amintire precum Cehoslovacia, Yugoslavia, mai nou Ucraina , vecina noastra.

    Deci cine si ce este mai usor de condus?

    Dar eu sunt totusi curios daca Traian Basescu va deveni erou dupa 25 Noiembrie 2014, alegand si el pana la urma raul cel mai mic, asigurandu-si un loc cald in istorie!!!

    Ponta.

  17. Cam off-topic (desi tot despre un fel de intoleranta):
    Ce parere aveti despre http://www.petitieonline.com/in_atentia_cna__ridicarea_licentei_postului_antena3?
    Pentru ca la mine la ora asta e 4 jumate dimineata, imi permit un copy-paste mic din Facebook-u’ propriu. Asta pentru ca tin enorm la parerea dumneavoastra, iar acolo, in Facebook, in noianu’ de informatii mai mult sau mai putin pertinente, dar la fel de efemere toate, intrebarea mea se pierdea fara ecou.
    Inteleg ca circula o petitie cum ca sa se ridice licenta Antena 3 (http://www.petitieonline.com/in_atentia_cna__ridicarea_lice…)
    Si totusi:
    Libertatea de expresie e mult mai importanta decat vendetta, oricat de indreptatita ar fi (si e, in cazu’ lor) – astept contraargumente.
    CNA ar trebui sa se limiteze la amendat scene de sex si violenta (pentru a proteja copiii) – astept contraargumente
    Adultii, pe de alta parte, ar trebui sa aiba dreptul de a alege la ce se uita. Mai ales ca se pare ca nici manipularea aia totala nu functioneaza chiar asa (vezi alegerile) – astept contraargumente
    Cum nici netu’ n-are CNA si uite ca ne dezbatem si ne convingem unii pe altii si ajungem la concluzii bune, de cele mai multe ori…
    Pareri?

    • Domnul Truică, întotdeauna am fost adeptul libertăţii presei. Thomas Jefferson spunea că poţi pedepsi presa când minte sau produce prejudicii nelegitim, dar, din momentul în care corectezi presa, chiar şi pe bună dreptate, libertatea a murit! Simplu, pentru că, din momentul acela, jurnalistul se va teme şi va fi atent! Teama distruge libertatea! Sigur, dacă presa îţi produce vreun prejudiciu, în baza reglementărilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţei Curţii de la Strasbourg (CEDO), poţi trece de Jefferson şi merge să-ţi cauţi dreptatea în instanţă. E corect! Dar ideea de a reglementa presa în sensul vehiculat în România, când multe instituţii de presă din SUA nu îl scoteau pe George W. Bush din “moron”, în ultima parte a celor două mandate, mi se pare uşor excesiv. Ceea ce nu înseamnă ca agreez anumite campanii de presă bazate pe calomnie sau desfiinţarea persoanei strict pe motive politice, cum se practică pe la noi! Dimpotrivă, m-am exprimat public împotriva lor.

  18. D-ul Stan, puteti schita o eventuala echipa din PDL/PNL, patronata de d-ul Iohannis, care sa duca la implinire un plan de reforma? Am urmarit cateva emisiuni politice in cursul zilei de astazi si am vazut aceleasi fete obosite de la PDL care l-au sustinut pe Basescu necontenit celebrand victoria d-ului Iohannis. Doar fiindca recunoastem figurile sinistre din PSD sau fiindca acestea sunt mai numeroase decat in celelalte partide nu constituie motiv sa intoarcem privirea de la acele persoane vadit corupte si incompetente din PDL/PNL. Va putea d-ul Iohannis sa faca putina curatenie in partidele care l-au sustinut sau un eventual guvern din partea acestora nu v-a putea decat sa fie dominat de personaje gen Videanu /Berceanu /MRU etc. ?

    • Îmi pare rău, domnul Ion, mai întâi, nu i-aş dau eu sugestii de guvern sau administraţie prezidenţială lui Iohannis! Cum am precizat, însă, deja, în aceste comentarii, ştiu nişte nume (sau cred că ştiu) care se vor afla în poziţii cheie în administraţia (guvernul) Iohannis. Ca şi dumneavoastră, nu prea văd nume competente printre ele. Văd şi oameni compromişi prin colaborarea cu Băsescu. Deocamdată! Sugestia mea este să aşteptăm şi să vedem pe “viu” (cum ar spune PSD-ii) echipa domnului Iohannis şi să discutăm după aceea!

      • Inteleg si respect decizia dumneavoastra de a nu specula asupra eventualei compozitii a unui viitor guvern. Dar poate puteti specula asupra raportului de forte din ”noul PNL”. Este acesta un mariaj intre egali, sau ”vechiul PNL” urmeaza sa fie dominat de deea ce pana mai ieri a constituit PDL? Si ce ideologie va avea acest partid–liberalism economic si social, liberalism economic si conservatism social, populism sau ce Dumnezeu altceva? Cele doua foste partide or fi apartinand sferei politice drepte pana mai ieri, dar mie unul nu mi-au creat niciodata impresia ca ar constitui doua jumatati compatibile–ba dimpotriva! Si totodata nu pot sa nu comentez asupra a ceea ce eu percep ca o lipsa de agresivitate din partea ”liberalilor”, ceea ce a facut ca ei sa fie dominati clar in USL de catre partenerii lor si prezic ca aceeasi le va fi soarta in aceasta noua uniune.

        • Nu cred ca vor fi dominaţi! Până una, alta, vă rog să remarcaţi că, în campania electorală pentru preşedinte, filialele PDL din noul PNL par a fi fost mult mai eficiente în promovarea lui Iohannis decât filialele din PNL-ul clasic! Asta spune ceva! Şi despre angajament şi despre loialitate şi despre raporturi PNL-PDL! Acolo, este, aşadar, o situaţie complexă! Hai să vedem şi aici, în timp, ce va fi!

  19. Buna ziua dl. Valentin Stan!

    “Există, paradoxal, şanse ca Iohannis să câştige, totuşi, alegerile! Pentru mine, ar fi doar o bucurie tristă!”

    Au votat mai multi romani pe Iohannis decat pe Ponta. Sper ca bucuria dvs, sa fie mai mare vazant ca actuala generatie tanara s-a mobilizat mai bine.

    Dar totusi la USL nu inteleg un lucru simplu. Intre timp am dat si de urmatorul articol:

    http://adevarul.ro/news/politica/filiera-blair-ajuns-premierul-italian-renzi-bucuresti-a-l-sustine-victor-ponta-1_54663b300d133766a8dd584c/index.html

    Cum e posibil sa avem o campanie atat de murdara din partea USL-ului si a lui Victor Ponta, cand a avut consilieri straini din state democratice?

    Nu am vazut o campanie ca intr-un stat civilizat si am vazut o campanie plina de minciuni
    din partea lui Victor Ponta. Parca ar fi fost invatat sa minta de consilierii sai ca sa piarda alegerile.

    • Aşa cum aţi remarcat, am prevăzut posibilitatea ca Iohannis să câştige alegerile. După părerea mea, foarte mulţi români, dintre cei care au votat cu Ponta, în primul tur, au întors votul către Iohannis, în turul II. Este vorba de rudele din ţară ale acelor români care au fost umiliţi, dincolo de frontierele României, de un regim comunistoid, ce le-a negat dreptul constituţional de a vota.

      Aşa cum am precizat, bucuria mea este una tristă, pentru că milioane de români au urmat campania rasistă a unor oameni care ar fi trebuit să îngroaşe aluviunile acumulate în rigola istoriei, nu să patruleze ţanţos printre români cerându-le şi obţinându-le votul.

      În ceea ce-i priveşte pe consultanţii străini ai PSD, aceştia nu au avut niciun rol în povestea mizeriilor electorale ale campaniei lui Ponta. Anglo-saxonii nu consiliază ura rasială ca mijloc electoral. Asta este home made! Cheers!

      • Cel mai probabil home brewed de fostu’ meu prof de la SNSPA, Bogdan Teodorescu. Proasta strategie, o sa dea extemporal din ea studentii la comunicare, la capitolul “cum sa nu supralicitezi campania negativa; s-ar putea sa te doara”.

        • Ba cred că domnul Bogdan Teodorescu ar putea să-şi pună campania aceasta pe blazon, sub apelativul: “Cum să pierzi alegerile cu 10% diferenţă, doar voturi din ţară, după ce ai avut în primul tur un avans de 10%”! Dacă va ţine şi un curs, la SNSPA, cu acest titlu, sunt sigur că va fi cel mai bogat om din România, numai din taxele plătite de studenţii din SUA, care vor dori să se adape de la ştiinţa de carte, ingeniozitatea şi valoarea profesională, în campanii electorale, ale domnului profesor! Sunt convins că foarte mulţi români din diaspora, cam vreo 2 milioane din 3 milioane, vor deveni automat cursanţii domniei sale, plus rudele lor din ţară sau, mai precis, în primul rând, rudele lor din ţară. Cheers!

  20. “Faptul că i s-a permis constant lui Ponta să intervină peste celălalt vorbitor este fără precedent în orice format de acest tip în ţările civilizate, ca şi faptul că “formatul” şi întrebările nu i-au fost comunicate lui Iohannis înainte de dezbatere”

    Cred ca e fara precedent si anuntarea participarii la o dezbatere cu 45 de minute inainte.

  21. Domnule Stan,
    Sunt convins ca ati urmarit dezbaterea dintre Ponta si Iohannis. Cam intreaga presa titreaza ca Ponta l-a invins foarte usor pe Iohannis si ca a dominat dezbaterea, si asta pt ca in primul rand, cel din urma, a venit in fata telespectatorilor total nepregatit. Fac apel la sinceritatea si obiectivitatea dvs. si va intreb, dvs. cum vi s-a parut?
    PS. Sa nu credeti ca sunt un votant al lui Ponta, doar ca eu sunt unul din votantii lui Iohannis care recunoaste ca Ponta l-a batut la fundul gol. Asa mi se pare, dar asta nu ma va determina sa-i dau votul meu lui Ponta. Dvs. puteti face asta sau puteti sa-l aparati in vreun fel pe Iohannis?M-as bucura sa vad ca ati gasit ceva pozitiv si pentru dumnealui si care eu nu am vazut si mi-a scapat. Si sa nu-mi spuneti ca bunul simt si decenta, pt ca nu sunt de-ajuns! Va multumesc! Si astept cu maxim interes raspunsul dvs.

    • Domnul Lăzărescu, vă rog să aveţi în vedere că aceste comentarii sunt publice, iar preşedinţia României se joacă încă! Dacă ţineţi neapărat să aflaţi punctul meu complet de vedere, cu privire la cum a performat candidatul Iohannis, în dezbaterile cu Ponta, întrebaţi-mă după vot şi vă voi răspunde! La acest moment, vă pot relata doar atât, referitor la prestaţia lui Iohannis de la Realitatea TV:
      1-Aşa-zisul format al dezbaterii a fost o mizerie penibilă. Faptul că i s-a permis constant lui Ponta să intervină peste celălalt vorbitor este fără precedent în orice format de acest tip în ţările civilizate, ca şi faptul că “formatul” şi întrebările nu i-au fost comunicate lui Iohannis înainte de dezbatere;
      2-Iohannis nu a fost pregătit pentru un astfel de demers, fiind depăşit de obrăznicia, dar şi de cantitatea de documente guvernamentale, nu întotdeauna relevante sau pur şi simplu puse în slujba unor minciuni tip Ponta, cu care candidatul PSD a împroşcat în dreapta şi stânga, fără ca Iohannis să riposteze corespunzător;
      3.-All in all, prestaţia lui Iohannis nu a fost chiar atât de rea, din perspectiva disproporţiei de forţe angajate în pregătirea celor doi candidaţi. Practic, pe analiza mea, dezbaterea de ieri nu a influenţat votul, aliniamentele electoratului, pe opţiuni de vot, neputând fi dislocate decât de dezvoltări dramatice, de tipul a ceea ce s-a întâmplat în dezbaterea Geoană-Băsescu din 2009;
      4.-Este inadmisibil că Iohannis s-a prezentat “spontan” în mizeria de la Realitatea TV, fără a avea în portofoliu un minuţios plan de “dislocare” a adversarului politic, pe obiective ţintă, prin care Ponta să fie pus în situaţii fără ieşire, datorită propriilor minciuni, documentate şi “lipite” de orice intervenţie a candidatului Iohannis. Asta arată strategie de comunicare în campanie şi management comunicaţional de dezbatere absolut lamentabile din tabăra PNL;
      5.-Toate astea fiind scrise, dezbaterea a relevat esenţial câteva elemente de referinţă: mojicia şi pericolul teribil pe care îl reprezintă, prin minciună, ipocrizie vinovată şi carierism ieftin, candidatul PSD. La fel, a relevat inadecvarea, mai mult decât vizibilă, a lui Iohannis la un tip de dezbatere fără reguli, cu “partener” de dialog definit de impostură şi pregătit să mintă în faţă, fără niciun fel de reţinere;
      6.-Presupun că aţi citit postarea mea, la care se adăugă aceste comentarii. Nu există nicio îndoială cu privire la cum votez eu, în acest caz, în această Românie!

      • Domnule Stan, nici nu mai e cazul sa-mi raspundeti dupa vot, pt ca indirect ati raspuns in acest mesaj. Eram tare curios daca sustinerea dvs. pt Iohannis merge pana intr-acolo incat sa afirmati ca Iohannis s-a descurcat bine si ca a castigat dezbaterea, pt ca de fapt, era o minciuna si negati o realitate,aceea ca Ponta e mai bun pe dezbatere.
        Sincer, eu sunt surprins de faptul ca dvs. il sustineti pe Iohannis! Sunt un cititor constant al blogului dvs., asa ca va stiu argumentele insa eu unul, il votez ca nu am incotro, in niciun caz ca m-a impresionat cu ceva, sau m-a dat pe spate, sa folosesc un limbaj mai neacademic. Si daca eu, un umil cetatean, nu sunt impresionat de stilul lui lent de gandire, de lipsa de spontaneitate si lipsa de deprinderi oratorice si soliditate a argumentelor, chiar sunt uimit, ca dvs, un adept al argumentelor, il placeti atat de mult.
        Concluzia: Apreciez sinceritatea dvs., va respect punctul de vedere si cu permisiunea dvs., sper sa nu fiu acuzat de lipsa de bun simt, as mai avea o intrebare. De cateva ori, in ultimele luni, v-am vazut pe la B1Tv. Cand a inceput campania mai acerb, ati disparut. Daca aveti atata incredere in Iohannis si il votati cu convingere, si nu ca mine, nu retinere, de ce nu incercati sa-l ajutati mai mult? De ce nu ati aparut public mai des, sa va exprimati pledoaria in favoarea lui, pt ca slava Domnului la B1Tv, aveti tot spatiul favorabil pentru acest lucru.
        In aceasta seara, staff-ul de campanie al lui Iohannis, in frunte cu acesta a confirmat ca va merge la dezbaterea cu Ponta de la B1Tv, la Madalina Puscalau. Daca tot il vreti presedinte, de ce nu participati sa-l ajutati cu cateva intrebari? In fond, sunteti interesat sa-l vreti presedinte, ca si mine, numai ca dvs. sunteti un vector de opinie, de ce nu actionati ca atare? Aveti ocazia sa-l ajutati! O veti face? Si daca nu, de ce nu?
        Va multumesc!

        • Domnul Lăzărescu, sunteţi un dulce copil! Mi-aţi devenit, subit, simpatic! De ce nu m-am mai dus la B1 TV ca să-l susţin pe Iohannis? Ce-aţi zice de răspunsul ăsta? Fiindcă B1 TV a sistat automat invitaţiile, care îmi erau adresate, îndată ce a început campania electorală! Asta vă spune ceva? Vă arată, cumva, în ce condiţii trebuie să-şi ducă această campanie Iohannis? Hmmm!

          În ceea ce priveşte echipa lui Iohannis şi cum ar fi ea interesată să fie ajutat Iohannis din afara ei, sunteţi, din nou, un dulce copil, care nu prea este familiarizat cu realităţile lumii politice dâmboviţene! Vă asigur că am făcut ce era omeneşte posibil, dar…Capisci?

          Nu-mi mai puneţi întrebări, că aşa aş avea un chef nebun să vă răspund, de vă merg fulgii! Glumesc, desigur! Domnul Lăzărescu, scriaţi către mine: “Dacă tot îl vreţi preşedinte”! Aţi citit postarea mea? Scrie acolo că îl vreau preşedinte? Poporul român îl merită pe Ponta preşedinte! Eu îl susţin pe Iohannis pentru că aşa este corect, mă raportez la criterii de morală, decenţă şi self-respect! Mă raportez la o Românie aninată în altă istorie decât ce este învăţat acest popor, în fiecare zi, că ar fi trăit!

          Poporul este suveran şi merită ceva în care crede, ceva cu care se identifică! A crezut şi s-a identificat cu Băsescu, până deunăzi! “Superbă” alegere a românilor! Cred că Ponta ar fi urmarea firească pentru acest popor!

          În concluzie, eu votez cu Iohannis! Şi potoliţi-vă cu întrebările, că nu sunt nici birou de informaţii, nici sediu al Armatei Salvării Publice! Cheers!

          • Va multumesc tare mult pentru raspunsuri.
            Si…sa va marturisesc ceva, daca tot va raportati la criterii de morala (depinde doar de dvs. daca veti mai posta si acest ultim mesaj al meu)….poate sunt ”un dulce copil”pentru ca de fapt sunt unul din fostii dvs studentii dvs., dar mai timid/a care nu a avut curajul sa va intrebe personal, folosindu-si numele real, sper sa nu va suparati (imi cer scuze)…insa imi doream foarte sa inteleg cum se face ca un votant convins al lui Iohannis care are mijloacele necesare in media pentru a pleda in favoarea acestuia, este absent la TV.
            M-a intristat raspunsul dvs. si m-a surprins teribil si imi spune multe politica B1tv in raporturile cu dvs. Nu mai asteptam la asa ceva, din partea unui post de televiziune care pare anti-Ponta.Si am citit postarea dvs. ”ca poporul roman il merita pe Ponta”, recunosc ca nu ati spus ”il vreau presedinte pe Iohannis”, dar in fond, daca il votati pe Iohannis, pe acesta il vreti presedinte, cam asta ar fi logica, nu? Si eu la asta m-am referit cand v-am zis ”daca tot il vreti presedinte”. Mea culpa!
            Ma potolesc cu intrebarile! Va multumesc pentru amabilitatea si timpul acordat! PS. Daca va ajuta cu ceva, ultimul dvs. mesaj ma face sa ma simt mai bine ca pun stampila pe Iohannis.

  22. off-topic: O intrebare legata de summit-ul APEC in desfasurare- In timpul unei ceremonii presedintele Putin a fost filmat acoperind umerii primei doamne a Chinei cu o broboada. A fost acesta un gest cavaleresc sau o gafa?

    • Domnul Ion, categoric un gest cavaleresc, uşor dincolo de protocolul diplomatic, mai ales când este vorba de Prima Doamnă a Chinei! Dar, ca să înţelegeţi mai bine de ce este aşa cum spun, urmăriţi link-ul de mai jos, ca să vedeţi ce este aia o gafă în sensul celor întrebate de dumneavoastră!

      http://www.youtube.com/watch?v=eTQY1Aw9zcs

    • Ce mă bucură că nu v-am văzut printre rândurile de corifei cu mina căzută de la antena 3 din seara alegerilor.
      Ce părere aveți de rolul Facebook și de cât de mult votul majorității a fost anti-Ponta/PSD și cât a fost pro-Iohannis. Discursul public la TV pare să afirme că țara era anti-PSD. Mie mi se pare că țara a votat mai degrabă din rațiuni pozitive. A fost și vot de blam, nu zic, da’ pare redus totul la dimensiunea secundă ca și importantă. Păreri?

      • Domnul Truică, sunteţi uşor defazat! Colaborarea mea cu Antena 3 s-a încheiat în iunie 2012, când emisiunea Conexiuni a fost scoasă din grilă, înainte de referendumul pentru demiterea lui Băsescu, din motive binecuvântate! Evident că românii au votat masiv anti-Ponta şi anti-PSD! Nu e prima oară! Rămâne de văzut dacă Iohannis va fi capabil să înţeleagă exact această şansă istorică! Emil Constantinescu nu a înţeles, de pildă! Parlamentul se va reconfigura până în primăvară! ACL va avea guvernul! Ponta va merge la groapa de gunoi a istoriei în câteva zile! Va reuşi Iohannis, în acest context extrem de favorabil? On verra bien! Eu sunt sceptic, dar abia aştept să mă înşel!

        • Eu vă urmăream emisiunea de la A3 (de departe cea mai prizabilă, deși pe vremea aia postul încă mai avea urme fine de legitimitate și încă mai hălăduia prin studio spectrul lui Paler), am văzut că dădeați în ăia de la putere (deși a3 îi sprijinise), așa cum ar face orice comentator care se respectă și își respectă meseria, și am rămas nostalgic…
          Și v-am redescoperit de curând și doar mă bucuram să văd că ați rămas la fel de acid și de neatârnat. Doar remarcam și mă bucuram de consecvența dumneavoastră, accentuată prin contrast de atitudinea de înveninata și zvârcoleasca piruetă intelectuală executată de foștii dumneavoastră colegi.
          Credeți ca Iohannis are cu cine să se apuce de ce a promis? Câtă încredere vă inspiră Predoiu? Cine vor fi miniștrii din pozițiile cheie? Dacă primul ministru și noul cabinet ar fi formați toți din clone ale noului președinte, n-aș avea vreo mare reținere, da’ așa, vă cer, umil, părerea cu privire la implementarea programului electoral și moral în care credem atâția.

          • Domnul Truică, aţi sesizat corect problema! Acelaşi lucru l-am exprimat şi eu, în alte cuvinte, în postarea de pe blog! Este clar că Ponta trebuia oprit! Acest fesenism de tip comunistoid, altoit pe infantilism politic, aroganţă şi spirit de haita cu mafia de partid, este cea mai fetidă formă de manifestare a totalitarismului mascat sub semnul crucii ortodoxe şi al discursului naţional-comunist. Întrebarea dumneavoastră este corectă: “Credeţi că Iohannis are cu cine să se apuce de ce a promis?” Răspunsul meu este simplu: “Nu, nu cred”!

            Ca să te apuci de asemenea întreprindere gigantică, îţi trebuie două lucruri! Un popor şi o echipă! Sigur, poporul nostru a fost admirabil la vot, fiindcă Ponta l-a “călcat pe cap”, cum ar spune hrebenciucii! Ce s-a întâmplat în diaspora a întrecut orice imaginaţie, până la a chema jandarmii din ţara de reşedinţă pentru a-i reprima pe cetăţenii români, cărora li se nega dreptul constituţional de a vota! Ei bine, chiar şi pentru români, a fost prea mult! Familiile din ţară ale celor din afara au întors votul.

            Mai mult, românii au ieşit în stradă la Bucureşti, aseară, cu mult înainte să afle că Iohannis a fost ales preşedinte! Au ieşit să-i ceara socoteală lui Ponta pentru abuzul la adresa românilor din diaspora! Alegerea lui Iohannis i-a întărit în această opţiune anti-Ponta, nu i-a domolit! Ieşirea lui Ponta rapid, pentru a recunoaşte înfrângerea, şi apelul său disperat la tinerii din Piaţa Universităţii de a “respecta” democraţia şi a merge acasă, a fost rizibil! Comunistul infantil a sperat să-i liniştească pentru a rămâne măcar cu funcţia de premier! Aceşti tineri îl vor dărâma de la putere pe Ponta în câteva zile! Piaţa Universităţii va fi din nou un câmp de protest legitim!

            De aici încolo, însă, problemele nu mai par atât de simple! Poporul român e gata să se întoarcă la milă şi asistenţă socială, promise de demagogi periculoşi, de îndată ce un guvern patronat de Iohannis nu va livra rapid o situaţia socială acceptabilă! Iar echipa din jurul Neamţului, cu mici excepţii, este lamentabilă! Nu mă refer neapărat la Predoiu, care are şanse să demonstreze că ar fi o variantă valabilă (rămâne de văzut dacă le fructifică), ci la alţi apropiaţi din preajma noului preşedinte, care vor ocupa poziţii în administraţia prezidenţială şi în guvernul ACL! Prefer să nu dau nume deocamdată, deşi le cunosc! Să aşteptăm!

            Personal n-am nicio reţinere să afirm, după ce l-am susţinut pe Iohannis, că nu voi lăsa trecute cu vederea eventuale mici exerciţii de adecvare la guvernare cu orchestraţie necorespunzătore. Semnalele, în prezent, nu sunt favorabile, după părerea mea. S-a văzut în aiuritoarea non-campanie electorală a candidatului Iohannis, în care a “strălucit” doamna Alina Gorghiu! Cu asemenea competenţe, dacă Ponta nu greşea, singur, fatal, Iohannis ar fi fost acum istorie! Cam atât. Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *