Clarificări şi Explicaţii cu privire la Criza Siriană

base-bashar 2

În ultimele zile, o foarte complexă dezbatere cu privire la situaţia din Siria s-a dezvoltat pe acest blog. Unele dintre comentarii au fost ample şi au solicitat răspunsuri elaborate. Acestea pot fi accesate atât în Comentariile din secţiunea unor postări, de pe pagina principală, cât şi pe pagina Analytical, respectiv în Comentariile la pagina Analytical. Între timp, evenimentele s-au precipitat devenind inevitabilă o intervenţie americană în Siria.

Numeroşi cititori mi-au solicitat să transfer o parte din analizele din secţiunile menţionate în principala pagină a blog-ului, pentru o mai bună vizibilitate şi lesnicioasă accesare de către cei interesaţi! Ca urmare a interesului din ce în ce mai mare al cititorilor acestui blog, am decis să transfer în prima pagina analizele cele mai importante dedicate crizei siriene.

Aceste analize au menirea de a oferi, tuturor celor care accesează blog-ul, cea mai bună şi documentată evaluare, cu privire la dinamica evenimentelor legate de internaţionalizarea crizei siriene şi de inevitabila intervenţie americană! Analizele vor fi prezentate cu mici modificări faţă de forma iniţială, dar menţinând conţinutul axat pe dialogul cu cititorii blog-ului, aşa cum s-a desfăşurat acesta.

“Agresorii” Americani şi Ruşii cei “Răi”

Text postat pe 6 septembrie 2013 în Analytical. Răspuns la un comentariu al domnului Alex, (Submitted on 2013/09/05 at 10:03 am | In reply to Valentin Stan.), în secţiunea pentru comentariile la Analytical. Pentru o mai bună înţelegere a răspunsului, postez imediat înaintea textului meu comentariul şi întrebarea domnului Alex.

[Dle Stan, intervenţiile astea, fără votul ONU, n-or fi un precedent periculos? Mâine, poimâine, te pomeneşti că Rusia sau China sau o altă mare putere inventează un context şi un pretext de a efectua bombardamente într-un alt stat.

Puterea serviciilor secrete ruseşti nu trebuie subestimată. Să luăm, de exemplu, Republica Moldova, care cică ar trebui sa semneze (sper că ăsta e termenul) un acord de asociere, la Vilnius, în noiembrie. Se promovează nişte proteste “contra guvernării corupte”, se instigă lumea la violenţă, se face să se pară aşa încât poliţia trage în manifestanţi şi, de aici până la “trebuie să intervenim să stopăm acest guvern, care îşi ucide propriul popor” nu e decât un pas.

Guvernarea aşa-zis democratică pică şi la putere vin unii fideli intereselor ruse.
Vi se pare prea SF un asemenea scenariu?
Mai ales că aşa-zişii “comunişti” au anunţat o “revoluţie” în toamna.

În general, credeţi că presiunile Rusiei asupra RM se vor intensifica până la summit-ul de la Vilnius?
Mulţumesc]

Ce este mai periculos decât periculosul?

Domnul Alex, ce v-aţi face fără mine? Aţi ridicat o problemă de mare semnificaţie pentru zilele noastre, concentrată, pe bună dreptate, în întrebarea: “Intervenţiile astea, fără votul ONU, n-or fi un precedent periculos?” Ba da! Foarte periculos! Dumneavoastră mergeţi chiar mai departe! Daţi şi răspunsul ipotetic! O intervenţie rusă! Unde? Păi, în Moldova! Hai, să le luăm la rând! Întrebare, ipoteză, răspuns!

Da, orice intervenţie, fără autorizare expresă din partea Consiliului de Securitate al ONU, poate fi un precedent periculos! Personal, sunt pentru ca astfel de intervenţii să fie bazate ori pe invocarea articolului 51 din Cartă (răspuns la un atac direct), ori pe o rezoluţie a Consiliului de Securitate! ORI DE CÂTE ORI SE POATE! E, într-adevăr, periculos să avem intervenţii care nu se încadrează în acest tipar! Dar, întrebarea de “Catch 22” este alta: “Poate fi ceva mai periculos decât o intervenţie fără autorizarea Consiliului de Securitate?” Răspuns corect: “Da! Câteodată, este mult mai periculos să nu intervii!!!” Şi, acum, să vă spun o poveste!

A fost odată ca niciodată un băiat! Îl chema Pol Pot! Era liderul kmerilor roşii în Cambodia (numele în engleză)! După unele estimări, este pe locul 3, după Stalin şi Hitler, în ierarhia  criminalilor mondiali! A omorât, scurt, aşa, cam între 1 şi 3 milioane de oameni din propriul popor, adică, undeva la 25% din populaţia de vreo 8 milioane, cu totul, a Cambodiei! Nu intrăm în amănunte! În anii ’70 ai secolului trecut, când a fost liderul naţiunii sale. Dacă v-aţi fi plimbat, atunci, prin ţara lui, v-aţi fi “întâlnit”, pe aici, pe acolo, cu “frumoase” piramide alcătuite din mii de capete tăiate, ca pe vremea lui Genghis Han! O “minunăţie”!

Băiatul a fost răsturnat de la putere, în 1979, de un atac armat al Vietnamului comunist, cu care avea diverse chestiuni de împărţit, iar comuniştii de la Hanoi se cam săturaseră de el! Nu a existat nicio rezoluţie a Consiliului de Securitate, care să autorizeze intervenţia Vietnamului! Sigur, Vietnamul a invocat dreptul la autoapărare, că nu-i durea gura, dar nu au raportat cine ştie ce la Consiliul de Securitate, care, oricum, nu prea avea cum să reacţioneze, fiind blocat pe considerentele de divizare politică ale războiului rece!

Ia, ziceţi, a fost bine să acţioneze Vietnamul (altminteri, o dictatură comunistă) pentru a răsturna de la putere pe unul dintre cei mai mari criminali din istoria tuturor timpurilor? Eu cred că da (domnul Ion spunea că îi “divinizez” pe americani, aici sunt căzut în „admiraţie” faţa de vietnamezi)! Sau trebuia să mai omoare şi restul de 6 milioane, din poporul său şi, abia apoi, SUA, China şi URSS să fi discutat serios un proiect de rezoluţie? Sigur, vietnamezii nu l-au înlăturat pe Pol Pot fiindcă mureau, neapărat, de grija victimelor sale! Aveau alte scopuri. Dar milioane de oameni au supravieţuit terorii, fiindcă Vietnamul a intervenit! Sigur, nu poţi să opreşti mereu dictatorii să omoare! Câteodată, îi opresc alţi dictatori! Câteodată, în funcţie de interesul tău naţional de securitate şi dacă ai mijloace, îi opreşti tu! Fără aprobare de la ONU! Altădată, sub pretext umanitar, fără voie de la Consiliul de Securitate, unele state chiar declanşează agresiunea împotriva altor state! A, agresiunea! Ăsta e un subiect! Ia să vedem! Că nu se mai poate cu “agresorii” ăştia americani!

America? Nişte “AGRESORI”!

La 14 decembrie 1974, Adunarea Generală a ONU (AGONU) a adoptat rezoluţia 3314 prin care definea agresiunea! Dominată de ţările lumii a treia şi în luptă cu “imperialismul” american, care tot “agresa” în dreapta şi în stânga (aşa am învăţat eu la facultate, în Epoca de Aur), Adunarea Generală a ONU, ale cărei rezoluţii, atenţie, nu sunt obligatorii pentru statele membre, cum sunt rezoluţiile Consiliului de Securitate, a dat această definiţie! Sigur, rezoluţiile Adunării Generale a ONU nu sunt obligatorii, dar pot asista la codificarea dreptului internaţional cutumiar, dacă sunt adoptate în unanimitate sau cu mare majoritate de voturi şi prevederile lor devin principii în practica statelor, după adoptare. Mai mult, sunt rezoluţii ale AGONU, care conţin instrumente juridice internaţionale (convenţii, tratate), care au fost negociate sub egida ONU. Acestea nu sunt obligatorii, prin faptul că sunt conţinute în rezoluţiile AGONU, dar, îndată ce sunt semnate şi ratificate de state, ele se transformă în instrumente obligatorii juridic pentru semnatari.

Adunarea Generală, prin definirea agresiunii, intra în coliziune cu prerogativele Consiliului de Securitate, singurul abilitat, prin Carta ONU, să stabilească cine este agresor pe Terra (articolul 39 din Cartă)! Dar, AGONU avea treabă, că erau “imperialiştii” agresivi şi Adunarea Generală trebuia să-i oprească! Că ăia interveneau  peste tot, fără rezoluţii ale Consiliul de Securitate! Buuuuun! Ia să vedem ce zicea rezoluţia 3314 despre agresiune, printre altele! Conform Anexei, definiţia agresiunii include şi “blocada porturilor sau coastelor unui stat de către forţele armate ale altui stat”! Tare, nu? O să ziceţi: “Bine şi ce-i cu asta”?

Păi, în 1962, sovieticii plantaseră în Cuba instalaţii pentru lansarea rachetelor cu încărcătură nucleară spre SUA! Ceea ce nu era agresiune, nu-i aşa? Un stat independent, URSS, a pus şi el nişte rachete în Cuba, alt stat independent, care şi-a dat aprobarea pentru asta! What the heck! Ei bine, SUA au blocat Cuba, exact cum zice rezoluţia Adunării Generale ONU! Adică, iată, AGRESIUNE! Jos America! Nişte bandiţi, “imperialiştii” ăştia! Auzi, tu, să blocheze coastele Cubei, stat independent şi suveran, fără autorizare din partea Consiliului de Securitate!

Înţeleg că SUA ar fi trebuit, dacă merg pe raţionamentul dumneavoastră, să ceară rezoluţie de la Consiliul de Securitate, ca să oprească livrările sovietice de armament nuclear către Cuba, nu-i aşa? Ceea ce sovieticii lui Hruşciov s-ar fi grăbit să aprobe cu amândouă mâinile, nu-i aşa? Domnul Alex, să vă spun un secret, că tot zice domnul Ion că îi “divinizez” pe americani! V-aţi pus, vreodată, următoarea întrebare? „Ce aţi fi dumneavoastră şi România, şi Europa şi planeta, dacă, de la începutul secolului trecut, cea mai mare putere militară a lumii nu ar fi fost America, ci, să zicem, Rusia sovietică a lui Stalin sau Hruşciov? Ştiţi ce ar fi astăzi România sau Europa? Dar, cum ar fi să fie Iranul cea mai mare putere militară a lumii? Sau China, aşa deschisă cum e ea la toate modelele economice? Cum ar fi fost ca puterea americană să fi dispărut într-un nor nuclear sovietic, în anii ’60 ai secolului trecut?

Să  lămurim clar un lucru! Putem să îi criticăm cât vrem pe americani, câteodată cu temei! Atâta vreme cât vor deţine puterea în lume, democraţia va avea o şansă! Dar ca puterea lor să dea această şansă democraţiei, s-ar putea să trebuiască să oprească, fără autorizare din partea Consiliului de Securitate, prin forţă, Iranul să deţină arma nucleară, fiindcă Rusia nu va permite o rezoluţie în acest sens!

S-ar putea să trebuiască să oprească Siria în a deţine arme chimice, pe care le poate livra unor reţele teroriste transnaţionale, pentru a le folosi direct împotriva Americii şi a aliaţilor săi! Apropo, ce credeţi că poate opri, astăzi, China să domine politic şi militar întreaga Asie? Planeta Giganţilor? Imperiul klingonian? De ce credeţi că armata roşie a lui Stalin nu a ajuns la Dublin în şapte zile de la căderea Berlinului? I-au oprit romulanii? Nu, prietene Alex! Aşa hulită cum e, aşa criticată şi “încărcată” cu toate relele, democraţia americană ne permite, în fiecare zi, să o înjurăm aici şi la ea acasă şi să ne trăim viaţa asta amărâtă, aşa cum am ales noi trimiţându-l pe Băsescu sau pe Ponta să ne conducă!

Nu întotdeauna poţi să mergi să aperi vieţile oamenilor sau democraţia aia strâmbă, în lume, sub egida unei rezoluţii a Consiliului de Securitate! Fiindcă nu o să vrea China sau Rusia! Ce faci atunci, dacă e vital să nu scapi din mână balanţa puterii în lume? Atâta vreme cât puterea mondială este deţinută de o democraţie, lumea are o şansă! Din momentul în care balanţa va înclina spre dictatorii criminali ai aceleiaşi lumi, să vă temeţi, domnule Alex!

Ruşii “tremură” de emoţie că semnează Moldova „Nimic” cu Uniunea Europeană

Şi acum Rusia şi Moldova! Am o veste proastă pentru dumneavoastră! Aţi aflat de la Băsescu şi din presă cum vin moldovenii la noi sau încearcă să meargă în UE, la muncă! Aşa este! Dar ştiţi câţi dintre moldoveni sunt la muncă în Rusia? Ia faceţi o investigaţie! O să fiţi uluit! Vorbiţi de Moldova şi UE! Aţi întrebat câţi moldoveni vor o integrare cu Rusia şi câţi cu UE, dincolo de faptul că foarte mulţi dintre ei ar dori un paşaport de UE? Unii ar dori un paşaport de UE, deşi muncesc în Rusia şi nu sunt dispuşi să-şi încerce norocul în spaţiul comunitar.

Îmi spuneţi că Rusia vrea să împiedice vax-ul de la Vilnius, prin care Moldova va încheia „nimic” cu UE! Hai, nu mă înnebuniţi! De ce ar avea nevoie Moscova să strice jucăria de la Vilnius? Dacă, mâine, Rusia opreşte importul de vin din Moldova, economia Moldovei s-a prăbuşit instantaneu! Dacă le opreşte gazul, nu mai pâlpâie o luminiţă în toată republica! Dumneavoastră vorbiţi de guvernarea “aşa-zis democratică” din Moldova? Bine scris “aşa-zis”! Guvernarea aia lipită de toate compromisurile posibile cu comuniştii lui Voronin şi avidă de putere nedemocratică, pe mâna şmecherilor şi securiştilor proşti de la Bucureşti, ghidonaţi de Traian Băsescu?

Credeţi că Rusia, cu trupe în Transnistria şi toate pârghiile economice în mână, se sinchiseşte de România şi bufeurile comice ale penibilului de la Cotroceni sau de Uniunea Europeană, când este vorba de Moldova? Domnul Alex, aveţi o părere foarte proastă despre serviciile secrete ruseşti! Astea au cu totul alte treburi decât să lucreze, zi şi noapte, la menţinerea Moldovei în sfera de influenţă rusească! De treaba asta se poate ocupa uşor Gazpromul sau serviciile economice de la Moscova, dacă ruşii ar avea asemenea apăsări! Până una, alta, ruşii au un mare conducător! V-aţi uitat atent la Băsescu?

A, să nu uit! Un sfat de la un om bătrân şi foarte priceput în domeniul ăsta (scuzaţi exerciţiul de auto-admiraţie, dar sunt prea bătrân ca să mă mai îmbolnăvesc de falsă modestie)! Prietene Alex, dumneavoastră şi cu mine nu vom trăi să vedem Moldova în UE! Habar n-am dacă moldovenii vor dori în 10, 20, 30 de ani să intre în UE! Dar ştiu ce vor dori comunitarii! Nein, Verbotten, if you know what I mean, cum ar zice comisarul Şoric! Aşa că relax şi daţi acatiste la biserică să poată interveni SUA, atât cât pot şi cât vor, pentru a opri dictatorii planetei să ajungă la butoanele puterii mondiale! Sigur, ca nişte „imperialişti” ce sunt, că de-aia şi putem să-i înjurăm în voie! Şi să ne îmbrăcăm în blugi şi să vrem să emigrăm în SUA, de-ai dracu’ ce sunt ei! Nu am auzit de niciun român că vrea să emigreze în Iran! Sau în China! Că în Siria avem mulţi cetăţeni, vreo 10.000, femei şi copiii lor! No comment!

Credeţi-mă, v-aţi înţelege uşor mai greu cu Ali Khamenei sau cu Assad, decât cu Obama! Şi să vă mai spun un mare secret! Cam cinic, dar benefic pentru libertate, în general! E bine să ne bazăm, cât de mult se poate, pe Consiliul de Securitate! Dar, când libertatea României va fi în pericol, iar Consiliul de Securitate va fi paralizat, la cine veţi face apel? Veţi aştepta o rezoluţie? Nu credeţi că v-ar fi mai bine dacă domnul Khamenei ar fi conştient de puterea americană şi foarte pătruns de faptul că acea putere îl va lovi, devastator şi fără ezitare, îndată ce va trece linia roşie a armelor de distrugere în masă?

Dar sutele de mii de evrei români din Israel înseamnă ceva pentru România cea atât de preocupată de cei 10.000 de români din Siria?

Apropo, Băsescu v-a spus de cei 10.000 de români din Siria! Or fi 14.000? Preocupare legitimă a oricărui stat faţă de cetăţenii săi. Ştiţi câţi evrei români sunt în Israel? Parte a statului Israel? Sigur, mulţi nu mai sunt cetăţeni români, dar au fost, ei sau părinţii lor! Oameni care, în ciuda vicisitudinilor, vorbesc româneşte, iubesc România şi păstrează amintirea locurilor de baştină, fiind cel mai puternic segment de cultură românească din lume, în afara frontierelor româneşti, dacă excludem Republica Moldova! Peste 300.000! Toţi, sub spectrul atacului chimic din partea lui Assad! Nu credeţi că o politică deşteaptă din partea României, ca să nu zic altceva, ar fi să ne preocupăm mai mult şi de soarta acestor sute de mii de evrei români din Israel, decât să ne îngrijorăm exclusiv de cei 10.000 de români din Siria (de care trebuie, evident, să avem primordial grijă, ca cetăţeni români)? Sau câteva mii, din orice altă ţară arabă?

Rachetele Scud ale lui Saddam au căzut, în anii ’90, în Israel, iar Israelul nu a ripostat, pentru a menţine integritatea coaliţiei internaţionale, care a alungat, sub conducerea SUA, Irakul din Kuweit. Am fost noi suficient de conştienţi că, printre evreii care au suferit atunci, încă o dată în istorie, erau, poate, şi oameni care au văzut lumina zilei sub cerul României? Şi care, acum, sunt din nou în pericol, pentru că bravul Consiliu de Securitate este total blocat! Ce recomandaţi, domnul Alex? Să le spunem evreilor: “scuzaţi, muriţi un pic, nu avem rezoluţie”? Păi, Israelul nu va alege să moară! Va lovi devastator Siria! Paradoxal, Assad se va bucura, pentru că orice conflict al unei ţări arabe cu Israelul este de natură să dezintegreze alianţa SUA cu ţările arabe din Orientul Mijlociu! Assad ar neutraliza, în felul ăsta, şi coaliţia din Siria, care luptă împotriva dictaturii sale! Ar ieşi jumulit din confruntarea cu Israelul, ar pierde ceva din capabilităţile sale militare, inclusiv arme chimice, dar s-ar salva politic şi ar fi eroul Orientului arab în lupta împotriva „sionismului”!

Doriţi ca SUA să asiste inerte şi liniştite la acest deznodământ, doar pentru că ruşii şi chinezii spun Niet în Consiliul de Securitate? Sorry, Sir! Aiasta nu se poate! Iar în ceea ce priveşte Rusia lui Putin, nu vă luaţi după disensiunile pe tema Siriei, developate în exces de presa mondială şi înţelese total prost de “pasdaran”-ul de la Cotroceni, Traian Băsescu! Ruşii sunt în aceeaşi ambarcaţiune cu americanii pe teme mult mai importante ca Siria, ca să permită, de dragul lui Assad, deteriorarea relaţiei cu SUA! Ca să conchid: Periculos, domnul Alex, curat periculos!

În ceea ce-l priveşte pe Assad, acesta este uşor răcit! Pentru guturaiul său de sezon există o reţetă infailibilă. Medicamente compensate de mare eficienţă! Găsiţi reţeta şi medicamentele în filmuleţul de mai jos!

36 thoughts on “Clarificări şi Explicaţii cu privire la Criza Siriană

    • “Lacul lebedelor mici” e absolut superbă! Doamna Aminia, dacă vă luaţi “reperele” de la Nicu Popescu, ce să zic? Vă mai scriu o dată, ultima oară, pe tema asta! Rusia nu sare într-un picior de bucurie că anumite ţări, din spaţiul fostei URSS, se apropie, fără speranţă, de UE.

      Dar, reţineţi, în toate aceste ţări, fie că este vorba de Moldova, fie că este vorba de Ucraina, când se ajunge la un diferend cu Rusia, este mai simplu, pentru analiştii din ţările cu pricina (inclusiv cei de origine română, la Bucureşti sau oriunde pe planetă, oameni de o prostie abisală-ei ar trebui să ştie, că cică sunt specialişti, nu ca noi, common people) să explice simplist şi idiot aşa: “Ruşii nu vor să ne apropiem de UE”! “Ruşii fac presiune să nu încheiem nu ştiu ce acord cu UE”. În loc să umble la rădăcina problemei unde, surpriză, s-ar putea să împartă vina cu ruşii! Nu le place asta!

      Doamna Aminia, aceste ţări sunt dependente economic de Rusia şi de gazul rusesc, nu Rusia de ele! Aceste ţări nu sunt comestibile pentru UE şi nu vor fi primite niciodată în UE! Ucraina, de pildă (că mi-aţi dat exemplul cu scriitura lui Nicu Popescu-penibilă), confruntată cu creşterea preţului la gaz, impusă de ruşi, face aceste jocuri stupide, de falsă apropiere de UE, ca un levier politic asupra relaţiei cu Rusia. Ceva de genul: “Băi, Putin, daca nu o laşi mai moale cu preţul la gazul ăla, uite, mergem spre Bruxelles”! What? Iar Putin o să le rupă capul! Putin o să le închidă gazul de tot! Faceţi tipul ăsta de politică faţă de ruşi? Acordurile economice pe care le semnează, dacă le semnează (eu am dubii), cu UE, nu le pot aduce gaz mai ieftin, doamna Aminia! Este o strategie care o să-i ducă la mari eşecuri! Uite aici:

      06.09.2013
      Ukraine has reduced gas purchases from Russia in recent years and will further cut them in 2013 by increasing imports from Europe and boosting domestic gas production, President Viktor Yanukovych said here Thursday, according to Xinhua.

      “In 2010 we bought some 41 billion cubic meters of gas, and this year we expect that gas purchases will stand at around 27 billion cubic meters,” Yanukovych said during his meeting with local officials.

      Yanukovych said Kiev will gradually replace Russian gas, which costs 400 U.S. dollars per 1,000 cubic meters, with cheaper fuel purchased on the European spot market. Ukraine’s own gas production, which increased to 21 billion cubic meters last year, may also help the post-Soviet country to reduce its heavy dependence on gas imports from Russia, Yanukovych noted.

      Ukraine, Europe’s fourth largest coal producer, is also seeking ways to increase the use of coal in the county’s energy mix, the president added. Ukraine is believed to be one of Europe’s largest holders of shale gas with estimated reserves up to 1.5 trillion cubic meters. The country’s coal reserves account for around 117 billion tons or four percent of the world’s total.
      Read more here: http://www.unian.info/news/593825-ukraine-plans-to-further-reduce-dependence-on-russian-gas.html

      Înţelegeţi? Este un joc politic! “Mă laşi mai moale sau mă duc în Europa?” La care rusul o să le zică, “hai, marş în Europa! Credeţi că noi, ruşii, nu avem cui să vindem gazul rusesc, dacă nu mai cumpăraţi voi, ha, ha, ha! Chinezii ne roagă în fiecare zi! Iar voi vedeţi ce gaz o să cumpăraţi din Europa, că s-ar putea să fie tot rusesc şi ăia or să vi-l vândă mai scump ca noi!” Aţi văzut unde a dat interviul Yanukovych? La Xinhua agenţia de presă chineză, alţi mari abonaţi la gazul rusesc!

      Iată, ucrainenii se chinuie cu ruşii de ani în şir! Trebuia să semneze ei ceva cu Europa în anii aia? NU! Problema nu este, aşadar, în relaţia lor cu UE, ci în relaţia lor cu Rusia! Cel mai puternic face ce vrea, iar cel mai slab, dar şi mai prost, o încasează! Că sunt mai slabi, aşa i-a lăsat Dumnezeu! Că sunt şi mai proşti, pe zi ce trece, e tot de-aia! Mă refer la lideri, evident! Capisci?

      Ucrainenii, în prostia lor, credeau că le pot strânge ruşilor mâna în menghină, când ruşii ar dori să le oprească gazul, pentru neplata facturilor umflate! Fiindcă gazul rusesc spre Europa tranzitează Ucraina, în proporţie semnificativă. Aşa că ucrainenii îi şantajau pe ruşi! Ne opriţi gazul, îl oprim şi noi pe cel pe care îl trimiteţi în Europa prin conductele ucrainene! Asta, da, punea presiune pe ruşi, pentru că deteriora relaţia Moscovei cu capitalele europene importante! Aţi auzit de South Stream? Ucraina e kaput! Încearcă să se scoată cu disperare! NU va reuşi! Îmi pare rău pentru ei, dar dacă vrei să joci la şantaj cu ruşii, fii pregătit! Du-te în UE, hai, că a scris Nicu Popescu, la greu!

      Să luăm Moldova! Nu e prima oară când ruşii sistează importurile de vin! Au mai făcut-o! Tot ca represalii! OK, au făcut-o din nou, acum! Foarte bine! Moldova semnează mari acorduri cu UE în noiembrie şi mor ruşii de necaz, că aşa v-au spus dumneavoastră analiştii de la Chişinău! OK!

      Păi, dacă ar muri de necaz că le pleacă cloşca cu puii de aur, nu le-ar sista ăstora exporturile de vin spre Federaţie! Ba le-ar plăti mai mult pe vin, să nu se ducă moldovenii să-şi vândă vinul în UE! Nashpa! Şi să ia gaz mai ieftin din UE, ca ăia din Ucraina! Că UE încă îşi ia gazul tot din Rusia, în mare parte (te doare creierul!)! Le-ar da incentives, le-ar da facilităţi, i-ar împăca cu ceva!

      Păi, dacă acordurile alea cu UE sunt aşa importante, atunci, gata, dacă nu te porţi frumos cu Moldova, băi rusule, pa, ai pierdut-o, că uite ce mari acorduri semnează! Ruşii ştiu că nu semnează nimic! În sensul că ce semnează, daca semnează, e nimic! Uite, simplu. Dacă nu mai pot exporta moldovenii vinul în Rusia şi fac mare acord mare cu UE, de ce nu-şi exporta vinurile în UE? Fac bani mai buni şi le dau cu tifla la ruşi! Cine pierde? Ruşii! Dar şi mai tare! De ce nu le cumpără vinul Ponta? România, ţara frăţească! Hai, flit de aici ruşilor, le dăm şi gaz, le cumpărăm şi vinul şi le construim şi Turnurile Gemene la Chişinău! Mai sunteţi pe aici, doamna Aminia, că nu vă mai aud exclamaţiile de admiraţie!

      Ei, bine, moldovenii n-or să vândă nimic în UE, apropo de acordurile lor de liber schimb! Şi gaz tot de la ruşi vor lua, până le dă Ponta din gazele lui de şist! Sau poate le dă Ponta gaze din minereul aurifer de la Roşia Montană! Va fi doar o mică problemă! Când se va vota proiectul de lege al lui Ponta, pentru livrarea gazului din minereu aurifer către Moldova, deputatul Ponta va vota împotriva! Nashpa again! (ştiu că nu e gaz în minereul ăla).

      Aşa face Moldova, politică stupidă pe mâna şmecherilor de la Bucureşti, care îi aburesc pe moldoveni cu tot felul de snoave, ca să ia voturi de la proştii din România şi Moldova deopotrivă, şi să-i lase pe moldoveni, în cele din urmă, aşa cum au făcut-o, mereu, în istorie, pe mâna ruşilor! Tot la ruşi vor merge să se milogească! O fac, deja, chiar acum, înainte de Vilnius!

      Gata, m-am săturat de subiectul ăsta, că am şi eu limite! Vreţi să credeţi în teoriile şi balivernele lui Nicu Popescu, de la nu ştiu ce aripă de think tank din Europa Unită? Sau în super analiştii de la Chişinău? Feel free! Cu mine aţi încheiat pe subiectul ăsta! Data viitoare, nu mai primiţi un cuvânt de la mine, dacă nu-mi trimiteţi link-ul de la baletul Lebedelor Mici! Să vă văd!

    • Pentru că vă pasionează, aveţi link-ul ce trimite la proiectul de rezoluţie al Parlamentului European, pe tema presiunilor Rusiei asupra ţărilor din Parteneriatul Estic, în perspectiva semnării acordurilor de la Vilnius1 Am uitat să vi-l dau! E o întreagă dezbaterea la UE, pe tema asta, de câteva săptămâni bune! Găsiţi luări de poziţie şi la Comisia Europeană! Cunoaşteţi viziunea mea! Enjoy! Aştept link-ul la Lebedele Mici!

      http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B7-2013-0393&format=XML&language=EN

      European Parliament resolution on the pressure exerted by Russia on Eastern Partnership countries (in the context of the upcoming Eastern Partnership Summit in Vilnius) (2013/2826(RSP)

  1. Se pare ca SUA e deschisa la un dialog cu Rusia privind punerea sub control international a arsenalului chimic sirian ceea ce a facut sa salute regimul de la Damasc. Poate ca totusi nu va fi razboi……

    • Domnul Tonys, nu vă precipitaţi! Declaraţiile sirienilor şi ruşilor, ca şi ale britanicilor, sunt mai mult formule mediatice, pentru unii utile în a îndulci propria opinie publică, pentru alţii, nişte şmecherii ieftine spre a amâna invitabilul, care urmează să-i plesnească fără cruţare! Totul a plecat de la gluma lui John Kerry, care a declarat zeflemitor, astăzi, la Londra, că Assad ar putea să scape, dacă livrează arsenalul chimic, într-o săptămână, comunităţii internaţionale. CEEA CE ESTE IMPOSIBIL!

      Unii s-au făcut că nu au priceput şi s-au agăţat de cuvintele lui Kerry! Alţii au manipulat ordinar, pentru a împăca şi capra şi varza! Traian Băsescu a livrat o “mizerie” spectaculoasă astăzi întregului popor român, apropo de Declaraţia celor 11 ţări cu privire la Siria, din 6 septembrie, din marginea summit-ului G 20, prin care a manipulat groaznic o întreagă ţară! L-a folosit şi el pe Kerry!

      Nicio instituţie de presă, niciun “mare” jurnalist român (şi ştiu eu unul, care cică e mare analist militar şi s-a făcut groaznic de râs, dar nu a aflat încă), nici măcar marii diplomaţi securisto-analfabeţi din MAE român nu au observat acest lucru! Deşi, pentru Antonescu sau Ponta ar fi fost bine să se poziţioneze împotriva lui Băsescu, pe o temă senzitiv pro-americană, din care Cârmaciul să iasă şifonat! Că doar au pierdut meciul din vara trecută cu Băsescu, reieşind că sunt adversarii Americii!

      Acum era un bun moment pentru a puncta în detrimentul preşedintelui! Că erau “scufundaţi” în “Roşia Montană” până în gât, ştim cu toţii! Dar au sute de trepăduşi, plătiţi cu bani grei, în diplomaţie să-i tragă de mânecă şi să le scrie un text de rostit papagaliceşte în faţa camerei de luat vederi! Sau să le scrie un comunicat! Tot securiştii lui Băsescu sunt mai buni! Ai lui Ponta/Antonescu au fost penibili! A nu se înţelege că ai lui Băsescu sunt buni! Sunt doar mai buni ca ăia şi mai proşti ca ei!

      Undeva, pe mâine, s-ar putea să postez o analiză strict pe acest aspect! Fabulos! Sunt curios dacă se prinde cineva ce a făcut Băsescu, aşa că îi mai las un pic, deşi, sincer, nu mă aştept la nimic de la ăştia! Mai vorbim!

      • “…no military solution…” din textul declaratiei comune se refera la conflcitul armat din interiorul Siriei dintre guvern si diversele factiuni care i se opun, la razboiul civil din Siria, pentru solutionarea caruia este nevoie de “peaceful political settlement” etc.

        nu e deci vorba de ‘prudenta’ in ceea ce priveste o interventie militara externa in contextul utilizarii aremelor chimice de catre regimul sirian; e drept ca nu se face referire directa la o interventie militara, dar…

        ceea ce a omis domnul presedinte basescu sa ne ‘interpreteze’ din textul declaratiei comune este :

        “The world cannot wait for endless failed processes that can only lead to increased suffering in Syria and regional instability. We support efforts undertaken by the United States and other countries to reinforce the prohibition on the use of chemical weapons. “

        • Corect! Sunt încântat de dumneavoastră! Aşa este! Şi nu e tot! Felicitări, aveţi capacităţi pe care diplomaţia română nu le are, din păcate, domnule Log! Aţi sesizat şmecheria murdară a unui băiat, Băsescu, om care este prea legat de Assad!

          • Sunt onorat. Va felicit la randul meu pentru blog. Sper sa mai interactionam.

            Sigur, ar mai fi multe de spus. Spre exemplu, stiam pana mai ieri ca o actiune militara poate genera instabilitate regionala. Desigur, e un context complex, decizia nu e una usoara. Dar iata ca textul declaratiei comune ne spune altceva despre ce genereaza instabilitate regionala…

            Ma opresc aici, incepe repriza a doua cu partenerul strategic Turcia, care deocamdata conduce cu 1-0. La fotbal.

  2. Era o tema foarte placuta despre democratie si muzica. De ce sa o stropesc cu asa ceva? Scuze asa am inteles eu:D.Ca trimit rapoarte la Basescu.Din monent ce nu stiu despre ce este vorba inteleg si eu cat pot.
    Sa intamplat sa recitesc aseara o carte foarte frumoasa de istorie facuta de cinci cercetători-istorici in colaborare. De aici ca istora se scrie peste noi.Si am vrut sa lamuresc acesta treaba.
    Domnule Stan sunteti o persoana desteapta dar aici va inselati. Chiar as paria cu orice pentru ca am dreptate.
    Sincer intr-un fel ma amuza situatia.
    Cand ati facut emisiunea Conexiuni am vazut ca va place muzica clasica rusa si v-am trimis pe mail un link de pe youtube despre cultura rusa . Si mi-ati raspuns.Daca mai tineti minte.
    Asta era:
    http://www.youtube.com/watch?v=yLjSu9U1lEU

    Acum sper sa nu ma acuzati ca lucrez pentru rusi sau ceva 😀 .
    Nu va pot pune intrebari sau sa imi spun parerea si sa imi raspundeti ironic sau sa ma acuzati de lucruri false . Am pus cateva intrebari si recunosc ca nu am formulat
    corect pentru a ma face inteleasa dar de aici pana la teorii de conspiratie e prea de tot.
    Citesc acest blog si alte ziare pentru a afla cum spunea Paler “ce traim si cum traim”. Cred ca daca avem cunostinte mai greu unii ca Basescu/Ponta ne pot manipula. Si poate si la noi sa existe o reactie publica puternica fata de orice declaratii sau fapte ale politicenilor ce ies mai mult sau mai putin din normalitate.

  3. Fara indoiala am nevoie de mai multe clarificari si explicatii:

    1. De unde a retinut domnul Alex ca Moldova va semna un acord de asociere la Vilnius? Se face un tam-tam intreg despre Ucraina pe tema asta, subiect pe care l-am urmarit in presa, dar nu am vazut nimic despre R. Moldova.

    Nu cred ca Vilnius-ul, sau orice document semnat acolo este un vax! Rusia nu blocheaza nimic pe piata cu R. Moldova pentru ca, din informatiile mele, un astfel de acord de asociere nu se semneaza in viitorul apropiat. Rusia a santajat insa Ucraina pentru a impiedica semnarea unui astfel de acord, a blocat importul de ciocolata si a facut ca grupul Roshen sa piarda circa 200 milioane de dolari, in jurul datei de 29 iulie. Nu trebuie subestimata intentia Rusiei de a crea un spatiu de “customs union” in zona sa de influenta. Belarus si Kazakhstan fac parte din acest “customs union”, Uzbekistan-ul se pregateste sa adere (probabil toate “stan-urile” o vor face curand, mai putin, bineinteles “domnul Stan” ). De curand, s-a trezit si presendintele Armeniei, Sarksian sa anunte ca Armenia este interesata sa faca parte din proiect. Oficialii europeni au declarat deja ca semnarea unui acord de asociere cu UE este incompatibila cu oferta Rusiei. Asta face ca orice document de acest gen sa nu fie un vax, ci sa puna, asa cum se vede, statul respectiv sub presiunea directa a Rusiei, in diverse forme. Oficialii ucrainieni, prinsi intre ciocan si nicovala au minimalizat scandalul si au creat un grup de lucru pentru a rezolva situatia. Looking forward to Vilnius, unde nu se semneaza vaxuri, va rog foarte mult!

    2. Sunt perfect de acord cu domnul Stan cu privire la autorizarea ONU a interventiei militare in Siria, trebuie sa scoatem ochii din tratate si sa privim realitatea! Ne asteptam ca ONU si Consiliul sau de securitate sa autorizeze o interventie militara in Siria atat timp cat Rusia si China sunt membre ale organizatiei si structurii sale centrale de decizie? Este o astfel de interventie necesara? Da, pentru ca altfel se creeaza un precedent periculos (mult mai periculos decat o neautorizare ONU) de a lasa ne-sanctionata rapid si eficient folosirea armelor chimice. Ce alternative la actiunea militara ar avea un impact comparabil? Sanctiunile?…

    Adaug aici nemultumirea fata de reactia UE, care iarasi, a nu stiu cata mia oara, nu vorbeste cu o singura voce, in timp util. Avem Franta care se ridica si sustine interventia, o avem pe Gybrauskaite pleznind de fericire ca i-a dat Dumnezeu sansa sa stea langa Obama si sa o vada presa internationala si nationala la un prezidiu istoric, pe o tema super sensibila, dar in afara de a nu-si mai incapea in piele nu are mandat sa spuna nimic! Daca vedeti ceva ce arata o pozitie comuna, sa imi spuneti, ca mie e posibil sa imi fi scapat!

    • Doamna Aminia, hai să le luăm pe rând! Domnul Alex nu a greşit! Nu a folosit, însă, termenul corect diplomatic, ci termenul comun, care poate crea unele confuzii, dar nu aş face un caz din asta! Nu am făcut eu caz şi faceţi dumneavoastră? La Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, 2013 se va semna, într-adevăr, acordul de asociere Ucraina-UE şi se vor “parafa” acorduri de asociere ale Moldovei, Georgiei şi Armeniei la UE. Aşadar, se va “parafa” un acord de asociere Moldova-UE, procedură ce precede semnarea propriu-zisă şi, evident, ratificarea.

      Presupunând că se va parafa acest acord, va mai trece o perioadă până la semnarea sa. De aceea nu aţi observat mare “tam-tam” (cum precizaţi) despre Moldova! În plus, doamna Aminia, sunt vreo patru scenarii referitoare la ce se poate întâmpla la Vilnius, unul din ele fiind cel care descrie un eşec total, adică nu se semnează şi nu se parafează niciun acord!

      În ceea ce priveşte termenul “vax” , acesta e un termen folosit de mine şi nu de domnul Alex! Aţi fi putut observa că am folosit şi termenul “nimic” pentru ce vor semna/parafa, dacă vor semna/parafa băieţii ăia ceva pe la Vilnius! Văd că păreţi uşor ofuscată de folosirea acestui termen, “vax”! “Vax” este folosit în sens de “nimic”, “zero”, “apă de ploaie”! Vă pricepeţi la povestea asta şi vreţi să-mi spuneţi că e tare ce parafează Moldova acolo? Sau Ucraina, care semnează? Ca sunt superficial? Că ce se semnează/parafează acolo este atât de dramatic important, încât Rusia se va urca pe Moldova şi pe Ucraina ca să împiedice consecinţele “devastatoare” pentru ea ale micului exerciţiu de la Vilnius?

      Am putea coborî în toate capitolele de negociere, pe ce înseamnă asta, pentru Moldova şi v-aş putea arăta de ce este “nimic”, din perspectiva a ceea ce îşi propun guvernanţii Moldovei să obţină în timp: aderarea Moldovei la UE! Dar am pierde vremea! V-am scris, în postarea mea, că nu o să vedeţi aderarea ever! Hai, să vă explic scurt şi ferm, dar cu multă graţie! Ştiţi ce valoare are un acord de Asociere al Moldovei la UE, când toată economia moldoveană e dependentă de Rusia? Exact valoarea pe care ar avea-o, pentru dumneavoastră, faptul că eu, acum, v-aş declara proprietara absolută a planetei Marte! Şi domnul Ponta v-ar emite şi o ordonanţă de urgenţă în acest sens!

      Ce faceţi? Angajaţi vreun dezvoltator, pentru un complex rezidenţial pe Marte? Vă urez succes! Şi nu vă invidiez deloc şi nici nu pun presiune pe dumneavoastră să renunţaţi! Ştiţi cu cine încheie UE acorduri de asociere în perspectiva aderării? Doar cu ţările care nu se potrivesc instituţional şi mental cu democraţia comunitară şi regulile de competiţie practicate acolo (acquis-ul, în general)! Aceste ţări au şanse să intre în Uniune, după o lungă ucenicie, chiar dacă nu seamănă deloc cu ea (vezi cazul României, acord de Asociere în 1993, intrare în UE în 2007) sau să nu intre niciodată (vezi cazul Turciei, acord de Asociere din 1963).

      Hai să vă dau un exemplu: în 1995 au intrat, în UE, Suedia, Finlanda şi Austria! Au avut vreun acord de Asociere cu UE? Nein! Credeţi că Moldova va intra în UE înaintea Turciei? Înţeleg că aveţi impresia că da! Cu Transnistria cu tot, presupun şi cu trupele ruseşti cu tot, nu-i aşa? Apropo, ştiţi că Cipru a intrat în UE fără partea populată de turci? Nu s-au înţeles, aşa că au intrat doar grecii! Oare ce vă spune asta? Presupun că nimic!

      Practic, aceste ţări nu vor ajunge niciodată în UE! De aceea a şi fost înfiinţat Parteneriatul Estic! Pentru ţări cu şanse zero să adere! Punct! Interesant este că, atunci când scrieţi că nu se semnează “vax”-uri la Vilnius, o spuneţi şi pentru faptul că (sau, mai degrabă, în primul rând, pentru că), vezi Doamne, după semnarea/parafarea acordurilor cu pricina, Rusia va pune presiune, mai ales, pe Ucraina!

      “Looking forward to Vilnius, unde nu se semnează vacs-uri, vă rog foarte mult!”- scrieţi dumneavoastră! Şi mai scrieţi: “oficialii europeni au declarat deja că semnarea unui acord de asociere cu UE este incompatibilă cu oferta Rusiei. Asta face ca orice document de acest gen să nu fie un vax, ci să pună, aşa cum se vede, statul respectiv sub presiunea directă a Rusiei, în diverse forme!” V-aţi gândit, din întâmplare, că reticenţele europene vizează, mai degrabă, rezerva de a angaja prea mult Ucraina în drumul spre Europa, decât grija că s-ar putea să-i deranjeze ruşii pe ucraineni, după ce ia Kievul drumul Bruxelles-ului? Aşa ştiţi dumneavoastră, că Ucraina nu este sub presiunea Rusiei şi asta se va întâmpla doar dacă semnează ceva la Vilnius? Sau nu semnează?

      Doamna Aminia, din punctul de vedere al Rusiei, Ucraina poate să semneze ce vrea cu cine vrea! Vrea Ucraina să facă un comerţ mai bun cu UE decât cu Rusia? очень хорошо! Vrea Ucraina să ia gaz din UE mai mult şi mai ieftin? Бог благословит! Vrea guvernul ucrainean să împartă Ucraina în două, între rusofili şi pro-europeni? Да здравствует! De ce trebuie presiune mai mare de la ruşi? Ce le trebuie ruşilor din Ucraina şi nu mai pot avea, de acum încolo, fiindcă ucrainenii le vor da Uniunii Europene?

      Da, ce semnează acolo toate aceste ţări, dacă semnează, este “VAX”, din ambele puncte de vedere: UE şi Rusia! Ваше здоровье! Cred că asta înseamnă „Cheers!”, după Google!

        • Wow! Aşadar e nevoie şi de graţie în lumea asta ternă şi lipsită de strălucire! Ştiam eu! Doamna Aminia, ştiţi ce făceam eu aici? Nu vă imaginaţi câtă muncă am pe cap şi am lăsat totul aflând că sunteţi interesată de graţie! Of, cum nu pot eu să spun NU! Aşadar, începem ferm, dar scurt! În ultima postare de pe pagina principală, din 8 septembrie, am anticipat ce aţi aflat din “Capital”, pe 10 septembrie. Iată:

          “Dacă, mâine, Rusia opreşte importul de vin din Moldova, economia Moldovei s-a prăbuşit instantaneu!”

          Sigur, eu ştiam ce vine, ca urmare a ceva ce se întâmplase, nu ce avea să se întâmple („Vilnius”, cum credeţi dumneavoastră şi „analiştii” de la Chişinău).

          Ce aflaţi dumneavoastră din Capital? Că “Rusia se gândeşte să impună iar embargo asupra livrărilor de vinuri din Republica Moldova”!

          Şi cum explică băieţii de la ziar citându-i pe “specialiştii” de la Chişinău: “Analiştii de la Chişinău consideră că Rusia va întreprinde mai multe măsuri pentru a încerca să compromită parcursul european al Republicii Moldova şi să o menţină în sfera sa de influenţă”.

          Şi aţi dedus dumneavoastră de aici, că, vezi Doamne, din cauză de „Vilnius”, şi acordurile de tip „VAX” dintre UE şi Moldova, se supăra ruşii, adicătelea a vorbit prostii Nea Stan!

          Acum introducem graţia, doamna Aminia! Atenţie la piruetă! Analiştii dumneavoastră de la Chişinău, fără nume (logic, nu?-eu cred că sunt de la Bucureşti, chiar dacă sunt de la Chişinău), aflaţi în grupul de tembeli cu numele “Noi îi urâm pe ruşi” (grup fictiv, inventat de mine, evident) explică şi ei cum cred că e mai bine pentru cine îi plăteşte! V-aş putea spune şi cine îi plăteşte, dar nu am chef! Am promis un pic de graţie!

          Aşa cum v-am spus, pe ruşi îi doare în spate de „vax”-urile pe care le semnează Moldova cu UE. E un lucru, însă, care îi enervează! Fiindcă şi ruşii au nervi! Tari, dar nervi! Îi enervează atunci când un maidanez fără dinţi îi latră! Atunci, îi dau un bocanc rusesc în gură! Îi enervează când un oligofren le ţine lecţii de savantlâc! Atunci, îi fac lu’ ăla armonica guler!

          Sigur că, dacă, în preajma lor, se află şi un om sărac, exact când se enervează rusul, s-ar putea să se aleagă şi ăla cu vreo două perechi de palme, doar pentru că se uită fascinat în gura oligofrenului sau mângâie maidanezul pe cap sperând să-l păzească de lupi, aşa ştirb cum e! N-aţi prea înţeles, nu-i aşa? Scurt ferm şi cu graţie!

          Recent, iubitul dumneavoastră preşedinte (scuze, şi al meu) Traian Băsescu a fost la Chişinău şi i-a invitat pe Moldoveni să ceară Unirea cu România, căci, atunci, Unirea se va face! Probabil cu Transnistria cu tot, că nu a precizat că o lasă afară!

          Tot recent, după domnul preşedinte, domnul premier Victor Viorel Ponta, călăuza dumneavoastră spirituală (şi a mea, evident), a mers la Chişinău, nu înainte să “inaugureze” conducta de gaz Iaşi-Ungheni! A inaugurat-o precizând pentru toată presa că, de acum înainte, Moldova intră la necesarul nostru intern de gaze, adică o să-i aprovizionăm integral şi pe ei din producţia noastră de gaz offshore şi gaze de şist!

          Vă recomand să citiţi comentariul meu la postarea Gulaş Unguresc cu Diplomaţi Români Analfabeţi şi Demnitari “Ticăloşi” din Înalta Politică Românească (Submitted on 2013/08/28 at 4:51 pm | In reply to Ion.)

          Acum, aţi înţeles parabola, doamna Aminia? Ştiţi, în postarea din 8 septembrie mai scriam şi despre oprirea gazului! Mai vorbim la iarnă! Şi mai scriam de guvernarea Moldovei: “Guvernarea aia lipită de toate compromisurile posibile cu comuniştii lui Voronin şi avidă de putere nedemocratică, pe mâna şmecherilor şi securiştilor proşti de la Bucureşti, ghidonaţi de Traian Băsescu!”

          Prostia şi ticăloşia românească îi fac să sufere pe moldoveni, doamna Aminia! Pe mâna ruşilor, evident! Păi, a cui? Nu e din cauza relaţiei cu UE! Poate o să vă povestesc odată cine i-a băgat pe moldoveni în conflictul din Transnistria şi din ce cauză se menţine divizarea Moldovei în prezent! Povestea cu imperialismul rusesc este cea mai simplă şi convenabilă poveste pentru orice derbedeu, care s-a suit pe grumazul acestei ţări şi vrea să profite de pe urma fobiilor românilor! Ca şi aia spusă de “analiştii” fără nume de la Chişinău! Îi persecută ruşii pe moldoveni că se apropie de Europa! Care Europă! Aia care se uită urât la români şi ne-ar scoate din Uniune ca pe un dinte stricat, cu moldovenii cetăţeni români cu tot?

          Am fost suficient de graţios? I hope so!

          • dle Stan,
            Subiectul Republica Moldova e super-abordat pe acest blog; cu toate astea o sa fac si eu un comentariu/nedumerire.
            Ce i-o fi venit Casei Regale sa-l decoreze pe penibilul ala de Chirtoaca? Care, atunci cand Basescu l-a jignit pe Rege a tacut ca un las, sa nu strice amicitia cu “licuriciul romanesc”.
            Sau pur si simplu Casa Regala a vrut sa trimita un mesaj simbolic Basarabiei gen “noi nu v-am uitat, stim ca ati facut parte din Regat, ne intereseaza in continuare ce se intampla in Basarabia” si n-a gasit o candidatura mai buna?…

          • Domnul Alex, chiar nu pot răspunde la această întrebare! Vă daţi seama că nu Majestatea Sa face selecţia! V-aş spune mai multe, dar prefer să nu, din respect pentru Suveran! În ce-l priveşte pe Chirtoacă, aveţi perfectă dreptate! Are tot dispreţul meu!

  4. Arabia Saudita este un stat sunit si controleaza pretul petrolului prin OPEC. Acesta este un motiv pentru care SUA are o relatie buna cu Arabia Saudita.
    Schimburile comerciale ale Chinei cu Siria sau fost de peste 2.4 mld. EURO in 2011.(http://nationalinterest.org/commentary/why-china-would-intervene-syria-7197).
    Daca tinem cont ca opozitia din Siria este sunita, iar in China majoritatea islama este sunita (http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_groups_in_China), atunci se poate explica alianta Chinei cu Rusia pentru a ajuta SUA, deoarece si China este un mare consumator de resurse, iar scaderea pretului petrolului ar avantaja-o. Faptul ca China s-a aliat cu Rusia ii mai ofera si alte avantaje in afara de acesta?

    • Ma refer ca ar ajuta SUA prin puterea mai mare de convingere pe care o are SUA asupra sunitilor.Daca pierde, China castiga prin schimburile comerciale cu actuala putere,

      • Atenţie, domnul Ion Viorel, conexiunile logice, pe care le faceţi, pentru a stabili “coaliţii de voinţă” între Rusia şi China sau între SUA şi Arabia Saudită, plecând de la criterii religioase sau economice absolute, pot să fie misguiding! De pildă, SUA nu au o relaţie bună cu Arabia Saudită pentru că saudiţii “controlează preţul petrolului prin OPEC”! Influenţarea preţului petrolului, la nivel OPEC, prin poziţia saudită, este una din consecinţele, nu cauzele, relaţiei strategice dintre America şi saudiţi!

        Arabia Saudită a avut nevoie de puterea militară americană pentru a rezista la posibile agresiuni din partea Irakului lui Saddam (care, atenţie, provenea dintr-o familie sunită), dar şi din partea Iranului! Americanii au avut nevoie de facilităţile militare construite de ei pentru apărarea Arabiei Saudite, pe teritoriul saudit, pentru a proiecta propriile interese de securitate în Orientul Mijlociu! Aşadar, atenţie, simplificarea pe considerente logice a motivaţiilor din spatele acţiunilor, în sfera relaţiilor internaţionale, poate duce la evaluări greşite! Cheers!

        • Va multumesc pentru raspuns. Nu pot decat sa va dau dreptate.Experienta dvs isi spune cuvantul. Eu sunt un simplu inginer doctorand(preparator) care termina anul acesta si cu ajutorul acestu blog am descoperit frumusetea domeniului relatii internationale. Sunt un mic amator in acest domeniu. Citesc NYTimes(dar pot fi si alte jurnale americane cand am nevoie de clarificari) si articole stintifice din domeniu publicate in jurnalele de editurile internationale Wiley, Taylor&Francisc, Springer, Sciecedirect si Ebsco si anumite studii/teze publice gasite cu ajutorul lui Google Scholar. Multumesc inca o data pentru apreciri si raspunsul rapid.

  5. ce inteleg eu din toata chestia asta cu blocada rusiei si a chinei pe subiectul Siria, este faptul ca rusii nu contesta folosirea armelor chimice ci mai degraba vinovatii de asemenea acte si intre noi vorbind, nu sunt lamurit daca trupele lui assad au dat sau rebelii. O alta chestie ce ma nelamureste : de unde naiba mai au bani aia sa se lupte( rebelii), populatia sa traiasca (economie la pamant+ forta de munca ioc) si Assad sa lupte?

    • Daca pot sa contribui la aceasta intrebare!
      Stiu ca Rusia si alte tari au mai trimis avioane cu ajutor umanitar.
      Pe CNN azi arata copii care pratic mor de foame si nu au medicamete. Imagini din Siria unde oamenii mor de foame.
      Multi au fost ajutati sa plece din zonele de conflict si traiesc in corturi dar nu prea au apa de exemplu.
      Deci situatia este grava.

    • Domnul Tonys, din perspectiva securităţii şi păcii internaţionale, regimul guvernamental al lui Assad este un pericol! Assad neagă că ar fi folosit arma chimică (în ciuda evidenţelor din ce în ce mai clare), dar nu neagă că posedă astfel de arme. Din acest moment, trebuie ţinut sub control şi avertizat că nu le poate folosi fără a fi tras la răspundere. Acest semnal va fi dat de americani în zilele următoare. În ceea ce priveşte resursele, regimul Assad deţine destule, plus un ajutor extern minim; opoziţia internă are susţinere masivă din exterior.

  6. Dacă tot e vorba despre America, despre democraţia americană care unora le provoacă greaţă de-a dreptul, îmi permit să pun un link către un cîntec al unui mare artist, precum şi două scurte comentarii ale acestuia referitoare la versuri. Sper că postarea mea nu e inoportună.

    http://www.youtube.com/watch?v=-JwmIBSMzSM

    „ And then I had to ask myself “Where is Democracy coming ? What is Democracy ?” It’s a kind of religion of the West and like a great religion it affirms other religions and like a great Culture affirms other Cultures, that’s what’s behind it, some notion that there really is an equality of human enterprise. So I further asked myself, “Where is it? Where is democracy really happening ?” and that’s when I came upon the line “Democracy is coming to the USA” which of course has an irony “What do you mean to say, that it’s not there already ?” Well no. It isn’t really there already, it isn’t anywhere already, it is the ideal, it is the fate. But if it’s coming any place, it’s coming to America first, the cradle of the best and of the worst. It’s here they got the range and the machinery for change, and it’s here they got the spiritual thirst. And I feel that about America . I feel that it is the great laboratory of Democracy. And over there I’ve been….. I’m not American so I can speak about it with a certain objectivity . I’m not trying to just be a pro-American or some kind of apologist. They’ve been dealing with problems over there that Europe is beginning to confront now, the problem of alien population, the problem of Race, the real confrontations that used to make European intellectuals raise an eyebrow a few years ago but you’re in it now, you’re in the same deal and we’re all in the same boat and I think that everybody can summon a blessing for that experiment that’s going on over there, the great American experiment in Democracy.” (Leonard Cohen, Interview, 1992)

    „So it was these world events that occasioned the song. And also the love of America. Because I think the irony of America is transcendent in the song. It’s not an ironic song. It’s a song of deep intimacy and affirmation of the experiment of democracy in this country. That this is really where the experiment is unfolding. This is really where the races confront one another, where the classes, where the genders, where even the sexual orientations confront one another. This is the real laboratory of democracy. So I wanted to have that feeling in the song too.” (Leonard Cohen, Interview, 1993)

    • No problemo, domnul Scarecrow! Găsesc intervenţia dumneavoastră extrem de potrivită pentru ceea ce ar trebui să fie preocuparea majoră a oamenilor care frecventează acest blog! Să înţeleagă ce se întâmplă în lume! Democraţia nu este un dat! Este o construcţie în progres! Cine şi-ar imagina, în ţara noastră primitivă, că America, prin cele mai strălucite minţi ale ei, nu s-a considerat niciodată o democraţie perfectă, nu s-a definit niciodată ca proces finit, oricât de mândri sunt americanii de tradiţia democratică şi de funcţionalitatea democraţiei lor.

      Sunt mulţi imbecili la vârf, în România, care consideră că ţărişoara este o democraţie prin simplu fapt că avem o constituţie tâmpită şi, adesea, inaplicabilă, violentată în fiecare zi de toţi proştii şi ticăloşii la putere, că avem legi, pe care le încalcă toată lumea şi putem să ne înjurăm în voie la televizor, când nu intră peste noi „breaking news” cu „dive” analfabete, în chiloţi de baie şi romi autointitulaţi regi şi împăraţi.

      Iată ce spunea Strobe Talbott în 1997, foarte pe linia gândurilor exprimate de Leonard Cohen, cam în aceeaşi epocă:

      DEMOCRACY AND THE INTERNATIONAL INTEREST

      Remarks by Deputy Secretary of State Strobe Talbott to the Denver Summit of the Eight Initiative on Democracy and Human Rights
      October 1, 1997

      “(…)
      Certainly, that is the way Ben Franklin saw it — along with his colleagues Jefferson and Madison, who were also alumni of this Department. And certainly our national experience here in the United States bolsters the case for taking the long view even as we face the difficulties of the moment. When we look at the many new democracies in the world today, our determination to help is rooted in admiration, not condescension. We look at how far they have come in a few short years, and we think about how long it has taken us to get it even approximately right here in the United States. We became a “new independent state” 221 years ago, in 1776. It took another 11 years after independence to draft a constitution, 89 years to abolish slavery, 144 to give women the vote, and 188 to extend full constitutional protections to all citizens. Even today we Americans are still engaged in debates — often quite rancorous — about the writ of the state, about the rights of the individual, and about the role of community in a mass culture. In short, democracy — sorry: democratization — is a work in progress, for old independent states as well as new ones. And it’s work that we Americans are proud to be doing with all of you (…)”

      Şi pentru că am ajuns aici, cu permisiunea dumneavoastră, am să încerc să “embed” cântecul propus în acest mesaj, imediat după textul său, cântat de Leonard Cohen! Mulţumesc pentru contribuţia la blog!

      Democracy – Lyrics
      Songwriters
      COHEN, LEONARD

      It’s coming through a hole in the air
      From those nights in Tienanmen Square
      It’s coming from the feel
      That this ain’t exactly real
      Or it’s real but it ain’t exactly there

      From the wars against disorder
      From the sirens night and day
      From the fires of the homeless
      From the ashes of the gay
      Democracy is coming to the U.S.A.

      And it’s coming through a crack in the wall
      On a visionary flood of alcohol
      From the staggering account
      Of the Sermon on the Mount
      Which I don’t pretend to understand at all

      It’s coming from the silence
      On the dock of the bay
      From the brave, the bold, the battered
      Heart of Chevrolet
      Democracy is coming to the U.S.A.

      It’s coming from the sorrow in the street
      The holy places where the races meet
      From the homicidal bitchin’
      That goes down in every kitchen
      To determine who will serve and who will eat

      From the wells of disappointment
      Where the women kneel to pray
      For the grace of God in the desert here
      And the desert far away
      Democracy is coming to the U.S.A.

      Sail on, sail on
      O mighty ship of state
      To the shores of need
      Past the reefs of greed
      Through the squalls of hate
      Sail on, sail on, sail on, sail on

      It’s coming to America first
      The cradle of the best and of the worst
      It’s here they got the range
      And the machinery for change
      And it’s here they got the spiritual thirst

      It’s here the family’s broken
      And it’s here the lonely say
      That the heart has got to open
      In a fundamental way
      Democracy is coming to the U.S.A.

      It’s coming from the women and the men
      O baby we’ll be making love again
      We’ll be going down so deep
      The river’s going to weep
      And the mountain’s going to shout “Amen”

      It’s coming like the tidal flood
      Beneath the lunar sway
      Imperial, mysterious
      In amorous array
      Democracy is coming to the U.S.A.

      Sail on, sail on
      O mighty ship of state
      To the shores of need
      Past the reefs of greed
      Through the squalls of hate
      Sail on, sail on, sail on, sail on

      I’m sentimental if you know what I mean
      I love the country but I can’t stand the scene
      And I’m neither left or right
      I’m just staying home tonight
      Getting lost in that hopeless little screen

      But I’m stubborn as those garbage bags
      That time cannot decay
      I’m junk but I’m still holding up
      This little wild bouquet
      Democracy is coming to the U.S.A.
      To the U.S.A.

      http://www.youtube.com/watch?v=vHI9BTpGkp8

      • Asa este domnule Stan. Franta si SUA au parcurs cateva secole sa ajunga unde sunt acum si nu putem spune ca este o democratie perfecta.

        Mill Stuart spunea:

        “Nu vom găsi două epoci, şi, de altfel, cu greu vom găsi chiar şi numai două ţări care să fi hotărît la fel în legătură cu ea; iar hotărîrea unei epoci sau unei ţări stîrneşte uimirea celorlalte. Şi cu toate acestea, oamenii din orice epocă şi din orice ţară nu bănuiesc cu nimic mai mult dificultatea ei decît ar face-o dacă ar fi vorba de un subiect asupra căruia omenirea a fost întotdeauna
        de acord. Regulile în vigoare la fiecare popor îi par
        acestuia evidente în ele însele şi de la sine justificate. Această iluzie aproape generală este un exemplu al influenţei magice a obişnuinţei, care nu numai că este, cum spune proverbul, a doua natură, dar este şi luată mereu, în mod greşit, drept prima.”

        Ca tot ati dat muzica si eu am adus vorba de Franta ,am postat linkul la un balet despre revoltutia franceza.
        Nu stiu daca cunoasteti sau va place.Oricum muzica intoadeaua aduce bucurie.

        http://www.youtube.com/watch?v=G_1JXidWTsI

          • Ei na! eu lucrez pentru Basescu si ii scriu rapoarte deci merge.:)))
            Acum o intrebare serioasa la care puteti raspunde cand aveti timp, daca doriti! Credeti ca Romania va avea, cum a spus Cioran ,destinul sau istoric vreodata?
            Ma scuzati dar istoria trece pe langa noi.
            Poate ca tineretea aduce si o doza de naivitate dar nu cred ca este imposibil.
            Multe state ne oferta modele de relationare de pe pozitii de forta cu SUA sau UE. Doar pentru că n-o facem, nu înseamna ca nu se poate.
            Sper ca posibilul raspuns sa nu considere comentarii ironice.Eu va respect si rezonam in multe lucruri. Si sper sa fie reciproc astfel nu mai are rost sa pun intrebari si sa dezbatem ideii.

          • Doamna Ştefania, doamna Ştefania! V-aţi amintit de “rapoarte” abia la al doilea mesaj trimis de dumneavoastră, după mesajul în care eu făceam referire la “raport”! Abia după ce mi-aţi trimis un trailer simpatic cu baletul Bolshoi, fără să faceţi nicio referire la “raport”! Ce s-o fi întâmplat? Cine a întârziat pe-acolo prin birouri şi mape? E OK! Doar că eu nu am scris că dumneavoastră faceţi rapoarte către Băsescu.! Eu am scris aşa: “Nu puneţi povestea asta în raport, că băieţii lui Băsescu stau prost cu indicele! Nu, nu al mercurialului din piaţă, alt indice şi nu or să înţeleagă nimic fără glosă!”! Nashpa! Iar le-aţi încurcat!

            În ceea ce priveşte Istoria, aceasta a trecut deja pe lângă noi! A trecut pe lângă noi, atunci când Istoria, în persoana Majestăţii Sale Regele Mihai, a dorit să revină în ţară pentru a continua serviciul Său în slujba poporului român! Care popor a tratat Istoria şi O tratează după cum ştiţi, doar ca să-şi aleagă un Băsescu în frunte! Atunci când poporul optează pentru Băsescu în detrimentul Istoriei, poporul ăla nu numai că indică trecerea Istoriei pe lângă el! Indică şi faptul că nu va avea Istorie! Aşa că să ne “bucurăm” împreună că am ales să fim ceea ce ne şade atât de bine, adică o naţiune fără Istorie! Cheers şi atenţie la raport! Cu tot respectul!

  7. Nemultumirea dumnavoastra ar trebui sa se canalizeze pe rusi chinezi. Este clar ca este tinut la putere si ajutat prin veto, ajutor militar etc.
    Nu este vorba ca au pierdut controlul asupra lui.

    • De unde aţi dedus că mă nemulţumeşte ceva? Vă referiţi la aprecierile mele faţă de Băsescu? Cred că Băsescu este ceea ce merită poporul român! Ca şi Ponta sau Antonescu! Ca şi Oprescu sau orice alt om politic de tip “maidanez”, ajuns în poziţie de conducere în această ţară! Dacă Dumnezeu mi-ar da puterea asta, aş hotărî ca România să fie condusă pe vecie de triumviratul Băsescu-Ponta-Antonescu, cu un adjunct, Oprescu! Ăştia sunt hărăziţi să conducă un astfel de popor!

      Referitor la ruşi, mă uluiţi din nou, doamna Ştefania! Nu vă lăsaţi deloc! De ce să fiu supărat pe ruşi? Fiindcă îşi apără interesele în lume? Fiindcă au un super-conducător, pe Putin (văzut aşa de americani, nu de mine, ca să nu mă mai trimiteţi pe vreun blog obscur), cum naţiunea română nu a avut niciodată, cu excepţia Regilor, pe care i-am aruncat la groapa de gunoi a istoriei, după ce ne-au dat o ţară, un nume şi ne-au ridicat din glod?

      Iar în legătură cu China, primiţi un secret de la mine, secret, care văd că nu a ajuns încă la departamentele alea! Psssst! China nu este împotriva lovirii Siriei! Doar joacă strategic, pe intransigenţa ruşilor, ca să obţină oarece concesii de la americani, într-o chestiune de care nu vă pot spune nimic, căci nu e “compensată” ca medicamentele pentru Assad! Jocul ăsta ni l-au făcut nouă, de pildă, slovacii, fără să ne dăm seama şi au câştigat în detrimentul nostru, pe mâna altei ţări cheie din Europa! Nu puneţi povestea asta în raport, că băieţii lui Băsescu stau prost cu indicele! Nu, nu al mercurialului din piaţă, alt indice şi nu or să înţeleagă nimic fără glosă!

      Doamna Ştefania, cum se zicea într-o Epocă de Aur, în care eraţi foarte micuţă, ca vârstă: “mai răsfiraţi, mai răsfiraţi!” Mă refer la idei şi nemulţumiri, bineînţeles!

      • Multumesc pentru raspuns. Stiu ca China joaca la mai multe capete. Nu l-am votat niciodata pe Basescu.Pentru Romania a reprezentat numai dezastru.
        Am zis ca Rusia are o parte din vina pentru situatia din Siria nu ca sunt un imperiu malfeic cum considera unii conationali ai nostri.Nu sunt absurda orice tara are interese.
        Iubesc cultura si poporul rus.Cat despre Putin are defectele lui dar a adus progres tarii spre deosebire de altii.Nu urasc nici americanii nici rusii.Deci bateti la usi deschise cum se spune:d
        Va rog nu mai spuneti ca il simpatizez pe Basescu, sunt dezamagita de toata clasa politica dar parca Basescu este cireasa de pe tort.
        Eu ma referam la altceva dar nu mai conteaza:d.
        Multumesc pentru timp.

        • Aveti dreptate doamna Stefani si dl. Stan. Va recomand urmatorului articol: http://scholarspace.manoa.hawaii.edu/bitstream/handle/10125/22208/apb152.pdf?sequence=1

          de unde citez:

          Beijing is currently actively building relations with the Syrian opposition, while simultaneously pursuing a mediation role inside and outside of Syria.
          ……..

          Rather than siding with either Assad or the opposition and standing aside to “wait and see,” Beijing is actively betting on both. China’s UN veto has shielded Assad from military intervention, but at the same time, it quickly extended an overture to the Syrian democratic opposition. Twenty-four hours after China cast the veto, a delegation from the Syrian National Committee for Democratic Change—a key Syrian opposition group—visited Beijing at the invitation of the Foreign Ministry to meet with Zhai Jun, Vice Foreign Minister on Africa and West Asia. The Ministry praised the meetings as “exchanges of opinions on the situation in Syria and a thorough articulation of China’s positions.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *