Iohannis în SUA. Securiști și Diplomaţi. Reţeta Vizitelor Istorice.

Reţeta vizitelor istorice e simplă. Șeful statului merge undeva, nu contează unde. N-are importanță că îl cheamă Ceaușescu, Iliescu, Băsescu sau Iohannis. Iei o mână de securiști proști, de regulă consilieri, ziariști, moftangii, sinecuriști, vivandiere politice, molohi, șmenari ieftini, analiști de poncifuri, vătafi de ziare și televiziuni, intelectuali contrafăcuți în retortele Securităţii, dar recunoscuți în ţară și afară, din suita inevitabilă și tutelară a prezidentului și amesteci bine cu tămâia unsuros-insidioasă a lingușelii fetide tipice profilului moral al românului etern. O să-ţi iasă un amestec de gargară oțioasă și infectă, cu care românii se spală, pe faţă, în fiecare zi, de când i-a strămutat Dumnezeu pe pământ. Nu vor altceva, iar între Caracal și Săpoca se dedulcesc cu astfel de delicatesă la umbra televiziunilor omnisciente și obediente faţă de zeii Securităţii. Deși, unele dintre ele se sfădesc, de ochii lumii, cu așa-zisul Stat Paralel, trudind din greu pe tarlaua acestuia.

O vizită de pomină

Dacă vizita este în SUA, așa cum s-a întâmplat pe 20 august 2019, atunci corul tragoi-lor de serviciu ridică osanale poleite celor doi președinţi, Trump și Iohannis. În același timp, înjură la unison Rusia și pe adversarii politici ai președintelui român, deferiți oprobriului public ca agenți ai Moscovei, rusofili periculoși, neam de trădători și vânzători de ţară, sub pecetea Răsăritului agresiv și antiromânesc! Securitatea are nevoie de un inamic teribil, pentru a-i ţine pe proști sub obroc, apărându-i de acel pericol imaginar, Rusia. Schema a fost folosită cu succes de Ceaușescu. Românii sunt mai ușor de controlat dacă ești apărătorul lor. Și, dacă îi controlezi, ești omologul puterii americane în România. Adică, stăpânești o ţară cu susținerea americană, susținere pe care o cumperi ușor, cu miliarde de dolari daţi pe arme inutile, ca să ne apărăm de ruși. În curând, vor veni și gazele lichefiate americane, deși nu avem nevoie de ele, cum nu avem nevoie de sistemele Patriot (hei, aici am încurcat-o; abia după această afirmație, voi putea fi catalogat cu și mai multă tărie drept KGB-ist, luptător pentru distrugerea României de la gura căreia smulg eu dumicatul Patriot)!

În acest context, ce ar fi dacă ai avea proasta inspirație să reciți, pe vreun ecran de televizor din România, cu prilejul unei astfel de vizite, câteva versuri din nemuritorul american Walt Whitman, din Fire de Iarbă? De pildă, poezia Unui Președinte! Adică, să te adresezi unui președinte al Americii, oricare, eventual unuia care minte de îngheață apele, care maimuțărea pe oamenii cu dizabilități (în plină campanie electorală), care consideră presa inamicul public numărul unu sau care, mai recent, vrea să cumpere Groenlanda de la danezi, cu următoarele cuvinte:

“Tot ce faci și ce spui nu-s pentru America/ decât minciuni sforăitoare,/N-ai învăţat nimic de la natură – de la politica Naturii n-ai deprins amploarea, drumul drept și nepărtinirea (…)” (Walt Whitman, Fire de Iarbă, Editura Tineretului, București, 1958, p.89).

Vă spun eu ce ar fi! Ai fi martelat pe toate televiziunile de știri ca spion stalinist, bolșevic, putinist, you name it. Patrioții securiști ai lui Iohannis veghează din greu la apărarea patriei. Ca trădător rusofil, ce mă aflu, nu mă pot împiedica să nu revizitez cuvintele Prințului din piesa unui oarecare “insignificant” rus, Dostoievski, cuvinte ce descriu perfect starea de agregare a acestor imbecili, puși pe căpătuială din lingușeli inepte și turpitudine fetișizantă, într-o ţară locuită de proști:

“De altfel, trebuie să știi că nu poate fi nimic mai comod decât să trăiești cu proștii și să zici cum zic ei: e mult mai convenabil! Accept orice, sunt de acord cu orice, numai să-mi fie mie bine, iar de-alde noi sunt mulţi, și noi într-adevăr ne simțim bine. Totul poate pieri pe lumea asta, numai noi n-o să pierim niciodată. Lumea întreagă ar putea să se ducă de-a berbeleacul, noi însă o să ieșim deasupra, ca untdelemnul pe apă!” (F.M.Dostoievski, Umiliți și obidiți).

Și Securiștii ies! Se plimbă prin SUA! Și îi învață pe proști cum e cu politica înaltă. Despre vizita din acest an a lui Iohannis, în SUA, aș putea să scriu un roman de o mie de pagini. Nu am timp și nici chef. Așa că acest text nu va excela în explicații, dar va fi perfect accesibil cititorilor inteligenți și avizați, care vizitează constant acest blog. Cititorilor ocazionali le recomand să-și ia informațiile de la consilierii prezidențiali de politică externă. Unii dintre ei sunt foarte activi în mediile jurnalistice! Sau direct de la Securitate!

Să le luăm pe rând! Vizita lui Iohannis în SUA are trei motivații principale: 1. consolidarea poziţiei de ambasador la Washington pentru Maior (ghici de ce?); 2. întărirea relației dintre Securitate și puterea politică din SUA, prin intrarea primei pe piaţa electorală americană (pentru prima oară și extrem de riscant pentru România); 3. simularea asigurării unei platforme de câștigător în alegeri pentru Klaus Iohannis, pe care Securitatea a încetat să-l mai sponsorizeze politic, păstrându-l, totuși, printre opțiunile sale valabile de câștigare a alegerilor în România, în caz că opțiunea favorită se dovedește neconvingătoare (ghici care-i aia?). Nu voi aborda motivațiile vizitei în SUA. Mă interesează, aici, doar ce a obținut președintele nostru din întâlnirea cu Trump! Iohannis a nuanțat, pe 6 august 2019, o agendă penibil de vagă, încropită pe genunchi, pentru o vizită agreată de americani în ultimul moment, la solicitarea lui Maior:

Cu prilejul întrevederii, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Donald J. Trump vor discuta despre întărirea și dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic și dinamic dintre România și Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar și economic. Președintele României va evidenția, și cu această ocazie, faptul că țara noastră va continua să fie un partener strategic solid și un aliat responsabil și de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre prioritățile politicii externe a României fiind consolidarea relației transatlantice și a securității spațiului euroatlantic.” (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/vizita-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Iohannis, sesizând șubrezenia programului convenit între cele două părţi, a adăugat, pe 13 august 2019, strict pentru fraierii din ţară, o temă foarte senzitivă pentru români, și anume problema ridicării vizelor pentru cetăţenii noștri care călătoresc în SUA: “Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creștere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se miște un pic lucrurile” (https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-discutii-informale-cu-presa-presedintele-a-facut-dezvaluiri-despre-vizita-la-washington-de-saptamana-viitoare_1374869.html).

Băieţii lui Trump au fost la fel de evazivi ca în comunicatul lui Iohannis, din 6 august, anunțând tot atunci:

“President Donald J. Trump will welcome President Klaus Iohannis of Romania to the White House on August 20, 2019. The two leaders will discuss how best to meet the many shared security challenges facing the United States and Romania and ways to advance fair and reciprocal trade and energy partnerships. The visit will occur as Romanians mark the 30th year since the fall of communism and the 15th year of Romania’s membership in the North Atlantic Treaty Organization. The President looks forward to celebrating these important anniversaries with President Iohannis”. (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-visit-excellency-klaus-iohannis-president-romania/).

Acum, pentru a discuta nimic, despre “cum să avansăm parteneriatul corect în materie de comerț și energie” sau cum să “celebrăm” împreună “30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de la intrarea României în NATO”, chiar nu e nevoie să cari ditamai președintele României peste Atlantic. Mai ales că, odată ajuns acolo, pe tărâm american, am remarcat cu toții că nu am asistat la nicio celebrare. Era suficientă o întâlnire la nivel de secretari de stat, în Centrala MAE sau la Departamentul de Stat și desenarea unor afișe comemorative de pus pe site-ul celor două ambasade. Aţi putut remarca ușor că americanii nu au zis nimic despre ridicarea vizelor pentru români. Să ne amintim că, la precedenta vizită a lui Iohannis în SUA, din 2017, în faţa ziariștilor, președintele român avea impresia că a discutat problema vizelor cu omologul său, iar Trump habar nu avea că așa ceva s-ar fi întâmplat. De altfel, CNN observa fără menajamente, pe 20 august 2019 (reluând relatarea din 2017), cu puţin înainte de întrevederea celor doi președinţi, că, în 2017, Trump și Iohannis s-au aflat în dezacord cu privire la dacă au discutat sau nu problema vizelor:

Trump, Romanian president disagree on whether they discussed visa waiver program”. (https://edition.cnn.com/2019/08/20/politics/donald-trump-romania-klaus-iohannis-white-house/index.html) (https://edition.cnn.com/2017/06/09/politics/klaus-iohannis-trump-visa-waiver-exchange/index.html).

Dezacordul deriva, evident, din refuzul categoric al americanilor de a discuta acest subiect, atât de important pentru Iohannis, din perspectiva campaniei sale electorale, pentru al doilea mandat. Iată de ce, administraţia Trump a acceptat să simuleze o abordare a subiectului, de această dată, în 2019, dar fără nicio șansă de rezolvare favorabilă a sa, după cum remarca CNN cu mult tâlc:

“Officials were asked by a reporter on the call whether there would be a decision this week as to whether to accept Romania in the visa waiver program. An official said they expect it to be discussed Tuesday, but that it will only happen when Romania meets the requirements of the program.” (https://edition.cnn.com/2019/08/20/politics/donald-trump-romania-klaus-iohannis-white-house/index.html).

Practic, CNN anunţa că rămâne exact ca până acum. România va intra în programul de ridicare a vizelor “când va îndeplini condițiile”. Bun, pentru a afla asta, nu aveam nevoie de o întâlnire Trump-Iohannis! Mai mult, o întâlnire Trump-Iohannis, înaintea căreia Iohannis anunță că va aborda problema vizelor cu președintele american și care se termină fără evoluții semnificative, în rezolvarea problemei enunțate de președintele român, este profund păgubitoare politic pentru acesta. Mai bine nu anunți nimic, dacă tot e să primești nimic!

Protocolul, bată-l vina!

Înainte de a face câteva precizări suplimentare, legate de problematica ridicării vizelor, hai să stabilim nivelul/rangul vizitei lui Iohannis în SUA. E simplu. Rangul vizitei este dat de câțiva parametri: durata vizitei, ceremonial de primire la Pentagon sau Casa Albă, găzduire protocolară la Blair House, lunch/dinner la White House sau Department of State, etc. Cele mai importante, în rang, conform protocolului, sunt vizitele de stat și cele oficiale. Mai pot fi vizite de lucru oficiale, vizite de lucru și vizite particulare. Cel mai simplu e să vezi din comunicatul oficial al White House ce rang a avut vizita lui Iohannis. Ghici ce? Comunicatul Casei Albe nu zice nimic de rangul vizitei. Spune, pe 6 august 2019, acolo unde folosește termenul “vizită”, doar atât:

“President Donald J. Trump will welcome President Klaus Iohannis of Romania to the White House on August 20, 2019. (…) The visit will occur as Romanians mark the 30th year since the fall of communism (…)” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-visit-excellency-klaus-iohannis-president-romania/).

Oare, de ce nu zice nimic de rangul vizitei? De-aia! La vizita lui Iohannis, din 9 iunie 2017, comunicatul White House, din 31 mai 2017, preciza foarte clar: “President Donald J. Trump will welcome President Klaus Iohannis of Romania to the White House on June 9, 2017, for a working visit.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-visit-president-klaus-iohannis-romania/).

Așadar, Iohannis a fost în SUA, în 2017, într-o vizită de lucru, cam spre capătul de jos al rangului protocolar.

În 2019, merge în vizită pentru o zi, nu are niciun ceremonial de primire, niciun lunch/dinner, nicio găzduire la Blair House și nicio precizare în comunicatul Casei Albe cu privire la rangul vizitei. În cel mai bun caz, avem de-a face cu o vizită particulară, cam ultima din taxonomia vizitelor la Casa Albă. Așadar, o vizită inferioară celei din 2017.

Pentru comparație, pe 18 septembrie 2018, Trump l-a primit pe președintele Poloniei, Duda. Iată precizarea din comunicatul Case Albe, din 28 august 2018, care anunţa vizita președintelui polonez:

“President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump will welcome President Andrzej Duda and First Lady Agata Kornhauser-Duda of Poland for their first official visit to the White House on September 18, 2018. The visit takes place as Poland celebrates the centennial year of the recovery of its independence and just over a year since President Trump’s historic visit to Warsaw on July 5 and 6, 2017. President Trump and President Duda will address ways to strengthen the United States–Poland strategic partnership and plan to discuss topics of mutual interest, including trade, military, and security matters.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-official-visit-president-duda-poland/).

Așadar, președintele Duda mergea la Washington, în septembrie 2018, într-o vizită oficială, a doua ca importanță, în taxonomia vizitelor la Casa Albă! Să remarcăm, mai întâi, că Iohannis își termină mandatul de președinte al României fără să spere că ar putea vreodată să se apropie de rangul vizitei în SUA, din 2018, a președintelui polonez. De asemenea, să observăm când avem vizite istorice, în cazul relației cu America. Spun americanii când sunt istorice, în comunicatele lor. Inutil să mai precizăm că Trump a mers în Polonia în 2017 și merge și acum, pe 1 septembrie 2019! Pe la Iohannis nu cunosc să fi mers Trump, vreodată!

De ce este importantă comparația cu Polonia și cu președintele Duda? Fiindcă așa ne vom da seama mai ușor ce a obținut Iohannis de la Trump, în timpul vizitei din 20 august 2019, și cine este Iohannis în raport cu Trump. Adică, ce este România, reprezentată de un Iohannis, în relaţia cu America! Dincolo de informarea pe care ne-o fac imbecilii năimiți ai Securităţii, pe la oficinele de propagandă ieftină, la care cască gura și ochii românii. Să revenim la obiectivul lui Iohannis de a obține o dezvoltare favorabilă, din partea lui Trump, cu privire la regimul de vize aplicat cetăţenilor români care călătoresc în SUA.

Vize pentru Paradis

Românii au nevoie de viză pentru a merge în SUA. În general, cu câteva excepții, ţările Uniunii Europene nu sunt supuse regimului de vize pentru America. Există așa numitul Visa Waiver Program (VWP) sub legislaţie a Congresului. Această legislaţie a fost dezvoltată prin Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act (2012) a legislativului federal, sub autoritatea Departments of Homeland Security (DHS), permiţându-se cetăţenilor unui număr de ţări să călătorească, în anumite condiţii, fără viză, în SUA. Aceste ţări sunt admise în VWP. Cu excepția Croației, care a aderat abia în 2013 la UE, toate ţările UE sunt ori în categoria statelor care nu au nevoie de viză, ori în așa-numitul grup de ţări road map countries, adică ţări luate în considerare pentru a fi incluse în VWP, dar care nu au ajuns încă acolo: Polonia, România, Cipru, Bulgaria.

Așadar, cum poate o ţară să facă parte din VWP? Trebuie să îndeplinească, în mare, trei condiţii esențiale: 1. Să nu prezinte vreun pericol la adresa securității SUA; 2. Cetăţenii să aibă pașapoarte biometrice; 3. Să se încadreze într-un anume număr de respingeri ale cererilor de viză pentru călătorii în SUA, din partea Departamentului de Stat, pentru cetăţenii non-imigranţi din ţările respective (visa refusal rate). Practic, DHS oprește intrarea în VWP a oricărei ţări în care rata de respingere a cererilor de viză pentru America depășește 3% din numărul total de solicitări. Atenţie, respingerea cererilor de viză este o chestiune foarte subiectivă, care ţine de ofițerii consulari americani. Mai mult, dacă un om, care aplică o dată pentru viză, primește refuz, și, apoi, mai face o solicitare sau mai multe, chiar în același an, acele solicitări vor fi adăugate la numărul de respingeri totale, deși este vorba de aceeași persoană, ceea ce va încărca rata de respingere, visa refusal rate!

Ghici ce? În anul de grație 2012, senatorii Barbara A. Mikulski (D-Md.) și Mark Kirk (R-Ill.) au introdus Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act, care permite Secretary of Homeland Security să modifice condiția americană pentru eliminarea vizelor, de la 3% la 10% pragul pentru visa refusal rate, relaxând în acest fel grila de acceptare a unei ţări în VWP (decizia cu privire la o anume ţară este prerogativă absolută a Secretary of Homeland Security, care este membru al guvernului american)! (http://www.heritage.org/research/reports/2012/01/visa-waiver-program-modernization-for-prosperity-and-security). Asta înseamnă că o ţară poate fi primită în VWP dacă visa refusal rate nu depășește 10%, în cazul în care Secretary of Homeland Security ia decizia de a nu menţine pragul mult mai restrictiv de 3% pentru visa refusal rate.

Dacă ne uităm la anul fiscal american 2016, procentul de respingeri ale vizei (visa refusal rate) pentru Polonia era de 5,37% și pentru România de 11,43%. (https://travel.state.gov/content/dam/visas/Statistics/Non-Immigrant-Statistics/RefusalRates/FY16.pdf). Bun! Ia să vedem cum convingem pe Secretary of Homeland Security să ne ia în considerare pentru o relaxare a condiționalității legate de visa refusal rate? Cam asta ar trebui să obțină Iohannis de la americani, când spune că va ridica problema vizelor în discuţiile cu aceștia. Același lucru ar trebui să-l obțină și președintele Poloniei. Sigur, cineva ar putea remarca diferența dintre România și Polonia la capitolul visa refusal rate, polonezii stând mult mai bine! Esenţial este, și într-un caz și în celălalt, să se obțină de la partea americană cea mai favorabilă condiționalitate în materie de visa refusal rate. În plus, e posibil ca faţă de 2016, an pentru care eu am date, visa refusal rate pentru România să mai fi scăzut.

Atenţie la formulările din așa-zisul spaţiu al specialiștilor români, care susţin sus și tare că problematica ridicării vizelor este o chestiune ce ţine exclusiv de Congresul SUA, iar administraţia, în cap cu președintele SUA, nu are niciun rol! Aceste formulări au ca menire să ascundă eșecul oricăror negocieri, la nivel de președinte sau guvern, cu americanii, pe tema vizelor. Explicația avansată ar fi aceea că prerogativele modificării statutului vizelor ţin exclusiv de Congres, iar președintele SUA, cu care negociază echipa președintelui României, ar fi neputincios. Nimic mai fals, cum am arătat deja. Este adevărat că legislaţia referitoare la vize este dată de Congres, dar Secretary of Homeland Security, cel care poate modifica major condiționalitatea legată de visa refusal rate, în interiorul legislației în vigoare, este membru al guvernului american, direct subordonat președintelui SUA.

Dar, hai să analizăm, în oglindă, cazurile polonez și românesc. Mai întâi, Polonia. Păi, legislaţia introdusă de senatorii Barbara A. Mikulski și Mark Kirk avea menirea tocmai să faciliteze introducerea Poloniei în VWP. Încă din 27 mai 2011, președintele Obama scria celor doi senatori:

I also share your support for Poland and disappointment that this close NATO ally has been excluded from the VWP to date.  Poland’s strong and steadfast support during our missions in Iraq and Afghanistan demonstrates the deep alliance we have forged and the close partnership between our two countries.” (http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2011/05/28/text-letter-president-regarding-poland-and-visa-waiver-program).

Președintele Obama “împărtășea susținerea” pentru cei doi senatori, în demersul lor de a crea o platformă legislativă pentru ridicarea vizelor, în cazul Poloniei. Polonia nu a stat degeaba în acești ani și, pe 12 iunie 2019, cu câteva săptămâni înaintea vizitei lui Iohannis în SUA, președintele Trump primește la Casa Albă, în prezența președintelui Duda al Poloniei, următoarea întrebare:

Q    Mr. President, when do you fulfill your promise to remove visa requirement for the Poles?” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

După cum se vede, Trump a promis Poloniei înlăturarea vizelor! În aceeași zi, în conferinţă de presă Trump-Duda, Secretary of Homeland Security, Kevin K. McAleenan, a anunţat semnarea unui document crucial pentru accelerarea procesului de ridicare a vizelor pentru Polonia:

“Welcome, President Duda. Good to see you and your team. We have a very strong counterterrorism and law enforcement information-sharing partnership with Poland, and we’re going to strengthen that today with the signing of the Preventing and Combatting Serious Crime Agreement.  It’s one of the key steps moving forward in our visa waiver relationship. So it’s good to be here, and look forward to that progress.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-expanded-bilateral-meeting-president-duda-republic-poland/).

Practic, America a semnat cu Polonia un Acord de Prevenire și Combatere a Infracţiunilor Severe, tocmai pentru a facilita relaxarea condiționalității legate de visa refusal rate de către ADMINISTRAŢIE! Iată, pași concreți înfăptuiți de cele două administrații pentru a deschide calea cetăţenilor polonezi spre o Americă fără vize.

Vize cam de câte parale faci

Hai să vedem ce a făcut Iohannis, în tema trâmbițată a vizelor pentru America! După ce a anunţat că va ridica problema la întâlnirea cu președintele Trump și după ce presa americană a anunţat că nu se va obține nimic pentru România, în acest domeniu, Iohannis transmite jurnaliștilor care l-au însoţit în America, chiar pe 20 august, după ieșirea de la președintele american:

Jurnalist: Domnule Președinte, ați spus că ați abordat problema vizelor. Ați reușit să smulgeți de la Președintele Trump mai mult decât am reușit noi? S-au făcut pași concreți în privința eliminării acestor vize?

Președintele României, domnul Klaus IohannisPreședintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană împreună cu specialiștii noștri vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Material video-Iohannis cu privire la vize <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Material video-întreaga conferinţă <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Vă puteţi imagina așa ceva? Iohannis ne informează, cu zâmbetul pe buze, nonșalant și plin de serenitate ca un porumbel călător, că de vize se ocupă “specialiștii”!!! Păi, dacă se ocupă specialiștii, domnule președinte, de ce ai anunţat că vei ridica chiar tu problema vizelor în discuţia cu președintele Trump? Sau, mai simplu: ce cauți, dom’le, la Washington? L-ai auzit vreodată pe președintele Poloniei spunând, după o întrevedere cu Trump, că de problema vizelor pentru polonezi se ocupă “specialiștii”? Nicio apăsare pentru românii spectatori la “vizita istorică”! Niciun comentariu al presei securiste cu privire la această indolență de neiertat și dispreț cras faţă de cetăţenii români, împinși în brațele “specialiștilor”, aceiași Securiști a căror singură preocupare este cum să controleze România mai abitir și mai fructuos pentru ei.

Să mai adaug că în ambele formule de declarație comună americano-română (în limbile engleză și română), slobozite cu acest prilej, spre prostirea proștilor din România, problema vizelor este expediată găunos și lapidar, exact în ultimele două rânduri ale documentului:

Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.” (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump) (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Și atât! Adică, dragi proști din România, ce-ar fi să vorbim despre altceva? Exact așa s-a comportat Trump cu Iohannis, în discuţia in-house cu jurnaliștii, care a precedat întrevederea propriu-zisă cu penibilul președinte român:

“Q    What do you think about the visa (inaudible)?

PRESIDENT TRUMP:  Well, thank you very much, everybody.  It’s an honor to be with the President of Romania, who’s highly respected and done a great job.  And I hear there’s a little political season going on in Romania, but I would imagine you’re going to do very well because you’re very talented, you love the people.

And we’ve had a great relationship with Romania.  The United States and Romania have gotten along better than ever before.  So, I want to thank you for that.

And we have a big trade business going on, to be honest with you.  We have — we do a lot of trade with Romania, and they’re very talented peopleWe buy, they buy.  And you have a lot of Romanian people in the United States, very importantly.  And they’re tremendous people.  They work very hard.  Very, very successful”. (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-iohannis-romania-bilateral-meeting/).

Material video-Trump întrebat despre vize <<https://www.youtube.com/watch?v=i-jQklHCACY>>

Material video-întreaga sesiune de Q&A <<https://www.youtube.com/watch?v=i-jQklHCACY>>

Practic, la întrebarea jurnalistului cu privire la ridicarea vizelor, Trump se face că nu aude și se lansează în mica lui retorică stahanovist-batjocoritoare, prin care survolează subiectul incomod, fără să aterizeze nicăieri. Trece la “talentele” românilor, îl vede pe Iohannis ca foarte “talentat”, crede că românul o să se descurce bine în alegeri tocmai din cauza asta, dar nici vorbă să răspundă la întrebare.

Jurnaliștii revin și îl întreabă din nou:

“Q    Mr. President, two years ago, you said that including Romania in the Visa Waiver Program is a subject that should be discussed.

PRESIDENT TRUMP:  Yeah.

Q    In this meeting, will you discuss this issue?

PRESIDENT TRUMP:  We’ve spent a lot of time on itWe’ve spent a lot of time discussing it already.  Our countries have been discussing it, and we’re going to — we’re taking it up today in a very important meeting right after this one.

Do you like the idea?  It sounds like you like the idea, right?  The waiver — do you like the idea?  Okay.  No, it’s something we’re thinking about.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-iohannis-romania-bilateral-meeting/).

Material video-Trump întrebat din nou despre vize <<https://www.youtube.com/watch?v=i-jQklHCACY>>

Ei bine, de data asta, Trump ia la mișto întreg auditoriul! “Am discutat mult despre asta (…) vom discuta astăzi (…) vă place ideea? Mi se pare că vă place, nu-i așa? Ridicarea vizelor-vă place ideea?” Priviţi faţa derutată a lui Iohannis, care trece de la starea de agregare “împietrită” la zâmbetul tâmp și slugarnic, cu care întâmpină formulările futile ale președintelui american. Priviţi-i poziţia mâinilor de neofit obligat să asiste la predica de beatificare a făcălețului.

În timp ce polonezii încheie documente bilaterale cu americanii, cu încărcătură politico-juridică, pentru a facilita ridicarea vizelor, lui Iohannis i se servesc pastile arhetipale de auto-admirație, pe care le înghite fără să sufle, la fel de obsecvios ca o talpă de bocanc în faţa unui drum asfaltat. Asta este România, pe care v-o vinde Securitatea drept mare partener strategic al Americii. Și ăsta este Iohannis! Punct!

Dar, pe mine, pe mine nu mă laudă nimeni?

Vă spuneam că vizita este doar o simulare de sprijin pentru Iohannis din partea americanilor, abil regizată de Securitate și asupra căreia băieţii lui Trump nu au avut obiecții. Oamenii lui Trump lucrează cu Securitatea, nu cu Iohannis, așa că s-au întrebuințat exact atât cât le-au vorbit miliardele de dolari pe care le-au băgat în buzunar, în schimbul rachetelor Patriot, cumpărate de România pe mâna Securităţii. Poziţia americană este corectă, americanii lucrează cu cine conduce o ţară, nu cu cine pretinde că o conduce. Că Iohannis nu s-a prins cum stă, nu mă miră. O citire atentă și profesionistă a declarației comune, document inutil și presărat cu aberaţii rizibile, indică exact tendinţa americanilor de a-l lăsa în offside pe Iohannis, în perspectiva alegerilor prezidențiale, exact pe acele formulări la care Iohannis ținea cel mai mult pentru campanie. E suficient să vedem ce ar fi vrut Iohannis să existe în declarație, dacă ascultăm atent ce le spune jurnaliștilor, la sfârșitul vizitei, cu privire la ce i-ar fi zis Trump, evident, laudativ:

Am remarcat, totodată, reiterarea sprijinului clar al Președintelui Trump pentru eforturile mele de apărare a statului de drept și a luptei împotriva corupției din România. L-am asigurat că voi continua să susțin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Material video-Iohannis despre aprecierea lui Trump <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Dincolo de toate truismele banale și inutile, redundant aglutinate în discursul lui Iohannis, despre Afganistan, 2% pentru apărare, Marea Neagră și flancul estic al NATO, vize (am văzut cum), Nord Stream 2 (vom vedea imediat), prezență militară americană permanentă în România (Iohannis crede că noi avem așa ceva), energie, G5 și chinezi, chestiuni reluate de-a valma în declarația comună, cel mai important și dorit de Iohannis, în documentul cu pricina, era subiectul de mai sus. Ăla în care Trump îl laudă pentru lupta anticorupție și apărarea statului de drept în România. Devoțiunea lui Iohannis pentru lene, cuplată cu petulanța concediilor prelungite, au limitat bagajul de realizări ale președintelui la o ladă cu zdrenţe politice, din care este obligat să trăiască în campania pentru prezidențiale. Iată de ce gargara cu privire la lupta împotriva corupţiei și apărarea statului de drept e cam tot ce îi rămâne de răscolit în rigola cu aluviuni pentru prostirea proștilor din ţară.

Un document între SUA și România, în care să fie apreciată nominal contribuția sa la apărarea neamului împotriva corupților și penalilor, ar fi fost cel mai bun material de propagandă electorală, așa cum rezultă și din discursul rostit în faţa jurnaliștilor. Numai că Securitatea nu a negociat introducerea unui astfel de paragraf în declarația comună, iar americanii nu i l-au dat, dacă Securiștii nu s-au întrebuințat în acest sens. Așa că a apărut doar atât, fără trimitere nominală la aportul lui Iohannis:

Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.” (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump).

Our excellent law enforcement and anti-corruption partnership is firmly based on a mutual commitment to the rule of law and an independent judiciary, which are strongly supported by the Romanian people. We further stress that good governance forms the basis of our shared security and prosperity.” (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Este ușor de observat că, practic, nu a existat nicio negociere pe text. Securitatea a cerut să se menționeze, în document, lupta anticorupție și cam atât. Textul este pleonastic și tautologia în sine se regăsește în ambele versiuni, română și engleză. Dacă există “un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă”, cum de acestea “sunt puternic susținute de poporul român”? Păi, dacă “angajamentul este reciproc”, adică și din partea poporului american și din partea poporului român, pentru “statul de drept și justiţie independentă”, de ce mai spun, pleonastic, că astea sunt susținute de poporul român? Păi, n-am spus la începutul frazei că și românii și americanii au un “angajament reciproc” pentru a le susține? Și, dacă românii și americanii au “angajament reciproc” de a susține cele două “ctitorii”, de ce le susține, pleonastic, la sfârșitul frazei, doar poporul român și nu și poporul american? La ultima întrebare răspunsul este simplu. Susținerea doar de către români a statului de drept, din finalul frazei, are menirea a arăta că, de fapt, problema cu statul de drept, care are nevoie de susținere, se manifestă numai în România, nu și în America. De aceea susține doar poporul român statul de drept, în finalul frazei, în ciuda angajamentului reciproc, de la începutul ei.

Textul este incoerent și tautologic, din punct de vedere al rigorii diplomatice de negociere, pe paragrafe, astfel încât să se vadă că americanii nu sunt egalii românilor, popor sinistrat în corupție și încălcări ale statului de drept. Securitatea, evident, a dorit un astfel de text și nu a observat incongruențele de redactare. Problema este că, în fraza respectivă, ar fi trebuit să apară aprecierea părții americane pentru eforturile președintelui român de luptă împotriva corupţiei și salvgardarea statului de drept. Acolo, culmea, ca susținător apare poporul român și nu Iohannis. De parcă poporul român ar candida la prezidențiale și nu Klaus, bietul de el! Sigur, cu un mic efort, Securitatea putea să-l bage pe Iohannis în cerneală, pentru afișul electoral! Nu a vrut! Așa că bietului prezidențiabil i-a rămas să povestească oral, către jurnaliști, cât de mult l-a impresionat el pe Trump cu alura de cruciat în slujba actului de justiţie. Asta e, băieţii buni nu au noroc.

Kilogramul de democraţie e ieftin? Da, lichefiată!

Ajunși aici, să mai lămurim un lucru! Securitatea ne-a tot învăţat prin presa de “largă respirație” că, în lumea largă, democratică și civilizată, există o preocupare faţă de modul cum performăm noi, românii, în plan democratic. Ori de câte ori am avut probleme interne, pe această linie, partenerii noștri externi, SUA, UE, au năvălit să ne certe și să ne învețe democraţie. Asta nu e rău, deloc! E chiar bine! Dar, cât de prost să fii, să te dai jos din realismul politic care guvernează spaţiul euro-atlantic? Cât de fraier să fii, ca să conchizi că da, băieţii și fetele de la #Rezist, care demonstrează cu steagul american în brațe, pentru a o da jos pe nefericita doamnă Dăncilă din fruntea guvernului, au înţeles exact pe ce se întemeiază susținerea americană? Chiar există o grijă americană pentru statul de drept din România? Hai să vedem! Eu rămân un mare admirator al poporului polonez, dincolo de obsesia polonezilor, în mare parte justificată, faţă de inamicul lor ereditar Rusia. Dar, știm cu toții că Polonia este, la acest moment, cea mai criticată ţară UE în instituțiile comunitare, pentru derapaje grave de la normele democratice consacrate prin tratatele primare ale Comunităților Europene. Nu mă interesează aici să mă refer punctual la aceste derapaje. E suficient să citim titlul comunicatului Comisiei Europene, cu privire la Polonia, din 3 aprilie 2019: “Rule of Law: European Commission launches infringement procedure to protect judges in Poland from political control” (https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1957_en.htm).

Adică, s-au lansat, la nivelul Comisiei, proceduri împotriva Poloniei, pentru încălcarea gravă a statului de drept. Astea sunt documente oficiale ale UE. Nu discutăm aici substanţa lor și nici nu interpretăm cine are dreptate. Cum au reacţionat americanii? În plină întâlnire cu președintele Duda, Trump a precizat cu privire la zisele încălcări ale statului de drept din Polonia, pe 12 iunie 2019:

“Q    Mr. President, how concerned are you about backsliding on democracy in Poland?  And will that be a subject of discussion today?

PRESIDENT TRUMP:  I’m not concerned.  I know the President very well.  I know the people and the leadership of Poland very well.  I’m not concerned at all.  By the way, Poland is doing so well and they know if they do backslide, they won’t be doing well like they’re doing right now.

They’ve probably never done better economically.  They’re like us: The U.S. has never done better economically than we’re doing right now.  They don’t want to backslide.  They won’t backslide.  And besides that, they owe us a lot of money because they’re buying a lot of things, right?  So that’s important.  So they have to do well.  We have to make sure they do well.  We’re very, very happy with Poland.

You may want to say something about that.

PRESIDENT DUDA:  (Inaudible) someone cheated you.  Sorry.

Q    Excuse me?

PRESIDENT DUDA:  Someone cheated you.  There is no problems with democracy in Poland.  Really.

Q    Thank you.

PRESIDENT DUDA:  Everything is excellent.

PRESIDENT TRUMP:  That’s what I hear.  Okay?” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/)

Material video-Trump nu are îngrijorări legate de statul de drept în Polonia <<https://www.youtube.com/watch?v=QgbnxRnB-IM>>

Material video-întreaga sesiune de Q&A <<https://www.youtube.com/watch?v=QgbnxRnB-IM>>

Absolut incredibil! Trump le spune jurnaliștilor că nu are nicio îngrijorare cu privire la derapajul Poloniei în materie de democraţie, atunci când i se pune întrebarea cu pricina. “Polonia se comportă atât de bine”, “ar ști ei dacă merg înapoi” (they know if they do backslide)! Și, cum să meargă înapoi dacă “datorează bani americanilor”? “Fiindcă ei cumpără o grămadă de lucruri de la americani” (And besides that, they owe us a lot of money because they’re buying a lot of things, right?)

Președintele Duda intervine și el și îl admonestează pe jurnalistul care întrebase despre democraţia poloneză, atrăgându-i atenţia că a fost indus în eroare (someone cheated you). Trump îl aprobă cum că totul e “excelent” în Polonia. Dar, oare, ce cumpără polonezii de la americani, de nu mai observă americanii încălcarea statului de drept în Polonia? Vă spun eu! Adică, vă spune Trump:

Poland is buying a lot of LNG.  It’s going to buy billions and billions of dollars’ worth of LNG from us, and we appreciate that.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

Polonia cumpără o grămadă de gaz lichefiat” din SUA. “Miliarde”. Înţelegeţi, dragii mei, care este  unitatea de măsură pentru democraţia poloneză? Miliardele de dolari plătite pentru gaz natural lichefiat (LNG) american. Noroc că Securitatea și Iohannis nu au nevoie să plătească miliarde de dolari pe gazul lichefiat din SUA, ca să uite americanii că la noi se încalcă statul de drept! Securitatea, dimpotrivă, are nevoie ca SUA să vadă cum se încalcă statul de drept în România, cum proliferează corupții, ca să poată să pozeze în luptător cu abuzurile, fie că luptătorul se cheamă Kövesi, Lazăr sau Iohannis! Iar proștii din România să primească din America mesajul de susținere pentru luptătorii neînfricați cu flagelul corupţiei, ca să știe cine trebuie să conducă ţara!

Of, rușii ăștia periculoși!

Sigur, e bine să ne luptăm și cu pericolul rusesc. Proștii din România sunt foarte sensibili la pericolele de tot felul, care ne pândesc dinspre Moscova. De aceea, pericolul rusesc trebuie întreținut și umflat cât cuprinde și, mai ales, alocat tuturor celor care nu sunt pe placul Securităţii. Sigur, dacă proștii din România nu ar fi atât de proști, chiar și Securitatea ar avea oarece probleme cu umflarea pericolului rusesc. Nu de alta, dar, în aceeași întâlnire cu președintele Duda, din 12 iunie 2019, președintele Trump nu a reușit să întrezărească deloc marele pericol rusesc, de care fac atâta caz, în România, Securitatea, Iohannis și penibilele lor accesorii din mediul jurnalistic și academic. Căci:

“Q    Mr. President, do you consider Russia as a threat to Poland and to Europe?

PRESIDENT TRUMP:  I hope not.  I’ll tell you what: We’re with everybody.  And I hope not.  I think that Russia will treat Poland with respect, just like the rest of the world is treating.  Poland has really built up a great country.  You know, they get hurt, unfortunately, too often.  Right?  Too often.  They’re in the middle of everything.  And when bad things happen, it seems that Poland is always the first one that’s in there.  And it’s unfortunate.

No, I hope that Russia and Poland and Germany and everybody is going to get along.  That’s what I want.  I want everybody to get along.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/)

Material video-Rusia nu este un pericol <<https://www.youtube.com/watch?v=QgbnxRnB-IM>>

Adică, la întrebarea: “consideraţi Rusia o amenințare la adresa Poloniei și Europei”, Trump răspunde nonșalant: “Sper că nu. Și vă spun așa. Noi suntem cu toată lumea”!!! Și: “cred că Rusia va trata Polonia cu respect”!!! Aoleu! Și cu proștii din România, cam toţi de pe-acolo, mai puţin Securitatea, cum rămâne? Dacă pe polonezi, care au o marotă mult mai solid ancorată în realități istorice, cu privire la pericolul rusesc, decât realitatea istorică românească, rușii îi vor trata cu respect, de ce ne-ar hărtăni pe noi? Șșșșșt! Lăsați-o așa! Temeți-vă, în continuare, de Rusia, vă apără Securitatea cu bateriile Patriot și cu scutul de la Deveselu, localitatea aia de lângă Caracal. Locul unde niciun american nu a fost întrebat de Securitate (procurori și ce-or mai fi), care nici nu stă cu ochii pe ei, cu privire la ce le bagă americanilor în pat de-alde confrații lui Dincă and company! Care Securitate nu avea nevoie să-i întrebe, că nici nu știa despre ce este vorba, fiindcă nu Securitatea folosește rețelele de prostituție în ţară și afară, pentru culegere de informaţii și “protejarea statului”, ca pe vremea lui Ceaușescu! Clar! Șșșșșșșt! Apărarea faţă de ruși cere sacrificii, bre!!! Iar Prostia populează România! Din greu!

O conductă pentru Rusia și Germania? What? Ne opunem!

Ajunși aici, doar un lucru v-aș mai spune. Despre energie! Ceva ce apare în declarația comună, de doi lei, americano-română. Un paragraf care arată, încă o dată, ce este capabilă să facă Securitatea, doar pentru a-și asigura susținerea americană în controlul absolut al României. Problema este că Securiștii proști care conduc ţara nu au nevoie să meargă atât de departe în obediența crasă faţă de viziunea americană. Și, totuși, se duc nemăsurat înainte, iar americanii, în mod corect, îi tratează exact așa cum merită: ca pe niște dejecții de rigolă! Sigur, lucrează cu ei, ba chiar foarte bine! Dar nu-i respectă! Securiștilor nu le pasă! Sincer, nici mie! Dumneavoastră?

Iată paragraful cu pricina, din declarația comună americano-română: “Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”. (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump).

We underscore our opposition to Nord Stream 2 and other projects that make our Allies and partners dependent on energy from Russia”. (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Mai mult, americanii au emis un document de poziție, în contextul vizitei lui Iohannis la Washington, cu titlul “President Donald J. Trump Is Celebrating Our Strong Partnership with Romania”, care precizează foarte clar, pe 20 august 2019:

Romania opposed Nord Stream II and other pipeline projects that increase Europe’s dependence on Russia.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-celebrating-strong-partnership-romania/).

Adică, din nou, “România s-a opus Nord Stream 2” și “tuturor proiectelor care sporesc dependența Europei de Rusia”.

Întrebat, în anemica sa conferinţă de presă, cu jurnaliști români, în legătură cu insolita referire la Nord Stream 2 (https://www.nord-stream2.com/), Iohannis a răspuns memorabil:

Jurnalist: Și aș mai avea o întrebare. În Declarația Comună pe care ați adoptat-o se vorbește pe un ton critic despre Nordstream 2. Nu vă temeți că, pe plan european, s-ar putea să fie unele țări care fie nemulțumite de această atitudine a României?

Președintele României, domnul Klaus IohannisNu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nordstream 2 și am rămas consecvent poziției inițiale.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Material audio-Iohannis despre Nord Stream 2

Material video-întreaga conferinţă <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Sincer, nu am nicio problemă că Iohannis, brav cum îl știm și subordonat total promovării intereselor naționale românești, acelea fiind, după capul lui (al Securităţii), să blocheze Rusia în acordurile ei cu Uniunea Europeană, se bate pentru a diminua dependența Europei de Moscova. Mai ales în materie de gaze și energie, în general. Mi se pare o misiune nobilă, Securitatea i-a dat-o, iar el, perfect conștient că lucrează pentru binele ţării lui, o duce la îndeplinire! Bravo, ce să zic? Încă o dată, e super OK!

Să apărăm Europa de ruși și gazul lor!

Așadar, Nord Stream 2 (https://www.nord-stream2.com/) este un sistem de două conducte surori (încă în construcție, la acest moment), amplasate pe sub Marea Baltică, de-a lungul Nord Stream (sistem de transport gaze existent și funcțional, construit între 2005 și 2011) și prin care Germania va primi cantități sporite de gaz din Rusia. Proiectul a fost demarat în 2015 și este preconizat a fi finalizat în 2019. Dezvoltatorul proiectului este Nord Stream 2 AG, din Zug, Elveția, iar principalul shareholder este PJSC Gazprom din Rusia. Implicate, la nivel de finanțare, sunt companiile ENGIE S.A. din Franţa, OMV AG din Austria, Royal Dutch Shell plc din Regatul Unit-Olanda, Uniper SE și Wintershall Dea GmbH din Germania. Nord Stream 2 are 1200 km (cu 2000 km mai scurt decât traseul de livrare a gazului rusesc spre Germania, cu tranzit de suprafață, prin Ucraina), dublează capacitatea de pompare a gazului, pe care o are Nord Stream 1, până la 110 mld metri cubi pe an. Costul proiectului este 9,5 mld euro. Conductele Nord Stream 2 vor traversa apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei și Germaniei.

Nord Stream II-hartă

Ţările de tranzit la suprafață ale gazului rusesc spre Europa Occidentală vor fi, parțial sau complet, excluse de pe traseul livrării spre Vest și anume, în principal, Ucraina, Belarus, Polonia. Ţările cu pricina spun că asta se întâmplă din rațiuni politice. Rusia spune că vor fi avute în vedere strict rațiuni economice și comerciale și nu a hotărât, deocamdată, excluderea nimănui de la tranzit. Rămâne să vă daţi seama singuri, cum e mai economic să livrezi gaz spre Europa de Vest, din Rusia: pe o rută cu 2000 de km în plus, cu conducte la suprafață, din care fură Ucraina și plătind miliarde de dolari tranzit tocmai ălora care fură din conducte sau să livrezi pe sub Baltică, pe un traseu cu 2000 km mai scurt și cu gazul transportat în siguranţă, fără să plătești un dolar tranzitul de suprafață și fără să te fure nimeni. Rusia livrează, deja, 35% din importul de gaz al Europei. România a considerat constant că livrările de gaz rusesc spre Europa sunt o problemă. Secundând punctul de vedere american, pe 7 martie 2016, România și alte șapte state UE, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia și Lituania, au trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, cu obiecții legate de construcția Nord Stream 2 (.https://www.reuters.com/article/uk-eu-energy-nordstream/eu-leaders-sign-letter-objecting-to-nord-stream-2-gas-link-idUKKCN0WI1YV).

Presa poloneză spune că România a încercat să forțeze elaborarea unor regulamente legate de Directiva UE cu privire la gaze, care ar fi putut împiedica finalizarea construcției Nord Stream 2, în perioada când deținea președinția Consiliul UE (prima jumătate a lui 2019). (https://ro.sputnik.md/International/20190115/24118869/Presa-poloneza-Romania-vrea-blocheze-constructia-Nord-Stream-2.html). Realitatea este că, în timpul acestei președinții, s-a ajuns la un compromis referitor la gazele rusești. Amendamentul la Directiva gazelor, elaborat sub președinția română, a permis finalizarea proiectului Nord Stream 2, ca proiect deja în derulare și a întărit rolul Comisiei Europene în ceea ce privește eventuale restricții aplicabile pentru neglijarea legislației comunitare în materie. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/04/15/council-adopts-gas-directive-amendment-eu-rules-extended-to-pipelines-to-and-from-third-countries/).  

Repet, acest Amendament nu a blocat finalizarea Nord Stream 2. (https://www.oxfordenergy.org/publications/gas-directive-amendment-implications-nord-stream-2/?v=f5b15f58caba). Amendamentul a fost posibil după ce francezii și germanii s-au înţeles cu privire la faptul că proiectul este necesar Europei. (https://www.france24.com/en/20190208-france-germany-compromise-russias-nord-stream-ii-gas-pipeline).

Ce este de reţinut? Franţa și Germania au fost cele care au elaborat textul Amendamentului la Directiva gazelor, în așa fel încât Germania, ca primă ţară de primire a gazelor din afara UE, să aibă controlul proiectului, sub legislaţia comunitară. Evident, un rol important în supervizare îl va avea președintele Comisiei. Ghici cine a fost confirmat de Parlamentul European ca președinte al Comisiei Europene? Cumva, Ursula van der Leyen, apropiata cancelarului Merkel? O, da! (https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-58-2019-INIT/en/pdf).

Mulţi analiști susțineau că Franţa s-ar opune proiectului susținut cu înverșunare de Germania. Sigur, ne putem întreba ce fel de analiști sunt aceștia, în condițiile în care este aproape imposibil să depistezi proiecte comunitare, între 1957 și prezent, asupra cărora Franţa și Germania să nu cadă de acord, atunci când mari interese economice germane au fost în joc. În plus, sponsor și beneficiar al Nord Stream 2 este influenta companie franceză ENGIE S.A. Asta, dacă cineva avea impresia că România, ca președinte al Consiliului UE, ar fi avut vreun rol în redactarea, finalizarea și aprobarea Amendamentului la Directiva gazelor!

Americanii au încercat constant să blocheze Nord Stream 2. Trump a amenințat Germania cu sancțiuni, dacă Germania nu abandonează proiectul (https://112.international/politics/us-ambassador-to-germany-threatens-german-companies-with-sanctions-for-participating-in-nord-stream-2-39434.html). Mai mult, Congresul american a aprobat în comisii un proiect de lege pentru instituirea de sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor implicate în construcția Nord Stream 2 (iunie 2019 în Cameră și iulie 2019 în Senat) (https://www.reuters.com/article/us-usa-senate-nord-stream-2/senate-panel-backs-nord-stream-2-pipeline-sanctions-bill-idUSKCN1UQ22D).

Acestea fiind scrise, ar fi interesant să vedem ce știu germanii și rușii despre modul în care americanii apără Europa de ruși, prin încercarea de a bloca finalizarea Nord Stream 2. Știm cu toții că Rusia se află sub sancţiunile UE, după anexarea Crimeei în 2014. Așa, sub sancţiunile UE, Germania și-a păstrat statutul de al doilea partener comercial al Rusiei, după China. Chiar sub sancțiuni, comerțul bilateral a crescut cu 23% în 2017. Investițiile germane în Rusia sunt de 18 miliarde dolari, cam 5% din totalul investițiilor străine, iar investițiile rusești în Germania sunt de 8 miliarde dolari. 5000 de companii germane sunt active pe piaţa rusească având o rulare de afaceri care depășește 50 mld dolari și 27000 de locuri de muncă. Concomitent, cam 1500 de companii rusești operează în Germania. Cine spune asta? Unul, pe nume Vladimir Putin, în conferinţă de presă cu Angela Merkel, pe 18 mai 2018, la Soci. (http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/57497).

O fi gazul american mai scump, dar scăpați de ruși!

Iar noi, românii, când zboară un pai rusesc, adus de vânt din stepa calmucă, ridicăm aviația NATO de pe Kogălniceanu să-l gonească pe nemernicul de pai, că așa ne spun sancţiunile UE împotriva Rusiei. Sigur, și așa ne spun americanii, prietenii Europei, care apără Europa de ruși. Numai că, ghici ce? Oare, de ce or vrea americanii să blocheze Nord Stream 2 și aprovizionarea Europei cu gaz rusesc? Doar așa, ca să apere Europa de dependența de ruși? Sigur, sigur! Ia să vedem. Relaţiile economice și comerciale ale Rusiei cu SUA se ridicau la 27,8 miliarde dolari în 2014. Știţi la cât se ridicau aceleași relații dintre Rusia și Europa? La 440 mld dolari. Sursa e Vladimir Putin, pe 23 mai 2014, Sankt Petersburg. (http://eng.kremlin.ru/news/7230). Ce înseamnă asta? Dacă tu, America, vrei să iei mai mulţi bani de la Europa, eventual vânzându-i gaz lichefiat, nu-i așa că e deștept să blochezi relaţia Europei cu Rusia, de unde Europa își ia gazul? Mai ales că Trump vinde Poloniei gaz lichefiat pe miliarde de dolari, cum ne-a spus în clar, mai sus:

Poland is buying a lot of LNG.  It’s going to buy billions and billions of dollars’ worth of LNG from us, and we appreciate that.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

Polonia cumpără o grămadă de gaz lichefiat” din SUA. “Miliarde”. Păi, nu-i mai bine să oprim Nord Stream 2, ca să vindem și noi, americanii, un pic de gaz prin Europa? Sigur, vindem și acum unor ţări ca Polonia, care nu prea are gaz și se și teme de Rusia, drept pentru care cumpără de la noi de toate. Și F35, și Patriot, și gaz, de toate. Dar, n-ar fi bine, spre excelent, să vindem gazul ăsta și Germaniei, căreia vrem să-i impunem sancțiuni, ca să nu mai cumpere gaze rusești prin Nord Stream 2? Tare, nu? Evident, apărăm Germania de Rusia! Vorba lui Putin, pe 8 iulie 2017, la Hamburg, după summit-ul G20 unde a avut discuţii cu Trump:

Question: My colleagues here have already recalled the words President Trump said in Warsaw. He made yet another statement about the United States being ready to begin direct supplies of liquefied natural gas to Poland and Central Europe. What do you think of these plans, especially in the context of our plans for the Nord Stream? What if gas becomes a new cause of tension in US-Russian relations?

Vladimir Putin: I view these plans highly positively because healthy competition is good for everyone. We support an open market and healthy competition.

The US President said yesterday during the discussion that the United States stands for open, fair competition. And, by the way, when I spoke, I supported his point. So, we are absolutely all right with this; if it is so, if there is open and fair competition, no political motives or political resources involved, it would be quite acceptable for us. Because to date, it is an obvious fact that any specialist would tell you: the cost of production and delivery of liquefied natural gas from the United States is much higher than our LNG – even LNG – and is not even comparable to Russian pipeline gas. So, there is no doubt that we have an absolute competitive advantage. But to keep it, our market participants must work hard. They need to retain these competitive advantages.” (http://en.kremlin.ru/events/president/news/55017)

Material video-Trump-Putin-G20, Hamburg, 8 iulie 2018 <<https://www.youtube.com/watch?v=7SIOe86lRfQ>>

Putin nu se teme de competiție cu americanii, pe gaz livrat în Europa! De ce? Fiindcă gazul rusesc E MAI IEFTIN! De-aia cumpără Germania de la ruși for ever și nu de la americani! Iar pe nemți nu-i bagi în colț cu amenințări, dacă nu cumpără de la tine, și nici nu-i aburești că scumpul e ieftin și viceversa! Care-i diferenţa de preț? Uite ce spune Putin, cu Merkel lângă el, despre marfa asta numită gaz, pe 18 mai 2018:

“The European countries’ need for this commodity is on the rise, and their own production is falling. That is the point. However, Donald is not just President of the United States, but also a good, strong businessman, so I think he is promoting his business with an eye towards securing US liquefied gas sales on the European market. Is that possible? It is. However, it is expensive – about 25, even 30 percent more expensive than Russian pipeline gas supplied to Europe.

They have built a bunch of LNG terminals in Europe, which are used at about 25–30 percent of capacity. That is it. Why? They do not make much economic sense. Liquefied gas is too expensive. That is the snag. However, I understand President Trump. He is protecting his business and wants to promote his product on the European market.” (http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/57497)

Cam 25-30% mai scump gazul american decât cel rusesc. De aceea, terminalele pe care le-au construit în Europa, pentru gazul american, sunt folosite la 25-30% din capacitate! FIINDCĂ NU E ECONOMIC SĂ CUMPERI GAZ AMERICAN ÎN EUROPA! Sau, poate, nemții sunt niște idioți că nu dau buzna să cumpere gaz american în loc să construiască aberaţii gen Nord Stream 2. Dar stai, că o să-ţi vină analiștii vieții, Securiștii proști din spaţiul jurnalistic românesc și o să-ţi spună că Putin e terminat, dacă nu mai vinde gaz în Germania, se dărâmă Rusia și de-aia trebuie să stăm călare pe Patriot, să dărâmăm Nord Stream 2 și, ce mai, să mai răpunem Rusia o dată, după ce am răpus URSS! Clar, l-am lovi rău de tot pe Putin, care și recunoaște asta, pe 23 mai 2014:

Let me stress that during my visit to China we agreed on natural gas supplies from Russia for an impressive $400 billion. We calculated the gas price according to a standard formula that is based on the market price of oil and petrochemicals.

Two newly discovered gas fields, Kovykta and Chayanda in eastern Russia, will provide resource potential for these supplies. The confirmed extractable reserves of each of these fields are 1.5 trillion cubic metres of gas, which is 3 trillion in total. We agreed on supplies for 30 years but, in fact, there is enough gas for 50 years. We will also be able to improve the provision of gas supply in Russia, of course.” (http://eng.kremlin.ru/news/7230)

Cum, Putin a vândut gaz Chinei de 400 mld dolari? Are rezerve de 3 trilioane de metri cubi pentru China pentru o perioadă de 50 ani? Cum, dacă nu mai cumpără Germania gaz, nu rămâne Putin cu el în brațe? Îl vinde Chinei? Aoleu, dar pe China cine o apără de Rusia? Păi cum, lăsăm China așa, la cheremul Rusiei? Salvăm Germania, dar ce facem cu China? Sau impunem sancțiuni și Chinei, ca să o apărăm de gazul rusesc și le vindem gaz lichefiat american cu 30% mai scump decât gazul rusesc? Asta-i, dom’le, am găsit soluția! Să vezi cum or să fugă chinezii să cumpere gaz de la Trump! Cam un miliard de chinezi, fiecare cu bricheta lui cu gaz! Se fac niște bănuți la Trezorerie! Și uite-așa, cu sancțiuni impuse Rusiei și Chinei, gazul american o să ajungă, cu Patriot cu tot, până la Deveselu-Caracal, să aibă și fetele alea livrate de Dincă cu ce se încălzi la iarnă.

În timp ce Iohannis se căciulea la Washington, Putin călătorea în ţara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, în prezent, Finlanda. Se întâlnea cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și explica, în conferinţa de presă, sub privirile aprobatoare ale acestuia:

We thank Finland for its pragmatic approach to a major international European project, Nord Stream 2. I can inform you that construction of the pipeline in the Finnish section, in the Finnish exclusive economic zone, was completed today.” (http://en.kremlin.ru/events/president/news/61349).

Vladimir Putin și Sauli Niinistö

Duda și Iohannis, doi președinţi, două destine

Speriați nevoie mare de cuplul de vis Trump-Iohannis, cei doi președinţi europeni anunțau că Nord Stream 2 merge înainte, fiind gata în zona economică exclusivă finlandeză. Europa, reprezentată mai ales de Germania, este, astfel, suficient de oligofrenă să nu înțeleagă înțelepciunea și caracterul dezinteresat al demersului american de a salva bătrânul continent de gazele rusești! Până aici, totul OK! Am scris în acest text și repet: respect politica fiecărui stat de a-și promova interesele naționale de securitate și de a-și achiziționa materiile strategice de unde vrea. Numai că, “puţin” bizar, Polonia e supărată că va fi ocolită de gazul rusesc (care va curge spre germani prin Nord Stream 2), pentru tranzitul căruia ar fi colectat ceva bănuți, cam tot miliarde de dolari. Păi, ori vrem să treacă gazul pe la noi spre Europa, ori e rău ca Europa să cumpere gaz rusesc, că uite, crește dependența de Rusia. Unde mai pui că și Polonia ia cam 10 miliarde de metri cubi, gaz rusesc, pe an! Păi, e frumos? Clar, nu! Gata cu prosteala! De-acum, Polonia să cumpere gaz doar de la americani, cu 30% mai scump, că tot plănuiește Trump să mutele bazele americane permanente din Germania în Polonia, pe cheltuiala polonezilor! Lucru cerut chiar de polonezi! Se înființează Fort Trump în Polonia! Bravo, tati! Exact cum a zis Trump, care apără Polonia de ruși la greu, mai ales după ce o să cumpere Groenlanda de la danezi. (https://people.com/politics/donald-trump-calls-danish-prime-minister-nasty/).

Până aici, toate bune! Iohannis n-are decât să apere România de ruși cu gazul din Marea Neagra, ăla pe care îl vrea Exxon cam tot, că, la proști, dacă le trebuie propriul lor gaz, mai bine să cumpere din America, tati, în niciun caz de la ruși. Numai că apare o mică problemă de înţelegere a marii politici americane faţă de o ţară ca România lui Iohannis. În plin scandal cu privire la sancţiunile americane împotriva Germaniei, pentru achiziţiile de gaz rusesc prin Nord Stream 2, Trump stă alături de președintele polonez Duda, în faţa jurnaliștilor, pe 12 iunie 2019, unde este întrebat de sancţiunile cu pricina. Răspunsul este aiuritor:

“Q    Mr. President, will you use sanctions to block Nord Stream II — the pipeline from Germany to Russia?  From Russia to —

PRESIDENT TRUMP:  Well, we’re looking at it.  Look, people have a right to do what they want to do.  I think it’s a — you know, something that I’ve been looking at and I’m thinking about.  And I’m the one that brought up the pipeline problem where you have Russia giving a tremendous percentage of energy.  You know this gas is going into Germany.  I say, “How can you do that?”  So, we’re protecting Germany from Russia.  And Russia is getting billions and billions of dollars of money from Germany.  I’m the one that brought up the problem.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

Poftim? Întrebat dacă instituie sancțiuni Germaniei pentru Nord Stream 2 și pentru achiziții de gaz rusesc, Trump spune: “Păi, o să vedem. Știi, oamenii au dreptul să facă ce vor. Cred că, știi, o să analizez asta, o să mă gândesc la asta“!!! Cum, după ce a trâmbițat spre toate orizonturile că va sancționa Germania, după ce Congresul a început proceduri pentru adoptarea unei legi în acest sens, Trump zice că “oamenii au dreptul să facă ce vor”? De ce nu a spus Trump ce a zis de o mie de ori, până în acel moment, și de o mie de ori după, adică “sancțiuni, sancțiuni, sancțiuni”? De ce a îndulcit tonul? Simplu! Pentru că primise întrebarea cu președintele polonez Duda lângă el. Și așa, precipitat și voluntarist cum e, Trump a înţeles că asemenea amenințări la adresa Germaniei, ţară UE, cea mai importantă contribuitoare la bugetul comunitar, cu președintele unei ţări membre UE lângă el, ar fi pus pe acel președinte într-o poziție extrem de delicată faţă de Germania și Uniunea Europeană. Așa că intempestivul și gafeur-ul președinte american a lăsat tonul agresiv la adresa Germaniei mai moale! Pentru că îl respectă pe președintele Poloniei, pentru că îl prețuiește pe el și poporul polonez și pentru că nu a vrut să-i creeze prejudicii majore printr-o șarjă la adresa Germaniei, cu el de faţă. Știţi cum s-a comportat cu Iohannis? Am scris mai sus! Hai, să mai vedem o dată:

În declarația comună americano-română: “Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”. (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump).

We underscore our opposition to Nord Stream 2 and other projects that make our Allies and partners dependent on energy from Russia”. (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Documentul american de poziție, în contextul vizitei lui Iohannis la Washington: “Romania opposed Nord Stream II and other pipeline projects that increase Europe’s dependence on Russia.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-celebrating-strong-partnership-romania/).

Adică, “România s-a opus Nord Stream II” și “tuturor proiectelor care sporesc dependența Europei de Rusia”.

Trump n-a avut absolut nicio jenă să-l afunde adânc pe Iohannis în relaţia cu Germania. Sigur, Securiștii proști care gestionează politica externă românească or să spună: “care-i problema, noi ne-am opus mereu Nord Stream 2, se știe asta, n-am pierdut nimic”. Da, copii, v-aţi opus, că atât vă duce capul, dar, în felul ăsta, v-aţi opus unui proiect vital pentru interesele strategice ale Germaniei și ale majorității țărilor UE! Nicio problemă că atât aţi putut voi! Dar, Germania este atacată de America, iar acum, ca să puneți capac, aţi întărit acest atac, în chiar capitala Americii, prin participarea la el, împotriva celui mai important partener comunitar și comercial al vostru, ăla care vă dă bani din fonduri structurale! Niciun Securist prost din ţărișoară nu și-a pus banala întrebare: “Dar, de vreme ce Polonia are mult mai mult de suferit decât România, ca urmare a construirii Nord Stream 2 și s-a opus acestui proiect mai abitir decât noi, de ce nu s-a aruncat Trump să tune și să fulgere împotriva conductei buclucașe cu Duda de faţă? De ce nu s-a zbârlit și Duda la biata conductă?” Poate pentru că nici Trump, nici Duda nu sunt proști?

Mai ţineţi minte cum s-a comportat Iohannis cu el însuși în această problemă, pe 20 august 2019, în buricul capitalei americane? Luaţi de aici, fără comentarii:

Jurnalist: Și aș mai avea o întrebare. În Declarația Comună pe care ați adoptat-o se vorbește pe un ton critic despre Nordstream 2. Nu vă temeți că, pe plan european, s-ar putea să fie unele țări care fie nemulțumite de această atitudine a României?

Președintele României, domnul Klaus IohannisNu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nordstream 2 și am rămas consecvent poziției inițiale.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Până și Băsescu, prietenul de bază (autobază) al americanilor și dușmanul de moarte al Rusiei, s-a crucit de semeția și “inteligenţa” lui Iohannis (https://www.ziuanews.ro/revista-presei/traian-basescu-a-facut-o-analiza-devastatoare-pentru-klaus-iohannis-pe-puncte-despre-declara-ia-semnata-cu-donald-trump-1244125) (https://www.stiripesurse.ro/basescu-despre-iohannis-in-sua-documentul-convenit-un-to-do-list-pentru-a-a-ceva-nu-ma-duceam_1377408.html).

Emmanuel, te apărăm noi!

Și uite așa, tot apărând Europa de ruși și de ea însăși și nevizitând Rusia și neîntâlnindu-ne cu nimeni de pe acolo și neprimind niciun rus pe la noi, că, de, Moscova e supusă sancțiunilor UE, am ajuns cu Emmanuel Macron tocmai la Sankt Petersburg, pe 27 mai 2018, unde a participat la o masă rotundă cu Putin, care i-a spus languros:

Emmanuel vient de dire que l’Europe et les Etats-Unis ont des engagements communs notamment en matière de sécurité mais il ne faut pas avoir peur là-dessus, nous allons vous aider, nous allons assurer la sécurité… ” (https://lanouvelletribune.info/2018/05/poutine-rassure-macron-emmanuel-il-ne-faut-pas-avoir-peur-video/).

Adică:

Emmanuel tocmai a zis că Europa și SUA au angajamente comune, mai ales în ceea ce privește securitatea, dar nu trebuie să-ţi fie frică referitor la securitate, vă ajutăm noi, vă asigurăm noi securitatea”!!!

https://www.youtube.com/watch?v=mXZJiT6SgLM

Material video-Emmanuel, nu-ţi fie frică, te apărăm noi-între minutele 0:53 și 1:11 <<https://www.youtube.com/watch?v=mXZJiT6SgLM>>

Toată lumea a izbucnit în râs, inclusiv Macron, care este om de lume și gustă umorul dulceag acrișor al lui Putin!

Nu mă aștept ca Iohannis să râdă altfel decât în poză! Că, oricum, în SUA, s-a comportat ca în reclama pentru Sun Herald de mai jos. Iar voi sunt sigur că sunteţi mândri de el și de Securitatea care vă conduce și vă apără de ruși! Cam așa: <<https://www.youtube.com/watch?v=keo7lKn0xdc>>

474 thoughts on “Iohannis în SUA. Securiști și Diplomaţi. Reţeta Vizitelor Istorice.

  1. Din categoria : ”Dumnezeu NU ne trimite disperarea ca să ne ucidă, ci ca să trezească în noi o viață nouă”

    DA, unii spun că moartea Președintelui Parlamentului European, David Sassoli reprezintă o lovitura gravă pentru întregul aparat globalist european, alții spun altceva…că a fost un mare înțelept, un prieten al României…părerile sunt împărțite.

    Atenție ce spunea purtătorul de cuvânt al Președintelui Parlamentatului European în 10 ianuarie 2022 :

    “Internare care a fost necesară ca urmare a unei serioase complicații din cauza unei disfuncționalități a sistemului imunitar”

    Comunicat trimis tuturor europarlamentarilor!

    https://www.facebook.com/CristianVTerhes/photos/a.354924128465647/971212890170098

    Este cea mai ”bombă” știre care aruncă în aer eficiența vaxinurilor.

    De ce ar spune cineva că în aceste momente de convulsii sociale în Europa, NU este o simplă întâmplare moartea lui Sassoli?

    https://www.bursa.ro/mii-de-manifestanti-la-bruxelles-impotriva-masurilor-anti-covid-47830547?fbclid=IwAR3XtGhRcHcZEOkG25NDvoqcvPZ2Bl5mOLYg6kMaW2XOSdk4eOJK_QTM09w

    Aviano, este orașul în care Sassoli fusese internat și tot acolo este un centru de monitorizare a pandemiei și cercetare a virușilor,

    https://www.cro.sanita.fvg.it/it/news/2021/progetto-vaccinemonitor.html?fbclid=IwAR1HGJsQWeFRTilWgLjgrHgSHuMIAtbOUrzu8V7gbO5o1p6i0Zlaz4Wy9ac

    DAR…DAAARR în Aviano este și o bază militară americană.

    https://www.aviano.af.mil/

    Să nu devenim conspiraționiști și să spunem că pălăriile albe funcționează peste tot în lume unde americanii au baze militare și să nu luăm în calcul și ”miracolul” eliberării de la guvernare a #-ului progresist din plaiul românesc, ar fi chiar ca un puzzle construcția și să lăsăm cu răbdare ca uleiul adevărului să iasă el singur la suprafață.
    Totuși, revenind la Sassoli, se știe că era un mare susținător al certificatului verde și vehement susținător al înțepării, el având și boosterul și că după această tragedie se poate spune că puterea ”statului adânc” e mult slăbită?
    Iată ce spunea nu cu mult timp în urmă :
    ”Nu poate exista nicio întoarcere la cum erau lucrurile înainte”
    Și continua :
    ”Companiile farmaceutice trebuie să-și onoreze obligațiile contractuale, dar ar trebui să continuăm să deschidem drumul pentru toate aranjamentele practice de licențiere care ne vor permite să grăbim campania publică de vaccinare pe scară largă. Trebuie să abordăm rapid lipsurile și blocajele de aprovizionare pentru a crește producția. Redresarea noastră economică va fi mai robustă cu cât vaccinurile vor fi lansate mai pe scară largă”

    https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/eu-affairs/20210224STO98605/sassoli-on-the-pandemic-there-can-be-no-return-to-how-things-were-before

    În final ce pot spune mai mult….Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească.
    Condoleanțe familiei

  2. Din categoria : ”Make Russia great again”

    Revoluţie în Kazahstan. Starea de urgență, decretată.

    Scumpirea carburanților și a gazului a dus în final la revoluție.

    Președintele Tokayev a cerut ajutorul CSTO, din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâstan și Tajikistan.

    Înainte să se ajungă aici fostul guvern a încercat fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge =0,1 euro=0,50 lei românești/litru, comparativ cu 120 de tenge = 0,24 euro=1,18 lei la începutul anului.

    Cam gratis gazul și combustibilul, automat și energia!
    Trai nene în Kazahstan!

    Și totuși de ce s-a ajuns aici?
    China și SUA ce zic?

    Păi China este preocupată cu Taiwanul, iar SUA e interesată de soarta Ucrainei, și amândouă de JO de iarnă…ce carcalac mai scot în lume și ce denumire să-i dea!

    Ca și Ucraina, Kazahstan este înțesat de ONG-uri.
    Eiii ale cui?

    Interesant : Revoluția din Kazahstan e transmisă în direct pe rețelele sociale, dehhh…în decembrie 1989 la noi numai la TVR, asta era tehnica acelor ani, DAR…DAAARRR ceva asemănător avem : și la noi și la ei sunt amintiți…t e r o r i ș t i i s t r ă i n i. Daaa!

    Tare nu?

    Hmmm… Kazahstan nu are ieșire la Mare, are doar Marea Caspică care este ca un lac închis, deci debarcări ale pușcașilor marini nu prea nici din partea americanilor și nici a armatei de teracotă, deci cum crezi prietene că va fi scenariul?

    Debarcarea trupelor spețnaz?

    Rusia nu își permite să piardă cea mai mare și bogată republică din fosta U.R.S.S și vorba lui Caratase din Actorul și sălbaticii : ”noi foarte atașat de voi și vrem să atașăm și pe voi la noi. În frăție. Bruderschaft ”

    https://www.youtube.com/watch?v=C9IPEFrXsEQ

    Putin a lăsat intenționat occidentul să investească, ca într-un final să zică : конец фильма.

    Acummm…sincer vorbind, cu ”Păpădia” la WH și cu XI care are înțelegere militară, Putin are ocazia să-și arate puterea și o va face.

    În loc de concluzii :
    1. De acum înainte Alianța Nord Atlantică are ocazia să se gândească mai rar la Ucraina.
    2. OK, acum cred că s-a înțeles că și scumpirea energiei în ”tout le moonde”, este o comandă trasă la indigo ca și carcalacul!

  3. Nu simpatizez cu prostia!

    Cuvinte și expresii “oau” “mamă ,ce în formă sunteți”,pe mine unul m-au pierdut demult, toți realizatorii de spectacole politico-mediatice.

    Limbajul cu dublu sens ,ținuta ,limbajul non-verbal,îmi arată că nu merită nicio investiție din partea mea!

    Domnule profesor Valentin Stan,rămân fidel cititor ,articolelor publicate pe blogul dvs,deoarece le consider ,clarvizionare !

    La cât mai multe articole în noul an,2022,dezrobitoare de cuvânt și imagine!

    Sărbători fericite.

  4. Presa de pe ocean discută cea mai recentă manevră (cum o pot numi altfel) a CDC. Acel CDC care și-a depășit clar mandatul când a semnat un ordin prin care a extins o lege pe care Congresul nu a mai prelungit-o.
    “CDC Director Rochelle Walensky signed an extension to the eviction moratorium halting residential evictions to help slow the spread of SARS-CoV-2.”

    Foarte recent, CDC a modificat definițiile folosite de zeci de ani pentru “vaccinare” și “vaccin”.
    https://www.mcclatchydc.com/news/coronavirus/article254111268.html

    “Before the change, the definition for “vaccination” read, “the act of introducing a vaccine into the body to produce immunity to a specific disease.” Now, the word “immunity” has been switched to “protection.”

    The term “vaccine” also got a makeover. The CDC’s definition changed from “a product that stimulates a person’s immune system to produce immunity to a specific disease” to the current “a preparation that is used to stimulate the body’s immune response against diseases.”

    Some people have speculated that the unannounced changes were the CDC’s attempt to hide the fact COVID-19 vaccines are not 100% effective at preventing coronavirus infection. U.S. Representative Thomas Massie of Kentucky said in a popular tweet the CDC has “been busy at the Ministry of Truth.”

    Acum vaccinarea nu mai este “imunizare” ci doar “protecție”. Iar vaccinul este “un preparat care stimulează sistemul imunitar contra bolilor”.

    Și gurile “rele” au început să comenteze astfel. Evident că CDC-ul a făcut modificările pentru a le adapta acestei generații de terapii genice care impropriu au fost numite vaccinuri în toată această perioadă. Medicamentul care te protejează doar 80% de spitalizare, dar nu de infectare și răspândire, nu era vaccin. Acum CDC-ul a modificat definiția și el devine vaccin.
    Dar tot gurile “rele” au remarcat faptul că și banalele vitamine se încadrează acum în noua definiție pentru “vaccin”.

    Spuneți tuturor celor care mai folosesc expresia “imunizați-vă cu vaccin” că sunt desueți. Ar trebui să spună “protejați-vă cu vaccin”.
    De ce face CDC-ul asta? Pentru a sprijini noul decret dat de Biden care impune vaccinarea obligatorie. Când se va ajunge în justiție contestând acea lege, ar fi fost ușor de demonstrat că terapiile genice nu sunt vaccin pentru că nu imunizează. De aceea CDC-ul a schimbat definiția. Însă această modificare deschide ușa și pentru alte medicamente de a fi impuse prin lege. În definitiv, orice substanță care stimulează sistemul imunitar va putea fi, printr-un astfel de precedent, injectată în oricine obligatoriu prin lege.

    Dar pentru că am atins și subiectul vaccinării obligatorii impusă de Biden, Shannen Coffin, fost consilier juridic pentru VP Dick Cheney, spune:
    Coffin: Biden is being advised by some people, look, do it. If it’s unconstitutional the courts will strike it, at least in the meantime we will have gotten the results that we wanted.
    “Biden, fă-o. Dacă este neconstituțional, justiția o va da jos. Dar în acest timp, vom obține rezultatele dorite”.

  5. Raționament perfect aseară la Tucă Show în care Prof. Valentin Stan demonstra că ”la vremuri noi, tot noi”, adică ei, adică el, Cîțu.

    Că presa este un ”gâgă”, se știe, că presa primește ”sponsorizări”, se vede, DAR…DAAARRR asta nu ne mai miră, se înțelege!

    Acummm…privind așa evenimentele interne, ele depind 100% de extern, țărișoara fiind multi-colonie, e greu de dat un pronostic exact.

    Nici pe pe plan extern nu mă miră ce se întâmplă, b.t.w Afganistan, doar face parte din plan…US Army este încă acolo, păcat de cei care ”cad de pe avioane”, riscul asumat este al lor.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-9755531/China-prepares-Afghanistan-following-Americas-departure-Belt-Road-program.html?fbclid=IwAR1SCOZaYDDkJbQddgnZhQ6SbJpuUeIyYn7q68e2GCsSg79_vRUBhY4KJOI

    Tot acest scenariu este telefonat cu luni în urmă când China se anunța investitor în Afganistan cu dorința de a o lega de Pakistan, apoi încet-încet pe uscat…de Europa!

    D-aia spun : scenariul Afganistan este sub control, media umflă ca de obicei datele.

    Biden va fi obligat să demisioneze indiferent câte ”spiciuri” va mai avea la White House.
    A pierdut nu numai războiul, a pierdut bătălia, ”planul” a fost perfect.

    Acum SUA se găsește exact în aceeași postură ca după războiul din Vietnam… losers…ceea ce va duce inevitabil la demisia lui Joe Biden!

    Am zis!

  6. Și doar un alt scurt comentariu referitor la subiectul atacurilor urșilor care intră în case și care s-ar fi înmulțit (subiect atins în trecere în emisiune).

    Să recitim cum s-a anulat vânătoarea anuală a circa 500 de urși. Actori principali: activismul Știrilor ProTV, guvernul Cioloș, ministrul ong-urilor Cristiana Pasca Palmer. Din 2016 nu s-a mai vânat niciun urs.
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ordinul-care-permitea-vanarea-a-1700-de-ursi-si-lupi-retras-dupa-reportajul-protv-doar-suas-va-mai-putea-impusca-animale.html

    https://www.climatechangenews.com/2019/10/31/un-biodiversity-chief-quit-key-summit-accused-misconduct/

    • In emisiunea din 9 aug au fost aluzii la subiectul ursilor. Eu crezându-mă “lipsit de sinapse”, nu m-am putut abține să nu fac o posibilă legătură dintre o știre foarte recentă care prezenta cum niște culegători de afine au fost cercetați de autorități care le-au confiscat marfa și au distrus-o pe marginea drumului (peste o tonă).
      Mă întreb dacă nu cumva recoltatul extensiv duce din nou la lipsirea animalelor de hrană și venirea lor în vecinătatea oamenilor.
      https://cronicavj.ro/wp/afinarii-lasa-animelele-salbatice-fara-hrana/
      2017:
      ” Chiar si asa n-ar coborî spre zonele populate dacã le-am lãsa alternativã. Colectãm tot ce oferã natura, ciuperci, afine, zmeurã, mure, merisoare, tot pânã la ultima boabã. În aceste conditii este normal sã ajungã la culturi. Vina este a noastrã în totalitate. Sub pretextul sãrãciei radem tot, nu-i lãsãm ursului nici gram de afine, mure, zmeurã. Si atunci ne revoltãm când vine la livezi, dar el vine fortat pentru cã nu mai are cu ce mânca”, spun pãdurarii.

      Afaceri sub pretextul sãrãciei

      Culegãtorii de fructe de pãdure din Valea Jiului sunt cei mai numerosi în Retezat si Parâng si nu lasã în urma lor nimic. Sub pretextul sãrãciei lasã animalele fãrã hranã, însã câstigurile lor sunt substantiale. „Iarbã practic nu prea este din cauza cãldurii si secetei. Fructele de pãdure, ciupercile care fac parte din alimentatia zilnicã si de bazã a ursilor în aceastã perioadã sunt culese. Este si normal ca animalul sã-si caute în alte locuri hrana atât timp cât el se duce în habitatul lui unde era obisnuit sã-si gãseascã hranã si constatã cã nu mai are. E îngrijorãtor dar nu trebuie sã fim mirati dacã ne vom trezi cã o sã vedem ursi tot mai aproape de noi”, explicã administratorii fondurilor de vânãtoare.”

      Deci ce avem noi aici? Este oare din seria de consecințe neprevăzute ale reformării economiei înspre ecologizare? Minerii disponibilitați și rromii lasă pădurea goală iar urșii (specie protejată) vin înfometați în locuințele oamenilor. Ecologiștii au vreo soluție pentru problema creată de ei? Din ce am auzit eu era vorba de hrănire voluntară în adâncul pădurii de către om. Să le pasăm responsabilitatea și să vedem ce măsuri propun.

  7. Anticipat imi cer scuze pentru creierele aerisite care citesc comentariile!

    Lumea este interesata de…audienta!Ce fel de audienta?Aia care este de…actualitate!Si care este audienta de actualitate?Aia care are multe milioane de vizualizari ,mii de comentarii si tot atatea mii de aprecieri…virtuale!

    Si cine sint acei idoli ai prezentului?Dansi!

    #1 ON TRENDING FOR MUSIC
    Dani Mocanu – Puscariasu’ | Official Video
    6,194,709 viewsPremiered Jul 16, 2021

    205K

    10K

    10,984 Comments

    5GANG feat. Dorian Popa – PORSCHE (Official Video)
    3,034,913 viewsJul 1, 2021

    124K

    12K

    15,122 Comments

    Niciun fel de insinuare in comentariu ,nicio urma dispret ori desconsiderare,pur si simplu constat pe propia piele acele vorbe intelepte ,ale unei personalitati : lasa-i sa-si epuizeze energia in tern si insignifiant,orcum speranta nu foloseste la nimic!

    Fie ca vrem ,fie ca nu vrem ,istoria ne igienizeaza pe toti!

    Mi-a parut bine,numai bine!

  8. Din categoria : ”Trandafire, Patraulea, dormiți, mă?”

    ”Împreună învingem pandemia”, așa ne spune Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

    Din totalul populației de 22.142.153 locuitori la 22 iulie 2020, deci în plină pandemie, până la 27 iulie 2021 au primit ”zeama chimică” 4.811.004, deci împreună am învins-o.

    https://www.facebook.com/INSTATISTICA/videos/139842517603182/

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=4326587907402448&set=pcb.4326624790732093

    Majoritatea în democrație face întotdeauna legea!

    Cu mulțumiri studentului Adrian Cristian Secu care a reuşit să anuleze pandemia COVID-19 în instanţă, dar ea se anulează singură pe ea….c-așa e-n viață

    https://www.antena3.ro/emisiuni/subiectiv/student-drept-anulat-pandemia-covid-19-instanta-cnsu-606921.html

    Hai pa!

  9. Interesantă emisiunea de aseară în care dl Tucă părea musafir.
    https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/adverse-events.html

    Mă voi referi la afirmația făcută mai degrabă cu grad mare de aproximație, să fie într-o margine de aproximare incontestabilă și necriticabilă de către dezinformatorii de opinie: “un deces la un milion”.

    Am însumat efectele adverse menționate de CDC pe pagina respectivă, după o normare la milionul de persoane vaccinate. Voi elimina astfel o dezinformare evidentă care raportează incidentele la un numitor ce constă în dozele injectate nu persoanele vaccinate. De exemplu, atunci când un om face tromboză, o face la mai multe zile de la o injecție, dar dacă acea injecție nu este prima, nu se poate determina cu precizie că reacția este EXCLUSIV de la a doua/rapel și nu este un efect compus al vaccinării în două doze. Nu este statistic corect să se împartă la numărul de doze, ci la numărul de persoane vaccinate. Un bolnav, un caz de vaccinare terminată prost.

    Vaccinuri administrate: 339 milioane din care 13 doza unica (Janssen), deci 176 milioane persoane vaccinate.

    – Anaphylaxis: 2-5 persoane la milion vaccinate
    – Tromboza: 3 cazuri la milion persoane vaccinate
    – Guillain-Barré Syndrome (GBS) paralizie: 9 cazuri la milion persoane vaccinate
    – Miocardita: 7 cazuri la milion persoane vaccinate
    – Decese: 35 cazuri la milion persoane vaccinate (nota: nu in toate cazurile au fost stabilite legaturi cauzale provocate de vaccin dar introducerea lor in VAERS a fost făcută după o investigație prealabilă a unui medic, deci a existat un filtru expert)

    Deci aproape 60 de adevarate nenorociri la milionul de persoane vaccinate (apropos, cu această ocazie a discuției efectelor adverse, propaganda pro-vaccin a reușit performanța să dorească să comunice faptul că miocarditele sunt la fel de banale precum o ciupitură de căpușă și că se rezolva după o spitalizare de vreo patru zile, deci nu vă temeți de miocardite).

    Deci pe cifrele oficiale ale CDC, accidentele vaccinale (extrem de) grave sunt de 0,6 la 10 000 de persoane vaccinate. Dacă îmi mai iau și o rezervă de apreciere proprie prin care cred că probabil există o subraportare a cazurilor, atunci voi rotunji în sus raportul la 1 : 10000 ceea ce mie personal mi se pare extrem de defavorabil. Un astfel de vaccin nu pare acceptabil/aprobabil decât în caz de pandemie severă, nu ca vaccin bianual.

    • Cercetătorii în domeniul pandemiei de SARS-Cov-2 par să fi ajuns la un moment de cotitură (“pivotal” cum ar zice americanii care au pus mâna pe documente de la CDC). Se întâmplă atâtea lucruri.
      https://www.cotidianul.ro/acum-daca-stim-ca-vaccinatii-sunt-la-fel-de-contagiosi-ce-facem/
      Twitter, youtube ajung să te cenzureze dacă nu intonezi imnul oficial al pro-vaccinării. Doamna editorialist ajunge să fie amuțită în propria redacție Mediafax și să intervină colegii de breaslă pentru a îi publica opinia în alte pagini, dacă acasă la dânsa nu este loc. Iar Cotidianul mai este și ironic, titrând “Comentariu Mediafax” asta deși nu găsești opinia respectivă pe site-ul Mediafax (pare evident de ce, dacă cineva îi citește conținutul), dar doamna respectivă este aparent redactor-șef prin acel trust care îi ascunde editorialul. Brațul lung al cenzurii….

      In timp ce narațiunea guvernamentală se radicaliza și Biden o ținea sus cu vaccinații federali sunt liberi, nevaccinații vor fi testați și vor purta mască, în timp ce Don Lemon, host CNN ajunge să fie versiunea americană a “drepturile sunt un lux”, în varianta americană fiind “it’s my freedom, it’s … whatever …”
      “DON LEMON, CNN HOST: Well, I don’t know, I’m sure a lot of people are not going to agree with this, but don’t get the vaccine, and you can’t go to the supermarket. Don’t have the vaccine. You can’t go to the ball game. Don’t have a vaccine, can’t go to work. Don’t have a vaccine, can’t come in. No shirt, no shoes, no service.

      That’s where I think we should be right now. Because we continue to waste our breath and people on who are just not going to change. Their, you know, circular logic, they just keep going back and saying, it’s my freedom, it’s whatever, I’m free.”
      http://edition.cnn.com/TRANSCRIPTS/2107/26/cnnt.01.html
      ….. iar Glenn Greenwald se întreabă “de ce nu îi bagați pe nevaccinați în tabere/lagăre”…..
      https://twitter.com/ggreenwald/status/1421509635731869699

      … bam …. în timpul acesta, un insider de la CDC aruncă bomba în presă și eliberează niște documente care schimbă total cursul acțiunii. Se vorbea despre un focar de infecție în stațiunea Cape Cod cu 75% infectați fiind vaccinați, despre încărcarea virală identică a vaccinaților cu cei nevaccinați…. (sunt detalii în editorialul românesc de mai sus).

      Tot săptămâna trecută a fost și cea în care s-a dat publicității studiul privind siguranța și eficacitatea vaccinului Pfizer.
      https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.28.21261159v1
      Vestea bună este că eficacitatea împotriva infecției simptomatice confirmată prin teste RT-PCR este foarte bună, de la 96% în primele două luni după rapel, la 90% până în 4 luni și 83% până la șase luni. Varianta Delta nu este inclusă în studiu. Infectarea asimptomatică nu este inclusă în studiu.

      Există și o veste proastă. Siguranța.
      “Conclusion: With up to 6 months of follow-up and despite a gradually declining trend in vaccine efficacy, BNT162b2 had a favorable safety profile and was highly efficacious in preventing COVID-19”
      Mi-a sărit în ochi diferența de limbaj. Eficacitatea este “highly”, dar la siguranță este “favorabil”. Nici măcar “highly favorable”. Și detaliile ne sunt oferite unei lecturi mai atente.
      “During the blinded, controlled period, 15 BNT162b2 and 14 placebo recipients died; during the open-label period, 3 BNT162b2 and 2 original placebo recipients who received BNT162b2 after unblinding died. None of these deaths were considered related to BNT162b2 by investigators”
      Per total, 18 vaccinați și 16 nevaccinați au decedat. Niciunul dintre decesele vaccinaților nu a fost provocat de vaccin, consideră investigatorii.

      Cum serioase agenții europene și americane au investigat poveștile de acest tip, eu am o doză de prudență când vine vorba de efectele adverse: https://www.dsru.org/deaths-following-covid-19-vaccination-in-frail-and-elderly-people-in-norway/

      Așa că mă uit în tabelul S4 din studiul Pfizer care conține cauzele deceselor. Tabelul se află în anexa studiului, nu în articolul principal. Dar nu este greu să îl pun aici, în întregime. Prima coloană este numărul de decese al vaccinaților, a doua a grupului placebo.
      Deaths 15 14
      Acute respiratory failure 0 1
      *** Aortic rupture 0 1
      *** Arteriosclerosis 2 0
      Biliary cancer metastatic 0 1
      — COVID-19 0 2
      — COVID-19 pneumonia 1 0
      *** Cardiac arrest 4 1
      *** Cardiac failure congestive 1 0
      *** Cardiorespiratory arrest 1 1
      Chronic obstructive pulmonary disease 1 0
      Death 0 1
      Dementia 0 1
      Emphysematous cholecystitis 1 0
      Hemorrhagic stroke 0 1
      *** Hypertensive heart disease 1 0
      Lung cancer metastatic 1 0
      Metastases to liver 0 1
      Missing 0 1
      Multiple organ dysfunction syndrome 0 2
      *** Myocardial infarction 0 2
      Overdose 0 1
      Pneumonia 0 2
      Sepsis 1 0
      Septic shock 1 0
      Shigella sepsis 1 0
      Unevaluable event 1 0

      Primele date evidente sunt cele ale deceselor de Covid. Sunt 2 în grupul placebo și 1 în cel vaccinat. Nu știu dacă cifrele sunt semnificative în vreun fel. Semnalul dat nu pare a fi clar.
      Dar decesele cauzate de afecțiuni cardiace sau ale vaselor de sânge dau un semnal mai puternic. Am marcat cu *** afecțiunile organelor despre care acum se cam știe că pot fi influențate de proteina spike. Când le însumăm, avem 9 decese în grupul vaccinaților și 5 în cel placebo. Acesta mi se pare un semnal mai puternic, mai clar. Grupul vaccinaților este mai afectat în sistemul cardio-vascular. Dar, experții au declarat că vaccinul nu le-a provocat.

      Mai este o problemă însă. Iată o ipoteză de lucru. Dacă vaccinul produce decese încă nelegate de vaccin printr-o cauzalitate cunoscută, acestea ar trebui să fie văzute în statistica de decese în exces.
      https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps#excess-mortality
      Pe acest site se pot vedea decesele în exces față de nivelul de bază în anii 2019, 2020 și 2021. Comutați pe butonul “weekly” pentru a vedea evoluția săptămânală.
      Cel mai potrivit grafic este cel al grupei 0-14 ani, neafectată de pandemie, unde mortalitatea din 2021, anul marii vaccinări, este aleatoriu distribuită și cu plus, și cu minus față de referință. Este doar zgomot statistic.
      Dacă însă ne uităm la grupa 65-74 ani, vedem ceva interesant care se poate observa și la grupele de vârstă superioare. Nu există decese în exces negative.
      La grupa 85+, decesele în exces devin negative în săptămâna 8, în plin val doi, și panta de descreștere este mai rapidă decât la grupele de vârstă mai tinere. După cum se poate vedea în a doua resursă de mai jos, în săptămâna 10 erau deja peste 50% vaccinați. Dar, pe măsură ce vaccinarea continuă, trendul pozitiv de scădere a deceselor în exces se întoarce pe creștere.
      La celelalte grupe de vârstă, linia de trend a deceselor în exces nu a fost niciodată negativă decât acum, la final de iulie, asta deși spitalele sunt de câteva luni bune destul de relaxate din punctul de vedere al spitalizărilor și deceselor Covid.

      https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/COVID-19.html#eu-eea-daily-tab
      https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#age-group-tab

      Este firească așteptarea mea ca linia deceselor în exces să scadă sub referință?
      https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-021-02176-z
      “In 20 (13%) individuals, COVID-19 was assessed as the principal cause of death, in 100 (64.5%) a contributing cause, and for the remaining 35 (22.5%) death was probably caused by another comorbidity.”
      Doar în 13% dintre cazuri, Covid este cauza principală a decesului, în restul de 87%, Covid este un catalizator, un accelerator al decesului cauzat de o boală existentă. Dacă SARS-Cov-2 este un accelerator de decese, atunci toate decesele în exces cauzate de pandemie într-un val, trebuie să se vadă în viitorul imediat, câteva luni, ca o scădere a deceselor în exces sub referință. Decesele care s-ar fi produs în viitoarele luni ca urmare a agravării naturale a bolii, se produc accelerat într-o infecție cu noul coronavirus.

      Și totuși, cu excepția grupei 0-14 ani, unde decesele în exces sunt zgomot statistic, pe celelalte grupe de vârstă nu există acest fenomen al negativizării deceselor în exces, ba din contră, există contra-trenduri de creștere a deceselor în exces care par a fi corelate cu progresul vaccinării, dar într-un ritm mult mai lent.
      Eu m-aș fi așteptat ca să găsesc o negativizare a deceselor aproape într-o proporție similară cu cantitatea pozitivă în exces din timpul valurilor 2 și 3, dacă știm că 87% dintre decese sunt de fapt accelerate de Covid.

      Sunt două explicații la care mai caut confirmare:
      1) Trendul de negativizare începe acum (dar asta nu se vede la grupa 85+ care a terminat vaccinarea deja de vreo 3 luni).
      2) Așteptatul gol de decese față de referință pe grafic este umplut de altă sursă de decese. În acest fel, linia nu va continua să scadă ci să crească ușor pe măsură ce efectele adverse încep să se acumuleze mai multe luni.

  10. Mai mult de muncă pentru Avocatul Poporului.

    „Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare …
    La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a mai spus ministrul Sănătății.

    Din aceasta expunere se ințelege că vaccinații au “sanse extrem de reduse de a fi infectate”. Nu știu ce scoli medicale au facut cei din Romania de la MS. Dar aceste scoli par a fi din categoria religiilor sau a superstițiilor. Nu a știintei. Pentru ca OMS/WHO ne spune altceva.
    12 iul 2021: “There are reports coming in that vaccinated populations have cases of infection, particularly with the delta variant,” Dr. Soumya Swaminathan, the World Health Organization’s chief scientist, said at a press briefing Monday. “The majority of these are mild or asymptomatic infections.

    Swaminathan warned that vaccinated people can still get Covid and pass it on to others, which is why WHO officials have been urging people to continue wearing masks and practice social distancing. “But certainly it reduces your chances of severe hospitalization and death significantly,” she added.”

    Iar Ministerul Sanatatii din Israel a raportat o eficienta a vaccinului Pfizer de doar 60% in fata noilor variante. Iar intr-un interviu pentru Reuters, directorul ştiinţific al Pfizer, Mikael Dolsten:
    „Este un set redus de date, dar cred că tendinţa este precisă: la şase luni, având în vedere că Delta este cea mai contagioasă variantă pe care o ştim, poate cauza infecţii şi boală uşoară”.

    Datele Pfizer din Statele Unite arată o scădere a eficacităţii vaccinului la aproximativ 80% după şase luni, împotriva variantelor care circulau în ţară în primăvară, a mai afirmat Dolsten.”

    Sunt 20% (conform Pfizer pe variantele non-delta ce circulau in SUA in primavară), sau 40% (conform MS din Israel pe varianta delta) sanse de infectare a unui vaccinat “extrem de reduse” așa cum ne dezinformează Ministrul Sănătății din România, Mihăilă? Evident că nu. Sunt șanse foarte mari de a fi infectat. Iar Ministerul Sănătății din România aparent dorește să nu mai testeze personalul medical vaccinat pentru că cei din minister știu că vaccinații nu se infectează (fiind contraziși de OMS și de directorul științific de la Pfizer. Ceea ce este un act cu potențial criminal al autorităților române asupra bolnavilor de pe paturile de spital.

    Avocatul Poporului va trebui să ceară dovezi Ministerului care să demonstreze aceste “șanse extrem de reduse”. Iar cum Ministerul nu le are pentru că nu testează vaccinații (așa scrie în protocolul DSP de anchetă epidemiologică), Avocatul Poporului va trebui să apere dreptul pacientului de a nu fi infectat de un vaccinat. Și va cere testări la fel de frecvente ca și în cazul nevaccinaților. Și, din acest punct, tot Avocatul Poporului nu va putea decât să constate că două categorii de oameni sunt testate cu aceeași frecvență, o categorie pe banii ministerului, altă categorie pe banii lor, ceea ce este o evidentă discriminare și o încalcare a dreptului la muncă.

    Ministerul mai are o posibilitate să iasă cu fața curată din această mizerie în care s-a băgat. Să oblige vaccinații să repete doza de vaccin la fiecare șase luni, așa cum ne spune directorul Pfizer. Sau dacă vaccinații refuză rapelul la șase luni, atunci să intre și ei în categoria de nevaccinați și să se testeze pe banii lor.

  11. România educată-

    “Ne-am făcut treaba”
    ” să se pună praful ”
    “Vă invit la schiat ”
    “Stați acasă ,altfel după sărbători vom avea înmormântări ”
    “Corupția ucide”

    Aceasta este educația pe care o promovezi ?Halal!

  12. Artificial intelligence and elections – how malleable is public opinion? | DW Documentary

    “The goalposts are about to move in the game of public opinion polling. This documentary examines how a startup called Advanced Symbolics (ASI) uses artificial intelligence (AI) and social media data to forecast voter behavior.

    When people use the internet, they reveal enormous amounts of private data – often inadvertently. This data can now be harvested by AI to accurately predict, among many other things, how we will vote. Even without surrendering personal information, the new AI algorithm Polly, developed by ASI, combs social media to build profiles of different demographics and determine their preferences. This method has already led to Polly’s success in predicting both Donald Trump’s 2016 election victory and Brexit. With the 2019 Canadian federal election campaign as a real-time backdrop, the filmmakers put Polly to the test to reveal how AI doesn’t just give a detailed picture of the public’s voting intentions. It also shows how specific events can alter them.

    But will knowing voters’ hopes and concerns give politicians the intel they need to respond and lead the way to a “utopian” society, as ASI’s CEO Erin Kelly claims? Or will governments and opponents simply use this data to mislead us? And should politicians even be reacting to desires expressed on social media? ”

    https://www.youtube.com/watch?v=aH4WUXVfNj0

    Sper să nu stârnesc pasiunii,în fond deviza celor de la DW Documentary este : Discover the world around you with us.

  13. Ce se mai poate face în țara în care vine la putere o coaliție a unor “facem totul corect și legal, noi suntem altfel” și se trezește în cap cu scrisoarea Comisiei de la Veneția care le cere explicații, cu CCR care le sancționează în UNANIMITATE revocarea Avocatului Poporului ca fiind Neconstituțională. Când acest Parlament “își face treaba” pe ea de Constituție, când Guvernul a dat hotărâri nepublicate în MO făcându-și astfel și el treaba pe Constituție și pe drepturile omului, ce mai rămâne de făcut? Altceva decât să urmăm sfatul dlui profesor de a căuta o altă țară?

    Dna Weber alege să le mai aplice o lecție analfabeților din Parlamentul coaliției tâmpeniei naționale. Alege să atace în contecios administrativ. Așa cum procurorul semidoct/analfabet Kovesi nu a făcut cu raportul ministrului Toader. După cum comentam acum mai bine de un an, aici:
    https://www.valentinstan.com/2019/08/29/iohannis-in-sua-securisti-si-diplomati-reteta-vizitelor-istorice/comment-page-2/#comment-5986

    Dacă la Curtea de Apel se va admite cauza, asta va fi o dovadă a faptului că reprezentantul României la CEDO în cazul Kovesi a reprezentat incorect cauza României. Obiectivul fiind terfelirea României și respectiv spălarea de păcate a unei incompetente. Iar decizia CEDO în cazul Kovesi a fost greșită și ar trebui rejudecată. Ar fi prea frumos să fie adevărat.

  14. Într-o Europă cu două viteze ,țara dvs ,pe care o reprezentați ,domnule Președinte Johannis Werner Klaus ,în care din cele două viteze ,se află țara reprezentată de dumneavoastră?

    • Imi permit sa raspund eu.
      Daca vorbim in termeni auto, Romania se incadreaza la remorca. Fie iei de aici ce iti trebuie, fie aici arunci ce nu iti trebuie.PUNCT.

      In alta ordine de idei…..

      Domnule Stan, sunt sanse sa va mai vedem la Marius Tuca Show sau sa postati un nou articol pe blogul dumneavoastra?

      • Domnule Cosmin ,vă mulțumesc pt amabilitatea răspunsului categoric!

        Profitând de amabilitatea dvs ,vă rog să-mi explicați ,fațetele regimului johannis.Vă explic și doleanța :nu știu ce fel de leadership este cel din țara dvs.

        Vă rog să aveți în vedere că nu vă sînt :inamic ,adversar,dușman ori vrăjmaș.

        Vă mulțumesc anticipat.

  15. Epitaf pentru lumea veche și pentru crearea noii lumii!

    Am citit o carte wow !Un citat mi-a atras atenția.

    “În lumea de azi ,tineretul reprezintă o uriașă forță socială a progresului și păcii care trebuie să-și spună în mod hotărît cuvîntul în toate problemele internaționale .(…)

    Ca făuritor nemijlocit al lumii de mîine ,tineretul este profund interesat să participe activ și responsabil la dezbaterea și soluționarea tuturor problemelor de care depinde asigurarea viitorului său de pace ,de progres și bunăstare.Problemele legate de lichidarea inechităților sociale ,de asigurarea drepturilor fundamentale de muncă ,la învățătură ,la cultură și educație sînt probleme care privesc nemijlocit viața și afirmarea tineretului în societate -și de aceea tînăra generație trebuie să participe în modul cel mai activ la dezbaterea și soluționarea lor(…) ” (Nicolae Ceaușescu ,România pe drumul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate ,vol 29,edt Politică ,București ,1987 ,p 22-23.

    Chingile s-au sfărîmat într-un minunat tango!Adio șablon !

    • Minunat citat. Se aliniază perfect cu subiectul care mă frământă pe mine acum…. reforma pensiilor din PNRR.
      Mai ales că diferite guri de tun din presă spun (și nu am apucat să verific) că fiecare punct din acest MCV economic numit PNRR trebuie să fie îndeplinit în grafic pentru că altfel toți banii (29 mld) se vor bloca.
      Au apărut diferite sinteze ale ideilor expuse în PNRR pe tema pensiilor în mai multe publicații online. Mie mi s-a părut multă bolboroseală în PNRR, multe fraze ambigue, cu subînțeles și chiar ascunse. S-a încercat ținerea sub tăcere cât mai mult timp a schimbărilor pe care le vor propune. Iată ce am reținut eu:

      1) Legea pensiilor (actuala formulă):
      “ART. 85
      (1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă.”

      2) Viitoarea formulă:
      “Acest aspect poate fi realizat prin noua formulă de calcul a pensiei, formulă care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc)”

      Exprimarea pare echivalentă. Se mențin punctele de pensie care sunt expresia “contributivității” însă nu se mai înmulțesc cu o valoare a punctului de referință ci cu a altui indicator. Devine interesant.

      Se recalculează toate pensiile: “[,,,] recalculării acestora. Nivelul mediu al pensiilor va crește pe seama creșterii cu precădere a pensiilor mici, menținând ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB,”

      Aici este aritmetică simplă: dacă P este suma totală a cheltuielilor cu pensiile iar P = n x Pmic + m x Pmare si am avea n pensii mici si m pensii mari, păi când P se menține constant și Pmic va crește (ni se spune explicit asta), asta nu se poate face decât prin scăderea pensiilor mari. Direct, din secunda unu a recalculării. Ori se știe că de pensiile speciale nu se pot atinge, deci nu pot scădea. Au recunoscut și ei asta. Deci care pensii mari vor scădea? Cele contributive, cele care acum se bazează pe formula simplă Npuncte x ValPunctRef.

      Ce concluzie preliminară putem trage? Produsul din noua formulă nu va mai fi ca acum. Va fi Npuncte x Un alt parametru. Iar acest nou parametru ar putea da o pondere mai mare primului punct de pensie (ca într-o medie ponderată). Dau niște exemple pur imaginare:
      * 1 punct de pensie: 1 x 1 = 1 indice de ref
      * 2 puncte de pensie: 2 x 0,8 = 1,6 indice de ref
      * 3 puncte de pensie: 3 x 0,6 = 1,8 indice de ref

      Mă tem că doar scriind aceste formule pe hârtie mă și apucă durerea de cap pentru că este profund neconstituțional și o încălcare a principiului contributivității. Punctele ar trebui să fie identice între ele. Nu să se aplice o “degradare” a lor dacă ai achiziționat mai mult de unul.
      Atunci cum ar mai putea scădea Pmari? Prin taxare, taxarea progresivă. Cum rămâne cu “nu creștem taxele”?

      Pornind de la enunțul de principiu, eu nu văd pentru moment alte mecanisme în afara acelei formule insidioase sau a taxării.

      Urmează și aspectul al doilea, oarecum similar. Indexarea pensiilor odată recalculate.
      1) Legea actuală:
      “valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie
      anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”
      2) Ce critică PNRR? “formula de indexare mai generoasă pe termen lung … (punctul de pensie a crescut cu 65% în
      perioada 2017-20)”
      Nota: este o evidentă eroare de calcul, deoarece datele de la INS indică acest progres între 871 lei si 1442 care înseamnă ian 2016-2021. Iar urmărirea salariului mediu net de la 1943 lei în ian 2016 la 3340 lei ne dă o creștere de aproape 72%. Da, este o minciună grosolană în PNRR.
      Și ce intenționează PNRR? “În prezent, intenția este ca mecanismul de indexare să fie format din 100% inflația anuală și 50% din creșterea anuală a salariului mediu brut pe economie”

      Păi este exact ca în legea veche. Pe de altă parte, ministrul Ghinea ne tot spunea că va fi o “indexare fixă”. Aici neclaritatea este sporită pentru că era suficient să spună “va fi la fel ca în legea veche (și pe care nu o aplică)”

      Un element important legat de eventuala scădere a Pmari ne-a dat-o la începtul anului Turcan:
      Chestionată dacă va scădea vreo pensie în urma recalculării, ministrul Muncii a răspuns: „Nicio pensie din sistemul public de pensii, în urma recalculării, nu va scădea. Toate pensiile care ar putea ieşi cu o valoare mai mică vor rămâne pe acelaşi plafon.”

      În concluzie, PNRR la capitolul reforma pensiilor pare o înșiruire de lozinci fără noimă care nu par să schimbe nimic, cel mult rezolvă prin creștere a unor pensii calculate greșit anterior.

      • Stimabile ,aliniamentul ăsta perfect ,nu sună bine pt urechile mele ,nu am vipușcă și nici nu îmi doresc!

        Mă bucură că opiniile mele ,întâmpină opiniile dvs.

        Numai bine.

    • Omul nou, tânăr (ministrul Ghinea care face reforma pensiilor peste capul ministrului Turcan), spune asta despre viitorii pensionari:

      Reporter: La o speranta de viata de 70 de ani, credeți că cineva vrea să iasă din câmpul muncii cu picioarele înainte?
      Ghinea: Păi asta este prezumpția pe care mergem și sunt foarte mulți oameni care vor opta așa.

      Acesta este probabil omul nou, încurajat să aibă viață activă până în ultima clipă dar astfel încât să nu îi fie plătită pensia de la stat.

      Este totuși ceva ce eu percep ca fiind un paradox în concepția despre lume și viață a tineretului reformator pe plan mondial. Pe de o parte avem mai sus încurajarea/stimularea/condiționarea omului vechi de a munci până la ultima clipă pentru salariu, nu pentru mila statului (adică dreptul numit pensie), iar pe de altă parte avem goana după venitul minim garantat, banii de stat acasă, pentru care omul tânăr de data asta să poată sta acasă, să se poată elibera de roboteala zilnică pentru a pune pâine pe masă pentru a se dedica unor preocupări mai înalte (fie mai spirituale, fie care urmăresc o creștere calitativă a competențelor care să permită ocuparea unor locuri de muncă cu un câștig superior financiar și emoțional).
      https://www.sursazilei.ro/guvernul-citu-ne-vrea-cu-picioarele-inainte-la-pensie-declaratia-halucinanta-a-lui-cristian-ghinea-video/

    • Tot despre forța progresului omului nou ar putea fi comentată atitudinea oficialilor la primul meci al Euro din Romania. Paralela este atât de spumoasă încât nu mă pot abține.

      Când Firea a urcat pe aceeași scenă cu Simona Halep, toți oamenii noi, toți tefeliștii, toți useriștii, toată lumea (firește) bună a criticat manevra ca fiind una politicianistă, o poză de capital politic pe care Firea o făcea nemeritat.

      Pot accepta această explicație, pot accepta că mediul politic era prea inflamat pentru a tolera acest gest politic care în alte țări mai calme se produce fără scandal.

      Așa că mă uit la cum procedează noua clasă politică, omul nou din politică, omul care ridică ștacheta la noi standarde.
      https://www.g4media.ro/euro-2020-politicienii-au-primit-loc-in-zona-vip-in-timp-ce-legendele-fotbalului-romanesc-gica-hagi-gica-popescu-sau-dorinel-munteanu-au-stat-la-tribuna-a-ii-a.html

      Noii oameni din politică au avut de ales. Ar fi putut face un gest similar și ar fi putut să îi invite legendele fotbalului la tribuna VIP, printre ei, printre politicienii de rit nou. Să stea în aceleași fotolii ca și ei, politicienii de tip “om nou”. Dar nu ar fi dat bine în presă. Ar fi fost un gest ca și cel făcut de Firea, o poză cu capital politic specifică omului vechi, coruptului, abuzatorului în serviciu. Ei nu fac asta. Ei sunt oamenii noi ce fac un altfel de politică.

      Și politicienii noi au procedat astfel. Au păstrat fotoliile VIP pentru ei și au trimis legendele la tribuna a II-a (a doua). În definitiv, nu au făcut decât să dea cu șutul în minge toată ziua, nu ca ei care “În aceste momente solemne… [se] gândesc… la țărișoara mea… la România… la fericirea ei! la progresul ei! la viitorul ei!”

      Ca și comparație cu gestul corupților de la ceremonia Simonei Halep, este ca și cum Firea ar fi trimis-o pe sportivă în tribună, iar politicianul ar fi primit chiar ea simbolurile în centrul stadionului pentru a le înmâna după festivități, la garderoba arenei.

  16. Se promovează acum vaccinarea copiilor cu Pfizer (singurul vaccin autorizat de FDA în SUA și se așteaptă și aprobarea europeană). Așa că am urmărit declarațiile.

    Rafila: „Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează, o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea.”

    Până să existe vaccinul, OMS ne spunea “testați, testați, testați”. Și erau date țări model (Coreea de Sud, Japonia) în care pandemia practic nu prea s-a manifestat. Acum dl Rafila improvizează și dezinformează. Practic din mesajele de profilaxie au dispărut măsurile pe care înainte CDC și OMS le promovau împotriva oricăror epidemii: igiena, spălatul pe mâini, față.

    Tot Rafila încurajează vaccinarea în masă a copiilor: Acesta consideră că este nevoie de o campanie de informare a părinţilor cu privire la vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, el arătând că din datele pe care le are „eficacitatea este chiar mai mare la copii decât la populaţia adultă şi este bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de către părinţi”.

    Același lucru l-a făcut și ministrul sănătății, dna Mihaila.
    “Voi discuta şi cu ministrul Cîmpeanu (n.r. – ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu), dar eu încurajez părinţii să aibă încredere şi să-şi vaccineze copiii când va fi posibil.”

    Eu nu exclud nimic din partea agențiilor medicale oficiale, cele care în baza unor date îndoielnice care au fost contestate imediat ce au fost publicate de Gilead, au recomandat remdesivirul.
    Dar până acum, EMA și la fel CDC-ul au dat doar aprobare de urgență acestor vaccinuri. Iar condițiile EMA sunt scrise mai jos.

    “The European Medicines Agency (EMA) supports the development of medicines that address unmet medical needs. In the interest of public health, applicants may be granted a conditional marketing authorisation for such medicines on less comprehensive clinical data than normally required, where the benefit of immediate availability of the medicine outweighs the risk inherent in the fact that additional data are still required.

    Medicines for human use are eligible if they are intended for treating, preventing or diagnosing seriously debilitating or life-threatening diseases. This includes orphan medicines.

    Its use is also intended for a public health emergency (e.g. a pandemic). For these medicines, less comprehensive pharmaceutical and non-clinical data may also be accepted.”

    Într-o sinteză, aprobarea de urgență (CMA) se acordă în absența unor studii clinice complete care ar fi obligatorii într-o aprobare normală. Și există niște condiții enumerate, foarte importante:
    1) “eligible …. for preventing SERIOUSLY DEBILITATING or LIFE-THREATENING diseases”. Se încadrează populația generală a copiilor în categoria de risc pentru Covid? Nu, ni s-a spus de mii de ori, nu. Evident că există și copii cu seriose afecțiuni care au nevoie de orice ajutor se poate. Dar cei doi responsabili români se referă la populația generală tânără, nu doar la cei fragili.
    2) CMA se acordă și în situația unei urgențe medicale publice (pandemie). Foarte frumos, dar același raționament se aplică aici, este populația tânără (copiii) în epicentrul acestei pandemii în care ne aflăm? Suprasolicită ei spitalele? Sau doar categoria 50+ cu comorbidități? Faptul că vaccinurile au primit CMA pentru populația adultă devine de înțeles.

    FDA a dat aprobarea pentru vaccin in categoria 12-15 ani pe baza unui studiu (faza 2/3 din NCT04368728) care a inclus doar 1131 participanti si doar jumatate dintre ei au fost urmariti pentru siguranta timp de doua luni. Cu acelasi doze ca si pentru adulti. Deci in urma unui studiu care a observat 600 de copii, se permite vaccinarea a zeci de milioane.

    “Having a vaccine authorized for a younger population is a critical step in continuing to lessen the immense public health burden caused by the COVID-19 pandemic,” said Peter Marks, M.D., Ph.D., director of the FDA.

    Când Peter Marks spune că prin această autorizare de urgență, se realizează un pas CRITIC pentru a diminua încărcarea spitalelor, asta pare o dezinformare pentru ca CDC furnizeaza datele din SUA. Sunt 50 milioane de copii cu varsta intre 6 si 17 ani si au fost spitalizate 1821 persoane, in majoritatea lor cu afectiuni pre-existente.
    https://gis.cdc.gov/grasp/covidnet/COVID19_5.html

    “Current evidence suggests that children with certain underlying medical conditions and infants (age <1 year) might be at increased risk for severe illness from SARS-CoV-2 infection. Of the children who have developed severe illness from COVID-19, most have had underlying medical conditions."

    Imi pare rau sa fiu cinic, dar aici pare ca este vorba exclusiv de maximizarea profitului când big pharma exploatează o portiță de regulament. Nu mi se pare acceptabil ca după testarea efectelor secundare pe doar 600 de copii, sa dai aprobarea vaccinarii.

    • Pentru că dl Citu și-a mai înmuiat tonul și va relaxa indiferent de adeziunea la procesiunea vaccinării (cu tot corul asociat al “bocitoarelor”), o să atrag atenția asupra acestei noi descoperiri despre noul coronavirus și impactul pe care l-ar putea avea asupra dezvoltării vaccinurilor.
      https://eurekalert.org/pub_releases/2021-04/si-tnc042921.php

      “The paper, published on April 30, 2021, in Circulation Research, also shows conclusively that COVID-19 is a vascular disease, demonstrating exactly how the SARS-CoV-2 virus damages and attacks the vascular system on a cellular level.”

      Articolul, semnat de mulți cercetători de la University of California San Diego și Xi’an Jiatong University Health Science Center in Xi’an (China), demonstrează cum virusul atacă sistemul vascular la nivel celular.

      “There’s been a growing consensus that SARS-CoV-2 affects the vascular system, but exactly how it did so was not understood. Similarly, scientists studying other coronaviruses have long suspected that the spike protein contributed to damaging vascular endothelial cells, but this is the first time the process has been documented.
      In the new study, the researchers created a “pseudovirus” that was surrounded by SARS-CoV-2 classic crown of spike proteins, but did not contain any actual virus. Exposure to this pseudovirus resulted in damage to the lungs and arteries of an animal model–proving that the spike protein alone was enough to cause disease. Tissue samples showed inflammation in endothelial cells lining the pulmonary artery walls.”

      În comunitatea științifică se suspecta faptul că noul coronavirus afectează sistemul vascular dar nu se înțelegea cum. Cercetătorii altor coronavirusuri lucrau cu ipoteza conform căreia proteina Spike avea și ea o contribuție în această afecțiune. Dar acest studiu publicat recent utilizează un “pseudovirus”. Cercetătorii au schimbat corpul virusului (nu se poate replica și nici nu mai are nimic în comun cu noul coronavirus) dar au plasat țepii proteinei spike pe suprafața virală exact așa cum are noul coronavirus. Și au injectat acel ser conținând noul pseudovirus constatând fără echivoc că au apărut aceleași afecțiuni (pe animale) ca în cazul infecției cu noul coronavirus: afectarea plămânilor și a arterelor.

      Recitez: “proving that the spike protein ALONE was enough to cause disease”.
      Poftim? “demonstrând că proteina spike SINGURĂ este suficientă pentru a cauza boala”.

      Uaaau, asta da răsturnare de situație. Pentru că proteina spike este prezentă în întregime în vaccinuri, în toate și în două forme: în vaccinul AstraZeneca este prezentă în forma “sălbatică” (wild), iar în celelalte este prezentă într-o formă mutantă în care este “înghețată” într-o conformație pre-infectare pentru a facilita recunoașterea de către sistemul imunitar mai târziu. Și da, cred că acestă descoperire poate explica acele cazuri de efecte adverse destul de puternice, inclusiv tromboze și miocardită.

    • Mai surprind pe cineva mesajele contradictorii? Faptul ca uitându-se la aceleași date, unele persoane zic una, altele zic altceva?
      La noi Câmpeanu, ministrul educației, bate câmpii cu vaccinarea copiilor, inclusiv azi.
      Dar pe aceleași seturi de date pe care le-am parcurs și eu, și pe care FDA / EMA au dat autorizări de urgență, OMS/WHO încă își menține recomandarea ca să nu fie vaccinați copiii.
      https://web.archive.org/web/*/https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines/advice
      Aveți aici istoricul paginii web a OMS în care până la ora amiezii de astăzi scria doar atât:

      “Children should not be vaccinated for the moment.

      There is not yet enough evidence on the use of vaccines against COVID-19 in children to make recommendations for children to be vaccinated against COVID-19. Children and adolescents tend to have milder disease compared to adults. However, children should continue to have the recommended childhood vaccines.”

      Pentru că în presa americană cineva a citit totuși această pagină și le-a băgat-o în fața autorităților guvernamentale, OMS s-a gândit să modifice recomandarea. La ora scrierii acestui comentariu:

      “Children should not be vaccinated for the moment.

      Children and adolescents tend to have milder disease compared to adults, so unless they are part of a group at higher risk of severe COVID-19, it is less urgent to vaccinate them than older people, those with chronic health conditions and health workers.

      More evidence is needed on the use of the different COVID-19 vaccines in children to be able to make general recommendations on vaccinating children against COVID-19.

      WHO’s Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) has concluded that the Pfizer/BionTech vaccine is suitable for use by people aged 12 years and above. Children aged between 12 and 15 who are at high risk may be offered this vaccine alongside other priority groups for vaccination. Vaccine trials for children are ongoing and WHO will update its recommendations when the evidence or epidemiological situation warrants a change in policy.

      It’s important for children to continue to have the recommended childhood vaccines.”
      https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines/advice

      Hmmm…. Tocmai ce editam acest comentariu și pare că paragraful despre SAGE a dispărut din nou de pe pagina OMS. Uatevăr … Să înțeleagă fiecare ce vrea din afacerea asta. Realitatea rămâne că datele sunt insuficiente pentru a recomanda vaccinarea copiilor.

  17. Dragi tovarăşi-domni,felicitări pentru brainwashing generalizat.

    Când o să…?La sfântul aşteaptă şi la paşte cailor.

    • Da, la acel paște va face și DSP o anchetă epidemiologică.
      Am mai auzit vorba asta “noroc că nu ne știu teroriștii și nu își pun mintea cu noi”.
      Se știe gravitatea situației din India și îngrijorarea privind unele mutații care circulă pe acolo. Au fost niște muncitori din India care au zburat cu avionul și au intrat în țară cu teste negative, dar testele rapide la intrare au fost pozitive. Au fost conduși la locul de izolare.
      Pe scurt, DSP Ilfov nu a fost în stare să afle cu ce avioane au aterizat acei muncitori in România. Povestea este incredibil de stupidă.

      “INSP-CNSCBT a intrat in posesia informatiilor referitoare la cele 2 zboruri cu care au sosit, în România cetăţenii indieni, după perioada maximă de incubaţe a bolii (după 15 şi, respectiv, 20 de zile), ceea nu mai justifica identificarea contacţilor din avion (nota mea: informațiile au venit cu întârziere de la DSP Ilfov).

      DSP Ilfov a informat INSP-CNSCBT, pe data de 05/05/2021, că reprezentantul firmelor unde sunt angajaţi cetăţenii indieni a fost contactat in repetate rânduri pentru a furniza informaţii despre cursele aeriene cu care aceştia au sosit în ţară.

      Li s-a răspuns că persoana care deţine aceste informaţii nu le poate comunica, întrucât era bolnavă, dar cu promisiunea că informaţiile respective vor fi transmise la DSP Ilfov, în cel mai scurt timp.”

      Câtă incompetență la DSP Ilfov. Acei muncitori indieni internați sunt bine, au fost bine tot timpul, au comunicat, au vorbit, au folosit și telefoanele mobile pe care se aflau biletele de avion. Doar cineva foarte “inteligent” de la DSP Ilfov nu a știut cum să afle cursele aeriene cu care au aterizat acei oameni. În caz că se mai întâmplă, le dau aici celor de la DSP toate sosirile din 20 apr 2021. Nu au fost decât 39 de zboruri și probabil cele 15 companii aeronautice care le-au practicat, vor găsi mult mai repede numele călătorilor în calculatoarele lor. DSP Ilfov trebuia doar să scrie 15 emailuri.
      http://otp.stfp.net/A/d20210420.html

      Incredibila poveste este aici: https://psnews.ro/de-ce-s-a-blocat-ancheta-epidemiologica-in-cazul-pacientilor-veniti-in-romania-din-india-cu-sars-cov-2-531038/

  18. Un aspect foarte controversat al politicilor sanitare este tratarea pacienților Covid. Am găsit niște date și opinii interesante dar din rezultă că problema nu are tratare universală ci specifică locului. Întotdeauna eu mi-am explicat departajarea în Covid și non-covid a spitalelor prin teama de eșec, neîncrederea în managementul spitalicesc de a menține o rigoare “militară” a protecției circuitelor roșii și verzi din unitate. Știm și noi cum sunt unele asistente sau medici care pleacă in papucii de salon până la chioșcul din colț să își ia o cafea și apoi revin cu toți microbii de pe stradă. Mie personal întotdeauna mi-a venit să iau o astfel de persoană la întrebări și să îi fac plângere. Sper că imaginea asta a unor asistente în halat și papuci albi pe stradă vă este tuturor familiară. Cu aceia intra apoi la pacienți.

    Există parlamentarul E. Ungureanu de la USR care tot militează pentru desființarea acestor departajari. Are și dreptate într-un caz specific, la Foișor unde s-a observat recent că fluxul de oxigen permite doar 5 paturi în regim “high flow” pentru cei gravi. Iar despre Colentina se spune că stă mai tot timpul subutilizat, spre frustrarea medicilor de acolo.
    https://spotmedia.ro/stiri/sanatate/am-avut-nenumarate-cazuri-de-pacienti-care-s-au-prapadit-pentru-ca-nu-au-avut-tratament-si-supraveghere-dezvaluiri-cutremuratoare-despre-erorile-si-minciunile-covid-interviu-video
    “Am avut nenumărate cazuri de pacienți care s-au prăpădit, pentru că nu au avut tratament și supraveghere. Am pacienți care sunt la limită. Sunt pacienți care au ieșit din perioada Covid și aveau nevoie de o îngrijire, dar nu au mai fost primiți în spitale nonCovid. Nu se întâmplă doar la noi. Dar la noi domină tăcerea.” spune prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției clinice de cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina

    Înțeleg punctul acesta de vedere, dar m-aș uita și la criticile care vin din Polonia.
    https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2021.26.7.2100117
    “The increase in the number of deaths for all causes, compared with 2016–2019, exceeded 50% in Romania, 75% in the Czech Republic and 90% in Bulgaria. Poland, with a 97% increase, had the highest excess mortality among all EU countries in November 2020.
    Recently published Polish government statistical data for 2020 show that in this country with 38 million inhabitants, 79,000 excess deaths were reported, compared with 2019 [5]. In terms of mortality, this makes 2020 the worst year in Poland in over seven decades (12.4 deaths / 1,000 residents in 2020 vs 12.2 in 1951, second worst year in post-World War II history). It is estimated that only 28,500 of the 2020 deaths can be directly attributed to COVID-19, i.e. infection as a main reason of death or comorbidity, with the remaining 50,000 being associated with other causes.
    Diagnosis of COVID-19 in hospitalised patients impacted majorly on operations, as it led in several instances to quarantine of personnel and even closures of whole wards, limiting access to health services for the most severely ill people.
    With the currently observed massive strain on the healthcare system, actions are necessary to address health issues other than COVID-19 during the ongoing pandemic.”

    Din câte știu, în Polonia nu s-a mers pe separarea spitalelor dar colectivul de medici care scriu cele de mai sus prezintă o situație amară, disperată. În Polonia, decesele în exces in 2020 au fost de 79 000 de persoane față de 2019. Dintre acestea, doar 29 000 sunt testate Covid. Știm care este protocolul european de declarare a unui deces Covid…. testul pozitiv. Dacă la începutul pandemiei, lipseau testele rapide, după luna mai 2020, acestea erau disponibile în cantitățile necesare (Slovacia a făcut testarea întregii populații, Primăria București a cumpărat teste pentru populație). Deci s-ar fi putut face discriminarea foarte ușor iar eu presupun că s-a și făcut.
    Acest colectiv de medici polonezi indică problemele de subfinanțare a spitalelor ca ducând la contaminarea lor, carantinarea lor (pentru că s-au infectat medici care deserveau ambele circuite). S-a ajuns ca 2/3 dintre decesele în exces să fie rezultatul absenței asistenței medicale, și doar 1/3 să fie cauzate de Covid.

    Dramele tăierilor din sănătate se văd în ambele sisteme de administrare din timpul pandemiei, în Polonia și în România. Nu sunt atât de sigur că dl Ungureanu are dreptate în general să susțină că altfel era mai bine. Poate că are dreptate în cazuri particulare precum Foișor.

  19. Începe să-mi placă curvăsăreala românească ,chiar și aia abjectă ,ce-i drept ,pt curvăsăreală abjectă trebuie stomac ,nene ,nu glumă!

  20. Groaznic. M-aș fi “eliminat” dar mi s-a mai părut interesant, pentru că nu pare nimeni să semnaleze acest derapaj democratic în viața publică, să extrag această mărturisire a fostului ministru V Voiculescu.
    “Vlad Voiculescu a relatat că l-a găsit tot în minister pe „omul care îi transmitea lui Dragnea informații” în precedentul său mandat de ministru, din 2016. Voiculescu a spus că i-a cerut de șapte ori premierului să i-l ia din minister, pentru că este înalt funcționar public și nu poate fi dislocat decât prin detașare, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Am mai vorbit de zece ori cu el despre asta. Domnul Cîțu mi-a promis mereu că-l mută, dar nu a făcut-o niciodată”, a susținut Voiculescu. El a prezentat și un document care să ateste solicitările către premier.”

    Aici eu găsesc că Voiculescu se autoincriminează într-o tentativă de abuz în serviciu. Fostul ministru nu ne spune despre acel secretar de stat că ar fi fost corupt, că ar fi fost leneș, că ar fi fost incompetent. Ne spune doar că în prin 2016 îi furniza informații lui Dragnea (un fost vicepremier al Romaniei până în mai 2015).

    Probabil că dl Voiculescu știe cum este cu accesul la datele confidențiale (din propriile scandaluri la minister) dar mai mult ca sigur că nu avea niciun fel de probe despre ce “informații” ar fi discutat acel secretar de stat cu Dragnea. Ori V. Voiculescu este pus în temă de niște “speciali” din lumea serviciilor care urmăresc fără mandat pe oricine (inclusiv prin ascultarea fără mandat a telefonului lui Dragnea). Ori V. Voiculescu l-a văzut pur și simplu la bufetul Parlamentului pe acel secretar de stat în compania lui Dragnea.

    În primul caz, ne-am afla în fața art 267 Cod Penal, “Omisiunea sesizarii” în care functionarul public Voiculescu află că un om este urmărit de servicii si NU sesizează organele în drept deși legea îi cere acest lucru (a se vedea cazul recent de judecatori militari care s-au opus unui serviciu secret militar și au sesizat CSM – bravo lor, cunosc legea, dar știm și că România este altfel și au fost și ei sancționați).
    În al doilea caz, ne aflăm în fața unui abuz în serviciu în care “șefu” vede că iei prânzul cu cine nu trebuie și cere să fii schimbat din funcție. Și o cere insistent de zece ori. Aici șeful abuziv este chiar V. Voiculescu.

    Eu nu l-am simpatizat niciodată pe Voiculescu în peisajul politic pentru că mi se părea că minte, că dezinformează și scoate din context. Dar în același timp știu că adversarii lui din zona Pharma sunt securiști corupți. Așa că i-am privit eforturile cu puțin amuzament.
    Dar o declarație ca aceasta pur și simplu îmi arată că omul asta este căzut din Lună, fără vagi repere juridice, de conduită corporativă/organizațională, fără nimic. Pare un student rătăcit.

      • Pe 10 mai 2021, luni, între 20:00 și 22:00 (aparent, în mai, intervalul emisiunii se va schimba, acum este de la 19:00 la 21:00). E bine să verificați, în ziua cu pricina. Mulţumesc de întrebare! Paște fericit tuturor credincioșilor ortodocși, care urmăresc acest blog și multă sănătate tuturor românilor!

  21. A venit astazi președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare și a încercat să vândă statistici pentru a dezinforma.
    “„Analiza realizată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puțin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la cazurile de Covid care avea în istoric vaccinare era de 0,2%, iar la persoanele nevaccinate era de 2,4%”, a mai spus președintele CNCAV.”

    Aș trece peste detaliul reprezentat de incorecta reprezentare a raportului dintre 2,4 și 0,2 care nu este de “o sută”. Poate în mintea dl Gheorghiță era un alt raport.

    Dar manipularea acestor cifre este multa mai infamă. Pentru ca dl Gheorghita imparte numarul de decese (23000) la aproximativ un milion de infectati. Insa tot un studiu al Min Sanatatii de anul trecut din vara indica anticorpi la 5% din populatie desi infectată oficial era doar o parte de jumătate de milion deci 2%.
    “Pe timpul verii, Ministerul Sanatatii in colaborare cu Institutul National pentru Sanatate Publica au efectuat un studiu pentru a vedea in ce masura populatia tarii a trecut prin boala. Ulterior, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a vorbit despre rezultatele studiului, care indicau faptul ca pana in august intre 4,5% si 5% dintre romani au fost infectati si au dezvoltat anticorpi.”

    Deci cu aceste informații deja in spațiul public, este o propagandă ieftină să calculezi incorect mortalitatea. Acel procent de 2,4% trebuie în mod real împărțit la cel puțin 3 dacă am crede studiul MS, sau chiar 4 dacă am crede un studiu similar din Franța. Este exclus de a fi credibile părerile, chiar ale unora care activează în domeniu, care ridică numărul asimptomaticilor la 10-15x.

    Propaganda dlui Gheorghiță este ieftină, ușor de corectat. Dacă trebuie ceva comparat, atunci să comparăm mortalitatea de 0,2% a vaccinaților cu cea de 0,6% a tuturor infectaților, testați și netestați. Mulțumesc.

  22. Puţin şifonat nu prea mult nici prea puţin ,suficient să înţeleg exact ceea ce trebuie înţeles pentru a le da flit tuturor.Demascarea a ceea ce este mascat m-a făcut să “văd” imaginea reală a “unui ideal premeditat spre eşec” ,”o mână de securiști proști, de regulă consilieri, ziariști, moftangii, sinecuriști, vivandiere politice, molohi, șmenari ieftini, analiști de poncifuri, vătafi de ziare și televiziuni, intelectuali contrafăcuți în retortele Securităţii, dar recunoscuți în ţară și afară, din suita inevitabilă și tutelară a prezidentului “.

    Descătuşarea din “tămâia unsuros-insidioasă a lingușelii fetide tipice profilului moral al românului etern”,are un preţ măsurabil în : “ gargară oțioasă și infectă, cu care românii se spală, pe faţă, în fiecare zi, de când i-a strămutat Dumnezeu pe pământ. Nu vor altceva, iar între Caracal și Săpoca se dedulcesc cu astfel de delicatesă la umbra televiziunilor omnisciente și obediente faţă de zeii Securităţii. Deși, unele dintre ele se sfădesc, de ochii lumii, cu așa-zisul Stat Paralel, trudind din greu pe tarlaua acestuia.”.

    Dacă viaţa a râs, atunci şi eu pot râde!

  23. Stirea zilei de azi este ca Viktor Orban s-a vaccinat impotriva Covid-19.
    Cum cei mai multi politicieni s-au vaccinat deja din motive de PR, devine foarte interesanta miscarea maghiarului Orban.
    Nu, nu este un anti-vaccinist. Atunci de ce nu a ales “vedeta” presei si a UE, vaccinul Pfizer?
    Tehnologia mRNA a fost dezvoltata de o doamna biochimist din Ungaria, Katalin Kariko (acum pe o pozitie importanta la BioNTech), o posibila candidata la premiul Nobel, scrie France24.
    https://www.france24.com/en/americas/20201218-katalin-kariko-the-scientist-behind-the-pfizer-covid-19-vaccine

    Ei bine, inca de pe 31 ian, cand Ungaria semna contractul pentru 5 milioane de doze de la Sinopharm, presa din China scria asta:
    “Hungarian Prime Minister Viktor Orban said he would personally opt to receive the Chinese vaccine, as he trusted it more than others, media reported.”

    https://www.globaltimes.cn/page/202101/1214535.shtml

    Pe de cealalta parte avem trufia (nu cred ca este gratuita aprecierea) doctorului Rafila care intr-o dezbatere televizata accepta faptul ca vaccinurile Pfizer/Moderna sunt inovative si cele mai performante, refuzand sa discute insuficienta testare a acestor tehnologii pentru intelegerea efectelor pe termen lung, dar si tratand cu o desconsiderare evidenta vaccinurile celor nealiniati (Rusia, China).

    Pentru a intelege diferentele dintre cele trei categorii de vaccinuri, ma voi referi la materialele publicate de NY Times.

    1) Categoria vaccinurilor care contin coronavirusi dar dezactivati. Este o tehnologie folosita de 100 de ani, se stie totul despre ea, este folosita si in banalele vaccinuri antigripale.
    https://www.nytimes.com/interactive/2020/health/sinopharm-covid-19-vaccine.html

    In acest caz, coronavirusul este dezactivat, dar este injectat ca un corp strain imobil si inofensiv in organism unde este identificat de sistemul imunitar. Dupa ce acesta il analizeaza, va produce anticorpi si ii va stoca in memorie amprenta pe care o va folosi intr-o viitoare infectie.

    2) Categoria vaccinurilor RNA-mesager, Pfizer si Moderna. Unele dintre punctele pe care mizeaza marketingul companiilor este ca ele nu contin virusul, nici dezactivat, nici intr-un altfel.

    https://www.nytimes.com/interactive/2020/health/pfizer-biontech-covid-19-vaccine.html

    Se extrage un segment genetic din coronavirus, cel responsabil pentru productia de proteine spike. Se codeaza acele instructiuni pe un fragment de ARN (de aceea se numeste mesager) … sa ne imaginam un card de memorie pe care se scrie o aplicatie software pentru un computer … si se trimit acele carduri de memorie sa infecteze deliberat celule sanatoase ale corpului uman. Suna ingrijorator? Sa continuam. Cercetatorii celor doua firme, atunci cand au fost provocati la intrebari mai serioase, sustin ca aceste instructiuni (acest “software” biochimic) nu afecteaza genomul celulelor omenesti. Deci, ca sa zicem asa, aceste instructiuni nu se salveaza pe discul permanent al calculatorului. Aceste instructiuni sunt folosite doar de mecanismele de sinteza a proteinelor din celulele umane infectate. Cu aceste instructiuni, celulele umane vor sintetiza proteina spike, altfel inexistent in corpul uman. Iata deci de unde legenda ca dupa vaccin te transformi in alt animal. Dincolo de aceasta exagerare, sunt totusi intrebari lasate fara raspuns ba chiar si dezinformari.
    Iata una. Cele doua firme ne spun sus si tare ca nu exista virus in vaccin si deci ca nu se poate replica nimic. Dar asta este o dezinformare pentru ca celulele umane infectate, cele carora le creste proteina spike pe suprafata, acelea se vor replica in organism.

    Chiar si in articolul NY Times se spune asa “The mRNA from the vaccine is eventually destroyed by the cell, leaving no permanent trace.” Da, “eventually” (adica in cele din urma, un termen imprecis). Aici intervine scepticismul meu personal (asta ca sa si dezvalui si opinia personala).

    Faptul de incontestat ramane acela ca aceasta tehnologie a fost folosita pana acum doar pentru livrarea acelor instructiuni in celule in bolile TERMINALE (subliniez), acelea in care prelungirea vietii de la cateva luni la mai multi ani este un succes. Iar saltul la inocularea intregii planete cu asa ceva pare a fi prea mult pentru credinta in stiinta a lui Viktor Orban.

    Sunt multe lucruri care pot merge rau (pe termen lung, pentru ca pe termen scurt se stie ca efectele secundare la aceasta categorie de vaccinuri sunt de zece ori mai mari decat la cel antigripal). De exemplu, daca o celula sau un fragment mRNA migreaza prin circulatia sanguina si ajunge in miocard? Va infecta acolo celulele umane pe care sistemul imunitar le va distruge. Si eu ma aleg cu afectiune cardiaca cronica? Exista vreo garantie ca toate celulele infectate vor fi distruse? Nu exista si aici o sensibilitate ca si in cazul testelor? Adica, daca o celula a sintetizat doar o proteina spike iar alte celule mai multe proteine pe suprafata, nu cumva sistemul imunitar le va rata pe cele cu putine proteine spike care vor ramane in organism? Si lista de intrebari poate continua…. de unde stim ca software-ul biochimic scris in mRNA este fara defecte (buguri)? Poate ca mai are si alte efecte de care vom afla peste cativa ani cand, spre deosebire de masini, nu le putem face recall (rechemari in service).

    3) Categoria vaccinurile care livreaza m-RNA nu intr-o capsula lipidica asa cum face categoria 2, ci ca parte a unor adenovirusuri. Scopul final este tot livrarea unor instructiuni care sa viruseze celulele umane sanatoase. Fata de categoria 2, au avantajul unor conditii de pastrare mai normale pentru vaccinuri, nu frig extrem. Aici intra vaccinul celor de la Astrazeneca/Oxford, Sputnik V si Johnson.

    • Foarte recent a izbucnit “Vaccine-Leaks”. Agentia Europeana a Medicamentului a fost atacata cibernetic de hackeri si documente confidentiale au fost date publicitatii.
      https://www.bmj.com/content/372/bmj.n627

      Vaccinurile mRNA din testele clinice aveau o integritate a codului RNA de 78% in timp ce esantioane din produsele comerciale doar 55%.
      EMA dar si toate celelalte agentii intrebate de cei de la BMJ au refuzat sa raspunda la intrebarea “care este limita minima acceptabila a integritatii mRNA”.
      Dar au raspuns ca potentialele proteine pe care mRNA-urile degradate le-ar putea produce sunt “mici” si “sigure”. Deci, daca revenim la un limbaj de jucarii din ziua de azi, cardurile de memorie pe care sunt stocate informatii joaca multe feste, chiar enorm de multe, iar cand informatii distorsionate de pe lantul mRNA corupt ajung in celule, ele nu produc efecte nesigure (zice EMA).

      –EMA did acknowledge, however, that vaccine efficacy depends on the presence of suitable amounts of intact mRNA. In the case of the commercial batches that first raised alarm bells, the agency told The BMJ that the levels of truncated mRNA “and the amounts of a potential protein produced by the truncated mRNA would be too low to constitute a safety risk.”

    • Aș vrea să închid un subiect pe care l-am deschis acum ceva vreme. Am formulat mai sus niște temeri ale mele, niște subiecte asupra cărora eram nelămurit. Și mă bucur să văd că niște cercetători din Israel fac demersuri (într-un stat care se mândrește cu faptul că este laboratorul de experimentare a vaccinurilor Pfizer pe întreaga populație – a spus-o chiar Excelența Sa Ambasadorul în România).
      https://www.timesofisrael.com/israel-said-probing-link-between-pfizer-shot-and-heart-problem-in-men-under-30/

      Textul principal este mai jos:
      ““There is specific concern regarding the frequency of the occurrence observed in men under 30 in the days immediately after the second shot,” they wrote. “At this stage, according to initial findings that still need to be verified, there is an impression that the number (of cases) is higher than would be expected, especially for those under 30.”

      The report found that of those who received the second dose, 1-in-100,000 had possible side effects of myocarditis; however, this number rose to 1-in-20,000 among those aged 16-30.”

      O traducere sumară: persoanele vaccinate cu vârsta între 16-30 de ani au prezentat miocardită (1 din 20 000), adică o inflamație a mușchiului inimii. Povestea a început să fie studiată după ce 62 de persoane au fost internate la scurtă perioadă după rapel (deci miocardita a fost suficient de alarmantă încât să se ajungă la internare, nu cred că vorbim doar de simple palpitații pe care un adolescent sau tânăr le ignoră și trec repede), din nefericire două persoane au decedat, celelalte s-au vindecat. Nu este un studiu medical finalizat ci un raport intern al Ministerului Sănătății din Israel către Pfizer și “scăpat pe surse” în presă.

      Gata!

  24. Din categoria :

    ”Adormiții din pupăza din tei se trezesc?”

    Nooo…creeeed!

    La a 2- ședință de destituire, a lui Trump, ieri votul în Senatul SUA a fost 57-43 în favoarea democraților, cu cei 7 trădători republicani cu tot, DAR…DAAARRR, votul a căzut pentru că erau necesare 67 de voturi.

    Ghinion s-ar spune în meleagul nostru….sibian!

    Mare tristețe la CÂNÂNÂ, dau orice din lume numai referirea la asta NU, însă acest CÂNÂNÂ nu obosește în a ne informa că 600.000 de americani vor muri de ”covrig” până la 01 iunie 2021.

    Wawww…parcă ar avea contract cu Nostradamus.

    OK, de acum vor fi date pe față ”toate cărțile” de către Donald Trump, ce a fost greu a trecut, era necesar să știm cu toții pe ce republicani se bazează Trump de aici înainte.

    Mai mult ca sigur după retrageră ”băiatului de zahăr”, ars ar spune unii, de la București în 11 ianuarie 2021, dispozițiile vin direct de la US Army care este sub comanda lui Trump, dehhh…multe vor fi schimbările și în plaiul românesc dar și în întreaga lume.

    Doamne ajută!

  25. Din categoria :
    ”Frica păzește via, dar acum e iarnă”. Deci butucii.

    Multă agitație peste ocean cu cine e președinte, cu cine semnează acte oficiale, cu Kamala care încă nu s-a mutat la în reședința vicepreședinților din Naval Observatory Washington, D.C, cu bănuieli că Binen nu e el, dar adevărul este că acolo se desfășoară cel mai bun film al tuturor timpurilor, parcă și văd peste ani o ecranizare cu 20 de Oscar-uri.

    Dar să trecem la subiect :

    Congresul SUA a confirmat de 2 ori că Donald Trump deține puterea.

    – În prima ședință din Cameră la 13 ianuarie 2021, votul pentru Impeachment a fost așa : 232 pentru – 197 contra

    https://www.latimes.com/politics/story/2021-01-13/house-begins-final-push-to-make-trump-the-only-president-to-be-impeached-twice

    – În a doua ședință din 8 februarie 2021, votul din Senat a fost așa :
    55 pentru – 45 contra

    https://www.washingtonpost.com/politics/2021/02/09/trump-impeachment-live-updates/

    Prin aceste voturi totale 284 pentru și 242 contra Impeachment, Camera Reprezentanților SUA recunoaște că Donald J Trump rămâne președintele Statelor Unite ale Americii, deoarece doar președinții pot fi acuzați.

    Constituția SUA : Articolul I, S3, C7 :

    ”Judecata în cazurile de punere sub acuzare nu se va extinde mai mult decât înlăturarea din funcție și descalificarea pentru a deține și a se bucura de orice birou de onoare. Partea condamnată va fi responsabilă și supusă acuzării, procesului, judecății și pedepsei, conform legii.”

    https://constitution.congress.gov/browse/essay/artI_S3_C7_1_1/S%C4%83/?fbclid=IwAR1KO5Fa3pdMP4gBgITSNQr5PJctOsQrwSw_MRCxLO90Fz7mxjojfH3_BmQ

    Deci, domnilor și doamnelor : Republicanii, la ideea lui Trump, le-au întins o cursă trădătorilor din partidul lor, 6 la număr, dar și democraților.

    Scopul?

    1. Demonstrând poporului american dar și lumii întregi că Trump conduce SUA.
    2. Republicanii se salvează ca partid, scapă la vedere de trădători, Trump ne fiind nevoit să înființeze un nou partid, ceea ce lua prea mult timp.

    Acumm…CCR-ul nostru ar râde de s-ar prăpădi, NU Congresul SUA decide dacă este sau nu constituțional Impeachement-ul, ci Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii.
    Ședințele din 13 ianuarie și 9 februarie sunt de fapt ilegale, dar ăsta e deja alt subiect.

  26. D-le profesor Valentin Stan,

    As dori sa cunosc daca este posibil, motivele pentru care dumneavoastra nu mai apareti la emisiunea Marius Tuca Show.

    Cu respect si consideratie,
    Corneliu Iacob

  27. Și acum, lovitura la temelie!

    Ieri, 26 ianuarie, 45 de senatori republicani au votat contra propunerii de trimitere în judecată împotriva lui Ddonald Trump, suficiente voturi pentru a nu se putea întruni 2/3 voturi cât prevede constituția.

    https://www.theguardian.com/us-news/2021/jan/26/trump-impeachment-republicans-senate-vote-to-dismiss

    Senatorul republican Rand Paul of Kentucky a contestat legitimitatea procesului, motivând că Trump este un simplu cetățean exact ca și Biden, pentru că puterea a fost predată US Army de fostul președinte înainte ca Biden să fie instalat, iar insistenta democraților de a a-l condamna pe Trump în 8 februarie este neconstituțională.

    Cum spuneam și dimineață pe pagina mea de Facebook în intervenția mea, senatorul democrat Patrick Leahy care a fost desemnat să prezideze procesul de destituire a lui Donald Trump în Senat, a fost internat de urgență în spital.

    https://www.cnbc.com/2021/01/26/sen-patrick-leahy-set-to-preside-over-trump-impeachment-taken-to-hospital.html

    Joe Biden a declarat pentru CNN că procesul ”trebuie să se întâmple”, dar s-a îndoit de șansele de condamnare.

    https://www.marketwatch.com/story/biden-tells-cnn-that-trumps-impeachment-trial-has-to-happen-though-he-doubts-senate-will-convict-11611623955?fbclid=IwAR1-fi7OIv40XkYg3zZqAqQcaqRurYXt0c-R3q_DfwOq6WjSaKyfD81SvRE

    Deci : tranquilo prietene, puterea este la armată și totul decurge conform planului.

  28. Satira educației

    Menționez nu fac parte din generația spontanee vorba regretatului Dem Rădulescu.

    În manualele din care am învățat cu dispreț ,se menționa că presa este câinele de pază al democrației ,ce glumă de prost gust emisă de vre-un creier prost.

    Presa și puterea la aceeași masa?!Nu!Niciodată!

    Pe vremuri înțelepți își băteau joc de nebunii conducători și de tot ce ține de circul emoțional.

    Vai ,vai ,să am grijă să nu supăr pe cineva ,că altfel…

    Dacă ar fii trăit Voltaire în vremurile noastre ,pariez că și-ar fii bătut joc de toți și de toate.

    Aoleu nu e bine să-l superi pe popa x ,nu e bine să critici puterea ,nu e bine să- superi pe politicianul x.

    Știi ceva?Iadul e pentru prieteni și raiul pentru evlavioși,iar eu sînt într-o continuă evoluție.

    Întrebări interzise?Libertate de conștiință există în presă?

    • Auto-ironia este bună la moral.

      După ce mi-am primit doza cotidiană de :multiculturalism amestecat cu puţin political correctness îmbibat cu ,câteva picături de troskism ,amestecat după gust cu :propagandă de stat ,de partid si privată,condimentat de la dreapta către stînga şi de la stânga către dreapta cu mesianism tehnocrat .După acestă porţie babană cotidină ,gustată zilnic ,cu linguriţa ,ei bine, ce face tot omul după ce haleşte “reţeta culinară” descrisă mai sus?Cugetă!

      Ca orce guguştiuc nu uit că trăiesc în era supravegherii totale,aşa că mă hotăresc să îmi adresez câteva întrebări din puţul propiei gândiri,şi să le postez în acest blog,e singurul blog care încă nu m-a dezamăgit.Nu aştept niciun răspuns ,pur şi simplu împărtăşesc cu internauţii nedumeririle mele existenţiale.

      Cine conduce jocul?Cine sînt jucătorii?Care este miza jocului?Cine va reface puzzelul de declaraţii şi personaje ?În acest joc există câştigători şi pierzători?Cine înţelege acest joc?Acest joc este continuarea unui alt joc?Care joc?După ce se încheie acest joc ?Ce urmează?Confuziile din diferite declaraţii sînt benevole ori din condiţionare?Efectele jocului în câte decenii se vor vedea?De ce s-au reactivat vechi răni?De ce s-au aprins focarele de tot felul?În instabilitate şi confuzie cine câştigă şi cine pierde?

      Explorez minunata lumea a netului ,în căutare de ceva amuzant ,ceva care să îmi lumineze tărtăcuţa.

      Evrika!Am găsit un tittlu ,incitant pentru un guguştiuc ca mine.

      The Hidden Persuaders -Vance Packard.

      • Puţină mitologie nu strică.

        Morfeu e adormit rău de tot ,Minotaurul este atât de înspăimîntător pe cît îţi poţi închipui tu,Tezeu fumează pipa păcii iar firul Ariadnei este încâlcit.

        Fortuna este o gagică cu apetit ,niciodată nu m-a înşelat.

  29. Fresh updates:

    Marius Tucă Show”, 4 ianuarie 2021. Invitat: Valentin Stan
    VACCINATI, VACCINATI, VACCINATI!
    https://www.youtube.com/watch?v=okQb0_JXV8g

    Marius Tucă Show”, 28 decembrie. Invitat, Valentin Stan
    O, VACCIN FROMS!
    https://www.youtube.com/watch?v=YjMwuK3xH98

    „Marius Tucă Show”, 21 decembrie 2020. Invitat Valentin Stan
    VREMEA LU’ CITU MATU
    https://www.youtube.com/watch?v=oh0VDOZob_U

    „Marius Tucă Show”, 14 decembrie 2020. Invitat: Valentin Stan
    VENI, VIDI, VICII!
    https://www.youtube.com/watch?v=lJ_FlbZIXlM

    • Sa vaccinam, dar cu ce? Asta-i intrebarea.
      Pentru ca incepe desfasurarea unei controverse privind strategia de vaccinare. Respectiv, ce categorii sociale vaccinezi. Merge vaccinul la categoriile vulnerabile, fragile? Sau mai bine vaccinezi tinerii si persoanele active?

      Business Standard: “China has slammed the US media for its silence over the deaths of 23 Norwegian elderly patients who were vaccinated with Pfizer-BioNTech vaccine.

      Twenty-three elderly Norwegian people died after receiving Pfizer vaccines and the country has launched a detailed investigation into the fatalities that have shocked the world.

      Thirteen of them have been assessed and common side effects may have contributed to severe reactions in them, according to the Norwegian Medicines Agency.

      Doctors in Norway have been asked to conduct more thorough evaluations of very frail elderly patients in line to receive the Pfizer-BioNTech vaccine, following the reported deaths, the prestigious British Medical Journal (BMJ) reported.”

      Agentia Medicamentului din Norvegia a anuntat cele 23 de decese. Autopsiile deja facute confirma ca decesele sunt cauzate de efectele secundare ale vaccinului.

  30. Din categoria : ”13 cu ghinion”

    De ce 13?
    Pentru că mai sunt 13 zile până la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, care este închisă pe termen nelimitat, ”ghinion ar spune unii”, 13 zile în care Trump are toate dovezile pentru a declara Insurection Act pentru trădare națională și amestec ale altor țări în alegerile prezidențiale.

    Numai naivii cred că Trump fost relocat în Centrul de Comandă Dyess din Abilene-Texas, zborul spre locație făcându-se într-un avion „Nightwatch” Boeing E-4b, un avion de comandă și control care permite un control POTUS complet și absolut asupra tuturor activelor militare americane la nivel mondial…să facă plaje cu Melania!

    Wowww!

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/president-boards-e-4b-command-post-flying-to-nmcc-abilene-tx?fbclid=IwAR383IRFylLILVFCQrE7EU8FOG0aem0-E7Eaqrx6YPyhFvsfCKfAx8lLhkg

    • P.S
      Acum SUA are 2 președinți : unul în exercițiu și altul validat azi de Congresul american.
      Dintre cei 2, care credeți dvs că va intra în Casa Albă când se va redeschide?

      • Domnule Valentin ,concursul de îmbrejurări nu are nicio legătură cu escatologia.Probabil aţi observat şi dvs ,fel de fel de “teorii” numerologice şi astrologice fără corespondent în realitate.

        Acceleraţia gravitaţională este tot 9,8 m/s
        Soarele răsare la est şi apune la vest
        Cele patru puncte cardinale sînt aceleaşi
        Pământul sau Terra sau Planeta albastră este tot a treia planetă din sistemul solar.

        În faţa marilor evenimente istorice,este bine să avem ochii deschişi şi mintea limpede.

        Multe succese în tot ce întreprindeţi în acest an 2021.

        • Domnule Dorin, să le luăm în ordinea menționată mai sus :

          1. Dacă îl credeți pe Trump învins, vă înșelați. Destinul lui poate fi legat de astrologie sau numerologie, dar destinul fiecăruia nu depinde de întâmplare , ci de alegerea pe care o face.
          Scriu aceste rânduri cu o zi înainte ca mandatul să să se încheie, dar veți avea o mare surpriză în 21 ianuarie 2021.

          2. OK, se știe că G=9.81m/s2, ați uita pătratul, dar poate aveți înclinație spre umanism și înțeleg atunci.

          3. Corect când spuneți : ”în faţa marilor evenimente istorice,este bine să avem ochii deschişi şi mintea limpede”
          DA, dar uitați că ochii și mintea limpede merg mână în mână cu nivelul de conştiinţă şi vibraţia personală care se influenţează reciproc.

          Hai, să avem cu toții o zi împlinită și să așteptăm în zilele ce urmează adevăruri care vor șoca lumea.

          P.S
          Și nu m-ar mira să nu fie extra pământene!

  31. Sorry my friend ,totul este viciat în toteme ,pervertirea albului transformat în negru și a negrului transformat în alb nu are câștigători.

    Bălăcirea în starea de aglutinare este demnă de:ginți,triburi și clanuri în care fiecare domină pe cineva și nimeni nu știe cine pe cine domină.

    Raportul între pseudo-intelectuali și intelectuali de elită este în favoarea pseudo-intelectualilor ,magia cuvântului, etern amor al aparențelor,să fie sănătoși în bula lor spațio-temporală!

    Sărbători fericite !

    Kaput!

    • Aglutinarea din restaurante este un subiect mai fierbinte. Acolo unde au fost deschise.

      Acest studiu a demonstrat ca intr-o incinta inchisa in care exista un AC care circula aerul de la un asimptomatic la alti doi clienti, desi acestia au partajat acelasi spatiu, fara sa aiba contact direct, doar cinci minute (evident ca au respirat acelasi aer o perioada mai lunga de timp), acesti doi clienti s-au infectat desi erau la o distanta de 7 metri. Acest studiu confirma cercetarile initiale din ian-feb 2020 dintr-un autobuz din China, unde un simptomatic aflat in ultimul rand a reusit sa infecteze calatori din al doilea rand (tot din cauza circulatiei aerului).
      https://www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2020/12/15/this-is-how-quickly-covid-19-can-spread-in-a-restaurant-per-new-study/?sh=40c9743e1fe4

      Din pacate pentru HORECA, acesti cercetatori plaseaza restaurantele full-service (cele cu servire personala la masa) in varful riscului de infectare. Si mai putin pe cele “casual” (adica cele de tip IKEA care nu sunt fast-food).
      https://www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2020/11/11/how-to-have-restaurant-dining-without-lockdowns-per-new-stanford-northwestern-study/?sh=4d2b20a95c57

      Si tot o veste proasta de pe frontul scolilor. Copii (chiar cei mici, sub 10 ani) se infecteaza la fel de mult ca adultii si pot avea incarcatura virala mult mai mare pentru a fi foarte infectiosi dar fara simptome.

      “Have we misjudged the role of children in spreading COVID-19?”

      Kids may play a bigger role in the spread of severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2) than initially suspected, according to Ontario’s science advisory table on coronavirus disease 2019 (COVID-19).

      “Early suggestions that children are considerably less important drivers of SARS-CoV-2 transmission than adults are not confirmed by more recent research,” the expert group cautioned in a science brief. “Children could play a relevant role in SARS-CoV-2 transmission and school closures may have been important contributors to the containment of the COVID-19 pandemic.”

      • Stimabile ,ați observat că masca a devenit obiectiv strategic ?Da?Felicitări!

        În lanțul de observații ,ați observat că oficialitățile au devenit autorități?Da?Felicitări!

        Nu mă interesează cum se formează opinii de masă și cine le formează și cum se propagă.

        Toată aristocrația română a scăzut brusc în ochii mei ,slabe șanse spre zero să mai crească vreodată.

        Am urmărit de două ori emisiunea de luni 14.12.2020 ,în care a fost invitat prof.Valentin Stan la o fostă glorie a televiziunii.

        Dvs ați câștigat înregimentați iar eu m-am detașat complet de căruță și de stăpânii ei!

        Cu respect ,saluti.

        • Dle Dorin, tot cu respect va sugerez sa priviti cu mai multa rezerva la opiniile lui Mircea Badea. Stiu ca el a emanat recent in spatiul public cugetarea potrivit careia daca in Romania functiile statului se numesc “autoritati” asta vine de la “autoritar” (sic, citat din Mircea Badea), fiind un stalinism.
          DEX are o alta parere despre originea cuvantului, franceza, latina. Eh, alta viata.

          AUTORITÁTE, autorități, s. f. 1. Influență general acceptată a unei persoane, a unei organizații sau a unei instituții în diferite sfere ale vieții sociale. 2. (Jur.) Putere, drept de a emite dispoziții, de a impune ascultare. […] [Pr.: a-u-] – Din fr. autorité, lat. auctoritas, -atis.

          Autorité de la concurrence
          L’autorité régionale de transport métropolitain
          L’autorité de surveillance des fondations
          Autorité Luxembourgeoise Indépendante de l’Audiovisuel
          — toate organizatii probabil staliniste

          • Stimabile ,msj dvs este prea ușor pt mine pentru a-l destructura și a-l face șvaițer.

            Nici nu mă chinui să mă apăr în fața paralogismului dvs!

            Vă sugerez la rândul meu,dacă doriți să avem o minimă decență în conversație să lecturați și studiați cartea Mic curs de autoapărare intelectuală -Normand Baillargeon ,edt Paralela 45.

  32. Din categoria : ”Pașii către normalitate”

    1. În 19 octombrie Bogdan Aurescu era primit la Washington de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo,
    2. În 30 noiembrie NU Ambasadorul SUA la București felicita România cu ocazia zilei naționale care venea la la 1 decembrie, ci Mike Pompeo.
    3. PNL pierde alegerile din 6 decembrie, iar pe 7 decembrie Orban Ludovic depune mandatul, Premier interimar fiind numit Generalul Nicolae Ciucă.
    4. SUA are 2 baze militare în plaiul românesc, numai oameni fără minte credeau că România poatea fi lăsată pradă UE, mai ales Germaniei, iar americanii lui Trump să privească spectatori.
    5. Numirea Generalului Ciucă în funcția de premier este punctul câștigător în meciul din plaiul românesc între SUA-Germania.
    6. Interimatul va ține destul de mult timp, chiar după 20 ianuarie după ce Trump va depune jurământul. USR şi UDMR nu îl acceptă pe generalul Nicolae Ciucă ca premier plin.
    7. DAR…DAAARRR cel mai important este că CCR nu poate valida alegerile din 6 decembrie, Constituția spune asta, iar Curtea de Conturi nu poate deconta cheltuielile partidelor din campania electorală. Nu își asumă nimeni semnăturile. E pușcărie.
    8. Toate aceste înșiruiri de la 1 la 7 duc la ideea că România este singura țară din UE unde vor înceta restricțiile după 15 decembrie, ne având cine legifera prelungirea stării de alertă. PUNCT.

    Toată lumea va sărbători Crăciunul și Anul Nou cum s-a făcut și până acum, în libertate!

    Doamne ocrotește România.

  33. Din categoria : ”Două la Prefectură, două la Primărie, unul la liceul de fete, fără număr la bec și restul la balamuc”

    De 24 de ani, să nu zic 30, rezultatul alegerilor din acest plai nu mai reprezintă adevărul din ”teren”, adică din secțiile de vot.
    Dacă în duminica orbului din1990 votam în proporție de 86% adică 14.826.616 din 17.200.722 alegători la o populație de 23 milioane, acum deși populația a scăzut considerabil, votăm mai mulți.
    La alegerile locale din 27 septembrie 2020 pe listele electorale erau înscriși 19.004.986 români, iar în 6 decembrie numărul celor înscriși era de 18.191.396 români, deci în numai 2 luni dispărură aprox 800.000 de alegători.
    Cum? Dacă cei remunerați nu sunt interesați, nici eu.
    OK, ce era de demonstrat s-a demonstrat,
    DAR….DAAARRR,
    Să demonstrăm cum crește în procente o formațiune politică diferită ca etnie de cea română, de fapt o uniune culturală, când se știe cât de conștiincios este electoratul lui, ei, care votează constant în medie 65%,
    CÂND…CÂÂÂNNND,
    Absenteismul românașului la urne, de 24 de ani este peste 50%, mai alaltăieri ajungând la aproape 70%.
    Păi, dragi comentatori, cea mai numeroasă etnie număra în 2011, 1.259.914 suflete, din care scăzând 250.000 persoane sub 18 ani, plus să zicem 9000 care nu ar avea drept de vot, rezultă 1 milion de votanți.
    Cum spuneam mai sus, 65% din aceștia votează constant formațiune politică, culturală în fapt, doar e o etnie disciplinată.
    Deci 650.000.
    Calculul este simplu, nu-i musai să fim nici precauți și nici proști, ci numai să ne folosim de cele 8 clase pe care toți le-am absolvit cu coroniță.
    Deci : cu cât scade absenteismul românașilor la urne, cu atât crește în procente formațiunea politică, culturală, crește.
    BEC-ul ne spune că formațiunea politică, culturală, a primit 6% din, adică 340.000 de voturi din 5.7 milioane total votanți.
    Păi de la 340.000 la 650.000 de votanți, 310.000 sunt lipsă, deci și 5.5% sunt lipsă, iar cu lipsa, acel partid, formațiune culturală ar avea cel puțin 11%-14% după redistrinuiri.

    OK, din nou, eu nu sunt casă de sondaje, sunt voluntar pe persoană fizică, adică dau date moca după ceva muncă, așa că nu am pretenții de pus în ramă, nu de alta dar mă feresc de igrasie din vremea copilăriei.
    Acum, dragă, stimate prieten, comentator, dacă ți-au plăcut ”calculelele”, ”culcalalele” mele, dar mai ales faptul că trăiesc și conviețuiesc de foarte mult timp într-un loc cu această etnie, deci cunosc, din punctul meu de vedere mult mai abilă și de ce să nu recunosc mai civilizată ca restul plaiului românesc, înțelegi unde sunt sondajele marilor case?
    Nici eu!
    P.S
    De bec și prietenii lui, numai de bine!

  34. Bun, Excelența Sa Șică has left the building… asta inseamna ca n-o sa-l mai vedem la TV nici pe E.S. Neluțu ?

    Nici o pro-ble-ma, dragi ro-mani: “min-dra-i co-ra-bi-a, mes-ter cir-ma-ciul”…

  35. Cuvintele sint aceleasi.
    Cei care le rostesc sint insa diferiti.
    Niste cuvinte onorabile spuse de niste unii
    fara credibilitate isi pierd sensul din start
    si nu mai fac o ceapa degerata.

    Nu am iesit la vot pentru ca:
    – nu cred in clasa politica pe de-a-ntregul ei;
    acesta este rezultatul bataii de joc a politicienilor
    din ultimii 31 de ani; culegeti ce-ati semanat, d-lor;
    – nu accept aceasta prosteală pe față din partea
    celor care la 100 de infectati pe zi ma pun sa scriu
    declaratii pe proprie raspundere si inchid afaceri
    romanesti, in timp ce la 10000 de infectati pe zi
    (in contextul testarii sporadice) inchid pietele,
    dar ma cheama la vot, ca altfel se duce democratia…
    lulii de suflet;
    – nu am avut pe cine vota; daca asta e oferta, atunci spun pas.

    Acesta este spatele pe care-l intorc cu sictir (din nou) clasei politice.

    Excelență, re-e-va-lu-ați situația ?

  36. Îmi retrag creativitatea și inteligența nonconformistă dintr-un motiv simplu :nu vreau să particip la Make Romania great again!Când a fost România great?Exact!Atunci!În epoca de gold.

  37. Am si eu o intrebare, hai doua-trei, Excelență…

    Daca pietele inchise-s periculoase si
    producatorii agricoli sint mutati in
    strada in piete volante, in frigul asta…
    pe cale de consecinta, acelasi lucru
    se va intimpla si cu cabinele de vot ?

    Eventual se va rezolva si problema
    peretilor cabinelor (cam ca la
    terasele cu pereti laterali) ?
    https://stirileprotv.ro/stiri/social/ce-terase-vor-fi-inchise-de-luni-proprietar-restaurant-este-un-mic-paradox.html

    Nu de alta, dar o scoala (in care elevii
    nu mai invata de ceva vreme din cauza
    pericolului transmiterii virusului) si o
    cabina de vot sint niste spatii inchise mici,
    neventilate corespunzator, iar eu ca votant
    nu ma simt in siguranta apropo de covid
    (de aerosoli, de faptul ca-s 10000
    de concetateni cu rezultat pozitiv zilnic
    la testare, samd).

    Rezolvam problema dublului standard
    mutind cabinele de vot in strada, ori votul
    la primavara ? Poate pina atunci ajunge si
    vaccinul la noi… si-o bruma de umanitate…
    Am o idee: poate implementati votul electronic.

    • Eiii…vedeți domnule..ソリン, asta nu pricepe lumea :
      Nu toate piețele se închid.

      Ai primar PNL, ai noroc, piața nu se închide și nici zidurile nu se demolează, eventual se deschid niște geamuri, așa de ochii lumii.
      Aaaa…că oamenii stau în curent, dah…avem spitale doară unde grija pentru ”noul pacient” este enormă, dar piața nu se închide.

      https://www.facebook.com/photo?fbid=3587613687966544&set=pcb.3587437327984180

      Nasol, chiar ghinion când ai primar PSD, vinzi pe trotuar.

      În legătură cu votul electronic, wawww…e funcțional deja, s-a văzut la Sectorul 1, e@sacpacsutdeschisșitac, dar tranquilo…se va reseta din temelii și acesta, puțintică răbdare și tutun că totul musai să plece de la cine l-a stricat, de la Kenedy încoace.

          • Eiii și dumneavoastră acum cu Pro Tv…urmăriți RTV care azi a transmis din Oradea că s-au deschis piețele și lumea a dat buluc, de nu mai văzuseră piață niciodată.
            Wawww…taman spuneam mai sus că nicio piață din Oradea nu a fost închisă.

        • Sistemul asta trebuie aruncat la cosul de gunoi al istoriei precum o pereche de sosete gaurite, nu cirpit, nu “resetat”. Dar cum sistemul inseamna oameni care nu concep sa traiasca altfel (in afara sistemului), pentru ca sistemul le-a dat totul pe tava (adica si-au luat ei insisi cind, ce si cum au dorit), tare mi-e teama ca sistemul va insemna si pe viitor copiii copiilor lor.

          Doua lucruri esentiale ar fi trebuit sa se intimple pentru ca sistemul sa nu mai existe in aceasta forma/sa nu se mai “reinventeze”:

          1) Articolul 8 al Proclamatiei de la Timisoara:
          “Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la sta­bilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesa­ra. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa in­terzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata.”
          https://www.youtube.com/watch?v=h-sGgl9MCsI&t=0h13m57s

          2) Reinstaurarea Monarhiei:
          – cele mai ilustre figuri din istoria Romaniei au fost Regii Carol I si Ferdinand (fara a o uita pe Regina Maria); le datoram Independenta si Unirea Romaniei (desavirsita in 1922 prin incoronarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria);
          https://www.youtube.com/watch?v=rNTQWy8UtKE
          Regele Mihai a fost deasemenea o figura emblematica a tarii;
          https://www.youtube.com/watch?v=2lYR-956lO0

          Apropo, “Maria, Regina României” – un film absolut remarcabil e de urmarit (pentru cei care nu-s fanii documentarelor/cartilor):
          https://www.facebook.com/mariareginaromanieifilm/videos/355390898599191/

  38. Nu-i ciudata soarta asta uneori ?
    Acum 5 ani, Ponta si-a depus mandatul dupa Colectiv.
    D-le Orban, Excelenta, asteptam de la Dvs. acelasi gest de onoare !
    Ca si de la domnii Arafat si Tataru.

    D-l Tataru, apreciem initiativa Dvs. referitoare la
    incercarea de inducere in mentalul colectiv a unei
    vine colective (vezi articolul urmator),
    https://www.mediafax.ro/politic/nelu-tataru-despre-criza-de-la-piatra-neamt-suntem-toti-vinovati-in-aceasta-tara-nu-doar-sistemul-medical-si-autoritatile-locale-19745673
    dar Dvs. de ce nu ati schimbat ceva in ultimul an ?

    Eu nu ma simt responsabil pentru starea in care este
    sistemul medical. De ce ? Pentru ca nu l-am administrat,
    n-am avut niciodata carnet de partid si-n afara de a
    trimite cu modestul meu vot la citiva ani in Parlament
    pe niste unii din rindul carora au iesit ministrii
    Sanatatii, n-am avut niciodata puterea de a schimba ceva.

    Dvs. aveti inca puterea. De ce daca ati vazut ca nu puteti
    schimba ceva nu v-ati dat demisia ? De ce Dvs. liberalii
    nu ati facut ceva cu fonduri europene si ati asteptat sa
    se “colmateze” spitalele precum canalele de irigatii ?!
    https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/2648370592141018/
    (vezi intervalul 20:27-20:29 – in filmulet 03:35-04:16)

    Conform DEX: “colmatare: depunere a materialului
    transportat de apele curgatoare, avind ca rezultat
    ridicarea treptata a fundului unui bazin, a unei
    portiuni dintr-o albie, etc”.

    Adica pacientii, in acceptiunea Dvs. sint mîl, depuneri,
    pietris, aluviuni ? Thanks, but not thanks, Sir !
    Da, stiu, ati vorbit metaforic, dar ce fel de metafora
    e aia atunci cind sintem intr-o situatie critica si tu
    n-ai empatie, nu esti diplomat si-i tratezi pe oameni
    ca pe niste… aluviuni ?! Aveti nevoie de voturile
    noastre si de taxele noastre catre statul roman,
    dar in schimb nu oferiti nimic sau prea putin.
    Intr-o zi nu va mai exista nici acel putin.

    Sinteti la butoane, domnilor, aveti fonduri europene
    pe mina, bani romanesti pe mina, sinteti Executivul !
    Ce v-a oprit sa faceti o “resetare de sistem” asa cum va
    place sa spuneti la TV, sa reconstruiti spitalele de la
    zero sau sa faceti altele ?
    Sa nu mai existe spuse cuvintele “infectii nozocomiale”
    cu o frecventa atit de mare in discutiile legate de
    sistemul medical ?

    In primavara, in Romania erau 100 de cazuri pe zi,
    iar noi eram inchisi in case. Azi, la 10000 cazuri
    pe zi (wow, sintem pe locul 27 in lume, am crescut !)
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    ne scoateti la vot, dar inchideti o suma de afaceri
    pe motiv de transmitere a virusului.

    Wow, USR a cerut cumva demisia cabinetului Orban ?
    Nu ? Asa mi s-a parut…

    Dom’le, cit i-oi iubi eu pe pesedisti si pe liberali
    din toti ficatii, da’ pa’ bune daca ies la vot sa
    legitimez aceasta… clasa politica ! Bre, sa va votati
    intre voi si sa va dati sinecuri unii altora, ca oricum
    asta faceti de aproape 31 de ani !

  39. 5 motive ale unor Președinți de mari State care NU s-au grăbit cu felicitările pentru un președinte declarat numai de presă :

    1. Putin : tăcerea lui Vladimir Putin reprezintă primul semn că Rusia se pregătește de niște “relații profund ostile” cu Președintele autoproclamat.
    2. Xi Jinping : tace pentru că pornește de la ideea că rezultatul alegerilor este determinat de încheierea tuturor procedurilor legale americane.
    3. Recep Erdogan : la Incirlik este încă bază americană nucleară, iar noul șef al Pentagonului este un apropiat al republicanilor.
    4. Hassan Rohani : Deși Trump a părăsit acordul nuclear cu Iranul, acesta are ultimul cuvânt și avertizează Teheranul că SUA au identificat 52 de sit-uri din Iran, pe care le vor lovi ”foarte rapid şi foarte dur”, dacă republica islamică atacă ţinte americane. Și una din ține este Israelul.
    5. Andrés Manuel López Obrador : deși declarat de stânga, acesta este la fel de naționalist și creștin ca Trump, iar în urmă cu 14 ani cestuia i-a fost furată victoria în alegerile prezidențiale, atunci liderii străini au procedat la fel și au adresat mesaje de felicitare oponentului lui, fără a mai aștepta rezultatele oficiale, deci…nu suflă în iaurt.

    Comentam cu 2 ani în urmă pe acest blog că Donald Trump este un președinte atipic, el este un jucător, un magnat, un constructor care vine din mediul privat, care a cotizat mult fiscului american, DAR…DAAARRR…constatăm, evident cei care pot face asta, că Trump este și un bun creștin, un bun naționalist.
    Btw : știe cineva, vine cineva cu un link în care J.Biden amintește de Dumnezeu?

    Eiii…priteni, comentatori, multe pe acest Pământ se pot înfăptui, însă dacă nu ai acceptul Domnului…geba!

    Ne mai auzim…vom afla până pe 14 decembrie și câștigătorul alegerilor din SUA.

    Până atunci…punga cu pop-corn și relax!

    • Domnule Alexandru, cu siguranță o să vă răspundă Prof. Valentin Stan.

      Mie, pentru că mi-a plăcut întrebarea dvs., mai ales cuvântul ”consecințele”, așa avea, dacă îmi permiteți, 2 răspunsuri ?

      1. Dacă Biden câștigă alegerile, ceea ce nu cred nici 0,1%, în sistemul nostru juridic nu se va întâmpla nimic deosebit. Va fi cum e și cum a fost.
      2. Dacă Trump câștigă, argumentul fiind votul masiv, undeva la 75%, a 2-a oară în istoria Statelor după Abraham Lincoln, abia atunci va începe resetarea sistemului juridic european, deci și al nostru.

      Alegerea nu e grea, e chiar ușoară, iar o altă întrebare cu un răspuns imediat ar fi :

      Ce motiv credeți că au avut americanii să iasă masiv la vot?
      Răspuns : Keep America great.

      https://www.facebook.com/DonaldTrump/posts/10162775538685725

      Sau, pe scurt ca la noi în lai :
      ”Când justiție e, totul e”

      • Procesele initiate de echipa lui Trump esueaza intr-un ritm sustinut. Ceea ce inseamna ca din 0.1% sanse, ajung de o mie de ori mai mare.

        CNN: “State judges in Arizona and Pennsylvania and a federal judge in Georgia rejected election-related lawsuits Thursday from Republicans and the Trump campaign.

        One of the judges, a Trump appointee in Georgia, called the attempt by Republican-allied lawyers to block election results “quite striking,” refusing their attempt to stop Biden’s win there.”

        Cand vreodata din 2015, aparitia lui Trump in cursa electorala, a avut acesta ceva de spus, de comentat despre “sistemul juridic european”? Eu nu imi aduc aminte niciodata despre ceva. Sper ca nu se confunda acum papagalii de tipul Giuliani, ei insisi implicati in actiuni de lobby guvernamental platite de condamnati in cauze de coruptie, cu interesele sau optiunile personale ale lui D. Trump.

        • Chiar dacă mas media respinge afirmațiile avocatei Prședintelui Trump, doamna Sidney Powell, probabil un alt ”papagal” în viziunea globaliștilor, anunță un tsunami de dovezi ale fraudării alegerilor care vor scufunda pentru totdeauna credibilitatea presei : ”Vom dovedi că președintele a câștigat”…spune dânsa.

          Nu mai dau linkul, cine dorește caută.

          Văd atâta teamă de adevăr încât, orice s-ar spune în favoarea lui Trump e considerat conspirație.

          DAR…DAAARRR…în lumea conspirației trăim de la Geneză încoace și poate înainte de ea, unde întâlnim 2 scopuri total diferite pe această planetă locuită de -animale și oameni : animalele…să fie
          și
          -oamenii..să aibă.

          V-ați gândit la doamna justiție?
          Nici eu.

  40. Constat amuzat ca comunicarea este invechita ,bine,ma rog,pe alocuri retusata.Apar noi termeni ,dispar alti termeni.

    Sensul unor cuvinte se schimba ,se fac mici pauze intre cuvinte ,se articuleaza anuminte cuvinte.

    Ma intreb cam ce senzatii ,perceptii si reprezentari se creeaza in forul interior al unui om in urma unei comunicari cu mici pauze intre cuvinte si cuvinte articulate.

    Persuasiunea,ah! mica si vesnica persuasiune,cand te prinde pe picior gresit ,lucruri naspa se intampla in forul interior al orcarui om.

    Si in spatele persuasiunii ce se ascunde?Intreb si eu ,n-am voi?

    • Ce trend primitiv!Pro ori contra!Pro la ce?Contra la ce?Nici nu are importanţă!Prea multă propagandă pro/contra pe metru pătrat!Multe ,prea multe argumente demne de comuna primitivă/sclavagism şi feudalism.Prea multă gândire simplistă explicată celor oropsiţi şi umiliţi!Prea multe cuvinte sacralizate şi satanizate în funcţie de tabăra pro/contra.

      Prea puţină umanitate la adresa durerii celor oropsiţi şi umiliţi!Infernal de multă minciună.Hei!Înainte de a gândi că orcine minte!Calculează costul real al minciunii şi vezi,cât de nevinovată şi infofensivă e minciuna!

      Multă prea multă antiteză în toate sensurile.Exagerat de mulţi idoli pro/contra ,idolul nu este un reper!

      Înfiorător de multe profeţii pro/contra!

      ” Favorinus despre prezicători:Ei spus sau de bine sau de rău despre viitorul nostru.Dacă spun de bine şi nu se adevereşte ,veţi fi nefericiţi aşteptînd zadarnic ,dacă vă spun de rău şi mint ,veţi fi nefericiţi temîndu-vă zadarnic;dacă vă va spune adevărul şi el este rău ,sînteţi nenorociţi sufleteşte înainte de a vă aduce destinul nefericirea;dacă vă prezic lucruri bune şi se adeveresc ,veţi avea şi din aceasta două dezavantaje:vă va obosi neliniştea aşteptării şi speranţa vă va coace în mod prematur fructul bucuriei voastre.
      Aşadar în nici un chip să nu recurgem la acest soi de oameni care pretind că prezic viitorul.” Aulus Gellius ,Nopţile atice ,pag 141 Miere şi Fiere cugetări ,aforisme ,paradoxuri.

      • În vechea credinţă străbună s-a râs de trecerea spre stele.De ce?De-ai dracu!Să crape rânza-n ei!

        Haz de necaz.

        Covid coviduţul meu,ce mi te-a dat omeseu,
        Totdeauna fii cu mine şi mă învaţă să fac bine.
        Eu sunt mic,tu fă-mă mare
        Eu sunt slab ,tu fă-mă tare,
        Totdeauna mă însoţeşte şi de rele mă păzeşte.

        Mânaţi măi,hăăiii.

  41. Dom’le, salut infringerea lui Trump, chiar daca vorba lui Patraru, pretul
    fierataniilor (rachetelor) pe care ni le vinde licuriciul n-o sa fie mai mic.

    Mi se pare absolut jenant unde a coborit discursul politic si in general
    (nu doar peste balta, ci si la noi) cind un candidat a pierdut ciriie din
    gura de sarpe c-a fost facut la voturi in loc sa accepte infringerea.
    Totusi, daca la noi toti sint pusi de baietii locali care pupa inelul
    licuriciului si nu misca nimeni in front daca aia nu zic ‘da’,
    de ce ne mai agitam ca mai bine ar fi fost daca x ar fi
    fost votat in detrimentul lui y ?

    “Pe partea economica”, vorba unui clasic… de ce afacerile
    romanesti sint puse pe butuci in timp ce europenii si alte natii
    din spatiul non-UE ne inunda piata cu produsele lor ?
    De ce nu-i boicotam, cum fac alte natii cu singe-n instalatie ?
    Bun, patria inainte de toate, dar mai exista mindrie nationala
    sau macar patrie (nu doar un spatiu delimitat de granite) ?
    Din moment ce solidaritatea, componenta a coeziunii sociale
    cam lipseste, stim raspunsul.

  42. Curajul ?Ce glumă bună!Pa,s-a terminat!

    Nici măcar nu mă mai chinui ,nici nu are sens!

    În teribila lume a imaginii ce dovadă de curaj trasmiţi?Mda,să-mi pregătesc bagajele că asta-i nu-i ţara mea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *