Un Summit pentru Eternitate! Eternitatea Proștilor!

Acest text este un răspuns la un comentariu de pe blog, cu privire la summit-ul NATO din 11-12 iulie 2018. Am hotărât să răspund prietenului meu Valentin Neagoe, direct, printr-o postare și nu printr-un simplu comentariu. Comentariul la care răspund se află la adresa: (https://www.valentinstan.com/2018/04/21/dragnea-si-diplomatia-securitatii-pe-drumul-ierusalimului/comment-page-1/#comment-3050).

Textul meu este redactat într-o formulă rapidă, tip comentariu, diferită de postările clasice de pe acest blog, pentru a ţine pasul cu evaluările securiștilor de serviciu din România, care au umplut, deja, spațiile media, cu osanalele de rigoare la adresa celor doi lideri, Trump și Iohannis! Nu am prezentat, în acest text, traducerile obișnuite postărilor mele, cuvânt cu cuvânt, din limbile engleză și franceză. Așa cum am precizat, textul era destinat a fi comentariu. Pentru inițiați.

Europenii să plătească mai mult, altfel, pa!

Dragă Valentin, este exact așa cum am prevăzut pe acest blog. NATO este moartă, ba chiar mai mult decât am anticipat. Moartă cu crăci! Ce a făcut, joi, Trump este fără precedent în istoria Alianței. I-a băgat pe aliați în sesiune extraordinară, după ce a revenit asupra documentului summit-ului, convenit cu o zi înainte, adică aprobat de el!!! I-a amenințat pe aliați că, dacă nu dau câți bani vrea el, SUA pot să “go our own way!!!” (https://www.politico.eu/article/trump-threatens-to-pull-out-of-nato/).

Adică, i-a amenințat că se retrage din NATO!!! Bineînţeles că pretenția lui, de a ridica la 4% din PIB contribuțiile aliaților la apărare, a fost privită ca reacția unui nebun. Președinții Georgiei și Ucrainei au părăsit discuţia consacrată subiectelor de securitate legate de ţările lor, la fel înalții oficiali ai UE prezenți la întâlnire, doar pentru a se permite membrilor NATO să discute, din nou, “burden sharing”, contribuțiile la apărare, deși subiectul se epuizase cu o zi înainte și nu era pe agenda zilei de joi. Evident că nimeni nu a acceptat pretențiile acestui analfabet politic agresiv, care, așa cum am prezis, a rupt definitiv, cu acest prilej, SUA de Europa. Documentul Brussels Summit Declaration precizează foarte clar, la punctul 3, menținerea țintei de 2% din PIB, pentru apărare, la orizontul anului 2024:

All Allies have started to increase the amount they spend on defence in real terms and some two-thirds of Allies have national plans in place to spend 2% of their Gross Domestic Product on defence by 2024.” (https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156624.htm?selectedLocale=en)

Mai mult, liderii țărilor europene, membre NATO, care nu suferă de sindromul slugărniciei cronice, de care suferă, pe linia Securităţii, unul ca Iohannis, au ieșit public împotriva aberațiilor lui Trump:

At a press conference later, Trump sidestepped a question about the threat, said he believed he had the authority to withdraw from NATO without congressional approval, and boasted that he had secured agreement for far larger spending commitments by allies — a claim swiftly refuted by others including Macron, who said leaders did not alter their declaration in any way in response to Trump.

“There is a communique that was published yesterday,” he said. “It’s very detailed … It confirms the goal of 2 percent by 2024. That’s all.” (https://www.politico.eu/article/trump-threatens-to-pull-out-of-nato/)

Și:

NBC News reported, “[I]t was not clear that Trump had actually extracted any new concessions from U.S. allies. The leaders of the 29-member nations released a 79-point joint declaration Wednesday, and French President Emmanuel Macron said Thursday that Trump [had not] secured new promises to increase funding from his partners at the summit.”

Indeed, the Associated Press quoted some NATO heads of state saying the opposite of what Trump said about future commitments. “Italy has inherited spending commitments that we haven’t changed,” Italian Premier Giuseppe Conte said. “So there is no additional spending.”

Macron added, that the official NATO communique “confirms the goal of 2 percent by 2024. That’s all.” (http://www.msnbc.com/rachel-maddow-show/trump-boasts-about-nato-commitments-dont-appear-exist)

Mai mult, francezii au anunţat că vor ajunge la 2% abia în 2025:

“À titre national, la France tiendra ses engagements et portera progressivement son budget de la défense à 2% du PIB en 2025.” (http://basedoc.diplomatie.gouv.fr/FranceDiplomatie/PDF/ppfr2018-07-11.pdf)

Ceea ce apare clar și fără îndoială, dragul meu Valentin, este faptul că documentul oficial, cu privire la alocările pentru apărare, a rămas neschimbat, conform deciziei NATO de miercuri, adică 2% din PIB, până în 2024, în ciuda fanfaronadei ieftine și mincinoase a lui Trump. Omul care, în conferinţa de presă, a anunţat că a obținut nu știu ce măriri ale alocărilor peste 2%! Te-a păcălit până și pe tine.

„Prior to last year, where I attended my first meeting, it was going down — the amount of money being spent by countries was going down and down very substantially.  And now, it’s going up very substantially.  And commitments were made.  Only 5 of 29 countries were making their commitment.  And that’s now changed.  The commitment was at 2 percent.  Ultimately, that’ll be going up quite a bit higher than that.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-press-conference-nato-summit-brussels-belgium/)

Vreau eu, vreau eu, Klaus, să plătesc mai mult!

Ceea ce nu l-a împiedicat pe penibilul și slugarnicul președinte al României să anunțe poporul român că este gata să ia din minuscula avere bugetară a României pentru a răspunde pretențiilor imbecile ale lui Trump, adică să crească alocarea de 2% spre culmile cerute de analfabetul de la Washington:

“(…) vom fi deschiși la o discuție pe cheltuielile pentru apărare. Este o discuție complicată, în condițiile în care toate sectoarele cer bani – și sănătatea, și pensiile, și salariile, și școlile. Însă, fără apărare și fără securitate, nu dorim să fim în România.” (http://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-summitului-nato-de-la-bruxelles)

Ca și cum spitalele și școlile din România depășesc, cu mult, în performanță, instituțiile similare din Germania, care alocă doar 1,2% pentru apărare, căci, pentru cancelarul german, prosperitatea, educația și sănătatea germanilor sunt mult mai importante decât joaca inutilă de-a războiul, pentru apărarea în faţa Nimănui, ca să-i facă pe plac unuia ca Trump!

Și, ca să vedeţi că slugărnicia nu e bună nici măcar la Trump, dacă vine de la Iohannis, liderul român se lăudă că: “noi suntem la 2%!” (http://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-summitului-nato-de-la-bruxelles)

Numai că, ghici ce? Deși încearcă, grețos, să-i facă pe plac președintelui american, anunțând că e gata să ia bani de la școli și spitale pentru aberațiile analfabetului miliardar, The Donald habar nu are că România dă, deja, pentru apărare, 2% din PIB! În sesiunea intempestivă provocată de Trump Alianței, americanul a înșirat ţările pentru care are oarece considerație, în baza celor 2%, România nenumărându-se printre ele:

“At the closed session – with no journalists present – Trump also called out the five members that have met the existing 2% defence spending target and 23 that have not.

According to newly published Nato figures, countries that meet or exceed that 2% target are: the US on 3.6%, Greece on 2.2%, Estonia 2.14%, the UK 2.10%, and Poland on 2%. France spends 1.8% and Germany 1.2%.” (https://www.theguardian.com/world/2018/jul/11/donald-trump-tells-nato-allies-to-spend-4-of-gdp-on-defence)

Asta, da, performanță! Să iei de la gura nevoiașilor din ţara asta penibilă, pentru a-l impresiona pe Trump, doar, doar vei fi, așa, ținut la putere, într-o Românie controlată de Securitate și ăla nici măcar să nu observe asta!!! Tare! Sigur, a spune proștilor că este nevoie de securitate, că ne atacă Rusia, e simplu în România. Și Ceaușescu făcea la fel! Așa i-a prostit pe români, că îi apără de ruși, pentru a-i face să accepte strângerea șurubului privațiunilor și suferințelor de tot felul, în favoarea unei dictaturi staliniste complete, întemeiate pe cultul personalităţii Stejarului de la Scornicești! S-a văzut cum ne apăra de ruși, în ultimele clipe ale dictaturilor comuniste în Europa, când Ceaușescu, însuși, îl implora pe Gorbaciov să intervină militar pentru a opri prăbușirea lui Erich Honecker, în Germania de Est! Românii au înghițit gălușca atunci, o înghit și acum! Chiar dacă Iohannis o să le spună să strângă cureaua pentru 4% din PIB, alocați pentru fiarele vechi ale lui Trump! Să ne apărăm de ruși, frate! Când super puternica și bogata Germanie, pentru care s-a înființat NATO, alocă doar 1,2% din PIB pentru apărare! Și, vorba lui Trump, ia gaze de miliarde din Rusia! Periculoși rău, rușii ăștia!

Să vedeţi ce circ al înfrățirii cu Putin va juca Trump, luni, pe 16 iulie! Iar Iohannis bagă mâna în buzunarul poporului român să ne apere de ruși, care au luat Crimeea de la Ucraina, iar același Trump o recunoaște la ruși! Să vezi când ne-or fura nouă, rușii, praful de pe tobă, cum o să vină, ca un leu, The Donald, să ne dea praful înapoi! Noroc că Iohannis nu asta așteaptă de la miliardar, ci doar încă un fotoliu pentru un nou mandat de președinte în România! Așa că, “aux armes, citoyens”!!! Băgați banul!

Nu mă voi mai referi la comunicatele pline de minciuni grotești ale lui Iohannis și ale presei securiste din România, cu privire la summit, la “centrele de comandă de trei stele” ale NATO, prin România, care una apar în documentul final și alta în gura lui Iohannis! Aș consuma zeci de pagini și nici nu mai am stomac pentru asta. Și aici, din nefericire, am avut dreptate, cum ne-am atins noi toate obiectivele și cum am adus noi NATO la Marea Neagră!!! Ne-am atins atât de multe obiective, încât Trump nici măcar nu știe că alocăm 2% pentru apărare!!!

“Sunt un geniu”! Le-am scos muzica din cap coreenilor! Și din difuzoare!

Apropo, Valentine, să urmărești conferinţa de presă a lui Trump, plină de tâmpenii bombastice, cum nu s-au mai pomenit! O să observi în ce situaţie penibilă l-a pus pe Pompeo, pe care l-a împins la microfon, să vorbească despre “istorica” lui ispravă cu Kim, exact când primise o întrebare despre viitoarea lui întâlnire cu Putin! Pompeo s-a fâstâcit, a îngăimat pierit ceva incoerent și, după câteva secunde, a dezertat de lângă microfon. Dar Trump “nu s-a lăsat”, deși nu e DNA-ul lui Kövesi! Și să vezi ce frumos a povestit el, Trump, despre cum a obținut de la Kim să înceteze “propaganda” și “muzica” de propagandă lansată de difuzoarele de la frontiera dintre cele două ţări coreene! Tare, nu-i așa? A obținut chestii, domne’, de la Kim, ce vorbești! Prietene, când te întâlnești cu el, spune-i din partea mea că e adevărat, difuzoarele, de la frontiera dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, nu mai transmit muzică și nici propagandă, exact ca urmare a rezultatului întâlnirii lui cu Kim! Doar că muzica și propaganda erau emise din difuzoarele Coreei de Sud, spre Coreea de Nord, nu invers, cum crede el!!! Valentine, spune tu, chiar atât de prost? Cum ai spune tu, veni, vidi vici! Sau cum aș spune eu: QUAM STULTUS SUM! Adică, iată, CÂT DE PROST SUNT! Uite aici:

THE PRESIDENT:  I think, just to finish on that, you know, it’s so important.  That was an amazing — really, an amazing meeting, I though.  And I really think that we established a very good relationship.  We’ll see where it all ends.  But there have been no missile tests.  There have been no research.  Where there has been — they have blown up a site; I hear they’re blowing up another site, missile site.  They’ve taken down all of the propaganda.  In fact, somebody said there’s no more music playing at the border line.  You know, the music was going on for many years.  They said recently that, “Wow, there’s no more of the heavy music and the propaganda.”  They’ve done a lot of things.  And we got back our three hostages.(https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-press-conference-nato-summit-brussels-belgium/)

Sau minutele 20:45-21:18, în aceeași conferinţă de presă:

South Korea takes down propaganda speakers at border (https://www.bbc.com/news/world-asia-43958366)

Nu-ţi mai scriu ce a zis despre Crimeea, pe care este gata să o recunoască la ruși, găsești tu, la minutele 15:58-16:56.

Evident, pentru că nimeni nu i-a spus care este indicele lui de inteligenţă, el crede că: “I’m a very stable genius.” Vezi tu, la minutele 9:40-10:05.

Mai știi, a spus că poate scoate America din NATO fără aprobarea Congresului, arătând că habar n-are că, pentru a înființa NATO, președintele Truman a avut nevoie de aprobarea Congresului (Senatul), prin celebra rezoluție Vandenberg, din 11 iunie 1948!!! Nu are idee pe ce se întemeiază securitatea statului american, pe care îl conduce! Vezi la minutele 7:09-7:38!

“Q: Thank you.  Maybe I’m being dense here, but could you just clarify: Are you still threatening to potentially pull the United States out of NATO for any reason?  And do you believe you can do that without Congress’s explicit support and approval?

THE PRESIDENT: I think I probably can, but that’s unnecessary”.(https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-press-conference-nato-summit-brussels-belgium/)

Ei, ăsta este omul pe care Iohannis și Securitatea întemeiază apărarea României și pe care tu îl “stimezi” atât!!! Dragnea îl stimează cel mai tare, de vreme ce este gata să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate, doar, doar o să-l susţină Trump împotriva lui Iohannis! Te iei cu mâinile de cap!

În rest, ce să-ţi mai scriu? Că s-a întâmplat tot ce am profețit pe blog-ul ăsta, legat de acest summit NATO? Sau, simplu, VENI, VIDI VICI? Ar mai fi mii de lucruri de povestit, dar am și eu nervi!

Oricum, dacă te întâlnești cu Iohannis, spune-i că am o soluție pentru el, ca să facă rost de bani pentru mărirea la 4% a alocărilor pentru apărare. Doar suntem patrioți, ce naiba, ne ajutăm între noi! Uite, aici, mai jos:

45 thoughts on “Un Summit pentru Eternitate! Eternitatea Proștilor!

  1. Din categoria : ”Tigaia cu două fețe”

    Fața 1 : COVID19
    Fața 2 : Criza economică

    Domnule prof. Valentin Stan, prietene, e clar ca apa Izvorul Minunilor că amândouă ”ingrediente” din tigaia magică sunt legate unul de altul, întrebarea mea este una singură :

    – Ce nu trebuie să vedem noi cu ”ocazia” restricțiilor de stat în casă?
    Și când întreb ce vedem, mă refer la ochii oamenilor, nu la ochii minții.

  2. Din ciclul, “Nu spun dar zic” :
    Când zicala…noi nu ne ascundem după cireș… este cât se poate de adevărată.
    Ba ne ascundem!

    1. Guvernul a propus pe 28 noiembrie Memorandumul cu tema Participarea delegației României la Conferința de la Marrakech, fără însă a menționa folosirea expresiei „va semna”.
    2. Președintele Iohannis a aprobat pe 5 decembrie propunerea Guvernului, a semnat propunerea care se referă la participarea delegației române.

    Până aici s-a înțeles? OK, așa ziceam și eu.

    Toți cei implicați în acest Memorandum spun că este doar un document care nu are efecte juridice sau financiare, deci dacă nu e o lege, nu implică nicio măsură legislativă, așa că NU poate fi pus în discuția CCR, răspunderea inițiatorului, recte guvernul, cat și a semnatarului, recte Președintele, fiind NUMAI politică.

    DAR că ce să vezi, se înșală toți pe acest subiect, pentru că ONU pregătește o serie de penalizări financiare celor 8 țări care nu semnează acest CGM peste 3 zile la Marrakech.

    Deci tu națiune vei suporta efectul financiar.

  3. Să trăiască, să-nflorească ! Nimic despre ziulica națională ?
    Se foiește lumea, ceva de speriat, parcă se bagă carne de
    37 de lei/kg la alimentară…
    Cre’că pașoptiștii, apoi ailalții de la 1859, apoi cei de la 1918,
    dac-ar putea privi in viitor și-ar vedea ce-a ajuns țărișoara,
    i-ar cuprinde brusc o migrenă cruntă și s-ar lăsa pagubași.
    Au trecut aproape 30 de ani de cînd am scapat (vezi-doamne)
    de tiranie, dar am regresat uimitor de mult, atît material,
    cît și spiritual. Imaginea nu ține de foame.
    Ne îmbracăm de la mall-uri cu țoale produse în afară,
    dăm cu deștu’ preocupați pe ecranele telefoanelor,
    facem rate la băncile străine, înghițim o sumă de porcării
    la locurile de muncă, mergem prin Europa 1-2 săptămîni
    pe an, însă acceptăm să trăim în aceeași mizerie.
    În afara edificiilor megalomane, se mai produce ceva in
    România, un sul de hîrtie igienică, un km de autostradă ?!
    “I made my own home be my gallows.”
    Singuri ne înălțăm ziduri împrejurul nostru și sîntem
    dovada vie că o țară se poate prăbuși din interior.
    Felicitări domnilor și doamnelor politicieni, s-o țineți
    tot așa, voi și descendenții voștri, încă o sută de ani !
    Mîine veți fi în stradă la paradă, unii lîngă alții,
    plini de patos, de parcă voi ați fi făcut Unirea.

    • Din ciclul :
      “Cântec, joc și voie bună de 1decembrie”

      Însă, nicio vorbă de la nimeni despre “migrație”, fie a noastră a românilor, fie a altora ilegală de pe alte continente.
      În timp ce unele state s-au trezit la realitate, pană acum 7 la număr : SUA, Ungaria, Cheia, Austria, Croația, Bulgaria și Polonia și au început să blocheze aceste inițiative privind migrația ilegală, precum și dictatele absurde ale Bruxelles-ului, România se aruncă, în an de Centenar, cu capul înainte într-un joc al globalizării care să diminueze și mai mult identitatea națională și să transforme patria din leagănul unei națiuni într-un teritoriu oarecare, locuit de cine apucă și gestionat de Bruxelles.
      Ba mai mult, peste numai 8 zile, România prin reprezentatul ei, mai mult ca sigur va semna la Marrakech, Pactul Mondial privind Migraţia, iar odată semnat, migrația devine legală. Singurul element pozitiv pentru televiziuni ar fi mutarea atenției de la tensiunile interne intre dreapta și stânga politică, atenția lor pentru rating va fi cu totul altul alta.
      Deci, Dumnezeu cu mila prieteni, dar un lucru e sigur : ungurii vor ridica gardul și bine fac, Orban Viktor a afirmând că : “prioritatea numărul unu este securitatea maghiarilor”.

      Hai pa națiune și nu uita să duci mâna la piept când auzi imnul național. Asta e esențial.

      • Am cunoscut tot felul de oameni, despre care,
        atunci cind vorbeai cu ei, iti dadeau impresia
        ca-s decenti, cu capul pe umeri, toleranti.
        Dupa ce intrai in discutie pe diverse teme
        precum migratia, referendumul ala de-a fost
        in octombrie, sau pe teme istorice (nu ca
        ne-am fi priceput unii sau altii la asta),
        incepeau sa-ti arate virful iceberg-ului:
        toleranta zero; noi romanii am fost mereu aia bunii;
        “Mihai Viteazul” (din 1970, care a fost difuzat
        de curind la TVR) “a fost o capodopera care-a
        reflectat cu stictete adevarul istoric, samd”.
        Ramii cumva perplex si-ti dai seama ca cei care
        te-nconjoara traiesc inchistati in sabloane si
        de tot felul de temeri absurde (apropo de
        referendum ori ca ne invadeaza migrantii).
        Traim intr-o lume in care marea majoritate se
        auto-izoleaza; de-asta vor cistiga mereu alde
        politicienii si nu cetatenii.
        Nu pot sa nu empatizez cu migrantii care sufera
        in tarile de bastina din cauza conflictelor.

  4. Trump pregătește falimentul la pachet “Rusia&China”? Me be!

    Andrei Belousov, directorul adjunct al Departamentului de neproliferare și control al armamentului zicea asa ieri :
    “Da Rusia se pregătește de război, dar SUA pregatesc un război”, asta by the way de intenția americanilor de retragere unilaterală din Tratatul INF.

    https://www.express.co.uk/news/world/1037059/Russia-INF-treaty-world-war-3-Donald-Trump-Vladimir-Putin-Mikhail-Gorbachev-US-violence

    OK, nu mai amintesc acum pe acest blog unde sunt comentatori superinformați că Tratatul INF anulează alt tratat, New START și ca SUA prin acest demers va asigura reluarea unei curse majore a înarmării între, pe de o parte SUA, pe de alta parte China și Rusia la toate nivelurile operaționale și strategice. Booon!

    DAR,

    Doar SUA își poate permite din punct de vedere financiar ce spuneam mai sus fără a afecta cheltuieli militare uriașe fără a afecta negativ restul economiei, China și Rusia nu își permit asemenea cheltuieli militare pe termen lung, ori crescând cheltuielile militare chinezii și rusii, americanii pot ușor manipula în jos prețul la petrol și de ce nu la gaze naturale, iar atunci Rusia&China vor cheltui mult mai mult și vor incasa mai puțin la export.
    Deci e posibilă intrarea în faliment.

    D’aia spun : Trump nu este un Președinte, este un manager și conduce ca atare.

    Se pune totuși întrebarea :
    -cine vor fi sifonați de ieșirea SUA din Tratatul INF?
    Păi cam toate statele membre UE, în special Germania și Franța.

    Acum înțelegeți prieteni de ce Trump îl “seduce” pe Macron de cate ori are ocazia?
    Păi d’asta : îl atenționează că “pretinia” lui cu Angela este doar o amăgire, iar grupul de interese din direcția George, va pierde războiul cu Donald.

    That all.

  5. Unul dintre personajele care a marcat societatea românească justițiabilă a dispărut în profunda ceață.

    Prognoza domnului prof.Stan s-a adeverit.

    Înstelatul şi mult premiatul arădean îşi vede liniştit de pensie.

    PS:O țară pt eternitate.Eternitatea înstelaților.

    • Înstelatul a devenit omul invizibil, dar de izbit multi încă se izbesc de acest zid așezat întotdeauna în ceața groasă.
      Vedeți, aici “izbirea”, ca forma gramaticală, este acceptată cu cele doua tipuri ale ei : “din cauza” și “datorită”.
      Veți întreba de ce? Simplu : pentru că nu contează cine se lovește de zid, contează că zidul înstelat, cum ziceți dvs, încă există!
      Asta cu eternitatea nu este valabila, pentru ca eternitatea nu există.
      Si ea are măsura timpului.
      Pierdut, asumat, consumat sau ratat!

      • Elegant răspuns,vă mulţumesc frumos.

        Mai avem ceva ,ce este al nostru ,balada.Orce Meşter Manole ,se prăguşeşte ,atunci când ,construcţia este gata.

        “Pe Argeş în gios,
        Pe un mal frumos,
        Negru-vodă trece
        Cu tovarăşi zece: “

    • Sigur! Kavanaugh este un băiat după chipul și asemănarea lui Trump. FBI-ul va găsi enorm mai multe despre el, decât cele afirmate in depoziția lui Christine Blasey Ford sau alegațiile lui Deborah Ramirez. Însăși ideea de a cere investigație FBI, pentru o nominalizare la Curtea Supremă, îl anulează, automat, pe nominalizat, din punct de vedere moral, public și instituțional. Pur și simplu, nu se face așa ceva și, apoi, acela să iasă, curățat de FBI, direct pe funcţie, votată ca atare în Congres!

      Însuși Trump s-a sucit, după ce o acuzase pe Ford că minte și a cerut FBI să investigheze (ceea ce arată cât de terminat este Kavanaugh). Cei mai slugarnici republicani au fost și ei de părere că trebuie investigație FBI. Daca penibilul Kavanaugh ar fi înţeles ceva, se retrăgea singur. Dar e la fel de prost ca șeful lui. Are doar 1% șanse să ajungă în Curtea Supremă. Dar, în ţara lui Trump, orice e posibil, chiar și cu 1% șanse să fie posibil! Aproape ca în România lui Iohannis!

      • dle Stan,
        Considerati conducerea din Federatia Rusa un model de leadership de urmat?

        Va intreb pentru ca sunt sigur ca rusii se prapadesc de ras cand vad in ce detalii se blocheaza americanii cand vine vorba sa confirme un judecator, si alte situatii (#metoo, drepturi minoritati, etc)

        • Domnul Alex, dumneavoastră consideraţi zborul porumbeilor un model de urmat pentru bursuci? Ce legătură are modelul de leadership din Rusia cu guvernanța din România? România are o guvernanță specifică unui context istoric și profilului cetățenesc român. Ne asemănăm cu Rusia în materie de patriarhat politic și ne deosebim de ea în materie de eficiență a concentrării puterii într-o singură mână. Nu avem fibra istorică a poporului rus, dar avem o afiliere spirituală la temele existențiale pe care le relevă marea cultură rusă. Cioran ne trimitea la spiritualitatea rusă, pentru a înţelege ceva din propria așezare a spiritualității românești, dar ne îndepărta de ruși atunci când vorbea de marea experiență istorică, pe care românii nu o au.

          Alexis de Tocqueville îi punea pe ruși și americani în prim-planul conducerii umanității, cu mijloace diferite. Americanii, cu “brăzdarul plugului” și rușii cu “sabia soldatului”. Adică, americanii, prin puterea întreprinderii liberale, care descătușează energiile umane, iar rușii, prin vivacitatea specifică războinicului cuceritor. Dacă o să priviţi atent, o să observați că românii nu au nici una, nici alta. În plus, încă din epoca Ceaușescu, li s-a insuflat că ungurii ne fură Ardealul, iar rușii nu ne dau înapoi Basarabia. Iar rușii sunt pericolul suprem pentru români, chiar mai mare decât ungurii.

          Aceste fobii au fost adânc speculate de Securiștii vechi și noi care au condus/conduc ţara. Noi suntem pro-americani, pentru că niște băieți vor să conducă ţara cu sprijinul americanilor și să câștige voturile românilor, speriați de ruși, cu sloganul “America ne apăra de ruși”! Noi suntem pro-europeni, pentru că niște băieți vor să aibă faţă onorabilă, pentru a lua voturile românilor speriați de ruși, tocmai prin opoziție a valorilor democratice europene faţă de absolutismul rus.

          Ce suntem noi, în realitate, la scara istoriei? Nimic! O adunătură de proști, prostiți extrem de eficient de o clică de Securiști, doar puţin mai deștepţi (unii, nu mulţi) decât noi și care, pe alocuri, sunt chiar mai proști decât noi (majoritatea lor). Care nu ne potrivim cu nimic din ce provine de la Moscova, chiar dacă ceea ce ni se întâmplă copiază perfect lamentabil paternul de acolo. Copia lamentabilă nu are, niciodată, legătură cu originalul, indiferent ce aţi învăţat la școală despre asta.

          Băsescu sau Iohannis nu vor fi niciodată un Putin, chiar dacă vor. Nu au resurse intelectuale pentru asta și nici istoria poporului lor ca suport (pe Iohannis îl consider, firesc, parte a poporului român). Vor putea fi doar un fel de Trump, model pentru care nu îţi trebuie decât nerușinare, spoială de democraţie și multă, multă prostie. Ei, ăsta este modelul pentru noi. Nu Rusia, căci noi toţi suntem anti-ruși!

          Așa că, daca îmi mai puneți întrebări despre un ipotetic “model rusesc de leadership”, pe care să-l urmeze românii, am să vă consider doar un altfel de Securist, mai isteț decât media Securiștilor români, care vrea să acrediteze, pe blogul meu, că eu aș fi pro-Rusia, pro-Putin etc. etc. etc…Fiți vigilent domnule Alex, când puneți întrebări neatente! Riscul este, întotdeauna, că aţi putea primi un răspuns la ele. Altfel, toate cele bune!

    • domnule alex
      Această victorie este o confirmare că america merge cu pași repezi spre normalitate și echilibrului în judecată. Efectul se va resimți peste tot în lume. Deci și la noi.
      Christine Blasey Ford, profesor universitar în California, susţine că Brett Kavanaugh a vrut să o agreseze sexual în anii 1980, la o petrecere a colegilor de liceu. Pfff…vă sună cunoscut domnule alex scenariul, parcă am trai în Matrix, vezi cazul Cozma de la Ploiești și surorii lui. Kavanaugh a respins acuzațiile.
      FBI a prezentat Senatului concluziile anchetei. Politicieni republicani au declară acum că raportul FBI îl exonerează pe Brett Kavanaugh de acuzaţiile de agresiune sexuală.
      Contestat desigur, Trump face istorie cu aceasta nominalizare, Senatul a votat corect.
      Spun de ceva vreme că Trump este atipic pentru un președinte, mai degrabă numit decât ales, DAR așa e la americani, nu poți ajunge președinte doar cu votul popular, musai un vot al Colegiului de Electori, iar pentru acest fapt deranjează progresiștii, globaliști și multi culturaliști care vor să schimbe metoda.
      Trebuie să ne întrebam în special noi românii ce nenorocire ar fi fost pentru noi dacă ar fi venit Clinton și echipa ei…hmm…iar erate la 5 dimineața la Referendumuri…etc.
      OK, revenind la americani, manifestanții vor fi din nou pe străzi, DAR, a treia oară domnule alex…Pecunia non olet.

  6. Promit sa fiu scurt în comentariu!

    Lansam o întrebare nu cu mult timp în urma :
    Valentin Neagoe on June 28, 2018 at 9:19 am said:
    Lansez o întrebare comentatorilor acestui blog :
    Ce rezultate va avea întâlnirea Trump – Juncker ce se va consuma probabil în iulie 2018 la Washington?

    Prof. Valentin Stan prin cunoscuta-i grija pentru evenimentul zilnic ne propunea subiectul Trump-Kim.
    Mulțumesc pentru comentariu Valentin.

    OK, acum revin la ce întrebam atunci : evenimentul s-a consumat, Trump s-a întâlnit cu Junker la sfârșitul lunii iulie la Washington, iar consecințele le vom suporta noi europenii de mâine încolo.
    Cum le vom suporta ma veți întreba? Pai sa le luam pe rand:
    -Juncker în afara de a da mana cu Trump la sfârșitul discursurilor celor doi, nu a făcut nimic pentru UE, deși a declarat că a pornit „cu intenţia ca astăzi să facem o înţelegere, sancțiunile economice impuse Iranului în luna mai de către SUA vor afecta marile companii europene și dau numai doua exemple : Renault și Daimler. Ori dacă e afectata Renault e afectata și Dacia.
    -Germania și Franța importatoare de petrol din Iran, via China, de mâine vor lua mai scump barilul. Deci inflație, totul pleacă de la petrol.
    -SUA au un surplus de petrol, pe care ar putea sa îl vândă aliaților, inclusiv statelor europene. Legislația actuala ii împiedica pe americani sa facă acest lucru, însa situația a lămurit-o Juncker la Washington. Deci : se poate!

    OK, am zis ca voi fi scurt și ma opresc aici.
    Mesajul “America first” al lui Trump a fost înțeles de americani, problema e ca UE are la conducere oameni cum are PNL. Cum adică cum are PNL?
    Adică care duc direct în cap ce conduc ei.
    Parca ar juca intenționat pentru adversari.

    Ave!

  7. @ all

    stiti ce fac eu acuma? 😀 Rid! Rid de mine! Ma minunez cit de fraier am fost sa sper pentru vreo 2 luni ca Dragnea va taia bugetele serviciilor! 😀 Zicea acum ceva vreme ca va taia cu minim 30% bugetele serviciilor, iar eu care speram sa fi zis 80% am zis… lasa ca e bine si 30%! 😀 Prin taieri succesive de cite 30% se putea ajunge la normal in citiva ani! 😀

    Dar in seara asta a fost Dragnea pe ecran sa explice cifre, si scria la tabla cifrele, cind a ajuns la cifrele cu serviciile odata ca a incetat sa mai vorbeasca despre procente (tactica securista buna de altfel), a dat-o pe cifre, si mai ca nu punea mina ca la scoala sa nu copieze colegu, ma tot chioram sa vad cifrele… Ca un fel de explicatie a zis ceva de genu: “am inteles ca a discutat doamna prim-ministru, si pina la urma la asta s-a ajuns: deci e cam ca si plagiatul lui Kovesi, doar 4% 😀 😀 😀 😀 😀
    Asta in interpretarea mea suna cam asa, Dragnea dupa ce i-a tras un pic de urechi pe cei din sistem le zice: asa ca aveti grija, banii sunt la mine si daca mai faceti….

  8. Nu va zisei mai deunazi ca vom fi parte din ză big licurici ? 😉
    Acum am aflat ca avem si rachete balistice intercontinentale, adica ICBM-uri !
    Tare, nu ? Numai sa-ndrazneasca sa faca Kim tumbe prin zona aia,
    ca imediat sarim in ajutor consatenilor de la Tokyo cu sfaturi, pita si sare
    (d-aia au si venit incoa’ ieri, ca sa caute ajutor si alinare de la fratele mioritic)…

    Prieteni, viata-ntre granitele noastre a devenit o gluma din ce in ce mai proasta,
    cu fiecare zi care a trecut din decembrie ’89.

    • Ne mai luam dintr-un miliard de euro? 😀

      Nu-l mai urmaresc, dar acum chiar as fi curios ce-ar zice securiciul Radu Tudor la asta, el care cerea autostrazi de dimineata pina seara cum va reactiona oare la cheltuiala asta? Pun pariu ca va zice ceva de genu… e bune si cu autostrazile, dar cu securitatea nationala nu te joci… 🙂

      Deci…

      https://www.youtube.com/watch?v=HWjCStB6k4o

    • NB – acu si io prost la ce ziceam inainte, pai daca s-a alocat 2% din PIB pentru aparare, cu target spre 4% pe ce naiba sa-i poti cheltui decit pe bombe si avioane? 😀 Si cum de atitia bani cumperi toata “industria nationala de aparare” de 2 ori si-ti mai ramin si bani! 😀 … evident ca n-ai alta sansa decit sa cumperi de la cei care au asa ceva, ca nu degeaba s-au cerut procentele astea… 😀

      Eu as fi dorit sa existe o dezbatere pe intrebarea: pe ce baze face “P”resedintele tarii politica externa a Romaniei ?!?

      • Pai sa vedem ce zice Constituția României :
        Atribuţii în domeniul politicii externe ARTICOLUL 91
        (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

        Deci, s-a înțeles?

        Dar va rog nu uitați :

        Alte atribuţii :ARTICOLUL 94
        Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
        a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;
        Bla…bla…blaaaa!

        • @ Valentin Neagoe

          Art.91 din Constitutie il stiam si eu, tocmai acolo e si dilema mea: nu retin nici ca IoHAN sa fi solicitat vreodata vreun mandat de la guvern pentru ceva… si nici ca guvernul sa-i fi incredintat vreodata vreun mandat lui IoHAN.
          In schimb am vazut…
          https://www.dcnews.ro/iohannis-statul-il-reprezint-eu_596253.html
          si…
          https://www.stiripesurse.ro/iohannis-trece-la-amenin-ari-dupa-ce-dancila-a-anun-at-ca-nu-i-va-da-demisia-ar-face-bine-sa-faca-ce-i-se-spune_1264752.html
          M-am tot gindit de-a lungul vremii de ce oare la noi intotdeauna unii inteleg limba romana altfel decit o inteleg altii, si raspunsul l-am gasit tot eu: pentru ca se poate! 😀
          Stiti de ce nu se fac la noi lucrari de investitii pe fonduri europene? Simplu: pentru ca nu se poate fura un cui! De ce? Tot simplu: termenii sunt inconfundabili si ne-interpretabili, si ca sa nu incapa loc de discutii ei sunt prevazuti ca pentru prosti in primele parti din fiecare FIDIC:
          http://fidic.org/other-resources/fidic-terms-glossary
          Inca de acum vreo 14 ani pe vremea cind Romania semna tratatul de Pre-aderare si-a asumat obligatia implementarii FIDIC in legislatie, cum ar veni in vremurile noastre directivele UE. Dar romanul ce sa vezi: a taraganat vreo 7 ani traducerea, inca vreo 2 pina a ajuns in Monitorul oficial, pentru ca in final sa fie bun doar tiparit pe hirtie moale deoarece in loc sa fie obligatoriu ca toate lucrarile de constructii sa aiba la baza acel document… prevaleaza legislatia autohtona care e gindita expres ca totul sa poata fi interpretat in avantajul privilegiatilor sistemului.
          Am enuntat doar un singur aspect care privit din afara este cvasi sificient pentru privitor ca sa-si dea seama ca are de-a face cu o tara ultra-corupta, indiferent cum ar incerca cineva sa zugraveasca in roz realitatea din Romania nu poate cadea decit in ridicol in fata unui privitor din exterior care stie doar acest singur amanunt!

  9. Nu intenționez să dau replica cuiva cu nume din presa românească care mare tam-tam a făcut la A3 cu Ungaria care vrea ea Transilvania, dar dacă întâmplător intră pe acest blog poate citi tradus în românește discursul lui Orbán Viktor susţinut la Universitatea de Vară de la Tuşnad, sâmbătă din 28 iulie 2018.

    Băile Tuşnad, sâmbătă, 28 iulie 2018 (MTI)

    Fiecare ţară europeană are dreptul să îşi apere cultura creştină, modelul familiei tradiţionale şi este îndreptăţită să respingă imigraţia, a anunţat premierul Viktor Orbán în cadrul discursului susţinut sâmbătă, în ultima zi a celei de a 29-a ediţii a Universităţii de Vară şi Tabere Studenţeşti de la Băile Tuşnad.
    În faţa a mii de persoane care au venit să-l asculte, Orbán a
    spus referindu-se la anul care a trecut de la ultima sa prezenţă deanul trecut la Tuşnad, că maghiarii din Bazinul Carpatic au trecutde un prag psihologic datorită faptului că un milion de oameni aucerut şi au obţinut cetăţenia ungară.
    A afirmat că după opt ani de guvernare neîntreruptă, guvernul
    ungar a primit, în luna aprilie, şansa de a continua munca sa timpde încă patru ani, totodată a obţinut mandatul de a construi o nouă eră. Procesul de unificare a naţiunii maghiare s-a transformat într-un proces de construcţie a naţiunii, iar repetiţia finală a acestuia a avut loc în luna aprilie.
    Rezultatele alegerilor demonstrează că această construcţie a
    naţiunii maghiare este una de succes. Am dovedit că noi, maghiarii suntem capabili să ne înţelegem situaţia complicată şi complexă,iar dacă trebuie, putem decide unanim asupra destinului nostru,putem să ne mobilizăm ca o singură naţiune, a spus premierul ungar.
    “Despre Secuime pot spune că maghiarii din afara graniţelor au
    fost alături de cei din ţara mamă, iar fiecare vot exprimat aici a
    fost o asumare de răspundere pentru Ungaria. Pentru această asumare şi această alăturare vreau să mulţumesc acum”, a anunţat şeful guvernului Ungariei.
    Potrivit lui Orbán, victoria cu două treimi din 2010 a
    împuternicit partidele parlamentare să construiască un nou sistem: ceea ce în economie înseamnă un model maghiar, în politică înseamnă o nouă ordine constituţională bazată pe ideea de naţiune şi creştinism. Premierul a apreciat că prin victoria din 2014 au primit împuternicire pentru stabilizarea sistemului.
    După victoria de la alegerile din acest an, în opinia lui
    Viktor Orbán sarcina este construirea unei ere noi, adică să
    potrivească sistemul politic în era culturală.
    “Avem nevoie de o abordare intelectuală şi culturală nouă şi, este de netăgăduit, că din septembrie ne
    aşteaptă schimbări majore”, a formulat.
    Vorbind despre stabilizarea sistemului construit până acum,
    premierul a amintit: de la “creşterea economică” de minus 6
    procente din 2009, în 2017 Ungaria are o performanţă de plus patru la sută, iar valoarea PIB-ului a fost în 2010 de 22.224 miliarde de forinţi, pe când acum este de 38.183 miliarde.
    “Împrumutul luat din cauza crizei din 2008 l-am rambursat, am
    trimis FMI-ul acasă, deficitul îl ţinem sub control, iar datoria de
    stat a scăzut de la 85 la sută la 75″, a enumerat premierul. Acesta a adăugat că acum în Ungaria lucrează cu 756 de mii mai mulţi oameni decât în 2010, salariile au crescut cu 60 la sută, rata fertilităţii a crescut de la 1,25 la 1,5, iar numărul
    infracţiunilor s-a redus la jumătate.
    Bazându-se pe această stabilitate, guvernul şi-a propus unele
    ţinte mai mari, care până de curând păreau imposibile: până în 2030 Ungaria să fie printre primele cinci ţări UE la capitolul nivel de trai, oprirea scăderii natalităţii, drumurile de mare viteză să
    ajungă până la graniţe, Ungaria să devină independentă din punct de vedere energetic, să fie construită noua armată ungară,a spus premierul.
    Viktor Orbán a numit reconstruirea Bazinului Carpatic unul din
    cele mai importante planuri ale Ungariei. Premierul ungar a spus că a luat sfârşit era celor 100 de ani de singurătate maghiară.
    Suntem din nou puternici, avem determinare, suntem curajoşi,avem putere, avem bani, avem resurse”.
    Acesta a adăugat: în ultimii ani Ungaria a demonstrat vecinilor
    săi că “celui care colaborează cu maghiarii îi merge bine”.
    Viktor Orbán a spus că Budapesta îşi invită vecinii să îşi lege
    ţările de Ungaria prin trenuri de mare viteză şi autostrăzi, să îşi
    conecteze reţelele energetice şi să îşi armonizeze politicile
    privind apărarea şi dezvoltarea capacităţilor militare.
    Pentru a construi împreună este nevoie de respect reciproc, a
    atras atenţia premierul ungar.
    Orbán a afirmat că maghiarii înţeleg că pentru români
    Centenarul este o sărbătoare, dar le cere înţelegere pentru faptul
    că maghiarii “nu au nimic de sărbătorit”.
    Acesta a anunţat: trebuie confruntat faptul că de 100 de ani
    România modernă nu ştie ce să facă în privinţa stării de fapt că
    aici trăiesc 1,5 milioane de maghiari, iar Bucureştiul susţine că
    Ţinutul Secuiesc nici nu există.
    Potrivit sloganului UDMR (1000 de ani în Transilvania, 100 de
    ani în România), cu care premierul ungar s-a declarat de acord,
    Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului, a declarat Viktor Orbán.
    În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situaţia ca pe
    o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim unŢinut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce
    mai puternică. Acest lucru ar însemna un plus de forţă şi pentru
    România, a formulat premierul Ungariei.

    Vorbind de o construcţie regională dincolo de Bazinului Carpatic, Viktor Orbán a formulat, în cinci teze, care ar fi premizele pentru ca Europa Centrală şi de Est să îşi ocupe locul pe care îl merită în Europa.
    Prima teză ar fi că fiecare ţară europeană are dreptul de a-şi
    apăra cultura creştină şi de a respinge ideologia
    multiculturalismului. Totodată, fiecare ţară are dreptul de a apăra
    modelul familiei tradiţionale şi să declare că “fiecare copil are
    dreptul la o mamă şi la un tată”, a transmis Viktor Orbán.
    A treia teză enunţată se referă la dreptul statelor din Europa
    Centrală şi de Est la apărarea pieţelor proprii şi a sectoarelor
    economice cruciale din punctul de vedere al strategiei naţionale.
    A patra teză fundamentală este că ţările au dreptul să îşi
    apere graniţele şi să respingă migraţia.
    Premierul consideră o teză de bază şi dreptul fiecărei ţări de
    a insista la respectarea principiului “o naţiune, un vot”, atunci
    când se discută chestiuni cruciale, iar această teză ar trebui
    aplicată şi funcţionării Uniunii Europene.
    “Noi, europenii din zona Centrală şi de Est spunem că există
    viaţă şi după globalizare, iar drumul Europei Centrale este drumul uniunii naţiunilor libere”, a anunţat premierul Ungariei.
    Acesta a vorbit şi despre faptul că momentan UE duce o politică
    rusească primitivă, pe când ar fi necesară, de fapt, o politică
    rusească mai nuanţată.
    Premierul a adăugat că siguranţa Ungariei, a întregului Bazin
    Carpatic şi a Europei depind, astăzi, de măsura în care Turcia,
    Israelul şi Egiptul vor fi ţări suficient de stabile pentru a putea
    opri valul migraţiei musulmanilor..
    Dacă oricare din aceste trei ţări îşi va pierde stabilitatea,
    acest lucru va avea consecinţe foarte grave asupra securităţii
    Europei, a afirmat şeful guvernului de la Budapesta.
    Orbán este de părere că actualii lideri ai Europei sunt
    nepotriviţi, nu ştiu să apere continentul de imigraţie. Premierul a
    formulat: elita europeană a dat faliment, iar simbolul acestui
    faliment este Comisia Europeană, ale cărei zile sunt numărate.
    Premierul a spus că potrivit tratatului UE Comisia Europeană
    trebuie să fie imparţială şi nepartinică şi să garanteze cele patru
    libertăţi. În schimb, actuala Comisie este partinică deoarece stă
    de partea liberalilor, e părtinitoare, pentru că lucrează împotriva
    Europei Centrale şi nu este prietenă cu libertatea, deoarece în
    locul libertăţilor lucrează la construirea unui socialism european,
    a afirmat Orbán.
    În opinia sa, elita europeană exclusiv liberală a dat faliment
    pentru că şi-a negat rădăcinile şi în locul unei Europe bazate pe
    valori creştine construieşte o Europă a societăţii deschise. “În
    Europa creştină munca a avut cinste, omul a avut onoare, bărbatul şi femeia au fost egali, familia a stat la baza naţiunii, naţiunea a stat la baza Europei, iar statele garantau siguranţa. În Europa societăţii deschise de astăzi nu există graniţe, europenii pot fi schimbaţi cu imigranţii, familia s-a transformat într-o formă de coabitare ce poate fi schimbată după bunul plac, naţiunea,
    conştiinţa naţională şi simţirea naţională se dovedeşte a fi
    negativă şi depăşită, iar statul nu mai garantează siguranţa în
    Europa”, a concluzionat premierul ungar, adăugând că în Europa
    liberală europenismul a rămas o formă fără conţinut.
    Potrivit lui Viktor Orbán democraţia liberală s-a transformat
    în “non-democraţie liberală”. “Există liberalism, dar nu există
    democraţie”, a afirmat Orbán vorbind despre statele vestice ale
    Europei, adăugând că aici cenzura şi limitarea libertăţii de
    exprimare a devenit parte a cotidianului.
    În opinia premierul, Fidesz trebuie să îşi concentreze puterile
    pe alegerile europarlamentare din 2019, care pot avea o singură
    temă europeană serioasă şi anume, imigraţia.
    Şeful guvernului de la Budapesta a spus că dacă Europa decide
    pe tema migraţiei, atunci decide şi soarta elitei europene, dacă
    aceasta a tratat corespunzător chestiunea.
    În opinia sa, elita europeană este nervoasă pentru că alegerile
    care au avut un rezultat avantajos pentru Ungaria au blocat
    transformarea pe scară largă a Europei, adică planul Soros. Orbán crede că prin alegerile europarlamentare poate fi blocată atingerea acestui scop de a duce Europa într-o eră post creştinism şi post-naţiuni.
    Democraţia liberală are alternativă: creştin-democraţia, a
    arătat prim-ministrul. El a catalogat o momeală abordarea conform căreia şi creştin-democraţia poate fi liberală. Orbán a anunţat: creştin-democraţia – dacă vreţi – este iliberală.
    Democraţia liberală este de partea multiculturalismului, a
    imigraţiei şi a modelului variabil al familiei. În schimb
    creştin-democraţia dă prioritate culturii creştine, este
    anti-imigraţie şi stă de partea familiei creştine, a spus Viktor
    Conform prim-ministrului la alegerile europarlamentare de anul
    viitor se poate spune adio nu doar democraţiei liberale, ci şi
    elitei din ’68. În cadrul discursului susţinut la Universitatea de
    Vară de la Tuşnad, premierul ungar a afirmat că după părerea sa, în locul generaţiei din 1968, a venit timpul generaţiei din 1990: una anticomunistă, creştină, dedicată naţiunii. “În urmă cu treizeci de ani am crezut că Europa este viitorul nostru, acum credem că noi suntem viitorul Europei”, şi-a conchis prelegerea de la Băile Tuşnad premierul Viktor Orbán.

    P.S
    Aș fi vrut sa-i răspund cuiva pentru un comentariu impertinent la adresa premierului maghiar, dar când dă comentarii din Adevărul, sincer nu mă obosesc cu știri adevărate din Budapesta.

    • @ Valentin Neagoe

      Ce ati insirat dumneavoastra mai sus sunt vorbe, povesti… Faptele sunt cele care conteaza si care tradeaza adevaratele intentii! Daca cineva doreste sa poata povesti un meci de fotbal… in timpul meciului e preferabil sa tina ochii pe minge, nu pe majorete!
      Faptele zic asa: sloganul acela, 1000 de ani in Transilvania, 100 de ani in Romania pe care cu ardoare il aproba Orban la Tusnad a fost lansat in cadrul acestui eveniment:

      https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22212846-video-udmr-celelalte-doua-partide-maghiare-semnat-declaratie-comuna-privind-autonomia-teritoriala-locala-culturala-kelemen-hunor-nevoie-amendarea-constitutiei.htm#self

      Aici veti putea observa o schimbare radicala de optica si de abordare din partea UDMR, care a dus zeci de ani o politica exact precum reiese din povestile lui Orban, si anume de a invalui adevaratele intentii in metafore si in fraze fara predicat, a decis sa dea cartile pe fata! La acest eveniment s-a rostit exact la momentul calculat dinainte sintagma autonomie te-ri-to-ri-a-la.Dupa zeci de ani de combatere pe cale politica nu s-a reusit, le statea in cale un mic detaliu: art.1 din Constitutia Romaniei! Ori ei vazind ca nici vorba sa se mai poata relua tema modificarii Constitutiei, dupa ce nici macar Crin Antonescu n-a reusit sa-si vire pentru sine sintagma “sef al statului” 🙂 , au decis o abordare mai pe fata! Poate asta o fi si motivul pentru care Ungaria a alocat prin bugetul de stat o suma absolut record pentru 2018 destinata sustinerii… stiti dumneavoastra, activitatilor culturale maghiare din Romania 😀
      Poate nu intimplator acelasi guvern al Ungariei tolereaza (ca sa ma exprim elegant) activitatea unor organizatii paramilitare cu caracter profund fascist, si care in ciuda numarului mare de profesionisti specializati in lupta cu terorismul pe care-i are Romania isi desfasoara antrenamentele prin tinutul Secuiesc.
      In fine, dupa umila mea observatie de profan, toata treaba asta nici macar nu e din capul lui Orban, ci face parte dintr-un plan rusesc mai amplu de destabilizare politica in Europa care consta inclusiv in sprijin financiar si logistic si a carui prime roade le-am putut vedea in ascensiunea extremei drepte in Franta. Si tinind cont de cele enuntate mai sus, poate nu intimplator zicea Orban ca “UE duce o politică rusească primitivă”…
      In fine, faptele sunt mult mai multe, dar poate ca nu e cazul ca un impertinent ca mine sa-si dea cu parerea, si ma opresc aici. 🙂
      PS – liberalismul ca ideologie des invocata in povestile lui Orban n-are nicio treaba cu leadeship-ul european, sau poate mai bine zis PPE-ul n-are nicio treaba cu vreo ideologie, oricare.

      • Unde dau și unde crapă, bate tasta să priceapă!

        1, Referirea “impertinent” era la comentariu nu la persoana sorin gyorgyfalvi, altfel dacă sunteți un comentator vechi pe acest blog va dădeați seama că, comentariul nu trecea.
        2. Francezii au acum ce merită, iar extrema dreaptă din Franța nu spun ca se bucură, nici ca jubilează, dar i-a avertizat demult pe alegători că situația imigranților ilegali va scăpa de sub control, naționalismul fiind singura șansă de repunere a Franței pe calapodul Charles de Gaulle.
        3. Liberalismul e muribund nu numai la alții ci și pe plaiul mioritic.
        4. Atenție cu cititul, dacă nu coroboram cu asimilatul și înțelesul, efortul e degeaba, by the way ce spune Orban despre Rusia : Uniunea Europeană duce o politică “primitivă” faţă de Rusia.
        5. Cat despre UDMR, e singurul partid, de fapt o uniune, care știe ce vrea. E constant interesului maghiarimii de la infiltrare și pană acum. Ca să fac o analogie cu vreun partid românesc din “90 pana în 2016 nu am cu ce, dar cu PSD-ul actual începe să se apropie asemănarea.
        Nu întâmplator Dragnea se înțelege foarte bine cu Orban.
        6. Fidesz este considerat un partid conservator, și naționalist. Aaaa că face parte din PPE asta e altceva, doar se vede de departe că ce spune Orban pe tema imigrației ilegale, pe cineva doare capul la Berlin.
        P.S
        1. Nu vă faceți prea multe probleme cu sloganul sloganul acela, 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România, pentru că în cei aproape 29 de ani România nu a știut ce să facă cu românii, dar cu maghiarii, sașii secuii, țiganii, tătarii, lipovenii, slovacii sau micro minoritatea poloneză din scumpa noastră tară.
        2. Dacă știți răspunsul Bucureștilor la întrebarea : ați dori unirea cu Basarabia? Poate ați înțelege mai bine Budapesta.
        Hai ca nu e greu exercițiul.

  10. @ all

    in timpul meu liber, destul de putin ce-i drept, mi-a placut sa studiez natura umana. Si ma gindeam adineaori asa: cam cit de nemernic sa fii, ca dupa ce ai fost protagonist in sceneta “draga Stolo” sa vii dupa aia sa-ti expui parerile intr-o emisiune de televiziune ca si cum chipurile te-ar interea vreun gram soarta tarii?
    Cam cit de nemernic sa fii, ca dupa ce pe voturile celor care il vroiau pe basescu raspunzind pentru falptele sale ai semnat pact de coabitare cu basescu si dupa ce in urma intelegerilor din vie ai pus-o pe kovesi sefa la dna sa vii intr-o emisiune de televiziune sa incerci sa-i prostesti pe oameni?
    Cam cit de nemernic sa fii dupa ce ai nenorocit o tara intreaga pe zeci de ani sa te afisezi pe scarile fostului pdl, actualmente pnl in spatele lui blaga ca si cum soarta tarii ar depinde de tine?

    Imi aduce aminte de asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=XMOb18M1Y2w

  11. @ all

    Poate ca deja am devenit paranoic ca vad securisti peste tot, dar cind ma uit in viata reala vad ca dupa 90 s-a ras tot: fabrici, uzine, institute, specialistii au luat drumul strainatatii ca sa lucreze ca si chelneri peste hotare, si a supravietuit cam o singura categorie: securistii si nomenclatura! (nu va grabiti sa ma blamati ca am pus 2 in 1, pe vremea aia erau cam tot aia, aceiasi!).

    Bun, si astia acuma, ramasi probabil in pana de servanti. si stimulati probabil de finantarile europene pe POSDRU au inceput sa dea lectii de sluga! Francezii, care s-au confruntat cu problema asta in urma cu vreo 50 de ani ne-au facut si-un film, ia uitati aici: reprezentantul stapinirii, aici Louis de Funes, “ajutat” de baietii din sistem (cel de la ,maneta, noi zicem “butoane”) le arata noilor pretendenti pentru accederea in sistem (Dragnea, Tariceanu, etc..) cum se procedeaza pentru a deveni o buna sluga!

    https://www.youtube.com/watch?v=LHUBGJHWM_E

    PS- Stati linistiti, pina la urma baiatul de la butoane n-a patit nimic! 😀

    • Tare!
      Deci vedem ca ați supraviețuit domnule sorin gyorgyfalvi ca și mine de altfel, dar eu va aduc la cunoștință că nu fac parte nici din nomenclatură și nici din securiști, deși sincer la vremea aceea mi-ar fi plăcut orice variantă.
      Bun de muncă și rău de gură, nu m-au primit în funcții high.

      Dumneavoastră cum ați supraviețuit celor imediat 29 de ani?

      Comparația acțiunii din filmuleț cu “accederea în sistem …Dragnea si Tăriceanu”, va aduc la cunoștință ce ei sunt în sistem demult.
      OK, nu ei au inventat sistemul dar sunt parte, ori dacă v-as spune ca Orban Viktor a fost absolvent de drept membru al unei fundații Soros, iar acum e inamicul N*1 al magnatului, vi s-ar părea caraghios ca cei din “sistem” să fie primii care demască cum spuneam…sistemul, ei cunoscând cel mai bine ce se intampla acolo?

      https://www.thepoc.ro/george-soros-atacat-de-fostii-sai-ucenici-chiar-si-de-viktor-orban/

      OK, nu e obligatoriu sa ne placa la toți Dragnea și Tăriceanu, avem la dispoziție alegerile viitoare.
      Spor!
      Dar pană atunci luați de la Anca Constantinescu :

      https://www.youtube.com/watch?v=7WHzmaNIk1c

  12. pai normal ca obedientii care sint ei obedienti (BA, OBEDIENTILOR !)
    vor da din PIB cit vrea licuriciu’, ca doar nu dau de la ei din buzunar.
    nici NATO nici UE nu prea ne priesc, de aceea eu propun sa devenim
    a 51-a steluta si sa terminam odata bilciul. si cred c-avem toate sansele.
    asa cel putin vom avea o administratie, un PIB si nu ne mai batem capul
    cu cursul valutar, iar daca ne ataca vreun vecin, cotcodacim impetuosi:
    “ba, tu stii cine sintem noi, tarane ?! licuriciu’ !!!”.
    https://www.youtube.com/watch?v=iBFIuXZ1OBE

  13. De la flux la reflux!
    Ok, acum am timp mai mult si pot spune pe larg mai multe despre Trump.
    El nu e politician, e afacerist, nu e președinte, e manager.
    Trump a preluat SUA ca pe o companie falimentară, iar misiunea lui e s-o facă profitabilă.
    De ce SUA e falimentară? Păi în primul rând sa privim nu prea departe : Obama si predecesorii lui au investit în războaie nerentabile pe termen lung și în destabilizarea unor țări care urmau să aducă profit, dar nu pentru economia americană ci pentru elita de la vârful Americii, ori Trump acum are alt acționariat : are acționarii majoritari, adica sponsorii lui politici și acționarii minoritari, adica alegatorii pe care trebuie să-i satisfacă deci acționează în consecință.
    Deci :
    – Consolidarea afacerii : după epoca de expansiune din vremea lui Obama venirea lui Trump va duce la o perioadă de consolidare ceea ce înseamnă mai puțină expansiune.
    Afacerile falimentare vor trage obloanele, interesele americane în anumite țări vor lua o pauza, dar se vor intensifica acolo unde se poate maximiza profitul.
    – România intră la categoria afacerilor nerentabile. Pentru Trump,dezvoltator imobiliar, România e ca un hotel vechi cu un mobilier ponosit unde nu se merită să investești că oricum preturile sunt mici. Așa că o să prefere un administrator ieftin si el, dar care își plătește dările către patronul American : arme luate pe bani grei, gazele din Marea Neagră, credite la FMI si Banca Mondială, etc.
    – Relația cu Putin : Trump stie ca Putin e si el un afacerist cu care e în competiție deschisă și normal că abordarea e una tipică afaceristului american: zâmbim, dăm noroc și la nevoie dăm la gioale că suntem concurenți. Nu se sfiește să spună în mod deschis că se bat pentru piața europeană energetică, nu se codește să spună că cel mai mare dușman e China.
    – Pacea globală : Iranul și acordurile de neproliferare nucleară : după cum spuneam mai sus , Trump e afacerist. Sponsorii, recte acționarii lui principali sunt petroliștii republicani. Cea mai mare spaimă a petroliștilor e independența energetică a țărilor fără resurse și cel mai mare dușman este energia nucleară și energia verde. Sub pretextul armelor nucleare și Putin si Trump vor încerca să oprească dezvoltarea programelor nucleare ca să țină acele țări dependente de resursele americane și rusești. Energia regenerabilă trebuie văzută din aceeași perspectivă : nu faptul că Trump e încuiat la minte și nu vede efectele climatice este frâna principală, ci sponsorii politici și interesele petro-dolarului primează în această ecuație.
    – Coreea de Nord : paravanul chinezesc. Pretextul nord-coreean e folosit de Trump pentru a muta flota în apele chinezești și pentru a închide culoarele de export ale cargoboturilor chinezești. Deja primul profit a fost încasat, câteva miliarde de dolari au plătit companiile de shipping chinezești către firmele de asigurări americane plus creșterea tranzacțiilor în dolari și stabilizarea pe piețele asiatice – asta e o valoare inestimabilă poate zeci de miliarde, greu de cuantificat în cifre.
    – Un du-te-vino al declarațiilor, una spune pe scena internațională alta spune când face declarații presei americane. Ăsta e un tipic al afaceriștilor americani care au un discurs pentru partenerii, concurenții de afaceri gen Putin, Merkel, Jinping, vedeti, pe alcooolicul luxemburghez nici nu la-am bagat in seaman…și cu totul alt discurs în fața acționariatului, adica Congresul SUA, Curtea Supremă, presa locală, etc.
    Să nu fiți mirați de schimbarea cuvintelor fiindcă e doar un joc de afaceri tipic american.
    – Toată presa ar trebui să îl trateze și să îl judece ca pe un afacerist nu ca pe un politician. Cine încearcă să-i găsească logică în linia de acțiuni politice, să-i ghicească strategia pe termen lung o să dea greș sau cel mult o să-l considere “nebunul” de pe tabla de șah a politicii internaționale. Trump e jucător de poker, nu de șah. Joacă de multe ori la cacealma dar nu știi niciodată ce cărți are în mână. De-aia nu se integrează deloc printre politicienii de carieră, de-aia nu o să-l vedeți niciodată respectând protocoale sau cutume ale diplomației și o să rămână în istorie ca un ciudat.
    Trump nu e un ciudat, Trump e doar Trump. Ciudat este felul în care îl judecăm, ciudate sunt așteptările tuturor de la el și asta o să ne coste pe toți dacă nu deschidem ochii și nu acceptăm realitatea: lucrăm cu materialul clientului și Trump e făcut din alt aluat, are altă croială. Cine știe cum să-l citească va avea de câștigat, cine nu se adaptează va avea de pierdut.
    Noi o să pierdem nu doar resursele ci mult mai mult dacă nu știm cum să-l abordăm si nu stim.

    Vă recomand dragi comentatori ai acestui blog sa citiți cartea Capitalismul Generos de Rich de Vos șiăo sa intelegeti că aceasta direcție propusă de Trump este bună.

    http://actsipoliton.ro/devos-manualul-capitalistului.html

    Un afacerist te talia lui Trump nu urmărește profitul, asta fac și făceau politicienii, el urmărește fluxul afacerii, ceea ce este cu totul diferit ca mentalitate, nu muncește pentru bani, el pune banii existenți la munca în folosul altora și al lui, de asta multe organizații, oameni, comunitate, regiune , tara , continent, vor trage obloanele fiindcă nu înțeleg acest mod de a face lucrurile sa rămână în flux.
    Mulțumesc pentru atenție.
    Ne mai auzim!

  14. De ce oare s-or împărți părerile despre doi zei?Cât de mult contează simpatiile ori antipatiile muritoritorilor de rând la adresa celor două personalități?

    De exemplu mie mi-ar place să am calitățiile domnului preşedinte Trump în materie de afaceri ,cumulate cu ,calitățiile domnului preşedinte Putin ,în materie de inteligence.

    • Domnul Dorin, habar nu am dacă aveţi calități de antreprenor, dar, credeţi-mă, dacă aţi fi moștenit 1 milion de dolari de la antecesorii dumneavoastră, aţi fi devenit, ușor, un om de afaceri de succes. Cu atât mai mult, dacă aţi fi moștenit sute de milioane, ca domnul Trump. Și asta, fără să înșelați sau să mințiți sau să lăsați oameni pe drumuri, nu vă spun ca cine.

      Evident, este greu să fii om de succes, în afaceri, când ești excesiv de prost. Nu se aplică exhaustiv tuturor proștilor din afaceri, mai precis, nu se aplică unora dintre proștii care încep afaceri de la o avere considerabilă. Sigur, dacă ești prost, poţi risipi ușor o avere. Dar, dacă ai sute de milioane de dolari, când te apuci de afaceri, e suficient să lași milioanele să lucreze, administrate de oameni inteligenți, dacă pe tine nu te duce capul. Și vei avea succes considerabil!

      Hai să facem un exercițiu simplu! Ia să vedem! Să presupunem că sunteţi preşedintele Americii și tocmai aţi fost la o întâlnire cu membrii NATO, alianță din care face parte și ţara dumneavoastră! În NATO, sunt 28 de ţări. Ce ziceţi, domnul Dorin, nu-i așa că, la întâlnirea cu pricina, dumneavoastră, ditamai liderul Alianței, vă duceți măcar cu numele țărilor care fac parte din NATO în cap? Vă vor da niște conțopiști de la Departamentul de Stat, acolo, un dosărel, cu numele ălora cu care vă întâlniți și ţara de unde vin, ca să n-o confundați pe Merkel cu May sau pe Macron cu Iohannis? Eu zic că da! Știţi ce-i spune președintele Trump președintelui Finlandei, cu câteva clipe înainte de “istorica” lui întrevedere cu Putin, ieri, la Helsinki? Ia uitați aici:

      “PRESIDENT TRUMP: Thank you very much. And we very much appreciate Finland. We very highly respect your country, our relationship has been a very good one, and our personal relationship has been very good.
      And I enjoyed being with you a couple of days ago. NATO has, I think, never been stronger. And it was really — it was a little bit tough at the beginning, and it turned out to be love. It really was a great meeting that we had and brought everybody together, and, I think, very worthwhile.
      But I appreciated your support and your help. And I will say, again, you’ve treated us beautifully. Thank you very much. Thank you.”
      (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-niinisto-republic-finland-working-break/)

      Totul super și frumos! Numai că Finlanda nu este membră NATO, așadar Trump nu s-a întâlnit cu președintele Finlandei, “acum două zile”, trecând peste faptul că a trecut mai mult timp decât două zile de la reuniunea din Bruxelles!!! Așadar, nu putea să producă “iubire”, acolo, “împreună” cu președintele Niinistö!

      Ia, ziceţi, e grav? E de psihiatru? Sau e prostie din aia, colosală, cu crăci? Să vă spun că a lăsat-o pe Regina Regatului Unit, femeie de 92 de ani să îl aștepte 12 minute? Că a “înjurat-o”, practic, pe gazda sa, Theresa May, într-o ţară prietenă? Uitați-vă în conferinţa de presă cu Putin, de ieri, la subiectul Siria, de pildă, să vedeţi ce știe Putin despre subiect, comparativ cu nulitatea intergalactică Trump!

      Dacă, în condițiile astea, îl consideraţi un mare om de afaceri, adică un performer în lumea corporatistă, unde detaliile afacerilor sunt mult mai complicate decât obligația de a ţine minte măcar faţa, dacă nu numele liderului unei ţări, cu care te-ai întâlnit “a couple of days ago”, atunci, cu simpatie vă spun: Nu vă băgați în afaceri, fiindcă nu aveţi reprezentarea infinitezimală a ce înseamnă procesul! Sau, mai simplu, limitați-vă la a vă dori calitățile lui Putin în “intelligence”! Cheers!

    • Ce s-ar face “zeii” fără muritori? Ar mai fi ei zi?
      Cât despre mediul pivat, românesc nu știu câtă experiență avem toți comentatorii acestui minunat blog, eu vin cu cei 27 de ani ai mei.
      Nu intru în niciun fel de amănunte, am eu o vorbă de despre mediul privat autohton , “nu mi-e scârbă cât mi-e silă”, numai spun atât : dacă EU moșteneam 1 milion $ de la părinții comunști și musai să-i “dezvolt” în minunatul capitalism românesc de după 1989, pierdeam toți banii dacă nu eram și om politic.
      Și mai bine că nu am mștenit, și mai bine că nu am fost nici în politică, azi riscam un dosărel, actualizat un mare dosar penal.
      Deci : greu cu zeii, greu și cu muritorii când alții’s câștigătorii.
      Totuși, “colhozul” rusesc al grâului îi râde în nas fermierilor americani și ăsta-i primul pas recunoscut pe an mondial al producatorilor de grâu.
      Trump știe și el asta, deci la ce bun NATO, că doar nu s-a inventat tunul sau mitraliera cu cereale.
      Eu sunt convins că întâlnirea Trump-Putin va aduce mai multă pace în lume și mai mult progres, atenția celor doi fiind economia, unde China e co curentl actual al lor.

  15. Trump face ce stie mai bine, si ce a invatat sa faca in cariera lui de afaceri: aplica regulile capitalismului salbatic, acelea care prin puterea banului si fara a se mai tine cont de vreun alt fel de principiu sunt ingropati financiar toti ceilalti! Am prevazut acest comportament al lui Trump inca de dinainte de a fi ales, chiar ii spuneam unei prietene din SUA care a si votat cu Trump ca asa va proceda ca presedinte. E un fapt cunoscut ca in spatele republicanilor din SUA stau marii armatori americani, si cam oridecite ori a cistigat un republican presedentia… urmarea a venit cu noi razboaie!
    Dupa umila mea parere de profan Trump profita de faptul ca rusii au devenit impredictibili si amenintatori asupra securitatii Europei, si chiar cred ca a vazut in asta o oportunitate de afaceri. Nici bine n-a fost ales si l-a ochit pe cel mai slab si mai umil dintre presedintii din UE, anume pe Io HAN, si l-a facut sa promita cei 2%. Apoi a facut turul Europei aratind cu degetul Romania cu care stergea el pe jos, ca sa-i faca si pe ceilalti sa ia exemplul. Exista si o speculatie matematica in ecuatia asta, pe care de obicei politicienii o folosesc atunci cind arata tot felul de statistici in procente cu intentia de a manipula, si anume: 2% dintr-un pib de 200 de miliarde inseamna vreo 4 miliarde, pe cind 2% din 4000 de miliarde cam cit e PIB-ul Germaniei inseamna 80 de miliarde, iar din bugetul tarilor Nato din UE de cca 15 triliarde ar insemna vreo 300 de miliarde pe an.
    Daca n-as sti ca motivatia lui Trump e una eminamente financiara, si daca am putea discuta despre principii, as zice asa: pai nenea Trump, tocmai iesiram dintr-o criza in care ne bagaserati voi exact pe aceleasi motivatii de capitalism salbatic, si tocmai ce ne facuram niste mecanisme menite sa reduca dependenta UE de economia SUA! Care-i graba asta pentru inarmare in ritmul asta? Unde-i amenintarea aia atit de mare incit sa justifice declansarea unei curse a inarmarii? Rusia? Sa fim seriosi! O fi ea bine dotata, dar nu se poate compara cu Nato. De ce bai nenea Trump nu vii sa spui asa: noi SUA cheltuim prea mult comparativ cu UE, o sa cheltuim mai putin! 🙂 Nu, varianta asta nu ne intereseaza ca se supara armatorii care te-au propulsat, asa-i !?! 🙂 America great again, dar pe spatele cui?
    Iar astia de la noi de pe la romanica atunci cind aud de americani dau navala sa le satisfaca alora dorintele de uita pina si lozincile pe care le rosteau acu 5 minute. Despre legile justitiei unii ziceau ca n-a fost dezbatere, dar cind veni vorba despre teava americanilor au uitat toti de dezbatere. 🙂 Au votat legea care mai de care toti de parca erau din acelasi partid! 🙂 N-avem noi aici consens pe treburi interne marunte, dar avem in schimb consens la pupat americani! 🙂 Alea sunt treburi serioase domne’, te joci cu Aliatul Nostru Strategic? 🙂

    • Domnule sorin gyorgyfalvi, spuneți asa : “…Daca n-as sti ca motivația lui Trump e una eminamente financiara, si daca am putea discuta despre principii…”

      OK, sunt convins ca știați de maxima lui Octavian Paler : “Politica nu are principii. Are numai interese”, dar nu sunt atât de convins ca știați ca Trump se lupta cu principiile lui George. Ei cum care George? Schwartz.

      In alta ordine de idei, când spuneți : “… si fara a se mai tine cont de vreun alt fel de principiu sunt ingropati financiar toti ceilalti!….”, nu va cer sa ne spuneți cine sunt toți ceilalți dar 2-3 exemple de “îngropați” financiar se poate?

      Si cu failul care duce la subiect, cam asa cum procedam pe acest blog.

      Si mai spuneti, si cu asta închei : “De ce bai nenea Trump nu vii sa spui asa: noi SUA cheltuim prea mult comparativ cu UE…”
      Când va referiți “băi’ va referiți desigur la termale, altfel….se supară armatorii care l-au propulsat.

      Si ca sa închei cum am promis mai sus va întreb : Daca Trump a fost propulsat de dușmănii lui Schwartzi, inseamna ca prietenii lui Schwartzi o propulsau pe Hillary?

      • @ Valentin Neagoe

        Eu cind ziceam despre cei ingropati financiar ma refeream la regulile capitalismului salbatic, nu la Trump. Ziceam asa: “…aplica regulile capitalismului salbatic, acelea care prin puterea banului si fara a se mai tine cont de vreun alt fel de principiu sunt ingropati financiar toti ceilalti! ” Desi daca ne-am uita la cariera lui Trump vom putea vedea multi falimentati pe unde a trecut el. Doriti linkuri, nimic mai simplu, o simpla cautare pe google pentru termenii “ruined by Trump” aduce multe rezultate similare precum acesta:
        https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjMmKD5hp_cAhWLApoKHagMDEAQFggyMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.forbes.com%2Fsites%2Fforbestreptalks%2F2016%2F07%2F13%2Fthis-architect-says-trump-almost-destroyed-his-business-but-that-doesnt-mean-they-cant-get-coffee%2F&usg=AOvVaw0fYGCEdZc9qt5A05gdmSZl

        M-ati intrebat despre cine ar fi cei pe care ii propulsau prietenii lui Schwartz daca ei erau oponentii lui Trump… Pai n-as fi vrut sa se inteleaga ca daca Trump = evil => Hillary = God! 😀 Si la ei cred ca e cam ca si pe la noi, adica unii sunt mai rai ca ceilalti! 🙂 N-am facut nici cea mai mica aluzie din care sa se inteleaga ca as fi vreun simpatizant democrat tocmai din motivul de mai sus. Mai ales ca eu am decis in urma cu 6 ani ca nu voi mai vota niciodata in viata asta pe model de vot negativ, in sensul ca daca cutare partid e rau, dar oponentii sunt si mai rai, atunci sa votez cu cei mai putin rai. Nu, votez doar daca devin convins ca o persoana sau un partid imi va reprezenta interesele. Deci, putin probabil sa mai vad cum arata o sectie de votare pe dinauntru in decursul vietii mele.
        PS – Haideti sa fim totusi .. mai putin seriosi! 😀 Pentru ce atita efort? Oricum … va fi si mai rau! 😀

        • Totuși nu ați atins punctul maxim ai celor ruinați de magnat, avem și exemple autohtone, by the way SOV, dar să ruinezi G7, asta da performantă :

          https://www.politico.eu/article/trump-just-blew-up-the-g7-now-what/

          Acummm, să vorbim de capitalismul sălbatic american e ca și cum al nostru ar dudui, ar fi invidios și Karl Marks, nu credeți?
          De ce m-aș uita la cariera lui Trump, are grijă Melania.
          Știți cum zice demult Prof. Valentin Stan?
          “Vă aduc o veste proastă”, am încheiat citatul, când afirmați că : “Nu, votez doar daca devin convins ca o persoana sau un partid imi va reprezenta interesele.”
          Care e vestea?
          Asta : Friedrich Nietzsche…”Orice convingere este o închisoare”

          Nasol atunci.

          Dar, să rămânem “mai puțin serioși”, recomandarea v-o respect și zic atunci : câte vedete nu au făcut închisoare?
          Înainte, cine făcea închisoare era privit de societate ca un paria, acum cine face închisoare e vedetă.

          OK, înțeleg frustrarea dvs în ce privește refuzul de a vota, dar iar vă aduc o veste proastă : nu votezi nu comentezi politică.
          E o regula de fair play.

          P.S
          Din viața reala : o gloabă e mai bună decât un cal mort.
          Sănătate la maxim!

          • @ Valentin Neagoe

            Citez: “Friedrich Nietzsche…”Orice convingere este o închisoare””

            Da, dar poate ca eu sunt masochist! V-ati gindit la asta? 😀
            Decit nicio convingere… mai bine idei putine si fixe! Eu am multe si fixe! 😀

            Citez: “nu votezi nu comentezi politică. E o regula de fair play.”

            A nu vota nu inseamna ca nu-ti pasa, si nu inseamna nici macar ca n-ai avut o optiune: aceea de a nu vota! Chiar si in Parlament exista voturi pro, contra… si abtineri! Abtinerile conteaza la fel de mult in rezultatul final!

            Citez: “o gloabă e mai bună decât un cal mort”
            O fi cum ziceti, dar… depinde la ce! 😀
            Toate cele bune.

      • @ Valentin Neagoe

        PS2 – Nu-mi permit sa-l contrazic pe Octavian Paler, dar daca politica nu are principii ci doar interese, politicienii ar trebui totusi sa aiba… principii!
        Dupa parerea mea cind un politician spune ceva de genul “never say never” acel politician nu merita sa mai fie bagat in seama din acel moment. In calitatea mea de cetatean cred ca acestia sunt exact cei de care trebuie sa ne ferim, de politicieni care defapt nu cred in nimic, nihilisti! Tot dupa parerea mea (repet asta ca sa nu-mi cereti linkuri 🙂 ) politicienii prin “ideologii” de genul celei cu “never say never” ne-au cam redus la tacere pe ceilalti care visam principii…

  16. Mulțumesc pentru atenție și pentru amplul raspuns domnule profesor, prietene, Valentin Stan!

    Ordinea de zi : Trump, NATO, UE și Iohannis!

    OK, sa le luam pe rand :

    Trump
    Toți candidații desemnați câștigători în alegeri prezidențiale, nu s-au transformat nici peste noapte nici în timp. Au samar aceleași personaje : avem exemple destule din politica interna, de ce s-ar schimba magnatul de peste ocean? El nu e tot om?

    NATO
    NATO se extinde, Muntenegru e ultima venita în 2017 și se pregătește Georgia poate și Ucraina, poate zic, deci SUA nu pleacă nicăieri, astea sunt petardele aruncate ieri de Trump pentru a justifica cei 4%.
    Pai cum sa părăsească SUA NATO? Cum ar mai controla americanii UE? Cum?

    UE
    UE nu inseamna Germania+Franța, grupul de la Visegrad va avea o voce din ce în ce mai mare.
    Poate se întreabă unii de ce prietenia Merkel-Macron și înainte Sarkozy?
    simplu, dragi prieteni, Germania NU deține arma nucleara, Franța DA.
    Case closed!

    Iohannis
    OK din nou, trebuia sa existe o voce care sa se audă ca România NU se găsește printre tarile debitoare contribuției pentru cheltuieli de apărare a țărilor NATO.
    Ori vocea dacă vine de la înălțime, cu atât mai bine.
    Intenția de a candida la al 2-lea mandat a fost înregistrată pe toate televiziunile încă de luna trecută.

    P.S
    In opinia mea, NATO nu își mai justifică obiectul de activitate, Rusia nu va ataca niciodată o țară membră.
    Orientarea americanilor e către economie, China e dușmanul pe față.

  17. A rezolvat penibilul de Iohannis, vom plati like we’ve never paid before. He’s a friend of mine.
    Apropo de Trump, mi se pare ca e un fel de Basescu cu succes (Dragnea parca e putin mai coerent)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *