Și, Totuși, Cât de Proști Sunt Securiștii Proști din Vârful Ţării?

Exact atât de proști, s-ar putea spune! Pe 25 iunie 2017, am prezentat, la B1 TV (https://www.seenow.ro/movie-x-press-243581), o parte din dramoleta tutelară a României, ţară deșirată între prostie și securism! Pe 6 iulie, la cel mai înalt nivel, pe planetă, s-a confirmat întreaga analiză prezentată în emisiunea lui Sabin Orcan! Șoc! Nici măcar acum, securiștii proști, care conduc România, nu au înţeles nimic! De aceea, voi fi foarte scurt în acest text. Și mă voi adresa doar inițiaților care frecventează, constant, acest blog. Poate și pentru că m-am cam săturat să fiu lucid când guvernează proștii. Sau, cum spunea Henry de Montherlant, în romanul său genial, Les Filles: “Nimic nu mă poate face să nu fiu lucid – și asta tot timpul (…) Luciditatea mea înspăimântă lumea, dar pe mine nu mă sperie niciodată. Mă amuz de ea, e un monstru pe care l-am îmblânzit” (Rien ne peut faire que je ne sois pas lucide – et lucide toujours…Ma lucidité effraye les gens, mais moi elle ne m’effraye jamais. Je m’en amuse, c’est un monstre que j’ai apprivoisé).

Sigur, ar fi mai util să îmblânzești proști, nu monștri, fie și pentru simplul motiv că monștrii nu ajung niciodată în fruntea statului. Proștii, tot timpul! Și oricât de lucid aș fi, tot nu înţeleg de ce mulțimea proștilor de rând optează, întotdeauna, la alegeri, pentru teatrul ieftin din fruntea ţării. Teatru unde cei mai proști dintre ei sunt aleși să joace eterna comedie a lucidității grave, cu morgă de stat, cumpărată, mereu, de la Securitatea lui Ceaușescu. Alfred Jarry descifrase, atât de enigmatic, teribila dilemă în care se zbat proștii de rând din România: “Cred că problema este pe deplin rezolvată și anume de a ști dacă teatrul trebuie să se adapteze la mulțime sau mulțimea la teatru” (Je crois que le question est définiment tranchée de savoir si le théâtre doit s’adapter à la foule ou la foule au théâtre). Simplu: proștii își merită teatrul!

Pe 25 iunie, v-am vorbit despre întâlnirile lui Iohannis cu Trump, Merkel și Macron la Bruxelles, Washington, Berlin. V-am vorbit despre lecţia umilinței administrată lui Iohannis, pe nerăsuflate, de toţi acești lideri. Sigur, mulţi ar putea spune că, deh, România nu poate mai mult! Că doar nu o să ne comportăm cu Trump cum s-a comportat Macron, la Bruxelles, atunci când l-a trecut pe american în rândul patru, ca ordine de precădere la salut!

Macron appears to swerve away from Trump at NATO summit-0:59min

Sigur, Macron e francez! Mare civilizație, mare luciditate. Dar, dacă vorbim despre cultura strânsului mâinii și a salutului politicos, cum se face că doamna Agata Kornhauser-Duda, soţia președintelui Poloniei, este doar poloneză și, totuși, o adevărată Macron a demnității naționale în faţa lui Trump, pe 6 iulie curent?

Polish first lady ignores Trump rejecting handshake to greets Melania-1:47min

Hm! Pe 25 iunie, i-am spus lui Sabin că articolul V din Tratatul de la Washington, care guvernează NATO, este zero barat, deoarece garanția juridică, în materie de apărare colectivă, pe care o conţine, este extrem de slabă, aliații (ne interesează, aici, americanii) venind în sprijinul celui atacat, după cum crede fiecare că este necesar (as it deems necessary). Plaja de acțiune este între zero și plus infinit. I-am spus atunci că Trump nu va da nimănui, niciodată, garanții de securitate împotriva Rusiei, cu tot articolul V, care este, după 1990, doar o “bere răsuflată”, cu efect propagandistic! Vezi intervalul dintre minutul 29:10 și minutul 31:20.

Valentin Stan X-Press-25 iunie 2017-02:00:01ore

https://www.seenow.ro/movie-x-press-243581

Ghici, ce? Înainte de a ţine un discurs, în Piaţa Krasiński, la Varșovia, pe 6 iulie, în care a reiterat “atașamentul” său faţă de articolul V, ca în teatrul despre care ne vorbește Alfred Jarry, The Donald a participat la o conferinţă de presă cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. În faţa unei întrebări, pentru care nu era pregătit special, dar la care putea răspunde “perfect” și sculat din somn, omul a precizat că nu dă niciun fel de garanții Poloniei, în cazul în care este atacată de Rusia, deși, în Polonia, sunt mii de militari americani!!! (Trump: “n-am discutat garanţii și nu am fost, într-adevăr, în poziţia de a discuta garanţii)”. Vezi intervalul dintre minutul 20:21 și minutul 21:13.

FULL President Donald Trump Tears into FAKE NEWS at Press Conference with President Duda Poland 7/6-26:14min

Wow! Cuvintele lui Trump au desființat, pur si simplu, NATO și legenda tâmpită legată de articolul V, atât de îndrăgit de presa securistă din România. Priviţi faţa stânjenită a președintelui polonez!

Ce credeţi că a înţeles Iohannis? Iată ce a prins din discursul lui Trump de la Three Seas Initiative Summit:

“(…) Conținutul discursului principal, al Președintelui Trump, a fost foarte bun. A reiterat faptul că Articolul 5 este, evident, foarte important și va fi întru totul respectat de Statele Unite. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim așa, care garantează că orice țară sprijină orice altă țară, dacă este nevoie” (http://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-la-summitul-initiativei-celor-trei-mari).

Pentru conformitate, urmăriți intervalul dintre minutul 1:06 și minutul 1:38.

Declarație de presă susținută la Summitul Inițiativei celor Trei Mări (Varșovia)-7:43min

Adică, Iohannis a înţeles că acolo este o garanție dată de SUA. Atenţie, garanţie de securitate care se angajează nu atunci când America “crede necesar”, ci atunci “când este nevoie”! Ce să faci cu un asemenea președinte? Sigur, nu era nevoie să strige în gura mare că SUA nu ne vor apăra, niciodată, în faţa Rusiei și că Trump este un șmenar ieftin, dar putea să TACĂ DIN GURĂ! Că, slavă Domnului, are chemare și har pentru așa ceva! Sigur, Prostia și Securitatea merg mână în mână! Nu Securitatea României, ci a lui Ceaușescu!

A, să nu uit! Mai ţineţi minte ce “frumos” a spus Trump, la Washington, pe 9 iunie, în conferinţă de presă cu Iohannis, că nu a discutat problema ridicării vizelor pentru românii care călătoresc în SUA? (“Nu am discutat acest subiect”- We didn’t discuss it.) (https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/06/09/remarks-president-trump-and-president-iohannis-romania-joint-press). Urmăriţi intervalul dintre minutul 20:33 și minutul 21:40.

President Trump Joint Press Conference With the President of Romania Klaus Iohannis. June 9, 2017.-27:08min

Ei bine, președintele polonez Duda nu a ezitat și nu s-a sfiit să-i pună pe tapet, orgoliosului american, problema esenţială din relaţia bilaterală, care este nevoia ridicării obligativităţii vizei pentru cetăţenii polonezi care călătoresc în SUA. Vezi intervalul dintre minutele 1:55 și 1:59.

FULL President Donald Trump Tears into FAKE NEWS at Press Conference with President Duda Poland 7/6-26:14min

În comentariul meu de pe acest blog, din 2 iulie 2017, am scris așa, cu referire la ce avea să se întâmple pe 6 iulie: “Polonezii vor discuta despre visa waver cu Trump, deși nu se vor anunţa dezvoltări pozitive imediat. E drept, Trump este imprevizibil, dar nu cred că veţi auzi, după întâlnirile cu liderii polonezi, formulări de tipul “nu am discutat” despre ridicarea vizelor, ca în cazul trist al întâlnirii Trump-Iohannis. Mai degrabă, nu vor zice nimic, lăsând negocierile să curgă. Fiindcă polonezii chiar negociază asta.” Așadar, s-a întâmplat exact așa cum am scris eu! Președintele polonez apără interesele cetăţenilor săi în faţa lui Trump, nu cum face Securitatea lui Ceaușescu și “iubitul” nostru președinte, în ceea ce-i privește pe români.

Și am mai scris, tot pe 2 iulie, în același comentariu, anticipând discursul din 6 iulie al lui Trump, că există o diferenţă între “slugărnicie + prostie și demnitate + statesmanship”. Și că, din acest motiv, sunt “câteva lucruri pe care le veţi auzi de la Trump despre Polonia și pe care nu le-aţi auzit, niciodată, de la un președinte american despre România! Și nici nu le veţi auzi vreodată, cu privire la ţara noastră! Pentru că așa cuvinte nu se exprimă cu privire la slugi”. Ce-ar fi să mă verificați? Nu mă mai obosesc să traduc sau să reproduc discursul lui Trump din Piaţa Krasiński (https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/07/06/remarks-president-trump-people-poland-july-6-2017). Vezi aici:

WOW President Donald Trump’s INCREDIBLE Speech To The People Of POLAND 7/6/2017 AMAZING TRUMP SPEECH-42:46min

Doar ca flavour, cum sună aceste cinci paragrafe?

“America loves Poland, and America loves the Polish people.”

“Poland is the geographic heart of Europe, but more importantly, in the Polish people, we see the soul of Europe.  Your nation is great because your spirit is great and your spirit is strong.”

“In those dark days, you have lost your land but you never lost your pride.”

“Poland is a land of great heroes. And you are a people who know the true value of what you defend.”

“The story of Poland is the story of a people who have never lost hope, who have never been broken, and who have never, ever forgotten who they are”.

În rest, ce-ar mai fi de spus? E unul care conduce România, Iohannis! Și, în spatele lui, sunt românii! Ordonați de Securitatea lui Ceaușescu! Așa, ca în sketch-ul lui Dave Allen! Nimeni nu vrea să sugereze că cineva ar fi prost ca o sardină!

Dave Allen sketch 1-1:01min

16 thoughts on “Și, Totuși, Cât de Proști Sunt Securiștii Proști din Vârful Ţării?

 1. Cum poate Iohannis să angajeze statul român în cheltuieli cu tehnologie militară sau de orice altă natură, când guvernul e singura instituție abilitată. Sau CSAT-ul bate Constituția şi legile țării?!?! S-a mai întâmplat în trecut. Trebuie schimbată urgent Constituția, să hotărâm odată ce formă de guvernământ vrem să avem. Eu chiar n-am nicio variantă preferată dintre cele două clasice, dar sunt convins că dacă ar fi cineva suficient de lucid încât să pornească o dezbatere de genul ăsta, isteria ar fi maximă şi orice argument rațional s-ar pierde în derizoriu…

  PS : Dacă PSD-ul nu protestează nici măcar aşa, “pe surse”, poate că o fi existat o înțelegere, dar să ni se spună şi nouă, ăstora mai atenți la detalii … nesemnificative

  • dl. florin dorințe ca a dvs ca….trebuie…sunt hazlii.
   Orice …trebuie…venit din altă parte decât din direcția guvernatorilor acestei colonii, e ca suplimentul alimentar pentru ulcer să nu zic o boală mai teribilă.
   Chiar mai are rost să pronunțați nume de partide? Evident NU.
   Au existat vreodată cu adevărat? Evident NU.
   Si atunci?
   Așteptăm ce mai putem face!
   Partea proastă e că nu Washington-ul, Berlin-ul sau Moscova plătesc cat trebuie pe cine trebuie ca situația să fie asta, ci Bucureștiul, din banii dvs, ai mei, și ai tuturor contribuabililor.
   Dar vă dau o veste cum bine spune gazda noastră : mult nu mai e!

 2. No, tocmai ce încheiarăm subiectul Wisla program și Patriot săptămâna trecută, că Defense Security Cooperation Agency ne informează : România e bună de plata a 4 miliarde de dolari.
  http://www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-patriot-air-defense-system-and-related-support-and-equipment
  Excelent comentariul Prof. Valentin Stan care menționa că polonezii le-au dorit să fie asimilate în programele poloneze de înzestrare pentru armată, adică au vrut transfer
  Hai, cu cântec înainte marș : Noi suntem floarea mândră’țârii !

 3. Tu, eu și-o umbrelă,
  Tu, eu ne plimbam,
  Cerul ca o acuarelă,
  Nu ne vede sub umbrelă
  Când ne-mbratisăm.

  Multinaționalele : fără impozit pe cifra de afaceri.
  Tudose : ok, nu vom aplica acest impozit.

  Deci cine conduce România?

  Pic, pic, pic, pic, pic…ce mai ploua iară ….cu….comenzi!

 4. Ok, trecu și Summit-ul G20
  SUA a obținut concesii din partea liderilor privind clima și comerțul, Theresa May și Donalt Trump chiar au semnat un acord comercial SUA-Marea Britanie, Angela Merkel a semnat tratate economice cu Xi Jinping, Grupul de la Visegrad este în aceeași “barcă” a nationalismului cu Trump, demonstrațiile din străzi erau cât pe ce sa transforme orașul în hamburger, într-un cuvânt, toate punctele anticipate au fost atinse. Si ca o concluzie la concluzie : urmează o 9 ordine mondială.

 5. Prin urmare exista unii care închiriază minți,pt propaganda de secol 20 și mai exista unii cărora le place sa își închirieze mintea.

  Deci poporul este închiriat la lozinci,slogane și desigur speranțe.

  Ce poveste frumoasa păcat ca finalul de zi este de multe ori dramatic ori tragic.

  Ce este aia demnitate? Vrem sarcini, urâm responsabilitățile.

  • Apropo de propaganda, se poate un link catre un interviu al lui Yuri Bezmenov din anii 80? Este pe youtube.

    • in 68′ glontul a ratat din cauza de amatorism… acum, “profesionistii” sunt perfect plasati: Sanders, Corbyn, Melenchon. o sa radem mult iar ironia face ca noi sa detinem “diploma” si aptitudinile necesare supravietuirii in caz ca…

    • Va multumes frumos pt link,domnule Mihai Bulugea.

     Traim intr-o lume minunata ,diferenta o fac cei care administreaza astfel de metode.

     In fond si cel drogat cu informatii si imagini false este fericit si bucuros ,deoarece somebody vecheaza la somnul lui/ei si cel care vegheaza deoarece business ii mai profitabil.

 6. Bine punctat în final Dl. Stan, Polonia a trimis scrisori de solicitare și informații pentru sistemele Patriot și MEADS în septembrie 2016, programul Wisła este în proces de negocieri interguvernamentale între Polonia și Statele Unite.
  Abordarea competitivă a procesului de achiziție a MRAD “Wisła” a dus la declarații privind creșterea cotei de muncă și transferul de tehnologie pentru industria poloneză de apărare.
  Ministerul Apărării Naționale din Polonia, compus din patru ramuri: Fortele Terestre (Wojska Lądowe), Forțele Navale (Marynarka Wojenna), Forțele Aeriene (Siły Powietrzne) și Forțele Speciale (Wojska Specjalne), intenționează să dezvolte competențele asociate sistemelor de apărare aeriană prin transferul a 69 de tehnologii de la partenerul internațional Wisła.
  https://pulaski.pl/en/acceleration-in-the-programme-of-mrad-wisla/

 7. OK, popASUL de la Varșovia a fost relevat pe larg de prof. Valentin Stan, acum suntem în plin Summit G20 la Hamburg.
  Întâlnirea istorica : Trump – Putin planificată pentru o jumătate de oră s-a prelungit la 2 ore și 16 minute.
  https://www.axios.com/trump-to-putin-its-an-honor-to-meet-you-2454974301.html
  S-au discutat chestiuni bilaterale, problema Ucrainei dar subiectul central a fost Siria, care în opinia mea a fost și împărțită, iar primul pas este încetarea focurilor.
  Așteptăm dezbaterile de mâine.

 8. ”Polish-american”! Un cuvant cat un parteneriat strategic sau chiar un articol 5, expresie a unei legaturi unice, gazduite intr-un loc aparte din sufletul membrilor acestui ”club”. Cum ar fi fost sa auzim si ”romanian-american” in gradina cu trandafiri? L-am auzit, sub forma omagiului adus sacrificiului militarilor nostri, probabil singurii posesori romani ai ”the indistructible spirit” adresat de Trump polonezilor. Alaturi de Élie Wiesel, bineinteles..!
  O mica precizare: presedintele polonez vorbeste despre ”Wisla Programme” ( http://www.defensenews.com/articles/poland-signs-memo-with-us-outlining-roadmap-to-buy-patriot ) in intervalul indicat din discursul de pe 06/07/17 insa ramanem in marja de eroare a analizei dumneavoastra iar perspectivele si lobby-ul se prezinta bine ( http://www.heritage.org/homeland-security/report/president-trump-and-congress-should-add-poland-the-visa-waiver-program ). Probabil, relaxarea vizelor va urma ”drumul gazului lichefiat”…in sensul invers al batalioanelor noastre peste Carpati.
  Pana atunci, sa radem cu ”Palm Beach-Romanian” si bancul sardinelor cu chipiu, deloc bogate in Omega-3, ce se invart precum un dervish mioritic in fata darwinismului pur ( https://www.youtube.com/watch?v=DHeZrLnY3Dk&t=83s ), fredonand cu o superioritate implicita: “We don’t need no education!” (englezii din sketch aveau un simt de conservare mult mai avansat chiar si intr-un exercitiu de umor despre ”sardinizarea” omului, evitand sa dea vina pe caramizile lor perfecte in cazul unei coliziuni frontale, amplificand astfel ironia comparatiei cu securistii). Sa-i ajutam noi cu urmatorul vers din slagar: ”We don’t need no thought control!”?!? ( https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U )

  • Foarte bună observația cu privire la “Wisla program”! Se prea poate ca Duda să fi trimis la achizițiile de sisteme Patriot, exista însă o marjă de fugă a interpretului, în modul cum pronunță, deoarece Duda se referă, cu secunde bune înainte, chiar la achiziţiile cu pricina, ca subiect distinct în enumerare. Urmează referirea la Wisla sau Visa. Chiar dacă referirea este la Wisla program, rămâne perfect valabilă evaluarea mea din 2 iulie (ba chiar, mai valabilă), la care trimit in text, în sensul că “Polonezii vor discuta despre visa waver cu Trump, deși nu se vor anunţa dezvoltări pozitive imediat. E drept, Trump este imprevizibil, dar nu cred că veţi auzi, după întâlnirile cu liderii polonezi, formulări de tipul “nu am discutat” despre ridicarea vizelor, ca în cazul trist al întâlnirii Trump-Iohannis. Mai degrabă, nu vor zice nimic, lăsând negocierile să curgă. Fiindcă polonezii chiar negociază asta.” Și nimeni nu a întrebat și nici Trump nu a afirmat sau răspuns la vreo întrebare în sensul că “nu s-a discutat discutat așa ceva”.

   Dar, pentru că a venit vorba de Wisla program și achiziţiile de sisteme Patriot, mai e un lucru bine de precizat, pe care nu l-am inclus în textul de azi. Polonezii s-au mișcat, întotdeauna, foarte greu, pe negocierile pentru scutul antirachetă american, atât în varianta Bush, cât și în varianta Obama. Asta, din cauză că au dorit ca sistemele americane să fie asimilate în programele poloneze de înzestrare pentru armată, adică au vrut transfer real de tehnologie înaltă de la americani. Exact acest lucru se întâmplă cu achiziţiile de sisteme Patriot, vezi Wisla program și nu numai. În timp de românii doar cumpără de la americani (dincolo de bla, bla-ul de rutină), polonezii vor asimilare în propriile tehnologii de înzestrare militară. Românii au mers atât de departe cu prostia, încât s-au lăudat, prin vocea premierului Cioloș, în Washington DC, pe 24 mai 2016, că avansul pregătirilor de la Deveselu, faţă de scutul american din Polonia, indică faptul că “le-am luat-o înainte” polonezilor. Asta, în timp ce polonezii își negociază contractele cu americanii conform propriilor interese de securitate, iar românii acceptă orice, doar pentru propagandă internă, slugărnicie și “făcut frumos” la americani!

   • Traducatoarea a accentuat, denaturand ”Wisla”. A fost presiunea prea mare dupa consemnul de a evita un caz de ”asa nu”: http://edition.cnn.com/2017/06/09/politics/klaus-iohannis-trump-visa-waiver-exchange/index.html .
    Oameni de treaba si foarte amuzanti polonezii insa o limba alcatuita doar din consoane, ruland cu viteze imposibile.

    In ceea ce priveste atitudinea fata de absorbtia de tehnologie, balanta comerciala vorbeste cel mai bine despre diferenta in atitudine si actiune dintre Romania si Polonia…

    Intrebat ce parere are despre valoarea adaugata, de catre jurnalistul de peluza Fantozzi Pantazi, corespondentul ziarului ”Hello Kitty”, presedintele Mesei Tacerii a raspuns dintr-un suras: ”Taxele reprezinta singura limita a capacitatii mele antreprenoriale!”. Raspunsul coincide cu momentul deschiderii unei noi conserve de sardine,…din import, bineinteles. Mesenii tacerii exulta si o impart frateste.

   • https://radu-tudor.ro/romania-ar-putea-cheltui-39-miliarde-de-dolari-pentru-rachete-patriot/
    Retur in viitor. Iar le-o luam inainte fraierilor astora de leși si pretentiilor lor absurde de a-si recupera macar 50% din investitie ca sa le mai ajunga de-o frana mica la camion.
    Este amuzant cum analistul militar din tara “cu peste 70% din tehnica militara depasita moral si fizic” cunoaste pib-ul pe 10 ani.
    Și mai este amuzant ca pe fostul Ministru al Apărării il cheama Leș.

Leave a Reply