România Penibilului Bine Făcut

“Stejarul” de la Sibiu a mai scris o carte: “EU.RO”! Hard covers, la 60 de lei! Pentru proști! Adică pentru noi, românii. Evident, am cumpărat-o și eu, ca român, căci simțeam nevoia să-l îmbogățesc pe Cel cu Case Mari și Frumoase Obținute prin Acte False, conform instanței! Am citit-o cu sufletul la gură! Despre Europa! Uniunea Europeană! Oricine citește vibrează de “robustețea” slovei și “cursivitatea” verbului! De conținut, ce să mai vorbim! Beton glazurat cu frișcă din fructe de pădure! O aglutinare de inepții patetice, presărate cu atacuri electorale la PSD, într-o compunere stupidă, de clasa a doua primară!

Mare este, dom’le, Președintele! Cum spunea el, în a doua carte, “Primul Pas”, și aia hard covers, la pagina 224: “Devenisem, pentru foarte mulţi, candidatul popular, personajul charismatic ce merita să câștige (…)”. Avea “condei” încă din 2015! E drept, cărțulia aia, “Primul Pas”, avea și semn de carte! Din sfoară! Albă! Și ce “charismatic” este! “Charismatic”! Doar Kim Jong Il mai înmuia, ca el, sufletul rândunicilor care plângeau în zbor, când vorbea mulțimii! Așa este când stăpânești harul vorbirii, unde este “neîntrecut”. O adevărată artă, cum recunoaște modest, în anul de căpătâi 2015!

Problema cu ultima producție “știinţifică” a acestui Președinte, despre Uniunea Europeană, nu este că răspunde îndemnului etern al Virginiei Woolf către semidocții pripășiți în preajma condeiului: “Fii nătâng, fii sentimental, imită-l pe Shelley, imită-l pe Samuel Smiles; dă frâu liber oricărui impuls; fă oricâte greșeli de stil, de gramatică, de gust, de sintaxă (…)!” (Virginia Woolf, Eseuri Alese, vol. I, Arta lecturii, RAO, București, 2007, p. 193). 

Inutil de precizat că Iohannis nu a auzit în viaţa lui de Shelley sau Samuel Smiles, dar doamna Woolf, oricât de nătângi erau cei cărora li se adresa, nu se aștepta ca semidocții din România să-i urmeze îndemnul de a scrie! Altfel, le-ar fi zis să îl imite pe Romulus Zăroni. Iată că Iohannis este la a treia carte!

Există o problemă mică și una mai măricică. Aia mică derivă din textul Virginiei Woolf, cu titlul semnificativ, “Arta lecturii”! Și anume că lui Iohannis nu i-a explicat nimeni că nu poţi scrie o carte despre Uniunea Europeană fără să citești nimic despre Uniunea Europeană! Vreun șmecher securist, din suita “specialiștilor” săi, ar putea replica: “Și de unde știi, tati, că domnul Președinte nu a citit nimic despre UE?” Păi, simplu, se vede din ce și cum scrie despre UE! Sau poate a citit, dar a citit așa cum se vede în grafica de la începutul articolului! Și aia nu se pune la capitolul “citit”!

Problema măricică este că “Stejarul” din Sibiu  (și, totuși, Sibiul părea mai acătării decât Scorniceștii) reprezintă România în Consiliile Europene! Iar cartea, care se vrea un ghid, cică, pentru români, despre Uniunea Europeană, arată, în realitate, impotența unui întreg establishment politico-instituţional, cocoțat pe mâna Securităţii în fruntea ţării. Așa, cu frazele lui boante și inexpresive, cu o sintaxă boțită, aninată în platitudini tern-soporifice, Iohannis admite singur că nu ar fi putut scrie o așa “capodoperă” fără ajutor. Chiar la lansarea cărții, pe 17 aprilie:

“Știți, pentru așa ceva, cine scrie o carte face bine să aibă și câțiva apropiați și prieteni care se uită dacă nu sunt greșeli înăuntru, dacă graficele corespund cu realitatea. Pe scurt, mulțumesc tuturor celor care și-au făcut timp să mă sprijine și să mă ajute pentru a scoate o carte care este și corectă și utilă.” (https://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/evenimentul-de-lansare-a-volumului-eu-ro-un-dialog-deschis-despre-europa)

<<https://www.youtube.com/watch?v=nKXuqoezWME>>

Când ești președinte, în ţara Securităţii, ai un întreg aparat de stat să te slugărească la legat slove șchioape. De la băieţii cu ochi albaștri, auto-intitulați campionii României, la Haga, unde au cucerit doar 80% din ceea ce aparținea deja României, asta fiind pentru proști o victorie, până la iscusiții negociatori ai aderării ţării la UE, care nu reușiseră până în 2002 să afle că România nu are cum să intre în Uniune în 2004, deși asta apăruse, în clar, pe site-ul Comisiei Europene, încă din 13 noiembrie 2001! Căutați-i pe ăștia printre consilierii de bază ai “Stejarului”, strălucesc pe site-ul Administrației prezidențiale!

Nu voi face o analiză completă a indelebilei inepții despre Uniunea Europeană lansată fastidios pe tarabele prostiei noastre tutelare. Nu mă interesează să-l învăţ pe penibilul bine făcut din ce-i alcătuită Europa instituționalizată. Cartea e plină de aberaţii. O să vă arăt doar una, simplu de înţeles și suficientă pentru a arunca futila colecție de tembelisme a Președintelui la rigolă!

Preşedintele abordează, în cartea sa, principiul de bază al organizării Uniunii Europene, subsidiaritatea. Nu pierd vremea să vă explic ce înseamnă, pentru că neînțelegerea crasă a acestui principiu, de către Iohannis, dă și mai multă savoare reprezentării României de către un asemenea șef de stat. Așa că nu mă apuc eu, aici, să-l învăţ ce-i aia și să stric fasonul poporului român, care merită exact această reprezentare, adică pe Iohannis. Mă voi mărgini să reproduc imaginea paginii unde “Stejarul” povestește, el însuși, despre subsidiaritate, pagina 33.

Așadar, oricine poate observa că specialistul în UE, Iohannis, validat de expertiza băieţilor de meserie, “apropiați și prieteni”, ne învață că principiul subsidiarității a fost “instituit” prin Tratatul de la Lisabona! Tratatul de la Lisabona a fost semnat în 2007 și a intrat în vigoare în 2009. Iată formularea de bază, din Tratatul de la Lisabona, cu privire la subsidiaritate:

“ARTICLE 3b

(…)

3. Under the principle of subsidiarity, in areas which do not fall within its exclusive competence, the Union shall act only if and insofar as the objectives of the proposed action cannot be sufficiently achieved by the Member States, either at central level or at regional and local level, but can rather, by reason of the scale or effects of the proposed action, be better achieved at Union level”. (p. 12) (http://publications.europa.eu/resource/cellar/688a7a98-3110-4ffe-a6b3-8972d8445325.0007.01/DOC_19)

Numai că, ghici ce? Oricine se apucă să răsfoiască Tratatul de la Maastricht, semnat în 1992 și intrat în vigoare în 1993, află cu stupoare că, deși “subsidiaritatea” a fost “instituită” abia prin Tratatul de la Lisabona (așa ne învață Iohannis), adică în 2007, ea se lăfăia languros în paginile Tratatului de la Maastricht, încă din 1992, în formulări identice:

“Article 3b

(…)

In areas which do not fall within its exclusive competence, the Community shall take action, in accordance with the principle of subsidiarity, only if and in so far as the objectives of the proposed action cannot be sfficiently achieved by the Member states and can therefore, by reason of the scale or effects of the proposed action, be better achieved by the Community”. (p. 13-14) (https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/treaty_on_european_union_en.pdf)

Adică, autorul are un “retard” de 15 ani, în domeniul subsidiarității? Oameni buni, vă daţi seama că ăștia habar nu au de tratatele Uniunii Europene? Cu toată gașca lor de la Cotroceni, guvern și ministerul de externe cu tot! Cu toţi foștii lor comisari europeni și negociatori șefi ai aderării la UE, consilieri prezidențiali și ce-or mai fi? Nu mai adaug că, fără a o numi ca atare, subsidiaritatea își găsește locul, în Tratatele Uniunii, încă din 1986, în Actul Unic European! Wow! Ia, calculați “retardul”!

Apropo, cum vă explicați că, la atâta timp de la lansarea volumului de aluviuni comunitare, dincolo de criticile anemice, ele însele cretinoide, venite din partea televiziunilor opuse lui Iohannis, nu există nicio analiză academică serioasă, care să pulverizeze oțioasa mizerie aliterară a primului (des)scriitor al ţării? Eu zic că-i bine! Să-l lăsăm așa! Să se ghideze după ghidul lui în jungla comunitară! Și România la fel! Că guvernul vă spune, oricum, ce plină de succes e România la închis dosare de președinție rotativă a Uniunii. Chit că domnul președinte nu vrea, domne’, să o primească și pe doamna Dăncilă la Sibiu, la summit-ul UE din 9 mai! Deocamdată! Păi, dacă e scriitor, ce-o vrea doamna Viorica? Să pună mâna să scrie și ea o carte despre UE și mai vorbim! Nu, cu vorbitul e mai greu la doamna Viorica, mai bine scriem cartea. I-o dictează Dragnea! Sau Vâlcov! Că pe Tudorel l-au dat afară și nu mai poate! Poate iese măcar o ordonanță de urgență, de două pagini! Bună și aia la CV!

Iar noi, ceilalţi, hai cu toţii la referendum, că avem întrebări tot una și una! Jos PSD! Trăiască lupta împotriva corupţiei! Jos labele de pe justiţie! Trăiască lupta pentru pace! Jos Rusia! Și, totuși, rușii ne-au înţeles (citit) cel mai bine, fir-ar să fie! Deh, ei l-au inventat pe Tolstoi, noi strălucim cu Iohannis!

<<https://www.youtube.com/watch?v=TLlyZIFEoPw>>

63 thoughts on “România Penibilului Bine Făcut

  1. Din categoria : ”De-ai fi tu salcie la mal…m-aș face râu la umbra ta”
    Deci, rămânând pe ape, scorul : Potomac – Dâmbovița este, dva – nula.

    Știi națiune care cred eu că fost motivul principal al întreruperii concediului Președintelui Trump in ziua de 20 august?
    Marea Neagră, gaze, armament american se puteau rezolva și fără această întâlnire tete a tete.

    Sunt 2 motive mari și grele la mijloc cu un singur răspuns : CHINA.
    1. Blocarea negocierilor Nuclearelectrica cu China General Nuclear Power Corporation pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
    2. Blocarea Huawei 5G după luarea de cuvânt a Președintelui în CSAT din 13 august când a spus : ”La noi unii nu sunt încă suficient de îngrijorați”, deci cu alte cuvinte era pe aceeasi lungime de undă cu FrauMe.

    Acestea fiind repede rezolvate, cineva și-a luat singur papucii și vâârrr…peste ocean.

    Și cam ăsta este și motivul principal de ce Năstase și Ponta nu au ajuns președinți de țară : CHINA.

    În rest…concediu plăcut, zile călduroase încă sunt.

  2. Din categoria : ”Elvira, ce vezi nu e adevarat!”

    În preambul la opiniile domnului prof. Valentin Stan cu privire la primirea de către Președintele Donald Trump în ziua de 20 august a Președintelui K.W Iohannis, by the way a celor 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de funcționare a acestui organism militar, mi-aș permite și eu o remarcă luată chiar de la partenerul strategic :

    ” Președintele(Trump) așteaptă cu nerăbdare să celebreze aceste aniversări importante împreună cu președintele Iohannis.”

    https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-visit-excellency-klaus-iohannis-president-romania/

    Waw…multă nerăbdare văd și în politica mare.

    OK! Mai mult ca sigur această vizită va avea și un caracter comercial, atât militar cât și civil, știindu-se că Trump e un excelent negustor.

    Boooon!

    Dl. Robert Lupițu, redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO….etc, ne anunță, foarte sigur pe ce spune, că : ”după vizita din 19-20 august în SUA, cei doi președinți se vor întâlni și la Summitul NATO de la Londra, din 3-4 decembrie, reuniune prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO.”

    https://www.caleaeuropeana.ro/klaus-iohannis-merge-la-casa-alba-pe-20-august-donald-trump-l-a-invitat-pentru-a-marca-30-de-ani-de-la-caderea-comunismului-si-15-ani-de-la-aderarea-romaniei-la-nato/

    Citind, comparând cele spuse de unii, de alții, am fi tentați să rămânem cu impresia că dl. Iohannis are asigurat cel de-al 2-lea mandat, 3-4 decembrie fiind după turul 2 din 24 noiembrie,

    Dar,

    Au mai fost cazuri în trecut când Năstase, Geoană și Ponta au luat și ei ”mirul” Casei Albe, după care s-au făcut black.

    D-ai zic : ”Ce se vede nu e adevărat”….https://www.youtube.com/watch?v=iRw9UmpeYww

    În încheiere mi-aș permite dacă se poate, 2 predicții la acestă vizită în SUA :
    1. În finala alegerilor prezidențiale for intra 2 femei.
    2. Va fi în sfârșit numit un ambasador al României în Israel.

    Cum spunea Frank Smith : ”Predicţia este eliminarea prealabilă a alternativelor improbabile”, cu condiția, zic eu, ca totul să rămână prestabilit, numai că…totul se mișcă, iar o predicție corectă azi, mâine nu mai e.

  3. Lanțul vinovaților.

    Nimeni nu e vinovat de nimic din tot ce mişună pe la noi prin ogradă ,de decenii.

    O singură atitudine este vinovată de toată reîntoarcerea rapidă la ev-mediu în tot şi toate.

    Plăcerea de a da vina.

    Să căutăm şi să facem probleme de la cele mai simple până la cele mai complexe ,nicidecum să căutăm soluții inteligente.

    Anonimus ştințificus academis ,vrea o Românie normală.Pentru cine?Normală la ce ?Normală în comparație cu ce?

    Ce glume ofensatoare a putut emite de-a lungul anilor ,luminăția sa :de la România educată până la România normală.

    Pentru lipsa de prestanță în măiestru-i jilț ,i-aş scade nota la purtare.

  4. Domnule Stan, aveti de gand sa va exprimati opinia in ceea ce priveste cazul din Caracal? Pentru mine e confimarea absoluta ca Romania e stana fara caini, cu niste ciobani PROSTI la conducere.

  5. Din categoria : ”Națiune ia d-aci”

    Proaspăt întors dintr-o frumoasă călătorie nu numai în locuri civilizate și curate unde turismul este religie, dar curate moral, la asta mă refer, după ce deschid Tv-ul, simt o putoare de hoit specifică plaiului mioritic cu care moderatorii, analiștii, consultanții, sociologii sunt obișnuiți, presa contribuind din belșug ca poporul să nu ”respire” informațional un aer proaspăt și normal ci numai cadavre livrate zilnic pentru că ea presa nu este asanatorul României, ea este de fapt ”prăjina” din mâna celor care pot să plimbe hoituri.

    Acum și până la ”marea finală prezdențală” din 24 noiembrie, toți despică firul în 44, fac ei socoteli cine va câștiga Cotroceniul, uitând că acest loc este colonie, iar în colonii guvernatorii sunt numiți, nu aleși.

    A, by the way de guvernatori, din eter vin vești că America propune o femeie. Cine să fie?
    Firea după ce a spus că : ”Eu singură m-am convins”, s-a retras.
    Waw e tare nu?.
    Probabil va primi postul de ambasador în America de care vorbeam mai sus.
    Deci?

    Totuși, prieteni, restul, candidaților, mânuiți de Mutti-tremurici”, sau de „Jupiterian” ori de alți clovni, în contextul în care lumea s-a schimbat după ce Colegiul Electoral al SUA îl alege pe Tramp, el pierzând votul popular în fața doamnei Hillary Clinton, iar în mioritic sunt staționate trupe americane, cine crede că alegerile mai sunt libere, ori că de la Bruxelles se va impune ”prezdențabilul”, se înșală și s-a obișnuit cu aerul de hoit livrat de propagandă, oricare ar fi ea.

    În finalul intervenției mele, vă recomand detașare totală de acest subiect, ”prezdențabilul”, evitarea aerului toxic din plai prin excursii mici dar dese, afară dacă se poate, vă dau un pont : e și mai ieftin, revin, ele fiind pentru dvs cheia marilor succese.

    A, și nu uitați : mai sunt 2 zile până la weekend!
    Cheers prieteni !

  6. Elena din Troia ,s-a reîntors în cetate să-şi încheie socotelile din trecut.Să vedem dacă după ce a primit atâtea lucrurie bune de-a lungul timpului oferă la schimb chestii pe măsură ,ca să-şi asigure locul liber în cetate.

    Interesantă întoarcere a Elenei din Troia ,acum în pragul sărbătorilor de toamnă-iarnă.Poate vom asista la o confruntare între două cucoane ,o damă care s-a jucat cu sensul cuvântului de justiție şi madam pinky.

    Să fim optimişti şi să aşteptăm să ne amuzăm cu blonde.

    • Din categoria : ”With pinky into the ear, pass the weather”

      Domnule Dorin, poate doriți să aflăm lucruri importante, adică mai aproape de acest blog decât elene din troi la care suflarea se uită ca la Maica Precistă dând în bobi când va ”ciripi” și cine o va ”mierli” politic.

      OK, așa ziceam și eu, deci trecem de pe malul Dâmbvițean direct pe malul Dunării la Budapesta și luăm de la un mare personaj politic : Orban Viktor!

      Deși suntem în weekend și am avea alte treburi, totuși nu pot trece cu vederea mișcările politice abile ale spectaculosului Orban Viktor.
      Poate vă întrebați mulți cum a ajuns Ursula von der Leyen șefa Comisiei Europene?

      Simplu : Orban Viktor a consumat multă muniție pe Timmermans și Manfred Weber, după care o sprijină pe Ursula, motivarea principală fiind că : “acum există o şansă ca preşedinţia Comisiei Europene să susţină o Europă puternică, respectând totodată interesele naţionale”, Ursula fiind a treia pe lista favoriților Grupului de la Visegrad.

      Deci, prieteni preocupați de istoria acestui teritoriu de la Decebal încoace, așa se face politica mare, cu voce tare, apăsat și când trebuie.

      Cam asta a fost intervenția mea de azi.
      Sănătate și multe bucurii și cum bine spune prietenul nostru dl. Dorin : ”Să fim optimişti”, că de blonde ne amuzăm de la Ciucaș, Ursus, Bucegi, Bergenbier, pentru că ….prietenii știu de ce!

      • Ok.Îi mulțumesc propietarului acestui blog ,că prin genorozitatea domniei sale ,mi-a acceptat unele mesaje la adresa unor personaje caricaturale din timpurile noastre.

        Domnule Neagoe ,să aveți un început de săptămână cât mai bun.

  7. Înainte de concedii, să luăm un duș de la vecinii noștri unguri.
    Un duș în cap desigur!

    Din categoria : ”Punct și de la capăt”.
    Vă mai aduceți aminte de acesta frază spusă în românește de cineva care candida la prezidențiale în 2014?
    NU? Nici eu.

    Wawww…doar ce Orban Viktor fu în SUA și se întâlni cu Trump, dar cum zice olteanul, ”nu fu degeaba, numai de fotografie”, el a obținut contracte economice cu americanii, iar acum tot din interes economic susține chinezii.

    Încă din oct. 2016 Viktor Orban a aprobat venirea în Ungaria a 10.000 de chinezi bogaţi, în timp ce respingea imigrantii ilegali și explica și de ce : “Este vorba de un sistem de succes, întrucât aduce bani în Ungaria, niciun cent nu iese din Ungaria”

    https://magnanews.ro/2019/06/guvernul-lui-viktor-orban-sustine-ca-amenintarea-de-securitate-a-tehnologiei-huawei-5g-nu-e-dovedita/?fbclid=IwAR3TMV8vzkXwu0YlJ8TfblKzPfSaSmg5Uu22AGLQF1tUJEnyC-EnWPD5BK4

    https://www.mediafax.ro/externe/viktor-orban-a-aprobat-venirea-in-ungaria-a-10-000-de-chinezi-bogati-in-timp-ce-respinge-refugiatii-este-vorba-de-un-sistem-de-succes-15768473?fbclid=IwAR1o6ip77bLjklcQlYVXqEMMrLlz20Pb8Po1KvA_7oEHlVNN31v13sGGX0I

    A durut?

    OK, așa speram și eu!

    Deci : concedii plăcute și răcoroase în condiții avantajoase.

  8. Poker Prezidențial ?Interesant! Cine-s jucătorii şi cine-s sponsorii?Care-i potul?Cumva următorii 20-30 de ani cu noi paradigme social-economice?

    • Scurt și la ”obect” :

      Dacă vă imaginați că masa e completă pentru un poker prezidențial, veți avea surpriza să rămânem toți cu masa goală până la toamnă..

      Și nu ar fi de mirare, Iohannis-Barna-Cioloș-Bogdan, sunt „mână moartă” în opinia cunoscătorilor în dat cu bobi politici.

      Alții zic că potul va fi al unui candidat cunoscut 9, un Patriot și dacă veni vorba de arme sofisticate cu bătaie lungă, cum credeți dvs că Trump va accepta un guvernator pro D ori F, într-o zonă fierbinte? Nooo…și apropo de gaze și baloane în aer : mi-a plăcut declarația lui Kristof Terhes, șeful FGSZ :
      ”Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? V-am făcut o mare favoare, v-am dat un miliard de dolari”

      Asta by the way de exploatările din marele lac rusesc cu care ne învecinam la răsărit, deocamdată. Doar până scade puțul sau obosesc pompele.

      Deci, domnul Dorin, când ești luată în balon, la România mă refer, tu care stai ca muta pe aur, gaze, petrol și alte zăcăminte rare, mult trebuitoare altora, ne mai gândim la paradigme social-economice, auzi….pentru următorii 20-30 de ani?

      Waww…aveți speranțe, sunteți un om fericit!

      ”Trăiască Trăiască libertatea, trăiască România, trăiască-n fericire şi-n linişte poporul, trăiască România, trăiască tricolorul.”
      Eiii…ascultam pe Alifantis cântând.

      Ce vremuri, auzi :
      ”Să facem România prin toţi şi pentru toţi
      Un teritoriu liber de-orice prejudecăţi
      Să fie-al nostru dreptul şi-a noastră datoria
      Trăiască libertatea, trăiască România”

      Greșesc sau ați prins și dvs Carnetul de Proprietar al Parții sociale?

      E la ofertă pe Okazii.ro. Costă numai 30 lei. Noi desigur.

      https://www.okazii.ro/carnet-de-proprietar-parti-sociale-rar-um-02544-1983-c-ceasuri-a190134401

      Cheers!

  9. Din categoria : ”Lasă bă că merge-așa”

    Nu neapărat că …n-ai cu cine bă, n-ai cu cine…ci nu ai nici pentru cine și mai ales de ce!
    Cam așa stăm!
    Cochetarea cu naționalismul și suveranitatea, apoi poziționarea ambiguă a PSD și în car și în căruță și în teleguță, asta pe plan extern, și mai ales politica de habar n-am a lui Dragnia, asta pe plan intern, face grea acum alegerea unui lider autentic de tip Salvini su Orban Viktor, nu mă duc mai departe la Trump că obosesc, figuri puternice, hotărâte, curajoase pe care o națiune se poate baza întru viitorul ei, face din acest imediat Congres unde se va alege noul lider apoi candidatul la alegările prezidențiale, examenul de maturitate pe care PSD îl va susține în fața electoratului său.
    Dacă, repet, dacă PSD va trece această încercare, tu prietene, eu de aici, vom putea spera la zile liniștite, iar copii și nepoții la un viitor, DAR, sincer nu cred că personajul, care totuși există, va fi și ales pentru aceste încercări, ținând cont că totul în țărișoara asta este sub bagheta multinaționalelor și a stăpânilor externi.

    Și nu cred, mai ales din simplul motiv al ne coeziunii PSD-ului în momente dificile de a-și decide soarta în sensul așteptat de noi.

    Ce va urma după căderea acestui partid mamut? O degringoladă și mai mare în care tu, eu, noi cei care mai trăgeam speranțe, vom fi noi minoritarii de data asta, iar majoritari anarhiștii.
    Nu cred că PSD e pregătit pentru acest mare pas, nu-i ajută nici ”vopseaua”.

    Acum, adică azi cu ocazia moțiunii de cenzură, singura „surpriză așteptată” este rotirea cadrelor, adică number one în locul pic-ardului sică.

    Deci….https://www.youtube.com/watch?v=0ie5usEuNdI

    P,S
    Mii de scuze pentru limbajul vulgar de la conceput, dar căutând în Dex, am văzut că bă există și chiar e românesc, mai de jos, dar la un neam de fițe cu Ferrari și locuință în chirie, merge.

    • pot sa citez dintr-o clasica ? he he !!!

      “cochetare” (cu ceva) inseamna ca ala care cocheteaza nu e
      hotarit/nu e serios “pe treaba”. senzatia aia de “parca-mi vine”…
      https://www.youtube.com/watch?v=hCOjKlAmn30&t=1m56s

      psd si viitor… interesanta combinatie de cuvinte.
      viitor pentru cine? pentru ei si-ai lor desigur.
      fsn, fdsn, pdsr, psd. ei cu ei, intre ei, doar pentru ei.

      cine-s anarhistii ? am mai auzit ideea asta, care se tot propaga
      acum vreo 2 rinduri de alegeri, tot prin cercuri pesediste.
      ce-i aia “anarhist” ? ala care nu e de acord cu pesedistii ?
      poate oamenii vor altceva, o schimbare de sistem,
      de mentalitate, de orice altceva decit ce-am avut pina acum.
      ce ne ofera (nou) pesedeul ? alt psd ? se reformeaza ?
      se da de trei ori peste cap si se primeneste ? 😀

      bun: sa presupunem ca pesedistii sint baietii cei buni (LOL).
      totusi: ei sint motivul pentru care in 1996, 2004, etc lumea
      a votat impotriva lor cu ailaltii (si apoi a regretat).
      niciodata nu m-am simtit altfel decit umilit in propria tara
      in timpul guvernarilor lor si n-am dorit mai mult ca alegerile
      sa vina mai repede. isi mai aduce aminte cineva de perioada
      2000-2004: bechtel, cfr… “alta intrebare”: de ce au plecat si
      continua sa plece romanii din tara ?

      are careva iluzia (lasind la o parte sentimentele celor care
      urmaresc productiile cinematografice de dinainte de ’90)
      ca ne-am nascut altceva decit un biet popor captiv
      (din cauza mentalitatii) in calea celor mari ?

      • Ziceam mai sus : Ce va urma după căderea acestui partid mamut? O degringoladă și mai mare în care tu, eu, noi cei care mai trăgeam speranțe, vom fi noi minoritarii de data asta, iar majoritari anarhiștii.

        Ziceți dvs : ce-i aia “anarhist” ? ala care nu e de acord cu pesedistii ?

        ,după care criticați perioada guvernării lor și pe bună dreptate, aveți dreptate.

        Darrr…vedeți dvs, înmulțind dreptatea dreptatea de ori, mai ales ea fiind negativă, e ca la ”artmetică” dă pe plus, nu pe minus.

        OK, chiar spuneam că nu îmi fac speranțe de la pesedei deși omul providențial e născut viu.

        Ideea care mi-o mențin de multă vreme e că mă hrănesc cu ce e mai puțin toxic pentru organismul meu.

        Acum, de la organism la organism, ne alimentam toți de unde credem noi că e mai sănătos, iar cine va trage linie ăla câștigă.

        Nu mă întrebați ce câștigă pentru că eu încă contribui la PIB și în mod logic sunt pe pierdere.

        Deci sănătate la maxim în alegeri!

  10. Așa de luni mai de dimineață să treacă de greață.

    Din categoria, Țuțea : ”Prostii au o sculă care le ține loc de inteligență, șiretenia”

    Rețeta ”chef”-ilor bună și în politică?
    Desigur!
    Mestecă încet să nu se taie, asta e regula.
    Deși au mestecat încet și Dragnia și Dăncilă maioneza, politică desigur, s-a tăiat. Multă lămâie.
    Cine mestecă încet dar profund? Firea desigur.

    Acum ”legăm” și candidatura lui Pandele la Președinție și obținem aluatul ideal și cum orice aluat crește la căldură și întuneric, deci vară e și întuneric se poate face la comandă.
    Aaaa…ce personaje sunt în spatele protagoniștilor?
    Cele care vor și pot!
    Care ar fi culmea alegerilor Prezidențiale?
    Să se întâlnească în turul 2 Firea cu Pandele.
    Acummm…câștigă cel mai șiret, ducându-mă cu gândul la Firea!
    https://www.stiripesurse.ro/edin-a-cu-scantei-la-psd-gabriela-firea-love-te-din-edin-a-cu-citate-din-petre-u-ea_1357787.html?utm_medium=notification&utm_source=site&utm_campaign=os

    Deci, spor!

      • Întrebarea de baraj a lui Pandele?
        Waw…ne aducem aminte de întrebarea de baraj din 1996? OK!

        – Crezi că Dumnezeu a falimentat Bucureștiul, doamnă Gabi?

        Chiar, Pandele lipsea din panoplia prezidențiabililor!

        Să fie într-un ceas bun!
        Cu cuc desigur.

  11. Intervin şi eu în schimbul de msj cu interlocutorul dvs ,dintr-un motiv simplu,nu am memorie scurtă.

    Cine este USR ?Ce istorie are USR ?Ce lideri marcanți a avut ori are USR?Ce fel de evenimente naționale a marcat USR?

    USR, s-a cocoțat la putere ,profitând de o tragedie! O spun asta pt lonzincarzii de pe facebook.

    Uniți salvăm România ,de cine ?de către cine ?Chiar aşa doar la noi e corupție ,hoție şi ce mizerii se mai spun la adresa țării noastre?În alte țări ,curge lapte şi miere şi totul e tip-top,mira-m-aş.

    Domnul Cioloş,nici măcar nu a lăsat o urmă de iluzie în buzunarul fermierului român şi are nesimțirea să mulțumească pt încredere printr-o lozină de pe pagina dumnealui de facebook.

    Corifeii folosesc aceleaşi fraze şi expresii pe care le foloseau în secolul trecut urmaşii lui Marx şi Engels.Nici măcar nu sunt creativi ,nişte unii care vor să înfulece şi ei o porție din plăcinta românească.

    • “lideri marcanti” ? ne incalzeste ca-s sau nu marcanti ? 🙂
      deci sa ne multumim cu mizeria in care baltim “ca si afara e la fel” ?! :)))
      totusi, de ce e o diferenta asa de mare intre tarile alelalte si a noastra ?
      n-am auzit ca-n Londra sa moara cineva plimbat intre spitale…

      • Stimate domn,

        Dacă vă face placere să gândiți superficial,vă rog să continuați.

        Vă mulțumesc.

        Este treaba dvs dacă doriți să fiți purtătorul unor idei stupide lansate de nişte indivizi cu interese personale total opuse celor dvs.

        Anonimus ştințificus academis şi a lui gaşcă se pricep de minune să toarne ideii în mințiile multora.Dvs ale cui interese le apărați ,ale dvs ori ale altora?

        În funcție de cum vă dictează conştiința şi sufletul vă voi citi răspunsul ,asta în cazul că alegeți să-mi răspundeți.

        Să aveți o după amiază placută.

        • de ce oare trebuie sa gindim la fel, sa avem aceleasi idei si mai ales, de ce, daca nu sint pe aceeasi lungime de unda cu domnia voastra, sa sustin interesele altora ?!
          cind va citesc rindurile de mai sus, ma intreb daca nu cumva sintem in 1990. nu mai stiu cine zicea: “sa gindim romaneste !!!”…
          omg… va las pe dvs sa ginditi profund si pentru mine 😉

  12. Domnu’ Neagoe,
    daca e vorba sa ma pricep la cum se face politica dimboviteana, adica furt, ticalosii, combinatii pe spinarea noastra, a tuturor, recunosc ca nu m-am priceput niciodata.
    Exista o culpa comuna a intregii clase politice si a partidelor in parte, dar si una individuala a fiecarui membru de partid.
    In 2012 am sperat ca pedeleul va iesi pentru totdeauna din viata politica, iar membrii sai sa nu mai fie primiti in celelalte partide.
    Inca sper ca 2019 sa insemne punctul de unde sa inceapa panta descendenta pentru celelalte doua partide.
    De ce o astfel de abordare ?
    S-au combinat toti cu toti doar in folosul lor, ori eu, om simplu, nu concep ca tu, politicianul x din fostul partid aflat in opozitie aflat acum la putere, dupa ce-ai tipat din gura de sarpe ca ailalti-s hoti, sa te dedai exact la acelasi practici si sa mai ai tupeul sa candidezi.
    Cum adica, iti dai legi doar pentru tine si imi rizi in fata la nesfirsit ?!
    Pe mine sa nu contati cu operatiunile “de finete” – adica virgula ca referendumul lui Iohannis a fost/este naspa.
    Ceea ce conteaza pentru mine este palma data alora. A fost mijlocul prin care noi le-am spus pesedeilor&co pentru moment (macar) “no more”.
    Eu n-am votat pentru Ciolos, nici pentru Iohannis, ci pentru usr. Nu le cunosc potentialul, habar n-am cit de tare (poate) vor da cu oistea-n gard, dar tare m-am bucurat ca alde n-a saltat de pragul ala, iar pesedica a pierdut.
    Sper spre binele usr-ului (daca vor sa mai fie votati si-n alegerile locale si parlamentare din 20-20) dar si al nostru, sa nu inceapa sa se combine si ei cu ailalti si sa devina ceva cu care ne-am obisnuit din pacate.
    Eu unul m-am saturat de mirosul dulceag al tumorii de 30 de ani.
    Viata mea e limitata. Inca 4 ani de pauperizare, de crestere la nesfirsit al $ si €,
    al barilului, al pretului alimentelor, al nesimtirii.

    • Domnu ソリン , v-aș zice Sorin, dar pot eu fi sigur?
      Sincer, nici eu nu mă pricep la politică, acum mergând pe acest fir, al nepriceperii aș mai plusa dar las așa.

      Mă pricep în schimb la viața mea și știu că dacă fac o alegere greșită e vina mea, și am făcut greșeli destule, iar ele sunt mai mult ca sigur că vor mai fi, DAR tot eu le și îndrept în așa fel încât mie să-mi fie bine mai tarziu.
      Din acest punct de vedere nu am greșit niciodată.

      Cât despre speranțele dvs ca pedeleii să iasă definitiv din viața politică, eu sincer nu am avut așteptări știind încă de pe atunci că fuziunea dintre PDL și PNL s-a făcut special ca cineva sa nu ia ”pârnaie”. Și nu a luat.

      Si nu va lua.

      Vorbiți că nu cunoașteți potențialul usereuilor? Vă răspund că e E imens, se simte asta, nici măcar nu trebuie să ne pricepem.

      După alegerile Europarlamentare globalistii au 512 voturi din 751.

      In rest, dumnezeu cu mila, pe Jovovich zice că ne-o lasă 9.

      Aleluia!

    • Completare :

      Asta cu habar n-am, a mai folosit-o cineva și nu a dat bine și nu va da nici cu speranțele pe care vi le-ai pus în progresiști.

      OK e numai constare, nu merg nici eu la sigur.
      Am mai mers și am dat fîs.

      În ce privește mirosul tumorii…dulceag…de sfoiag…tot un drak, dar nu punem în cârca pesedeilor creșterile de prețuri.
      Aici întrebați la corporații. Ei „știe”.

      Mi-a făcut placere, mai vorbim!

      • Domnu’ Neagoe,
        acum pe bune, pesedeii si pedeleii (peneleii) nu merita si ei sa simta cum e sa fii un simplu om in minunata asta de tarisoara ?
        Ce-i mai placut decit ca sa-l vezi pe “superman” dindu-si cu stingu-n dreptul, avind lipita de talpa o bucatica de kriptonita ?!
        Ma amuza incrincenarea impotriva alora (usr-istilor)…
        Intrebare: partidele care s-au succedat la guvernare din ’90 incoace, n-au contribuit ele oare la prosperitatea si progresul minunatului popor ? Soto, 100% “corporatiili” sint de vina ?
        S-a mai deschis vreo exploatare de ceva (e.g. cupru), s-a oprit dezastrul de la CFR, succesivele “revolutii” din educatie, ori s-a facut ceva legat de dotarile din teritoriu, samd ?
        De ce n-au dat legi pentru ca statul sa investeasca din anii ’90 in energiile regenerabile, sa protejeze ariile naturale (Delta, padurile, etc) ? Atitea lucruri se puteau face.
        Doar un individ inteligent cum e politicianul roman isi da cu tesla-n oo si se vorba aia unde maninca. Au avut toate pirghiile in mina si tot timpul din lume la dispozitie; tarisoara noastra a tuturor nu merita sa ajunga unde a ajuns. Sa nu-mi spuneti mie ca-i “din cauza poporului suveran” si alte chestii d-astea, ca nu tine. Pestele de la cap se-impute.
        E vorba de raspundere: ba nene, ati dus tara pe buza prapastiei si-ati tinut-o cu buna stiinta in intuneric si saracie ca sa va puneti voi si neamurile voastre pentru 1000 de ani vatafi aici ? Dragi partide “consacrate”, mai lasati-ne.

  13. Mda ,Anonimus ştințificus academis ,jubilează după alegeri şi bine face,atâta ştie atâta poate,bravo lui şi ghinionul tot al lui să fie.

    De la Hristos încoace ar trebui să ştie anonimus ştințificus academis că :propaganda te ridică ,propaganda te doboară.Are destul timp s-o afle pe propia-i piele.

    Tradiționala politețe românească mă îndeamnă să salut în cele mai la modă limbi.

    Bye Bye !Auf wiedersehen!Au revoir!Hallo!
    Спокойной ночи!

  14. Am o urare pentru USR: nu va comportati precum politicienii din partidele care se tot rotesc; nu faceti greselile PNL-ului (nu luati partide precum PDL alaturi de voi – d-aia nici n-am votat PNL-ul la Euro; sa votez PNL-ul ca d-nii Blaga, Buda, Falca, samd sa fie alesi europarlamentari ?!) si veniti cu un candidat valabil la alegerile prezidentiale. Zero toleranta pentru: marea coruptie, sifonarea banului public, contractele date cu dedicatie pentru asfaltari si borduriade samd. 30 de ani de prosteala la propriu ajung. Ridicati nivelul tarii incepind de la educatie si nivelul de trai. Daca veti arunca precum ailalti cu vorbe goale si veti dezamagi, veti merge in acelasi loc in care s-a dus unul dintre partidele istorice.

    • Daca USR nu e, nimic nu e :
      Zero toleranta, zero greșeli, zero candidat valabilb la prezidențiale, zero nevul de trai, vorbe goale tot zero, iar de mers unde au mers și alți singurul unde pot spune ca va avea mult spor!
      Cat despre dezamăgire, este singura OK, ea te scuteşte de o nouă amăgire.

      Aleluia!

      • Nu ma amagesc ca astia vor fi un miracol, da’ poate citeste careva si le da un ghiont… [“Ie-te, ba, ce vrea poporu’ !”] si vor avea o brusca strafulgerare [“Gata, varule, se face ! (dac-a zis poporul…)”] :)))))

        In tot cazul, cu cine sa votez, coane Fanica… cu eternul si fascinantul psd, sau cu udemereul (ca liberalii nici-o sansa) ?!

        • Amice, dle cetatean,

          Cum poti scrie naivitatile de mai sus catre USR? Este totusi cineva cu IQ peste 100 care nu a priceput ca USR este format din cozile de topor ale “soft power”-ului corpo/euro-cratiei UE? Multe din naivitate si anti-pesedism, altele din conflicte de interese.
          Urmariti doar studiul de fezabilitate al spitalului regional din Iasi facut de BEI. Trei spitale ne vor costa 1.5 miliarde de euro. Ca asa a zis “consultantul” european. Costa mp de spital la Iasi cam ca in Norvegia. Pai mare afacere sa dai 150 milioane bani europeni iar firmele private europene contractate (care vor castiga licitatiile) sa castige arbitrajul dintre costul unui spital norvegian si pretul de productie al unuia in Iasi.
          Va critica cineva din USR asta? Niciodata.

          • Deci nici n-a ajuns (inca) USR-ul la putere si “pac, sa-i dam la cap (USR-ului), pentru ca-i parte a unui complot, nu ne vindem tara, bla bla bla” ?
            Cozi-necozi, eu unul m-am saturat sa-i aud pe tradatori strigind in cor “doar noi sintem patriotii” si pe hoti “onoare, onoare !”.
            N-ar fi mirific ca psd-ul si pdl-ul (pardon, pnl-ul) si toate partiduletele satelit desprinse din cele doua sa iasa la brat de pe scena politica (in urma, desigur, votului) ?!
            30 de ani… E… ne mai dam inc-o tura cu pesedica sau pedelica (penelica) ? Pe bune ?!

          • Nu agitați borcanul, riscați beția materiei, evident lipsă. La materia politică mă refer.

            Deci, să punem caii înaintea căruței : ”Ce-ți urzesc ei ție dulce Românie
            La coada lacului Leman, dar în fruntea lumii, între 2-4 iunie s-au întâlnit la Montreaux liderii grupului ”Imagini montane”.
            De menționat… ”guvernatorul veșnic al băncii-lor” nu a mai fost chemat, probabil au renunțat la ”serviciile” lui Highlander, în schimb s-a stabilit noul Cancelar al Germaniei : Annegret Kramp-Karrenbauer, deci Angela nu merge mai departe, taxiul ei s-a ”umplut de Km” și de…mai bine ma opresc aici.

            Scopul întâlnirilor? Controlul economic al planetei și ”recomandarea” noii căi spre politica progresisto-globalistă.

            No servus și consideră replica din Scrisoarea III-a :

            ”Și de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul, mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este, duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste”,

            mai actuală ca oricând, dar nefolositoare, chiar inutilă, pentru că o faultează rău de tot o reclama neaoș de-a noastră : «N-ai cu cine bă, niște țărani»
            https://www.youtube.com/watch?v=TeY3T484MyU

            Deci : uită, uită tot ce nu e legat ombilical de viața ta zilnică, uită de conspirații, pentru că și mâine e o zi, exact cum ne recomanda frumușica Scarlet Ohara în Pe Aripile Vantului.

            A…și nu uita de înțeleptul Confucius, by the way de vânt : nu scuipa contra lui.

          • Stim ce au spus “tradatorii”. Au spus cu subiect si predicat ca vor spitale mai ieftine. USR nu a criticat niciodata nimic european. Iar artmetica (cum se zice in Olt, la dl Stanescu) este mult prea simpla.

            #1 „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit încă din luna iulie costul total al Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) de la Iaşi: 470 milioane euro (inclusiv TVA). Acest lucru înseamnă circa 4.000 euro/mp (circa 3.400 euro/mp – fără TVA), în condiţiile în care din studiul de fezabilitate rezultă că SRU va avea o suprafaţă construită de aproape 120.000 mp. În alte ţări europene, costurile ajung la aproape 5.000 euro/mp (Norvegia), dar unele unităţi spitaliceşti au fost ridicate şi cu 2.500 – 3.000 euro/mp.

            #2 Cunoscutul lanț medical Regina Maria a achiziționat in 2019 cel mai mare spital privat construit în vestul țării. Spitalul Premiere din Timisoara, o investitie greceasca din 2010, are 5300 mp si 122 paturi. Tranzactia: 10 milioane.

            SRU Iasi va avea 900 de locuri, 7x fata de Premiere. Suprafata construita este insa de 20x mai mare. Oricum am da-o, un spital SRU nu ar trebui sa coste mai mult de 200 milioane.

            Valorile europene insa se mentin cu multi bani. Nimic nu este gratis. Nici bisnita de 10% a tradatorilor autohtoni, nici tunul 2x al partenerilor europeni.

  15. Din categoria : ”Popor ai înfrânt iar, dar nu mă surprinzi”

    Cum spuneam cu câteva zile în urmă, ”prin modul ales de votant, adică prin solicitarea buletinelor de vot, se știu la secundă opțiunile politice și cum a votat fiecare, adică în partea cui se va înclina balanța – putere sau opoziție, deci votul tău nu mai este secret”

    In timp ce naționalismul suveranist își croiește drum în Europa, vezi alegeri câștigate în Marea Britanie, Franța, Italia, Belgia, Polonia, Ungaria ori Grecia, România se afunda!

    Atunci mult spor!

    Evident că de vina e Dragnia și bicicliștii! Nu mă întrebați de ce bicicliștii că vă întreb de ce Dragnia.
    Totuși…mult ”habarnam” nu intră în dicționarul de mare politician. Ata ete si imi aduc aminte o vorba a ”marnelului” legată de prezicerea viitorului altui foarte sigur pe el pesedist, Năstase.

    Ce mă bucură? Hmmm…că Orban Viktor după o muncă zilnică de ”bătut la căpuț” alegătorul maghiar, a reușit scorul etapei : 56%.
    De ce mă bucură : Hmm…pentru siguranța mea de vizitator, pentru că trăiesc la doi pași de Ungaria și când mi se umple starea de scârbă și silă și mi se întâmplă des, după primii kilometri în țaraa vecină mă simt reloaded!

    Bravo popor maghiar, tu chiar ești o națiune!

    By the way de ”marele câștigător în alegerile europarlamentare, Tăriceanu, îi aduc aminte că el s-a opus 4 în sol major, suspendării prea înaltului.
    Dar…ce nu te omoară te întărește! Hahahahaa…bună nu?

    Hai pa!

  16. Cineva din culise este rugat să-l mediteze pe anonimus ştințificus academis.Meditații despre primul şi al doi lea pas.

    Primul pas: pe niciun plai ,nu se aruncă cu paltonul.Nimeni nu a trăit o viață anterioară.

    Al doi lea pas:Niciun privilegiat suprem al unei țări nu protestează ,pe niciun plai,mai mult nimeni nu îşi batjocoreşte propia ogradă cu o “mlaştină”.Niciodata ,niciodată ,nimeni nu trebuie să învrăjbească.

    Conu’ mare ,ce face ?Îşi duce mâna la corazon când se intonează versurile şi în secunda următoare înprăştie lozinci şi slogane.Cum se numeşte asta ?Învrăjbire ori ba?

    Conu’mare are formă ,n-are fond.Este rugat să-şi ia fanii înapoi şi să se spele pe cap cu ei.

    • Din categoria : ”Să gândim pozitiv : jos Dragnia”

      Acum trecând la ”daa suntem de acord cu interzicerea corupției și în domeniul”, dar și cu chemarea la Referendum, chiar dacă acesta ar trece, la Referendum mă refer, CCR va invalida scrutinul pentru simplul motiv că prima întrebare se referă la amnistie și grațiere, iar Art 74.2 din Constituție spune că în acest domeniu nu se poate demara o ”inițiativă cetățenească”.
      Punct și de la capăt!
      1. Prin urmare, președintele dorește ca legislația să se modifice prin efectul unei inițiative a cetățenilor ceea ce este anticonstituțional, deci invalidarea referendumului ca neconstituțional în sine de către CCR va oferi Parlamentului baza constituțională pentru suspendarea Președintelui.
      2. Chemarea la Referendum este un pretext pentru a veni opoziția la Alegerile Europarlamentare să-și susțină candidații.
      3. Reclama, chiar negativă fiind tot reclamă e, s-a vazut asta și la Sinteza zilei și In gura presei în timpul primului mandat Băsescu unde acesta câștigă la urne și al 2-lea mandat, iar în cazul de față reclama făcută de 4 ani și jumătate pesedeilor, îi duce în slavii procentelor pe 26 mai și la alegerile prezidențiale și la următoarele alegeri parlamentare și locale din 2020.

      Si ne mai întrebăm cum drak în omenirea asta s-a ajuns la comunism?
      Ete-așa…

      • @ Valentin Neagoe

        sau,… oare cum s-a ajuns la fascism?! Pai… tot asa! Legionari?! Tot asa!

        Eu am fost dintotdeauna critic referitor la democratia struto-camila, nu-i nici strut dar nici camila! Incapind cu 2004 cind s-a format primul guvern bazat pe Constitutia din 2003 Presedintele care nu s-a impacat cu rolul sau de mediator a inceput sa-si joace cartile din dotare, respectiv serviciile, pentru a induce usor usor cutuma conform careia presedintele poate fi jucator, iar executivul bicefal! Eh, asa se intimpla intotdeauna cind la o caruta pui 2 birjari, cite unu in fiecare capat.

        Pe sistemul “lasa ca venim noi la putere” si o sa ne prinda bine, noile cutume n-au fost atacate de-a lungul vremii, si s-a pornit un lung sir de compromisuri care continua si azi, prin teorii de genu: “presedintele are mai multa legitimitate deoarece e ales cu mai multe voturi”, si alte asemenea aberatii…

        Dupa parerea mea, singura dilema care ar fi de lamurit azi in cadrul unui referendum ar fi urmatoarea: republica prezidentiala, sau republica parlamentara? Evident utopie, deoarece transpunerea in practica ar necesita un lung sir astre aliniate, incepind cu 2/3 din parlamentari care sa voteze o astfel de revizuire, apoi toate modificarile legislative ce decurg din revizuire, samd. Deci, utopie fiind, taberele vor ramine impartite ca si pina acum, si desi estimez o cadere serioasa a taberei securistilor la aceste alegeri nu pot sa nu-mi amintesc ca in ultimii 15 ani n-a prea contat cine ce si cum voteaza…Prin urmare estimez ca doar un cataclism va putea modifica actuala configuratie care ne duce spre… securocratie.

        Si deci, sa urmarim cu interes evenimentul lansat de Iohannis pe 20 mai in onoarea victimelor comunismului, care n-are nume deocamdata si le-as propune eu sa-l denumeasca sugestiv: “Ce-am fi fost noi… daca nu erau ei?!”

        • Din categoria : ”Sărbători planificate fie și modificate”

          Eu nu aștept sărbătorirea revoluției la 20 Mai, așa că azi 17 mai sărbătoresc Anul Nou.
          Deci : De Revelion, La multi ani cu sănătate la maxim!

          Apoii…sincer…nu mi-aș fi dorit să fiu contemporan cu Decebal, sau Ștefan cel Mare, Mihai viteazul, Cuza, ori Regele Mihai I, deja de la Ghiorghou Dej încoace, încet dar sigur, deci de când am descoperit și eu stiloul pionier și pixul cu mină, și pană la PC-ul de pe care scriu aceste rânduri, încerc să profit cât mai mult de libertatea de mișcare, deci să văd cât îmi permit locuri unde cei amintiți de mine mai sus, nu le puteau vedea din simpla cauza lipsei mijlocului de deplasare.

          Deci : numai și numai pentru acest fapt mă bucur că sunt contemporan cu dvs, colegii de pe acest blog și prietenii de pe ”facebuku” meu.

          In rest…cum spuneți mai sus : ”…sa urmărim cu interes evenimentul lansat de Iohannis pe 20 mai în onoarea victimelor comunismului…”

          Completez eu cu , sclavagismului, feudalismului și evident al marelui câștig, libertatea mișcării din capitalismul de azi.

          Trăiască avionul și autoturismul care ne înlesnesc turismul!

        • Exista doua sisteme, cel democratic si cel totalitar;
          ambele prezinta dezavantaje; democratia esueaza din
          cauza coruptiei, iar cetatenii ajung sa prefere sistemul
          totalitar (dreapta/stinga) exasperati de coruptie si de
          inegalitatile din societate; sistemul totalitar esueaza
          si el din mai multe cauze, nu stau sa le mai enumar;
          el impune o anumita ordine, insa cetatenii ajung sa fie
          terorizati de sistem (pe motiv de: clasa sociala,
          apartenenta politica, rasa, religie), iar drepturile le
          sint ingradite samd.

          Nici-o tara (indiferent de nivelul de trai) nu este
          ferita a trece de la democratie la totalitarism (de
          stinga/dreapta) in momentul in care statul este slab
          (gradul de coruptie este mare), iar scaderea nivelului
          de trai depaseste limita de suportabilitate a cetateanului.

          Statul politienesc se suprapune intotdeauna peste o
          guvernare totalitara.

          In totalitarism gruparile infractionale nu sint la
          fel de prezente ca in democratie – vezi Cesare Mori;
          un alt exemplu: ordonantele de excludere ale mafiei
          jp au aparut de-abia in 2011; ciudatenia e ca ei au
          fost tolerati atita timp, atit inainte de ww2 (unii
          au intrat in politica) cit si dupa 1945, intr-o
          “flawed democracy”; ei se autodefinesc ca fiind de
          extrema dreapta, ultranationalisti.

          In totalitarism, regimul aflat la conducere dispune
          in numele poporului de resursele aflate pe teritoriul
          tarii (resurse minerale, hidrocarburi, res.agricole).
          In democratie, politicienii aflati la conducere pot
          decide ca statul nu are capabilitati de extragere
          sau exploatare a resurselor si ca el (statul) oricum
          e un prost administrator, deci e mai bine ca resursele
          sa fie extrase de terti (companii straine), iar statul
          in cauza sa primeasca redevente.

          La noi exista expresia: “decit sa ne certam, mai bine
          un cintec vesel sa cintam”, adica exista o alternanta
          de fatada a “taberelor”, una mai nociva ca cealalta;
          aceasta este democratia romaneasca dupa 30 de ani.

  17. Imi răspundea unui comentariu făcut de mine pertinent Premierului Orban Viktor :

    sorin gyorgyfalvi on July 27, 2018 at 9:33 am said :
    @ Valentin Neagoe
    Viktor Orban, adică băiatul asta?

    Hmmm…domnule sorin gyorgyfalvi, Orban Viktor este invitat la Casa Alba în aceste momente de Donald Trump.
    Vă redau mai jos începutul întâlnirii dintre cei doi :

    https://www.youtube.com/watch?v=fdTVzfrGFtM&fbclid=IwAR2B5ziv5ljb1B-jSaj57LxHMdC7uae4wPSh26RkGz_03-0A-otcWmNmlx4

    Washington, 21.35 ora României, scurtă conferință de presă înainte de dialogul tête-à-tête :
    Orban Viktor :”Sunt bucuros că maghiarii au contribuit la dezvoltarea SUA”
    Trump : ”Vă mulțumesc că ați contribuit la lupta împotriva terorismului și că apărați comunitățile creștine”
    Deci înțelegeți ce diasporă au ungurii?
    Înțelegeti că Orban Viktor nu este ”băiatul ăsta” cum afirmați dvs, el se prezintă un lider european invitat de cel mai mare lider al lumii, cu demnitatea câștigată în fața UE și a țării sale.

    Sănătate la maxim!
    Ne mai auzim!
    domnule sorin gyorgyfalvi

    • @ Valentin Neagoe

      … am mai vazut eu si pe altii la discutii cu Trump, dupa care cei pe care i-au reprezentat si-au primit … nota de plata!
      Deci nu cred ca se poate induce ideea ca daca un sef de stat e invitat la Casa Alba atunci automat acel personaj e un lider care-si duce tara in directia cea buna, realitatea ultimilor ani ne-a cam dovedit contrariul in multe situatii. In politica exista interese, care de multe ori nu converg cu adevaratele interese nationale.
      Eu n-am zis niciodata ca ungurii n-ar avea o diaspora puternica, ei merg fara vize in SUA de multa vreme, ceea ce noi nu am obtinut nici azi!

      Respectele mele,
      domnule Valentin Neagoe

      • Eii vedeți, aici greșiți, by the way de ce spuneați mai sus : ”… au fost și alții la discuții cu Trump…”, referirea fiind în postare mea cu Orban Viktor, vă reamintesc că personajul nu merge la discuții unde Ungaria nu ar obține un profit. Ce drak, doar nu e un ”gardilop” plimbător.

        OK, Orban s-a întâlnit în ultimii 2-3 ani și cu Putin de 2 ori, de fiecare dacă, discuțiile, să rămânem în tonul propus de dvs, au fost despre economie în primul rand și apoi despre politică.

        Deci Ungaria first, este patentul mai tarziu luat drept model de Trump in campania electorală de la Orban.

        De pe malurile Dunarii și ale Potomacului, coborând în jos pe plaiurile mioritice dâmbovițene, privirile noastre ale multora se îndreaptă către 26 mai unde speram iar în schimbare.

        Apoi peste 4 ani schimbarea schimbării, peste 8 schimbarea schimbării schimbate și uite-așa ne trecu și 9 timpul!

        Mi-a făcut placere!
        Ne mai auzim.

    • Adevărat! O zi, practic, inexistentă în conștiința românilor din acest timp! Pentru o ţară condusă de Securiști, “în cuget și simțiri”, mi se pare mai mult decât corespunzător. La Mulţi Ani Regalității Române, atât cât a mai rămas din ea, în varianta ei reală și nu virusată de influențele menționate mai sus!

  18. EU.RO

    Un titlu care sfideaza frumusetea matematica a ”identitatii lui Euler” si o grafica proportionata parca in masa tacerii frumosului brancusian. Glumesc in prea multe minuscule. NU este decat un produs al unui alt produs, standardizat si labelizat ca atare.
    Brancusi este si el, ce-i drept la un alt nivel, un rezultat al unei operatii matematice europeene, probabil o ridicare la puterea ”eu”, in baza ”(Eur + Ro)”. Iata ce ar putea aduce in plus acest mic ”eu” unei creatii artistice : ”Il y a des imbéciles qui définissent mon œuvre comme abstraite, pourtant ce qu’ils qualifient d’abstrait est ce qu’il y a de plus réaliste, ce qui est réel n’est pas l’apparence mais l’idée, l’essence des choses.” (N. Brancusi).
    Putem afirma ca si in aceasta lucrare avem de-a face cu o extragere a esentei. Esenta fadului über-institutional: fara povara personalitatii si a introspectiei, fara minuscule inutile, fara nuante controversate, livrata in ”newspeak” european!
    Intr-o lume de majuscule ce sens mai au majusculele? Ce sens mai au cuvintele in lumea Zeului cu Multe Fețe?

    https://youtu.be/cxPoGl_Q3pM

    PS (site-ul este foarte greu accesibil)

  19. @all

    si apropo de manipularile prin procente din statistici, de genu: “cit la suta din romani sustin lupta anticoruptie”, “cit la suta din romani au incredere in cutare, sau cutare…”,.. pe mine unul m-ar interesa mai mult … cit la suta din romani au ascultat aceasta melodie:

    Mozart – Piano Concerto No 21 in C 2nd movement Elvira Madigan
    https://www.youtube.com/watch?v=df-eLzao63I

  20. @all

    o completare totusi, ca sa intelegem cum a inceput totul, chiar in 1990 s-au stimulat evenimentele din Targu Mures in urma carora s-a decretat infiintarea SRI pe scheletul si cu continuitatea cadrelor fostei securitati. Apoi, pentru a pacali opinia publica s-a creat acel CNSAS care s-a populat aparent cu persoane foarte ostile fostei securitati, de asa maniera incit opinia publica sa nu suspicioneze ca ar exista vreun blat, dar… defapt s-a infaptuit o iluzie: s-au pus kilometri de dosare in mina unui numar foarte mic de oameni, care oricit de binevoitori ar fi fost nu le-ar fi ajuns 100 de vieti sa le parcurga! In felul acesta s-a inchis gura lumii, pentru ca lumea nu prea stie aritmetica elementara!

    Apoi, pentru ca nici in situatia asta sa nu existe riscul de a fi descoperit ceva, s-au dat niste legi care sunt in vigoare si azi, conform carora s-a dat “politiei politice” o definitie la care nu s-ar fi incadrat aproape nimeni, si… s-a impus CNSAS sa se pronunte exclusiv asupra “poltiei politice”…

    Ca sa va faceti o vaga idee despre ce ar fi trebuit sa fie, imaginati-va cum ar fi fost ca in loc de Wiki-Leaks sa fi existat o institutie care sa va spuna ce ar trebui sa intelegeti!

  21. Incununarea a 30 de ani de tranzitie spre “democratie” cred ca s-ar putea concretiza printr-un singura scena: Augustin Loazar il actioneaza in instanta pe Rudotel Toader solicitind daune morale de un leu intru repararea reputatiei profesionale impecabile din decursul celor 37 de ani de cariera in care petentul n-a facut altceva decit sa serveasca… (completati pe linia punctata)

    In timp ce Iulius Filip se zbate in ceasul mortii calaul lui isi disputa sprintar dilema sa cu “statul de drepti” despre a merita sau nu cu 2500 de dolari in plus la pensia de 4500 de dolari pe care ar merita-o in conformitate cu legislatia muritorilor speciali.

    Orice mi-ar veni in minte sa spun in continuare la ce-am spus mai sus mi se pare pur si simplu inutil…

  22. Din categoria : ”E uşor să scrii! Trebuie doar să tai cuvintele greşite!”, spunea demult Mark Twain.

    Si gata ai o carte a scrisului bine făcut, asta evident dacă nu ai complexul paginii goale, dar după ce faci primii pași, consumul de energie psihică presupus de scrierea unei cărţi este atât de mare încât de multe ori poate descuraja.

    Multi cu potențial de scriitori amână acest lucru pentru un „mâine” care poate nu mai vine niciodată, însă există și alții care deși citesc greu, scriu ușor, atât de ușor încât parcă ai zice că nu ei scriu.

    Hmmm…poate că ”Stejarul” știe demult că John Grisham, autor prolific, cu multe romane ecranizate, şi-a început cariera ca avocat și că în fiecare dimineaţă se trezea şi scria o pagină. Cel mai lung drum începe tot cu primul pas, apoi pas cu pas spre librăria Casino, unde te poți trezi cu chinta royală. Servita desigur.

    Mă rog, mulți visează cu ochii deschiși, totul constă în cât de puternice sunt bateriile ori mâna crupierului de serviciu puși-calău.

    Scriitoarea Zadie Smith recomandă celor care scriu cărți să lucreze la un calculator fără conexiune la internet. Nu puteți sta foarte concentrați, cu gândul la povestea pe care vreți să o spuneți, dacă prietenii vă scriu în permanență pe Facebook.

    Dar cine este Zadie după ce a scris ”Now More Than Ever” să fie luată în seamă de nothing.

    Eiii…nu întreb. Constat!

    Oare constat vine de la conul statului?

    Waww…tot la vârf, tot vârf?

    Hai să trăiești națiune, știm că este și o artă de a vorbi, fără să vorbim greșim, DAR care este arta să scriem ”teligibil”, by tway de multe pagini 224?

  23. Nu ma oripileaza o carte pe care oricum n-o voi cumpara niciodata,
    cit “bunele practici” ale unei guvernari ale carei efecte distruge sansele
    unei alte generatii si prostitul in fata la un nivel din ce in ce mai jos.
    Ei isi dau legi si ordonante ca sa le fie bine si sa nu intre la
    mititica, apoi mai au tupeul sa vorbeasca de “statul paralel”.
    30 de ani s-au incheiat rotund, “democratia originala” a reusit,
    ei sint si la putere si in opozitie.

    • mea culpa pentru dezacordul gramatical de mai sus;
      ma uit pe tvr1 la dezbaterea aia si inca ma mai minunez
      de volumul de vorbarie goala de care mai sint capabili
      oamenii a debita. care-i diferenta dintre o carte despre
      nimic si “sa vorbim discutii” ? suportul.

  24. Probabil Klaun Ciolannis ar fi vrut sa-ti intituleze altfel cartea, dar cred ca “prietenii” care “și-au făcut timp” sa-l ajute i-au taiat la cenzura “m”-ul din fata si i-au inversat primele 2 litere. Ar fi cred, de studiat in ce masura “prieteni” si in ce masura “și-au făcut timp” pe banii nostri. E o utopie ce zic, evident, nu se va grabi nimeni sa caute vreun “abuz in servicii”. De altfel, eu mi-am gasit o preocupare in a analiza care sunt politicienii ce rostesc cuvintul securist la TV, si care sunt cei care desi au ca scop electoral sa vorbeasca despre securisti atunci cind o fac se exprima in abstract, ca si cum securistii ar fi o entitate empirica a carei conducator este STITI-VOI-CINE!

    Noi ne uitam de la distanta si ne miram de nivelul extrem de precar de pregatire al acestor baieti, dar in background se intimpla lucruri foarte concrete si foarte bine calculate. De pilda, sa luam urmatorul exemplu:

    https://www.presidency.ro/ro/presa/puternici-prin-educatie/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-in-cadrul-evenimentului-de-lansare-in-dezbatere-publica-a-rezultatelor-proiectului-romania-educata

    “Noi trebuie să îi pregătim pentru meseriile secolului XXI, evident. Dar care sunt acestea?

    Dragii mei, dacă vă întreb, nu o să știți, și nu știe nimeni. Vor apărea nenumărate meserii noi în următoarele decenii care nici nu sunt definite. Vor dispărea foarte multe meserii dintre cele pe care le cunoaștem și pentru care mulți dintre noi ne-am pregătit. Și atunci trebuie să avem grijă să pregătim generațiile de tineri pentru ce va fi în viitor, nu pentru cum a fost când am fost noi elevi, sau studenți, sau miniștri.”

    Ei bine, cind eu citesc cele de mai sus… in loc sa zic “vai ce prosti sunt astia” ma duc imediat cu gindul la un val de “proiecte europene” pe POSDRU! 😀 😀 😀

    Din pacate in Republica Securocratica Romalia (RSR) dimensiunea prostiei atinge cote de nebanuit in trecut. Altfel nu imi dau seama cum ar fi fost posibil ca sa vad atitea manipuari de foarte slaba calitate care totusi prind la multime. Imi aduc aminte de Eba, fost parlamentar european care si ea era extaziata de modul in care Emil Boc “reuseste sa editeze perfect câteva fraze” 😀 , care si ea saraca dorea sa sustina “Pactul National Pentru Educatie” 😀

    https://youtu.be/n3Ve80qNnIo?t=50s

    Ei bine, iata cita platitudine a putut elugubra Emil Boc cu ai sai “prietenii” care “și-au făcut timp” sa-l ajute pentru nimica toata, juma de milion de euro… :

    http://cmpg.ro/wp-content/uploads/2015/05/strategie-cluj-napoca-2014-2020.pdf

    Unii ar zice probabil, pai nu-i asa mult juma de milion pentru atitea file cite are acest pdf, dar… printre toate acele platitudini (fara sa tin cont de minciuni) au fost inserate si au trecut neobservate o serie de “analize” care au stat ulterior la baza justificarii unor proiecte de citeva sute de milioane de euro, pentru care Clujul s-a si indatorat pina in anul 2041 (pina aici studiasem eu evolutia, caci ulterior nimeni nesesizindu-se cu nimic acele tipuri de proiecte au fost extinse, si probabil si indatorarea de asemenea).

    Am dat acest mic exemplu ca sa descriu cum functioneaza in mare acest mecanism surd dar bine uns, prin care azi ni se vara sub nas acest gen de “capodopere”, pentru ca ulterior sa vedem ca acele “capodopere” devin manual de instructiuni pentru armata nevazuta si neauzita, si devin teme de propaganda pentru cei care-i reprezinta pe acesti baieti la televizor.

  25. Mulți ani în urmă mi-am propus să cumpăr numai cărți scrise de persoane mai deștepte decât mine, odată pentru că timpul este prețios și nu trebuie să-l irosim cu ceva prost și mai e și chestie de spațiu! Nu am cumpărat această fițuică, deci nu am răsfoit-o dar mi-a fost suficient să lecturez postarea de pe acest blog, a Maestrului ”TRATATELOR”, Dl. Prof. Univ. V. Stan, ca să fiu oripilată de obstinația ”Stejarului” de a rămâne cu o asemenea ”operă” în Istoria literaturii… Probabil că la fel au ”gândit” și Rădulescu Mihaela sau Esca Andreea, când și-au scris ”memoriile”, înainte de 30 de ani!…Ele au intrat direct în manuale școlare!!!… Cine conduce țara asta?…. Știe cineva??…Cine a ”împușcat” DECENȚA???…

  26. Anonimus ştințificus academis ,este perseverent în stupiditate.El îmi jigneşte nivelul inteligență şi cultură ,iar eu simt nevoia să mă amuz teribil de porcăria lui.

    Ce mizerie de titlu ,şi ce preț :omu-i capitalist nu glumă!

    Anonimus ştințificus academis ,vrea să lase pe toată lumea corigentă şi repetentă ?După titlul şi conținutul maculaturii ,se pare ca da.Ghinionul lui!

    Dau o lozincă pentru o țară! răcni el cu disperare ,prelunând nemuritoarea replică a lui Shakespeare .Dar strigătul lui nu avu nici un efect.Nimeni nu se oferi să facă schimbul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *